Planinarenje

Planinarenje

Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeBegunjščica / Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica
   Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica   
Vrijeme hodanja: 2 h 50 min
Ishodište: Tomčeva koča na Poljški planini (1180 m)
Cilj: Begunjščica (2060 m)
Visinska razlika: 880 m
Visinska razlika (po putu): 900 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča se sprehodimo do Tomčeve koče, kjer nas smerokaz za Roblekov dom usmeri na stezico, ki gre v gozd. Pot po gozdu se zmerno vzpenja in nas kmalu pripelje do mesta, kjer je postavljenih veliko polen. Ta polena so namenjena ogrevanju Roblekovega doma. Če smo pri volji in imamo dovolj moči lahko kakšnega odnesemo do koče (nam bodo zelo hvaležni).
Gozd na poti postaja vse redkejši pot pa vse bolj strma. S široke in dobro nadelane poti, ki je po dežju precej blatna pa se nam občasno odprejo lepi razgledi. Pot se nato obrne nekoliko v levo in nas pripelje do mesta, kjer se nam z desne priključi pot s planine Preval-a.
Nadaljujemo po levi poti, ki nas po nadaljnjih 10 minutah prečnega vzpona pripelje do planinskega doma.
Od doma nadaljujemo desno v smeri Velikega vrha na Begunjščici po poti, ki gre že po nekaj korakih v gozd. Pas gozda, ki je kratek se hitro spremeni v grmičevje in višje v rušje. Po dobrih 20 minutah vzpona od Roblekovega doma pa pridemo na naslednje razpotje, kjer ponovno nadaljujemo v smeri Velikega vrha, ki je z 2060m najvišji vrh Begunjščice. Pot naprej se prečno vzpenja, po mestoma precej strmih južnih pobočjih Begunjščice. Prečna pot, ki nam nudi lepe razglede na Gorenjsko pa ima v zgornjem delu večje število orientacijskih zank. Zaradi velikega števila pohodnikov in ovc so v zgornjem delu nastale številne stezice, ki nas lahko hitro speljejo s prave poti. Da ne bi zašli, kar se lahko v megli hitro zgodi se držimo leve (zgornje) sicer zelo slabo markirane poti. Pot, ki je v mokrem tudi nevarna za zdrs, pa nas nato le pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - Roblekov dom 1:20, Roblekov dom - Begunjščica 1:30.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Radovljica (z gorenjske strani izvoz Lesce) in cesti naprej sledimo v smeri Begunj. Na koncu vasi Begunje zavijemo levo proti domu v Dragi (desno Tržič). Asfaltirana cesta nas nato pripelje do parkirišča v bližini doma v Dragi. Mi pa nadaljujemo desno po cesti v smeri Roblekovega doma in Poljške planine. Naprej razmeroma strmi in občasno slabši cesti sledimo v smeri Poljške planine, kjer na označenem parkirišču v bližini Tomčeve koče parkiramo.
Pokraj puta:
Roblekov dom na Begunjščici (1657m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=10)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tomčeva koča na Poljški planini - Begunjščica
Gost     
24.7.2006
CESTA DO TOMČEVE KOČE JE Z AVTOM ZELO TEŽKO PREVOZNA.
Gost     
6.11.2006
Predvčerajšnjim (03.11.2006) sem s Cliom, kljub delno zasneženi cesti, z lahkoto prišel do Tomčeve koče. Srečno, Tomaž.
Gost     
22.11.2006
Berem v PV kako ga. Korošec z ponosom pise o koncertu na visoki ravni,ki je bil na Robleku. Smo slišali v živo daleč na okoli.Moteče. Zelo.V gorah je dana tišina in mir.Kdor ima pa rad hrup in take koncetre,pa naj se udeleži budnic in veselic.Koncetre va visoki ranvi pa prepustite pticam,vetru.
Gost     
23.11.2006
Tako v gorah prisluhnimo tisti glasbi,ki nam jo nudi narava.
Gost     
23.11.2006
Mene pa zelo moti na Krvavcu
Gost     
24.11.2006
Mene tudi take stvari v hribih zelo,zelo motijo!Tudi preglasni ljudje.
Gost     
26.11.2006
Tudi po hribih nad Kamniško bistrico ni MIRU.Samo da po gostilnah laufa biznis ,narave jim ni mar.
kolesar     
19.2.2007
Kako je s cesto do Tomčeve koče v tem trenutku?nasmehnasmeh
Gost     
19.2.2007
Ni prevozna.
kolesar     
19.2.2007
Pol bo pa treba peške. Hvala za odgovor.velik nasmeh
Gost     
19.2.2007
No mal se, da skrajšat
Gost     
21.2.2007
Kako?zmeden
kolesar     
2.3.2007
Kakšne bodo razmere ta konec tedna? Če kdo ve naj prosim to tule sporoči. Namen imam v nedeljo osvojiti vrh. Hvala za informacije.
kolesar     
2.3.2007
Kakšne bodo razmere ta konec tedna? Če bo kdo šel jutri v soboto gor naj prosim to tule sporoči. Namen imam v nedeljo osvojiti vrh. Hvala za informacije.nasmehnasmeh
kolesar     
4.3.2007
Sem bil danes na Begunjščici. Več o razmerah sem napisal v trenutnih razmerah. Srečno vsem prijateljem gora.nasmehnasmeh
Gost     
14.6.2007
9. junija smo bili na Begunjščici. Izlet, ki je vreden obiska. Dobro označena pot, samo cesta od doma v Dragi je slaba,na določenih mestih težko prevozna. Po drugem ovinku čez drugi leseni most, je cesta bistveno lepša, vendar žal, smo to ugotovili šele ko smo se vračali.
Gost     
23.7.2007
22.7. 2007
Pot me je vodila na Begunjščico, in sicer od Drage, mimo Planinice in Tomčeve koče, nato do Roblekovega doma, sledil je še vspon na vrh. Iz Vrha sva se z možem vračala po drugi poti, namreč če z planino Preval, tako da sva prišla do koče na Prevalu. Sledila je še pot do parkiranega avtomobila. Skupaj s postanki sva porabila 8 ur. Potrebna je previdnost, posebaj pri sestopu, bilo je doro da dan poprej ni deževalo, kajti takrat bi zelo drselo.
Naporno, zanimivo,čudovito in SREČNO.

Gost     
16.1.2008
Čao,

a je bil kdo te dni kaj na Begunščici.
Bil sem pred bozicom pa je bila koča na Robleku odprta na poti pa kar nekaj snega.

Zanima me ali se da priti ta vikend gor? Ali je shojeno, oziroma kakšna je pot.

LP
Gost     
17.1.2008
Predvidevam, če sneži, da pot ni shojenajezik
Počakaj dan, dva ali tri potem pa veselo pot pod noge.
Srečnonasmeh
Gost     
17.1.2008
bomo pa gazilnasmeh
Gost     
17.1.2008
Gazenje zna bit zelo zabavno. Sploh, če si prvi v koloni.
Gost     
17.1.2008
ja najbolje jo odnese zadnji
zadrega
johnybravoslo     
19.1.2008
Čao,

danes bili na Robleku in šli proti Begunščici. Prišli do polovice poti do kamor je bilo shojeno, potem še sami naprej gazili.
Obrnili smo se zaradi poledenelosti.

Juhu ...je blo lepo.

LPnasmeh
Gost     
21.1.2008
ja bilo je superzadrega
Nickster     
1.8.2008
jest grem pa jutr gor čez Roblek.
Upam, da bo dobr vremevelik nasmeh
amer     
5.9.2008
Že dalj časa berem prispevke, škoda da ljudje ne pišejo več, ker je vsaka informacija dobrodošla. Zato sem se odločil, da se vam pridružim s komentarji iz svojih izletov. Prejšnjo nedeljo sem bil prvič na vrhu Begunjščice. "Smetana" je segala do 1.900 m višine, zato je bila pot navzgor precej tmurna, se je pa zato na vrhu odprl razgled na špice vrhov Stola, Vrtače, pa Grintavca vzhodno in seveda Julijcev na zahodu. Povedal bi, da je cesta do Tomčeve koče prevozna z osebnim avtom, da je gospodar na Roblekovem domu zelo prijazen možak, predvsem pa da imajo na Robleku odlične ajdove žgance in gobovo (jurčkovo) juho. Kislo mleko smo pa zamudili, žal.
Pričakovla sem vseeno malo težji vzpon, a so bili na vrhu celo 5-letni otroci.

Odličen družinski izlet !
heinz     
4.10.2008
Zanima me, ali so trenutne razmere za izlet na Begunjščico "zimske", oz. ali potrebujemo zimsko opremo (dereze)..
vampek     
18.5.2009
tudi mene zanima kakšne so razmere na Begunjščici...
heinz     
23.5.2009
danes- pot kopna, razen 10 m snežnega pasu -nekaj min pod vrhom, kar pa ne predstavlja ovire (lahko tudi obideš), obiskovalcev nekaj- tudi majhni otroci (cca 5let)
tamala     
12.8.2009
Pozdravljeni,

jutri se odpravlam preko Drage na Roblekov dom. Potem bi šli naprej še na Begunjščico, zanima me, če je pot od Robleka naprej primerna za psa? Naj omenim, da hodi z nami v hribe, ampak tako visoko še ni šel...
Kakšna je pot do Begujščice?
Hvala
velikanka     
12.8.2009
Z avtom gre do Tomčeve koče,se pač voziš razmeram primerno.
Bojan_A     
12.8.2009
@ tamala:

Pot so ravnokar popravili in je prava avtocesta. Le zadnjih nekaj metrov bi mogoče znal biti problem, sicer pa je dobra pot.
heinz     
12.8.2009
Že, da je "avtocesta"- v primerjavi s prejšnjim stanjem, vseeno pa gre za resno strmino (mislim na pot od Robleka proti vrhu), tako da previdnost ne bo odveč. Za manj izkušene zna bit kar vrtoglavo.
Za psa je seveda še vedno primerna, medtem ko ga sam nisem imel na povodcu, ampak sem ga spustil bodisi naprej, al pa je hodil tik za menoj. Psu se lahko (sploh če naleti na drugega) kaj "strga", pa te potegne v stran, oz ti vzame ravnotežje, pa smo tam..
Sicer pa predlagam, da s seboj vzameš kar nekaj vode za psa, saj na poti (južna sončna lega), lahko kaj hitro dehidrira.
Pa srečno in veselo na pot!
mojcej'72     
31.10.2009
danes dne 31.10.2009 je bil krasen dan za enega dvatisočaka brez snega - iz Drage do Tomčeva koče pač hoja po cesti, ki zna biti dolgočasna, potem dalje do Roblekovega doma po čisti megli, ki se je zgoraj razredčila, tako, da je bil pri domu krasen razgled na špičke, ki so molele ven izza oblakov ... naprej na Veliki vrh Begunjščice pa čista idila, sonček in prijazni planinci ... nazajgrede sem imela zopet težave s kolenom, ampak dobra volja je najbolja, bi rekel Kekec - definitivno dobro izkoriščen dan reformacije nasmeh
kris     
22.11.2009
DANES SEM BILA NA BEGUNJSCICI LEPO VREME BREZ OBLACKA,LE NA VRHU JE PIHALOBILO JE CUDOVITO
eve     
4.6.2010
Pozdravljeni,mogoče nekdo ve v kakšnem stanju je cesta do Tomčeve koče?je prevozna?
Lothar     
8.6.2010
Pot je dobra, vendar vseeno priporočam avto pustiti v Dragi in iti naprej peš, ker pač teli "smrdljivci" ne sodijo v planine. velik nasmeh
eve     
8.6.2010
Se strinjam,hvala za odgovornasmeh
eve     
8.6.2010
Se strinjam,hvala za odgovornasmeh
xCore     
19.7.2010
Kako daleč je od koče v Dragi do Tomčeve koče? Koliko časa se hodi?

Hvala za vaš odgovor.
Tadej     
19.7.2010
Približno uro in pol.
http://www.hribi.net/izlet/dom_v_dragi_tomceva_koca_na_poljski_planini_/11/194/302
Dario     
2.3.2011
Zdravo..Mene pa zanima, če je bil kdo v zadnjem mesecu gor?..Kak update bi prou prišel, namreč v soboto nameravamo "osvojit" Begunjščico po navedeni poti nasmeh Hvala za informacije
Anthony     
2.3.2011
Zdravo Dario. Lepa tura, je pa potrebno pazit glede plazov.Do Robleka ni problema, naprej pa kar, tako da nasvet.
Preden se odpraviš, preveri stopnjo plazovitosti...nasmeh
potepinka     
2.3.2011
evo update
potepinka     
2.3.2011
pa ne spreglej zadnjih komentarjev TU o zimskih pristopih
Dario     
10.3.2011
Hvala Anthony in potepinka! Taksni odgovori se iscejo mežikanje
hills     
25.4.2011
Danes smo s planine Planinca krenili proti Begunjščici. Sneg je samo na vrhu in še to samo za vzorec. Drugače pot kopna, ampak je mokro zato je nevarnost zdrsa, pazljivost ni odveč kjerkoli in kadarkoli nasmeh drugače nobenih posebnosti. Prav fajn je bilo zopet na Begunjščici nasmeh
Dominika     
13.9.2011
Zdravo! Ali morda kdo ve, kako je s prevoznostjo ceste do Tomčeve koče? Hvala!
heinz     
13.9.2011
pokliči 040 621 924 (oskrbniki koče na Poljški planini), pa boš izvedela vse..
Lp,
bostjan85     
13.9.2011
cesta za osebni avtomobil je zelo slaba(jame),se pa da prit zavijanje z očmi
zanesenjak     
31.7.2013
Zdaj vidim, če piše v opisu poti, da je cesta slaba, je res slaba. Toliko jarkov in zoprnih kamnov. Priporočljiv terenec.
emil66     
23.8.2013
Mi lahko kdo pove ali je pot z osebnim avtom sploh prevozna in kako dolga je pot od doma v Dragi do izhodišča?
otiv     
23.8.2013
Ne vem sicer,kako je s tvojo kondicijo,če ni problemov,pusti avto v Dragi in naredi krožno pot,tako da greš mimo Roblekovega doma na Begunjščico in z vrha vrneš preko Kalvarije na planino Preval in od tu v Drago.
Drugače pa je cesta do Poljške planine strma in bolj slaba,kakor dobra.nasmeh
Srečno!
emil66     
24.8.2013
Otiv kondicija ni problem, ideja za krožno pot pa je dobra, hvala za idejo in veliko pohodniških užitkov.
paperclips     
6.12.2013
Pozdravljeni.
Jutri se odpravljam na Begunjščico.
Je kdo v zadnem času kaj hodil po teh koncih? Razmere?
LP
Darxta     
31.5.2014
Cesta do izhodišča je prevozna, vendar je po njej potrebno voziti kot po jajcih v prvi prestavi, vsake toliko časa skoraj ustaviti ter prečkati 2 manjša potočka. Za 3km po makadamu boste porabili cca 15 minut. Ampak če je uspelo golfu in 206-ki, bo tudi vam! velik nasmeh
marezt     
1.6.2014
hehe ampak se vseen bolj splača kr iz drage peš. Avto še najmanj trpi nasmeh
alenka4s     
19.10.2014
Glede ceste iz Drage proti Poljški-telefonirala sem v Roblekov dom in mi je prijazen oskrbnik, svetoval do kje z avtom. Ne vem več natančno, do kje sem šla z avtom, ker sem bila na vrhu 23.9. Po cesti do Poljške, sem jo natančno opazovala in če imaš nizek avto, je tako res najbolje. Hodiš pač malo po cesti. Ampak avto ostane cel. Vem pa, da če greš z otroki, se rad pripelješ višje.
Glede oskrbika, sem že omenila prijaznost: gospa in gospod sta izjemno prijazna in tudi zelo dobro skuhajo. Tudi koča je krasna. Itak pa krasen razgled že od koče. Po poti do vrha in z vrha pa še lepši.
mežikanje
Zardun     
30.9.2015
Danes smo s prijatelji šli po tej poti. Cesta do Tomčeve koče je na nekaterih mestih, kjer ob nalivih teče voda, v slabem stanju. Vseeno pa smo s terencem do izhodišča prišli brez problema. Oskrbnik Roblekovega doma je zelo prijazen, pot pa kljub mrzlemu vremenu ni bila preveč naporna.
Liutswind     
26.3.2016
Zivjo..je bil kdo v zadnjih dneh gor? Kako je s cesto (do kje se da z avtom) in s samo potjo?
Lp
pikica1     
26.3.2016
Živjo, jaz sem bila sredi tedna na Begunjščici, ampak ne iz te strani kot sprašuješ ti. Jaz sem šla gor iz Zelenice. Sem pa na vrhu pogledala dol v tisto smer proti Robleku in ni bilo videt nobene gazi.
nordkap     
18.4.2016
lp,

mogoče kateri ve, kako je sprovozom do Tomčeve koče, a se da z avtom brez problema.

kako pa je na vrhu begunjščice ali je pot že normalno prehodna in pa tudi pot do doma na zelenici.

Pa še ali sta za vikend obe koči Roblekov dom in dom na Zelenici odprti.

Hvala za vse info
@rekar     
21.4.2016
Do Polške planine je cesta kopna in normalno prevozna, Do Roblekovega doma je kopno, naprej do vrh Begunjščice je pa še sneg, Roblekov dom in dom na Zelenici sta odprta ob vikendih
nordkap     
21.4.2016
Hvala rekar,

sem pa vprašal po telefonu oskrbnika tako Roblekovega doma kot na zelenico, pa so mi povedali, da bodo imeli v sredo 27.4. tudi odprto in vse čez praznike.

Samo še mogoče, ko praviš, da je še sneg, a ga je toliko, da se ne da gor, mislim, če gre normalno mi je vseeno, če je belo.
slamca     
21.4.2016
@nordkap, nekaj včerajšnjih razmer iz Ljubelja do Zelenice in pogled proti Begunjščici

https://www.facebook.com/boris.perko/media_set?set=a.10206689493052873.1073742035.1140041910&type=3&pnref=story
nordkap     
22.4.2016
žal slamca mi ne odpre slik od tvojega pohoda včeraj, samo Fb od tebe, ker pa nisem FB uporabnik, ne gre.
travi     
23.7.2017
Naslednji vikend 29. ali 30.7. načrtujemo vzpon na Begunjščico. Številčno nas bo za kombi, zato me zanim kakšna je cesta do Tomčeve koče?
hvala za pomoč.
Gregorvu     
2.11.2017
Pozdravljeni

Jaz bi šel jutri to pot. A ve kdo kakšna je kaj cesta do zihodišča?
Hvala
serajko     
2.11.2017
lp
V soboto so bili na Poljški vglavnem samo tereci .V spodnjem delu je kar nekaj "hribčkov"
trdi     
3.11.2017
Po moje ni za kombi, ker je treba prečkati par strug in greš s sprednjim blatnikom po tleh, drugače pa je cesta v redu. Fino je res, če imaš višji avto ali pa če greš zelo počasi čez.
Salewa     
7.6.2018
Kakšna nova informacija o cesti do izhodišča? Je možno parkirati kje nižje?
Darxta     
12.6.2018
Cesta do Tomčeve koče je prevozna, če le avto ni prenizek, je pa res da je potrebno voziti zelo počasi.
Parkiranje je možno tudi nižje, občasno je ob cesti dovolj prostora za parkirati avto.

S kombijem pa ne bi priporočil vožnje, razen če je bolj terenske variante.
Valgirt slo      
6.2.2019
Pozdrav.... Zanima me če je kdo bil te dni na velikem vrhu, in kakšne so razmere.
Hvala...
rovn     
13.3.2019
Po tej poti bi se odpravila predvidoma v nedeljo. kako kaj kaže cesta? hvala za odgovor
coupet     
10.6.2019
je pot do tomčeve koče prevozna za normalen avto?
hvala, lp
@rekar     
10.6.2019
coupet, fajn je, da imaš s sabo verige, ker je po nekot še sneg na cesti
Marlot     
3.9.2019
Pozdravljeni. A mogoče kdo ve kakšna je cesta do Tomčeve koče? Hvala
iztok.maltar     
3.9.2019
za terenca, že spodaj pod sotesko so grabni po cesti od vode, pa potem nad njo spet, škoda avta, bolje urco peš, kot obžalovati morebitne poškodbe...oziroma se matrati z vzvratno vožnjo in obračanjem

pa še kakšno sirovko se lahko po poti odreže za večerjo
ljubitelj gora     
3.12.2019
Cesta je primerna za terence al pa kak dvignjen osebni avto. Tak da štartat bo treba mal naprej od Drage. Opis bi blo dobro popravt.
Vršac1991     
3.5.2020
3.5. smo po cesti prišli do gor brez problema. Cesta je pred enim mesecem obnovljena, še vedno je nekaj grap, ampak se daleč pride čisto z vsakim avtom.

Zgoraj je kopno, Roblekov dom je odprt od naslednjega petka.
brenky     
27.7.2020
Zdravo..Kdo ve kakšna je makadam cesta do Tomčeve koče?jutri nameravam iti z kužatom..Hvala za info ze vnaprej
anica.zu     
22.8.2020
Če imate kratek in ne prenizek avto, potem gre. Lepo počasi. Na cesti so namreč kar globoki kanali čez cesto zaradi odvajanja vode.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje