Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Visoki vrh / Štenge - Visoki vrh (mimo Vretovega vrha)

Štenge - Visoki vrh (mimo Vretovega vrha)

Print
Ishodište: Štenge (850 m)
Širina/Dužina: 46,4806°N 13,9105°E
Ime puta: mimo Vretovega vrha
Vrijeme hodanja: 3 h
Zahtijevnost: zahtjevno bespuće
Visinska razlika: 978 m
Visinska razlika po putu: 1000 m
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 8.162
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 52
Broj komentara: 6
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Jesenice - zapad, a zatim nastavljamo vožnju regionalnom cestom prema Kranjskoj Gori. Navedenu cestu pratimo do naselja Belca i nekoliko 100 metara naprijed, a zatim ćemo s desne strane uočiti početak šumske ceste koja vodi u dolinu Belca. Idemo spomenutom cestom koju dalje pratimo do strmog kamenitog dijela. Parkiramo se nekoliko 10 metara prije na odgovarajućem mjestu uz cestu.
Opis puta:
Neposredno prije nego što cesta prijeđe strmu padinu, uočit ćemo s lijeve strane manju hrpu i pored nje početak staze koja se uspinje kroz Štenge. Staza se odmah strmo uspinje, te se s lijeve strane ubrzo spaja na stazu s nešto nižeg polazišta. Nakon toga staza skreće desno i neko vrijeme se strmo uspinje. Više stupamo na široku pješačku stazu, gdje dolazimo do neoznačenog prijelaza. Nastavljamo lijevom stazom (desno - Visoki vrh kroz dolinu Za Vršičem), koja postaje tehnički zahtjevnija. U dijagonalnom usponu uspinjemo se po mjestimično prilično strmim i za klizanje opasnim padinama, a zatim izlazimo na greben, gdje se slabo vidljiva staza zaravnava. Nastavljamo mjestimično djelomično panoramskim grebenom po stazi koja mjestimično potpuno nestaje. Neko vrijeme nastavljamo u istom smjeru, a zatim dolazimo do manjeg pojilišta za divlje životinje.
Odavde nastavljamo malo lijevo, gdje povremeno još možemo pratiti ostatke pješačke staze. Više nas staza dovodi na strmu šumovito obraslu padinu kojom se malo lijevo uspinjemo do obližnjeg grebena koji je djelomično obrastao borom. Dalje se jedva primjetna pješačka staza vrlo strmo uspinje, a zatim se na neko vrijeme gubi i skreće udesno, gdje prelazi strme padine uz podnožje manjih litica. Slijedi kraći uspon desno i dolazimo do grebena Barakarjeve špice. Neko vrijeme hodamo grebenom i po grebenu, a zatim prije nego što staza stigne do sekundarnog vrha Vretovog vrha skreće desno i prelazi niz strmine prema sedlu između već spomenutog vrha i Visokog vrha. Dolaskom na sedlo uključujemo se na bolje uhodan put, te ga u kosom usponu pratimo desno do panoramskog Vršiča (koji se nalazi malo desno od staze).
Na prevoju nekoliko metara ispod Vršiča nastavljamo lijevo (staza nas ravno vodi prema cesti Belca - Sedlič, mogućnost spusta) te nastavljamo laganom pješačkom stazom koja se počinje uspinjati kroz gusti drvored borova. Dalje se neko vrijeme lagano uspinjemo rubom strmih padina, a potom staza prelazi na gornju padinu Visokog vrha, gdje postupno postaje sve strmija. Slijedi nekoliko minuta hoda i panoramskom stazom brzo dolazimo do vrha.
zemljovid puta - Visoki vrh
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama
Slike:
Štenge - Visoki vrh1
Štenge - Visoki vrh2
Štenge - Visoki vrh3
Štenge - Visoki vrh4
Štenge - Visoki vrh5
Štenge - Visoki vrh6
Štenge - Visoki vrh7
Štenge - Visoki vrh8
Štenge - Visoki vrh9
Štenge - Visoki vrh10
Štenge - Visoki vrh11
Štenge - Visoki vrh12
Štenge - Visoki vrh13
Štenge - Visoki vrh14
Štenge - Visoki vrh15
Štenge - Visoki vrh16
Štenge - Visoki vrh17
Štenge - Visoki vrh18
Štenge - Visoki vrh19
Štenge - Visoki vrh20
Štenge - Visoki vrh21
Štenge - Visoki vrh22
Štenge - Visoki vrh23
Štenge - Visoki vrh24
Štenge - Visoki vrh25
Štenge - Visoki vrh26
Štenge - Visoki vrh27
Štenge - Visoki vrh28
Štenge - Visoki vrh29
Štenge - Visoki vrh30
Štenge - Visoki vrh31
Štenge - Visoki vrh32
Štenge - Visoki vrh33
Štenge - Visoki vrh34
Štenge - Visoki vrh35
Štenge - Visoki vrh36
Štenge - Visoki vrh37
Štenge - Visoki vrh38
Štenge - Visoki vrh39
Štenge - Visoki vrh40
Štenge - Visoki vrh41
Štenge - Visoki vrh42
Štenge - Visoki vrh43
Štenge - Visoki vrh44
Štenge - Visoki vrh45
Štenge - Visoki vrh46
Štenge - Visoki vrh47
Štenge - Visoki vrh48
Štenge - Visoki vrh49
Štenge - Visoki vrh50
Štenge - Visoki vrh51
Štenge - Visoki vrh52
Rasprava o izletu Štenge - Visoki vrh (mimo Vretovega vrha)
ljubitelj gora7. 11. 2013 00:00:00
RadoPres11. 05. 2014 00:00:00
Skupinica smo se včeraj namenili osvojiti Visoki Kurji vrh.Držali smo se levega grebena s čudovitimi razgledi na zg.savsko dolino,ki me je spominjala na dolino Soče, in prekrasno martuljško skupino, na drugi strani pa Kepa.Kot opisano, z zemljevidi, opisom, slikami in gps-om, smo uspeli priti le na Vretov vrh.Naprej pa neprehodno-nizki borovci.Desna, spodnja pot mimo Vretovega vrha, pa zelo nevarna-oska,zaraščena,polna malega suhega listja in še pod ostrim naklonom.. Lepo a zahtevno. Drugič,verjetno po drugi poti, pa na vrh nasmeh
ljubitelj gora30. 05. 2014 00:00:00
RadoPres se spomnem Vretovega vrh je poraščen z borovci, pot je nižje na severni strani, kot si ugotovil, je ozka in strma, toda le malo naprej postane lažja. Vrh vas bo počakal.
metod2. 06. 2014 00:00:00
Sva šla danes s hčerko. Do napajališča (manjša kal z lesenim koritom) je šlo po opisu, naprej nekaj časa bolj po intuiciji. Bistven je umik mimo Vretovega vrha na SV stran, da se izogneš ruševju. Na tem delu pridejo do izraza dobri čevlji. Nazaj sva šla čez Mojstrovico in v dolino Belce. Dober opis in fina tura. Razgledi tudi krasni. Do napajališča uro in pol in še uro do vrha.
andi229. 06. 2014 00:00:00
Danes prehodil, čudovita pot, sestopil čez Bašinov breg, 4 ure popolnega brezpotja, zelo dober opis obeh poti. Parkiral sem nižje ob leseni utici,lažje obrnit. Orientacija je ključna nad napajališčem, kjer sem poiskal v levo razgleden strm greben z ruševjem in potko na njem. Kasneje sem prečil proti Barakarjevi špici pod prvo malo večjo skalo na grebenu v desno (lepo viden odcep). Tako sem prišel na greben špice dovolj visoko, da sem po njegovi levi strani praktično v 5 minutah prišel do slike 26 (mini sedelce,zelo dober posnetek) kjer se prečka pod Vretovim vrhom v desno prične. Potka se ves čas v obrisih navzgor lepo sledi,je pa zoprn vzpon po ruševju do vrha, kjer se plaziš skozi goščavo, kot v tunelu s klopi na vejahnasmeh. Verjetno bi za nazaj bila dobra pot čez dolino Za Vršičem, ki pa je nisem preveril.
Edina8. 07. 2014 00:00:00
Končno sem to potko prehodila tudi jaz. Zgrešila sem napajališče, kljub temu prišla na greben Vretovega vrha in po opisu nadaljevala proti vrhu. Čudovita tura. Tudi vračala sem se po njej, da se bolje vsede, ker jo bom zagotovo komu šla pokazat. Navdušujoče. Več
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/07/visoki-kurji-vrh.html
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići