Planinarenje

Planinarenje

Dom Trilobit - Planina Stamare

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankePlanina Stamare / Dom Trilobit - Planina Stamare
   Dom Trilobit - Planina Stamare (Za Kraševcem)  
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Dom Trilobit (939 m)
Cilj: Planina Stamare (1400 m)
Visinska razlika: 461 m
Visinska razlika (po putu): 461 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na kolovoz v smeri naravoslovne in rudarske učne poti. Kolovoz se takoj začne kar strmo vzpenjati po levi strani potoka, ki ga slišimo v naši bližini. Že kmalu pa nas pot pripelje do lesenega droga na katerem nas smerokaz za planino Stamare usmeri desno (naravnost planina Seča). Nadaljujemo desno in kolovozna pot nas v nekaj minutah pripelje do zanimivega izvira potoka Javornik.
Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki pa ima nekaj manjših razpotij, a če sledimo oznakam rudarske učne poti večjih težav z orientacijo ne bomo imeli. Kolovoz se nato spremeni v slabše vidno peš pot, ki se le nekoliko višje priključi širokemu kolovozu, kateri sledimo levo navzgor.
Pogosto precej blatnemu kolovozu nato sledimo mimo večje skale (balvan), za katero postanemo pozorni. Približno 3 minute hoje od omenjene skale kolovoz zavije desno, mi pa ga ravno v tem ovinku zapustimo in vzpon nadaljujemo naravnost po komaj vidni stezici, ki se sprva vzpne skozi precej redek gozd. Vse slabše vidna stezica pa nas nato pripelje v strnjen gozd, kjer se začne strmo vzpenjati ob manjših hudournikih navzgor (orientacija na tem delu je zelo zahtevna). Višje pot postane lažje sledljiva in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do pašne ograje. Naprej "prečimo" ograjo in v nekaj nadaljnjih korakih stopimo na planino Stamare (pastirska koča se nahaja na vzhodnem delu planine).
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta, a le do križišča, kjer se v ostrem levem ovinku v desno (naravnost) odcepi cesta proti domu Trilobit in izviru Javornika (prepoved za avtobuse). Malo naprej nas cesta pripelje do omenjenega doma in akumulacijskega jezera pri HE Javornik. Parkiramo na neurejenem parkirišču, ki se nahaja za jezerom in domom Trilobit (parkiranje pred domom ni dovoljeno).
Pokraj puta:
Izvir Javornika (1000m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Hrašenska planina, Bivak na Belščici, Kamnitnik, Potoški Stol, Vajnež
Prosječna ocjena izleta: 6,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare Dom Trilobit - Planina Stamare
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom Trilobit - Planina Stamare
heinz     
6.5.2009
Na Stamarah sem bil 2 dni nazaj in sicer sem ubral neoznačeno pot čez obe Boncli (Mala B. je proti vrhu celo varovana z jeklenimi vrvmi. Prijetno razgledišče). Na planino sem prišel torej z zahodne smeri blizu tukaj opisane poti "za Kraševcem", le da bi "mojo" pot morda lahko poimenoval "pred Kraševcem", v kolikor je vzpetina (ali hrbtišče)na Zahodni strani planine- Kraševec. Na Geopedia.si namreč omenjena vzpetina nima imena, navedena pa je le njena nmv., in to 1425, kar potrjuje moja predhodna sklepanja o nadmorski višini Stamar- cca 1400. Dokončno pa to potrjuje tudi topo-karta na omenjeni spl.strani in s slikami opremljen opis planine, ki navaja njeno nadmorsko višino na meji med 1398 in 1407.6 nmv.
Torej bo na tem mestu potrebna korekcija.
Tadej     
6.5.2009
Heinz, hvala za informacijo. Je že popravljeno.
Majdag     
9.4.2019
Planina Stamare ... avto sem pustila Pred Žago.. pot je dobro označena z rumenimi pikami in tudi puščice so na stičiščih poti. Planina je lepa, pot poteka skozi gozd in bo prijetna tudi poleti.Lep samoten izlet.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/04/planina-stamare-rudarska-ucna-pot.html
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje