Planinarenje

Planinarenje

Dom pod Storžičem - Stegovnik

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeStegovnik / Dom pod Storžičem - Stegovnik
   Dom pod Storžičem - Stegovnik (vzhodna pot)  
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Dom pod Storžičem (1123 m)
Cilj: Stegovnik (1692 m)
Visinska razlika: 569 m
Visinska razlika (po putu): 800 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča pred domom se usmerimo na cesto, ki gre levo v smeri Javorniškega sedla in planine Javornik. Cesta se po približno 20 minutah hoje spremeni v kolovoz. Tu lahko nadaljujemo po markirani peš poti, ki pa je precej opuščena ali pa po kolovozu. Priporočam hojo po kolovozu saj je tudi orientacijsko lažja pa čeprav ni markirana. Kolovozu, ki se kar strmo vzpenja sledimo skozi gozd do Javorniškega sedla, kjer je razpotje.
Nadaljujemo rahlo levo v smeri Stegovnika in Močnikovega sedla (ostro levo planina Javornik, desno Storžič) po kolovozu, ki preči vzhodna pobočja predvrha Ženiklovca. Po nekaj minutah prečne hoje se kolovoz priključi drugemu nekoliko širšemu kolovozu, kjer nadaljujemo naravnost (rahlo desno) zmerno navzdol. Kolovoz se hitro zravna in pot nas mimo propadajočega korita z vodo pripelje na razgledno travnato pobočje, kjer naletimo na orientacijsko zanko. Pri smerokazu, ki je pogosto podrt zapustimo kolovoz in nadaljujemo levo po travnatem pobočju navzgor. Po krajšem vzponu pot zavije desno in se nadaljuje skozi smrekov gozd. Planinska steza pa se že po nekaj minutah nadaljnje hoje razširi v kolovoz, kateremu nato sledimo kar nekaj časa (markacije na tem delu so redke in obledele). Čez čas se kolovoz ponovno spremeni v peš pot, ki nas skozi gozd pripelje na južna pobočja Malega Javornika. Občasno precej razgledna pot pa se hitro vrne v gozd, kjer z južnih pobočij preide na vzhodna. Pot, ki se naprej po večini rahlo spušča pa nas čez čas pripelje do prevala med Malim Javornikom in Stegovnikom, kjer je tudi razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Stegovnika (naravnost Mačensko sedlo) po poti, ki preči pas visoke trave. Pot naprej se začne rahlo spuščati in nas v nekaj minutah pripelje na vzporedno pot, ki pa poteka po zahodnih pobočjih Ženiklovca in Malega Javornika. Tu nadaljujemo desno (levo planina Javornik) in pot nas v nekaj korakih pripelje do okna v Stegovniku. S pomočjo jeklenice se povzpnemo do prvega okna sredi katerega se nam odpre prehod levo prek lestve navzdol. Okno se nato zoži (pazi glavo) in pot nas pripelje na drugi stran stranskega grebena. Na drugi strani okna pa se pot začne strmeje vzpenjati in nas v ključih pripelje na greben Stegovnika. Sledi še 10 minut hoje po razglednem grebenu. V snegu je greben nevaren za zdrs.
Sestopimo lahko po zahodni poti.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj. S te ceste pa pred črpalko zavijemo desno v Tržič. Cesti sledimo naprej skozi Tržič in na drugi strani Tržiča zavijemo desno proti Lomu pod Storžičem. Tej cesti naprej sledimo proti oznakam dom pod Storžičem. Parkiramo na parkirišču nekaj metrov pred planinskim domom.
Pokraj puta:
Javorniški preval (1465m), Okno v Stegovniku (1460m)
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik Dom pod Storžičem - Stegovnik
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom pod Storžičem - Stegovnik
asde     
14.3.2011
Zdravo,
v soboto, 12.03.2011 sva se odpravila na Stegovnik. Začetek poti Dom pod Storžičem, čez Javorniško sedlo, naprej pod M. Javornik.
Snega v senčnih legah do 30cm, drugod 5-10cm.
Sam Stegovnik je povsem kopen, vendar poti na vrh nisva našla, markacije so očitno na tleh, pokrite s snegom. Pot je sicer zelo težko sledljiva, malce kritike za PD Tržič in markaciste.
Tinca5     
2.4.2011
Na vzhodni in zahodni poti na Stegovnik je še nekaj snega v osojnih legah. Oznake je treba kar spremljati, da se ne ujameš v orientacijsko zanko nasmeh. Drugače pa razgledna, ne preveč zahtevna pot (višinska razlika).
UB77     
11.5.2014
Pozdravljeni,
če je kdo nedavno hodil tam, zanima me stanje oziroma prehodnost poti od Javorniškega sedla do Okna.

No, za enega vem da je hodil, ker sva se srečala pod Malim Javornikom. nasmeh
keti1     
10.7.2018
Živjo, v nedeljo 8.7. sem bila na Stegovniku, vzpon od Dola pod Pl. Javornik po označeni poti po zahodnih pobočjih Javornikov skozi okno, pot v redu, oznake dobre. Sestopila sem na preval Pri lojtri, od tam pa v smeri Javorniškega prevala preko vzhodnih pobočij Stegovnika in Javornikov. Ta prečna pot je zelo problematična, čeprav je na kartah označena kot lahka markirana. Oznake so res kar dobre in pogoste, je pa pot očitno zelo malo obiskana, precej zaraščena, podrtih je čeznjo ogromno velikih dreves, kjer obvozi povsod niso možni ali varni, ker je pobočje strmo, večkrat je treba plezat čez podrte smreke skozi gosto in ostro vejevje, se plazit spodaj...skratka problematična pot. Tudi orientacijsko marsikje ne veš točno, kam, pa sem vajena tudi neoznačenega sveta in brezpotja. Mislim, da bi jo morali markacisti (najbrž PD Tržič?) očistiti ali pa zapreti oz. vsaj postaviti opozorilne table, da je zaradi podrtih dreves mestoma težko prehodna. Najbolj problematičen je del pod Stegovnikom, to je cca 1 uro hoje.
Lep pozdrav in srečno!
djimuzl     
10.7.2018
Keti1, o ovirah na poti lahko javiš PZS - poskodbe.poti@pzs.si - ta bo obvestila ustrezno PD. Tudi kakšna fotografija ne škodi.
keti1     
10.7.2018
Hvala za nasvet! Lp
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje