Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Stegovnik / Medvodje - Stegovnik (preko sedla Pri lojtri)

Medvodje - Stegovnik (preko sedla Pri lojtri)

Print
Ishodište: Medvodje (898 m)
Širina/Dužina: 46,4096°N 14,4016°E
Ime puta: preko sedla Pri lojtri
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Zahtijevnost: laka neoznačena staza, djelomično zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 794 m
Visinska razlika po putu: 800 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 8.539
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 42
Broj komentara: 3
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Podnart (Ljubelj), a zatim nastavljamo vožnju cestom prema Ljubelju i Tržiču. Kada završi "brza cesta" (plavi znak), s desne strane primijetit ćemo benzinsku crpku, ispred koje skrećemo desno dolje prema Tržiču. Dalje vozimo kroz Tržič, te pratimo užu cestu prema klancu Dovžanova soteska pa kroz selo Dolina i Jelendol do zaseoka Medvodje. Ovdje na prvom križanju nastavljamo desno u smjeru slapa Stegovniški slap (lijevo Košutna i pašnjak Dolga njiva), a na drugom križanju lijevo uz rijeku Tržišku Bistricu (desno slap Stegovniški slap). Dalje se lagano uspinjemo uz gornji tok Tržiške Bistrice, te pratimo cestu do označenog parkirališta, gdje parkiramo.
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo blagom cestom koja se uspinje uz rijeku Tržišku Bistricu. I ubrzo dolazimo do kapije iza koje izlazimo na neoznačeno raskrižje. Ovdje nastavljamo desnim putem koji počinje usponom pored potoka Fevča, a potok napuštamo na prvom oštrom desnom zavoju. Sa ceste koja postaje malo strmija, neko vrijeme se malo otvara pogled na Košutnikov turn, a zatim skreće lijevo i prelazi kroz traku šume. Put nas zatim s pogledom na Dobrču i obližnji Stegovnik, dovodi do sljedećeg raskrižja, gdje nastavljamo ravno (desna cesta kruži oko obližnjeg vrha Bukov vrh). I dalje hodamo cestom i nakon nekoliko minuta dolazimo do sljedećeg raskrižja. Ovaj put nastavljamo lijevo (ravna cesta koja vodi prema padinama ispod Konjščice, a desna cesta kruži oko Bukovog vrha) postupno sve panoramskijom cestom koja prelazi strmine prema lijevo. Na sljedećem raskrižju nastavljamo oštro desno i kroz šumu se uspinjemo do sljedećeg raskrižja gdje nastavljamo lijevo. Put tada postaje malo strmiji, a mi hodamo do sljedeće ravnice ili proširenja ceste. Tu se malo udesno odvaja nemarkirani kolovoz po kojem se počinjemo strmiji uspon. Nakon nekoliko minuta široki kolovoz skreće malo ulijevo, a mi na ovom mjestu biramo desno, isprva malo teže prohodno. Više na nekoliko raskrižja biramo lijevi smjer te se lošijom stazom uspinjemo na prevoj Pri lojtri, gdje dolazimo do markirane staze iz Jezerskog.
Tu nastavljamo desno u smjeru Stegovnika (blago desno Javornik, oštro lijevo pašnjak Brsnina, blago lijevo Jezersko) stazom koja se postepeno počinje sve strmije uspinjati. Naprijed vrlo strma staza, koja je uglavnom po mokrom opasna za klizanje i koja se nastavlja trošnom žičanom ogradom, kroz rjeđu šumu dovodi nas na glavni greben Stegovnika. Ovdje staza nakratko zaobilazi greben s desne strane, gdje uz pomoć čeličnih sajli prelazimo preko eksponiranog ruba. Staza se potom vraća na greben koji uz sve ljepše vidike pratimo do vrha na koji dolazimo nakon dobrih 10 minuta dodatnog hoda.
zemljovid puta - Stegovnik
Ob poti: Pri lojtri (1486m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama
Slike:
Medvodje - Stegovnik1
Medvodje - Stegovnik2
Medvodje - Stegovnik3
Medvodje - Stegovnik4
Medvodje - Stegovnik5
Medvodje - Stegovnik6
Medvodje - Stegovnik7
Medvodje - Stegovnik8
Medvodje - Stegovnik9
Medvodje - Stegovnik10
Medvodje - Stegovnik11
Medvodje - Stegovnik12
Medvodje - Stegovnik13
Medvodje - Stegovnik14
Medvodje - Stegovnik15
Medvodje - Stegovnik16
Medvodje - Stegovnik17
Medvodje - Stegovnik18
Medvodje - Stegovnik19
Medvodje - Stegovnik20
Medvodje - Stegovnik21
Medvodje - Stegovnik22
Medvodje - Stegovnik23
Medvodje - Stegovnik24
Medvodje - Stegovnik25
Medvodje - Stegovnik26
Medvodje - Stegovnik27
Medvodje - Stegovnik28
Medvodje - Stegovnik29
Medvodje - Stegovnik30
Medvodje - Stegovnik31
Medvodje - Stegovnik32
Medvodje - Stegovnik33
Medvodje - Stegovnik34
Medvodje - Stegovnik35
Medvodje - Stegovnik36
Medvodje - Stegovnik37
Medvodje - Stegovnik38
Medvodje - Stegovnik39
Medvodje - Stegovnik40
Medvodje - Stegovnik41
Medvodje - Stegovnik42
Rasprava o izletu Medvodje - Stegovnik (preko sedla Pri lojtri)
eurosrtucka11. 08. 2012 00:00:00
Neuspeli Stegovnik

jezikMalo na slepo sem se iz Bistrice pri Tržiču odpravila na Stegovnik. Spodaj pri Bornovih sem z avtom peljala levo proti Dolu. Pripeljala sem se do razpotja , kjer stoji velika rjava tabla z oznakami PD Tržič. Pisalo je Stegovnik 3 ure. Sem si mislila ravno prav. Po makadamu sem se peš odpravila naprej. Mimo zapornice, ki prepoveduje osebni promet v poletnih mesecih. Vso pot sem nadaljevala po glavni cesti peš. Srečala sem samo 3 avtomobile, ki so šli dol. Od kod? Sem ugotovila čez dobri 2 uri. Na vrh nekje so nabirali jurčke- sem še sama našla dva. Skratka ni bilo žive duše. Našla pa sem lepo vidno tablo, ki je označevala pot Stegovnik 1 ura. Ta pot je lepo označena z markacijami. Vendar samo do močvirja. Prišla sem do ene ravnine polne blata in vodnih kotanj. Sem imela precej mokre superge. Trikrat sem prečkala močvirje tja in nazaj- nikjer oznak. Pa levo in desno od močvirja tudi nič. Edini prehodni teren je bil desno dol. Ampak hribi in bližnji vrh pa vsi levo, vmes pa prepad. Malo sem pomalicala in sklenila, da ni vredno tvegati. Kaj se je zgodilo z markacijami. Ali so jih posekali? A kdo ve? Irena
Lunca12. 08. 2012 00:00:00
Irena z glavne poti bi se morala odcepiti točno tam, kot se vidi na sliki, ki tukaj opisuje to pot. Potem pa do sedla pri lojtri res potrebuješ malo orientacije, naprej pa je pot lepo markirana. Poskusi še 1x, ker je res lepo tudi iz te strani.
vučka1234517. 06. 2023 20:13:09
Tale opis je precej nepopoln oziroma se je pot od takrat že kar spremenila.
1. Tabla za prepovedan prehod (rampa) je zdaj postavljena precej prej. Mislim, da celo do 1km pred tistim parkiriščem markiranim v google linku kot izhodišče. Pred tem pa je urejeno lepo makedamsko parkirišče. (To je mene malo zmedlo že na začetku.)
2. Vsa križišča, ki so omenjena so zdaj označena z modrimi smerokazi za kolesarsko pot (brez napisov kam vodijo) pod njimi se na kovinski štangi nahaja markacija. Jaz sem se pogosto spraševala, če sem prav, ker iz opisa razberem, da so križišča razmeroma blizu, ampak niso tako blizu kot bi pričakovala. So pa zdaj označena (z modrimi smerokazi), tako da brez skrbi ni treba lutati po neoznačenih odsekih.
3. Tudi cesta ni tako strma kot je opisano, strm je predvsem zadnji del, ki je tukaj označen kot "neoznačen kolovoz" in greben. Na grebenu se res strmo dvigne, prej je več ali manj po ravnem. Pa ovinki tudi niso tako ostri kot so opisani, aja pa tudi celotna pot je skoraj primerna za avto - zato naj vas ne zmedejo komentarji "se skozi gozd vzpnemo", saj je pot po cesti več ali manj skozi enaka.
4. Zadnji omenjeni "neoznačen kolovoz" (slika 22) je zdaj dobro označen z rdečo markacijo in puščico na drevesu. Od tam naprej si prave markacije sledijo na 5 metrov (zelo dobro označen del). Zgleda pa trenutno precej drugače kot je na sliki in ko rečejo "po njej hodimo do druge izravnave" to pomeni, da je dvakrat bolj ravno - prvič slika 21, drugič slika 22.

Sem samo hotla opisat malo bolje pot, da se ne bo še kdo drug spraševal, kdaj bo že križišče? sem že mimo? ali je ta kolovoz dovolj neoznačen, da je lahko pravi kolovoz? haha. Je pa super potka - sem se sprehodila še do okna (ful superca zadeva), ampak potem malo zalutala na poti nazaj. Tudi tam je slabo označeno. Tako da priporočam planiranje v naprej nasmeh pa srečno!
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići