Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Vajnež / Dom Trilobit - Vajnež (Po Skalaški poti in čez Mali Vrh)

Dom Trilobit - Vajnež (Po Skalaški poti in čez Mali Vrh)

Print
Ishodište: Dom Trilobit (939 m)
Širina/Dužina: 46,4579°N 14,1031°E
Ime puta: Po Skalaški poti in čez Mali Vrh
Vrijeme hodanja: 4 h
Zahtijevnost: veoma zahtjevna neoznačena staza
Visinska razlika: 1165 m
Visinska razlika po putu: 1165 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Autor: heinz
Pogleda: 17.173
 5 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 39
Broj komentara: 16
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lipce, te u smjeru desno vozimo prema Jesenicama. U naselju Javornik na prvom semaforiziranom križanju vozimo desno (smjer Lj.) prema Koroškoj Beli. Na sljedećem raskrižju sa semaforima skrećemo lijevo, te ubrzo ponovno lijevo prema Javorniškom Rovtu. Nakon nekoliko kilometara vožnje uzbrdo (kada smo već stigli u spomenuto selo), u oštrom lijevom zavoju ravno se odvaja makadamska cesta prema Domu Trilobit (putokaz). Nakon nekoliko 100 metara dolazimo do jezera uz koje vodi cesta, a s lijeve strane uočavamo planinarski dom Dom Trilobit. Kada prođemo pored ovog objekta, cesta u šumi završava i tu je naša polazna točka.
Opis puta:
Lijevo od polazišta uzbrdo vodi malo razbijen kolski put, kojim idemo i ujedno nailazimo na prvu buktinju. Kroz nekoliko minuta uočavamo odvojak gdje se desno odvaja kolovoz prema planini Stamare, a mi nastavljamo ravno sve do mjesta gdje se staza približava koritu potoka. Ovdje kolski put skreće lijevo i kod gornjeg izvora potoka Javornik završava ili prelazi u šumski put. Koja počinje strmije, isprva ravno, zatim vijugavo uspinjući se kroz šumu. S lijeve strane uočit ćemo spomenik s ogradom, a nakon samo 45 minuta hoda dolazimo do drugog spomenika (lovcu) uz stazu, gdje se s desne strane nalazi potpuno srušena klupa. Strmina malo opada i staza ide lijevo prema sjeveru, gdje neko vrijeme prolazi kroz mješovitu šumu. Ovdje s desne strane isprva možemo promatrati sipare Srednice, kasnije se postupno otvara pogled na istok prema amfiteatru Rida. U potpunosti ga možemo promatrati nakon što šuma prijeđe u stazu patuljastog bora. Još nekoliko skretanja i već smo blizu planine Seča, gdje na stablu nailazimo na putokaze.
Nastavljamo samo malo desno manje izraženom dolinom prema graničnom grebenu na sjeveru. Dolaskom do njega (graničnika) idemo desno, gdje nastavljamo uzbrdo među borovicama na graničnom grebenu, gdje staza povremeno prolazi uz desni rub. Kada dođemo do dosta uskog dijela grebena, počinje zahtjevniji dio staze, nakon čega slijedi isprva strmi stjenoviti spust neugodnom aluminijskom sajlom. Nakon toga se nalazimo na još užem dijelu grebena, gdje staza (prvo desno) prolazi između i pored borova. Ubrzo ponovno slijedi kraći spust po izrazito mrvičastom kamenitom terenu, a staza nakon toga postupno skreće na lijevu stranu grebena, gdje se ubrzo po aluminijskom užetu strmo uspinje natrag na svoj vrh. Izloženost i problemi ne jenjavaju, a nalazimo se pred trećom barijerom: gotovo okomitim dimnjakom, opremljenim jednakim užetom i čeličnim držačima. Kada dođemo do njegovog vrha, staza prolazi desnom stranom grebena, gdje se malo uspinje i nakon ove strmije silazi, a ubrzo se po sličnom užetu također vrlo strmo uspinje u smjeru istoka (oprez, vlažan teren!) . Prema vrhu uspona staza skreće desno, gdje se kasnije nalazimo među patuljastim borovima na kraju staze Skalaška pot.
Nastavljamo vrhom graničnog grebena u smjeru Malog vrha gdje nas staza s prekrasnim vidicima dovodi do njegovog vrha. Odavde nastavljamo u istom smjeru, gdje i dalje hodamo grebenskom stazom uz sjeverne pregrade Belščice, koja nas nakon nekog vremena konačno dovodi u blizinu usjeka zapadno pred Vajnež, na koji se uspinjemo u nekoliko koraka dodatnog hoda.
zemljovid puta - Vajnež
Ob poti: Planina Seča (1698m), Mali Vrh (2017m)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Stol ( 30 min)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Dom Trilobit - Vajnež1
Dom Trilobit - Vajnež2
Dom Trilobit - Vajnež3
Dom Trilobit - Vajnež4
Dom Trilobit - Vajnež5
Dom Trilobit - Vajnež6
Dom Trilobit - Vajnež7
Dom Trilobit - Vajnež8
Dom Trilobit - Vajnež9
Dom Trilobit - Vajnež10
Dom Trilobit - Vajnež11
Dom Trilobit - Vajnež12
Dom Trilobit - Vajnež13
Dom Trilobit - Vajnež14
Dom Trilobit - Vajnež15
Dom Trilobit - Vajnež16
Dom Trilobit - Vajnež17
Dom Trilobit - Vajnež18
Dom Trilobit - Vajnež19
Dom Trilobit - Vajnež20
Dom Trilobit - Vajnež21
Dom Trilobit - Vajnež22
Dom Trilobit - Vajnež23
Dom Trilobit - Vajnež24
Dom Trilobit - Vajnež25
Dom Trilobit - Vajnež26
Dom Trilobit - Vajnež27
Dom Trilobit - Vajnež28
Dom Trilobit - Vajnež29
Dom Trilobit - Vajnež30
Dom Trilobit - Vajnež31
Dom Trilobit - Vajnež32
Dom Trilobit - Vajnež33
Dom Trilobit - Vajnež34
Dom Trilobit - Vajnež35
Dom Trilobit - Vajnež36
Dom Trilobit - Vajnež37
Dom Trilobit - Vajnež38
Dom Trilobit - Vajnež39
Rasprava o izletu Dom Trilobit - Vajnež (Po Skalaški poti in čez Mali Vrh)
heinz29. 09. 2009 00:00:00
Kljub vrvem na štirih mestih Skalaške poti, bi se lahko reklo, da pot ni primerno varovana in zato (pa tudi zaradi vlažnosti), dokaj nevarna. Namenjena je zgolj planincem z zadostnimi izkušnjami hoje in plezanja po brezpotju. Ni za vrtoglave. Ostali del poti pa je lahkoten.
Srečno, Heinz!
nata243. 07. 2010 00:00:00
Zanima me, če se stezi od planine Seče težko sledi ali je dobro uhojena?
heinz3. 07. 2010 00:00:00
od Seč mejnega grebena ni težko najti(nekoliko desno od prvih lesenih tabel, po manj izraziti dolinici).Ko pridemo do mejnih kamnov zavijemo desno po mejni graničarski poseki (stezi). Vidna da, uhojena- tako /tako.. Ko pridemo na zahtevnejši del poti steze skorajda ni. Smer bi od tu dalje lahko uvrstili med zahtevna brezpotja. Orientacija nekoliko težavna.
..Ko enkrat dosežemo navpični del s skobami (imenovan je Viševnik), se ne povzpenjamo povsem do njegovega vrha, pač pa kot je navedeno v opisu, nadaljujemo po desni strani grebena najprej nekoliko navzgor, nato sledi spust po strmem terenu, kjer naletimo še na zadnjo vrv ob kateri se po vlažnem strmem terenu povzpnemo nekaj 10 m proti izteku skalaške poti.
Pot je krušljiva, v vodniku znanega avtorja pa označena kot -zelo zahtevna pot/ brezpotje.
Razmišljal sem tudi o tem, da bi administratorju predlagal spremembo težavnosti v "zelo zahtevno", kar dejansko tudi je.
Sicer pa kratka in pestra.
Še to: pozor na krušenje kamenja zaradi poti skozi Rido, ki poteka spodaj!
Sam sem na tem delu užival. Verjamem, da boste tudi vi!
Srečno, heinz!
nata244. 07. 2010 00:00:00
Je šlo brez problema, pot našla, sem bila pa mokra in umazana do riti. Pri navpičnem delu je sedaj "ornk" jeklenica. Nadaljevala sem potem še do Potoškega Stola, videla celo 2 svizca in se vračala po spodnji markirani poti nazaj, ki se zelo vleeeeeeeče.Lp
heinz4. 07. 2010 00:00:00
Ja spodnja se prvič kar malo vleče.
Pri katerem navpičnem delu; kjer so skobe, ali pri zadnjem vzponu, ki se konča med ruševjem? Jeklenice so bile svetle oz aluminijaste. Prva pa je bila spodaj prosta- s klinom izpuljena.
Kje si naletela na svizca? V Ridi?
nata244. 07. 2010 00:00:00
Poleg tanjše jeklenice, kakršna je pri prvem spustu, je bila tam zraven še ena debelejša, ampak ne vem ali pri skobah ali na koncu (zgodnje vsatajanje ima očitno posledice). Svizca sem pa videla med skalami preden sem se povzpela na Potoški Stol.
Majdag3. 09. 2011 00:00:00


...Dom Trilobit, Skalaška, Mali Vrh...Pa sem jo, to Skalaško, že celo poletje me mika. Čudoviti razgledi, enkratno. Nadaljevala na Mali Vrh, vračala pa sem se skozi Rido. Ni mi žal, supernasmeh
green joga6. 01. 2012 00:00:00
A je bil kdo tuki v zadnjem času, da ve kake so kej zimske razmere?
heinz7. 01. 2012 00:00:00
Popolne zimske razmere: sneg do pol metra, marsikje tudi več. V glavnem, po skalaški brez kompletne opreme ne bo šlo.
ljubitelj gora20. 05. 2012 00:00:00
Šel danes tole pot in naprej proti Stolu, kot je heinz povedal v prvem komentarju, drugače je pot kopna.
Metka Polpetka7. 07. 2014 00:00:00
Včeraj šla čez Skalaško. V ruševju pot dokaj zaraščena. Vse jeklenice držijo v zgornjem delu, ostalo je podrto. Spodnji dve skobi zelo razmajani, tretja zaenkrat še uporabna, tudi oprimki na tem mestu so dokaj razmajani. Škoda, ker tako razpada, ravno v tem ključnem delu bo kmalu vse na jeklenici, kateri pa nikoli ne moreš zaupati 100%, ker ne veš, v kakšnem stanju je zgoraj. Sicer pa čudovita, divja pot!
heinz7. 07. 2014 00:00:00
Res, dokaj divja je ta Skalaška.. Če nihče ne bo poskrbel za adaptacijo, bo v prihodnje to zanjo veljalo še tolikanj bolj.. Ker je neoznačena, velja za brezpotje in zato je verjetno žal tudi nobeno planinsko društvo ne oskrbuje. Je pa zagotvo ena lepših v Karavankah.
VanSims30. 07. 2018 00:00:00
Divja, divja ja. Ko sem prišel z ruševja na greben in po prvi zajli dol, sem si že po kake 10 metrih rekel: joj, tukaj pa ni več heca! eek mežikanje

Začetna pot od sedla čez ruševje,... hmmm... ko jo najdeš je tvoja,... več ali manj. mežikanje Bi pa rekel, da je ravno obratno kot je rekel @heinz: Vidna tako, tako, uhojena pa kar.

Po eni uri pretepanja z ruševjem, po možnosti mokrim od nevihte prejšnje noči, kot v mojem primeru pa nagrada s še konkretno, kako dobro uro trajajočo, adrenalinsko dozo! velik nasmeh
anze r21. 10. 2023 00:14:30
Je mogoče sedaj kaj novega (omembe vrednega) na Skalaški?
djimuzl21. 10. 2023 14:43:50
Zadnja objava v Trenutnih razmerah je s konca letošnjega maja: https://www.hribi.net/trenutne_razmere/slo/skalaska_pot_po_grebenu_belscice/11/3551
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići