Planinarenje

Planinarenje

Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeDovška Mala Kepa / Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa
   Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa   
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Zapornica (Belca) (1007 m)
Cilj: Dovška Mala Kepa (2077 m)
Visinska razlika: 1070 m
Visinska razlika (po putu): 1300 m
Zahtijevnost: zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Kranjska Gora 1:30.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Pot na Kepo nas sprva vodi ob potoku (začetek poti je označen), nato pa po nekaj minutah zavije levo in se začne strmeje vzpenjati. Naprej se vzpenjamo skozi gozd, ki je občasno prekinjen s kakšno krajšo z grmičevjem poraslo jaso. Markirana planinska pot nato dvakrat preči gozdno cesto, ko na njo stopimo tretjič pa ji sledimo v desno do nekoliko večjega parkirišča ob mejnem grebenu (do sem lahko tudi po cesti).
S parkirišča se v nekaj korakih povzpnemo na mejni greben in poti naprej sledimo proti vzhodu. Razmeroma zložna pot, ki poteka po mejnem grebenu pa nas hitro pripelje do manjšega bivaka (2 ležišči), ki se nahaja na slovenski strani grebena.
Od bivaka še naprej nadaljujemo po markirani stezi kateri pa se kmalu priključi še pot iz Avstrije. Pot se nato nekoliko strmeje vzpne in nas naprej vodi po vedno ožjem grebenu. Vse bolj razgledna pot nato preči nekaj rahlo izpostavljenih grap in za tem zavije desno (povsem na slovensko stran). Pot naprej se prečno vzpne čez strmo in dobro zavarovano pobočje, ki je zelo izpostavljeno padajočemu kamenju. Višje pot zavije levo in se nato vzpenja po strmem vršnem pobočju Kepe. Strma in grušča polna pot pa nas višje ponovno pripelje na mejni greben, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo desno (levo Kepa 2 minuti) po poti, ki se zložno spušča po razglednih travnatih pobočjih. Pot, ki poteka ob robu grebena pa se nato začne strmeje spuščati in nas kmalu pripelje na manjše sedelce, kjer se nam priključi pot iz Avstrije. Nadaljujemo naravnost po poti, ki še vedno poteka po avstrijski strani grebena. Pot, ki naprej preči zelo strma pobočja pa nas kmalu pripelje na sedlo med Kepo in Dovško Malo Kepo.
Tu se pot vrne na slovensko stran in naprej preči zelo strma in krušljiva pobočja. Pot se nato začne vzpenjati in nas s pomočjo varoval pripelje na vzhodno stran Dovške Male Kepe. Markirana pot nas nato ponovno pripelje na glavni greben, kjer mi le to zapustimo. Nadaljujemo ostro levo in vzpon nadaljujemo po grebenu, ki je delno porasel z rušjem. Nekoliko lepši prehod najdemo na avstrijski strani grebena, kjer se po zelo strmi "poti" povzpnemo na malo obiskan vrh.
Izhodišče - bivak 1:45, bivak - Kepa 2:00, Kepa - Dovška Mala Kepa 45 minut.
Pristup do ishodišta:
Zaradi podora dostop do opisanega izhodišča do nadaljnjega ni mogoč (maj 2018).
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo za vasjo Belca pa se desno odcepi gozdna cesta na Kepo. Usmerimo se na to cesto, ki nas skozi tunel in nad prepadi pripelje do parkirišča pred zapornico, kjer parkiramo (nadaljnja vožnja je prepovedana).
Pokraj puta:
Bivak Jepca (1550m), Kepa (2143m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Gubno
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Zapornica (Belca) - Dovška Mala Kepa
andrej jerina     
12.10.2008
Če si že na Kepi, se vsekakor splača pot podaljšati še na Dovško Malo Kepo. Pri prečenju južne strani, se mi zdi zelo pametno natakniti čelado na glavo, saj je na poti drobir, kar priča o krušljivosti skal. LP Andrej
ljubitelj gora     
12.4.2017
V nedeljo, ko se vračal s Kepe se povzpel po grebenu (slika 38) na vrh. Geopedia ima označen travni vrh, kjer gre tik pod vrhom označena pot.
Darxta     
20.8.2018
Zdi se mi, da je na vseh zemljevidih Dovška Mala Kepa označena napačno, ali pa je tu naveden napačen vrh.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje