Planinarenje

Planinarenje

Matizovec - Malo Kladivo

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeMalo Kladivo / Matizovec - Malo Kladivo
   Matizovec - Malo Kladivo   
Vrijeme hodanja: 3 h 5 min
Ishodište: Matizovec (915 m)
Cilj: Malo Kladivo (2036 m)
Visinska razlika: 1121 m
Visinska razlika (po putu): 1210 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z velikega brezplačnega parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, po kateri v približno 20 minutah prispemo do kmetije Matizovec.
Od Matizovca nadaljujemo po desni markirani cesti, ki nas čez travnik hitro pripelje na manjše križišče. Ponovno nadaljujemo po desni zgornji cesti, ki se nato hitro spremeni v pogosto precej blaten kolovoz. Po nekajminutni hoji pa zapustimo kolovoz in se usmerimo na peš pot, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd. Markirana pot nato preči nekaj kolovozov in nas višje pripelje na nekoliko večjo jaso, kjer nadaljujemo rahlo desno v gozd. Pot naprej se prečno vzpenja, višje zavije levo in nas pripelje iz gozda, kjer se priključimo makadamski cesti iz Jelendola. Nadaljujemo levo navzgor in po nekaj minutah nadaljnje hoje nas pot pripelje do Planinskega doma na Kofcah.
Od planinskega doma nadaljujemo v smeri Velikega vrha in Kladiva po sprva nekoliko slabše vidni poti, ki se začne vzpenjati čez razgledni travnik. Po 15 minutah hoje od doma na Kofcah pridemo do lepega razgledišča pri križu.
Pot se nato rahlo spusti in nas v nekaj minutah pripelje do strmejši pobočij Košute. Pot se nato vzpne čez pas rušja, kjer nas pripelje na razpotje. Nadaljujemo desno (naravnost veliki vrh) po poti kateri se že po nekaj metrih priključi nemarkirana, a označena pot s planine Šija. Nadaljujemo levo navzgor po poti, ki se strmo vzpne in nas hitro pripelje do izpostavljenega prehoda. Brez varoval prečimo kratko, a krušljivo in rahlo izpostavljeno polico za katero stopimo v pas rušja. Pot naprej se vzpne čez kratek pas rušja, nato pa se nadaljuje po stranskem grebenu Košute. Vse bolj razgledna in precej strma pot pa se višje priključi grebenski poti.
Nadaljujemo desno v smeri Kladiva (levo Veliki vrh, naravnost navzgor Kofce gora 10 korakov) po poti, ki se začne rahlo spuščati ob robu grebena. Zelo razgledna grebenska pot, ki poteka po in ob glavnem grebenu pa je naprej na nekaj mestih rahlo izpostavljena, a v suhem prehodi ne povzročajo težav.
Nekoliko naprej se pot približa neizrazitemu vrhu (Malo Kladivo) do katerega nas pripelje kratek strm vzpon.
Izhodišče - Matizovec 20 minut, Matizovec - Kofce 1:15, Kofce - Kofce gora 1:00, Kofce gora - Malo Kladivo 30 minut.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo proti mejnemu prehodu. Glavno cesto zapustimo na mestu, kjer nas oznake za »kamp in Podljubelj« usmerijo desno. Ko zapustimo glavno cesto bomo že po nekaj metrih prišli na križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri »Kofce«. Naprej se peljemo skozi vas po rahlo vzpenjajoči se cesti in nato zavijemo desno v smeri »Matizovec in Kofce«. Tej občasno nekoliko bolj ozki cesti, ki je v spodnjem delu asfaltirana, nato sledimo do večjega označenega parkirišča, kakih 150 višinskih metrov pod kmetijo Matizovec.
Pokraj puta:
Matizovec (1072m), Dom na Kofcah (1488m), Kofce gora (1967m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Veliko Kladivo
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo Matizovec - Malo Kladivo
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Matizovec - Malo Kladivo
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje