Planinarenje

Planinarenje

Ljubelj - Begunjščica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeBegunjščica / Ljubelj - Begunjščica
   Ljubelj - Begunjščica (čez Zelenico)  
Vrijeme hodanja: 3 h 50 min
Ishodište: Ljubelj (1058 m)
Cilj: Begunjščica (2060 m)
Visinska razlika: 1002 m
Visinska razlika (po putu): 1100 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na peš pot v smeri Zelenice, Vrtače in Stola. Kolovozna pot, ki poteka po levi strani smučarske proge, nas po približno 15 minutah zmernega vzpona skozi gozd pripelje do prej omenjene proge ob kateri se nato vzpenjamo. Pot, ki nam nudi lepe poglede na obsežna melišča Begunjščice na levi in greben Ljubeljščice na desni nas nato v rahlem vzponu pripelje do koče na Vrtači.
Od koče nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se počasi obrne rahlo v levo in nas po krajšem prečnem vzponu pripelje v pas rušja. Naprej se pot za krajši čas strmeje vzpne in nas nato pripelje na kolovoz (transportno reševalna cesta), kateremu nato v zmernem vzponu sledimo do planinskega doma na Zelenici.
V času obratovanja smučarske proge je hoja po smučišču prepovedana. Takrat uporabimo zimsko pot, ki poteka po transportno reševalni cesti.
Od doma nadaljujemo levo v smeri Begunjščice in Roblekovega doma po poti, ki nas skozi pas gozda in rušja pripelje pod melišča Begunjščice. Na drugi strani melišča, čez katerega vodi lepo speljana pot, pridemo v pas rušja. Tu se začnemo strmeje vzpenjati po poti, ki nam nudi lepe razglede na okoliške vrhove. Na vrhu vzpona, ki traja približno 20 minut, stopimo na izrazit stranski greben Begunjščice. Pot naprej preči razmeroma strma pobočja, za katerimi po krajšem spustu stopimo na obsežno melišče Smokuškega plazu. Sledi prečenje omenjenega melišča, pot pa nato ponovno preide na strma pobočja. Sledi prečni vzpon po pobočjih, ki so deloma porasla z rušjem. Na tem delu naletimo na kratek, rahlo težji prehod, čez katerega nam pomaga jeklenica, ki pa pride do izraza, ko je pot vlažna in mokra. Občasno nekoliko bolj strma pot, nas nato ob vse lepših razgledih pripelje na glavni greben Begunjščice, kjer naletimo na še eno v suhem komaj potrebno jeklenico. Sledi nekaj korakov dolg spust in pot nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo navzgor v smeri Velikega vrha na Begunjščici. Pot naprej se prečno vzpenja, po mestoma precej strmih južnih pobočjih Begunjščice. Prečna pot, ki nam nudi lepe razglede na Gorenjsko pa ima v zgornjem delu večje število orientacijskih zank. Zaradi velikega števila pohodnikov in ovc so v zgornjem delu nastale številne stezice, ki nas lahko hitro speljejo s prave poti. Da ne bi zašli, kar se lahko v megli hitro zgodi se držimo leve (zgornje) sicer zelo slabo markirane poti. Pot, ki je v mokrem tudi nevarna za zdrs, pa nas nato le pripelje na razgleden vrh.
Ljubelj - Zelenica 1:20, Zelenica - Begunjščica 2:30.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.
Pokraj puta:
Koča Vrtača (1288m), Dom na Zelenici (1536m)
Prosječna ocjena izleta: 8,2/10  (br. glasova=9)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica Ljubelj - Begunjščica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ljubelj - Begunjščica
Gost     
11.8.2006
zelo lwp izlet v sončnem vremenu
Gost     
17.8.2006
To je vsaj po mojih izkušnjah najbolj slikovit pristop na Begunjščico. Ne vem pa kdaj je lepši: junij in julija ko vse cveti, ali v jeseni, ko se macesni obravajo v zlato barvo. MiR
Gost     
23.8.2006
Kdo ve, kaj je s tistim garni hotelom na Ljubelju?
Gost     
1.9.2007
Zelo lepa pot!jeziknasmehmežikanje
majdicst     
11.8.2008
Včeraj (10. avgusta 2008) smo se povzpeli na Begunjščico po tej poti. Žal nas je po poti spremljala megla, tako da razgleda ni bilo kaj prida, a kljub temu soglašam, da je ta pristop izredno slikovit, še posebej prečenje melišč na severozahodni strani grebena. Ni najlažji, a vseeno ni nobene resnične težave po poti, če odštejem, da je zadnji del poti pod vrhomm ki je zaradi številnih stezic, ki so jih naredile ovce, težko prepoznaven in tako idealen za to, da se izgubiš. Markacije so bolj na redko posejane, pa še precej obledele so. Na vrhu smo od nekaterih obiskovalcev slišali, da so kar nekaj časa tavali pod vrhom in iskali pravo pot.
Na vrhu nas je za nekaj čas apozdravilo tudi sonce in meglice na severno stran so se za nekaj časa razkadile, na južno pa žal ne. Kakšne posebne gneče ni bilo, kljub ugodni vremenski napovedi.
Vračali pa smo se preko planine Preval(a)(ponekod piše Preval - tudi v vodniku; na koči je napis PREVAL-a, na žigu pa piše Koča na Prevali) in skozi Bornov tunel nazaj na Ljubelj.
Tadej     
20.8.2008
Pot na Begunjščico s strani Roblekovega doma in doma na Zelenici bo v kratkem obnovljena (kdaj točno ne vem, so pa že pričeli z deli (pripeljan hlodovni material)). Tako se bodo rešile orientacijske težave, ki jih ima v zadnjem času zaradi večjega števila stezic vse več pohodnikov. Zaradi nove nadelave poti pa se bo tudi zmanjšala nevarnost zdrsa.
heinz     
4.10.2008
Zanima me, ali bi trenutno vrh Begunjščice lahko dosegel brez zimske opreme (dereze..)
Je katerakoli pot shojena do kopnega
Leon81     
12.8.2009
Že nekaj časa razmišljam o podobni turi, kot jo je opravil 'majdicst', vendar v obratni smeri: čez Bornove tunele in Prevalo na vrh in sestop čez Zelenico. Katera smer se vam zdi bolj primerna?

LP, Leon
štempilka     
12.8.2009
Meni se zdi lepša čez Zelenico.Čeprav se tud ta mal vleče.Seveda je pa Pevalo in naprej čez Kalvarijo tud zlo lepa,pa tud kar precej strma.Obe smeri sta fajn.Čez Zelenico je fajn,ker je veliko melišč,sploh za nazaj.Odločitev je vaša.Pa srečno,pa velik lepih razgledov.
LukaMl     
31.5.2010
Mene pa zanima koliko je hoje od Roblekovega doma do Begunjščice. Razmišljam o krožni turi preko doma na Zelenici, Roblekovega doma in preko Begunjščice nazaj na Zelenico. Verjetno je to kar pogosta pot, a zanjo ni opisa.
grega_p     
31.5.2010
Možnosti do Roblekovega doma in Begunjščice je več. Lahko greš po zgoraj opisani poti (Ljubelj - Zelenica 1:20, Zelenica - Begunjščica 2:30), lahko se odločiš, da nadaljuješ proti domu pri izviru Završnice, se spustiš kakšnih 200 metrov n.v in zaviješ levo proti Robleku (za to boš potreboval cca 1.30h) ali pa po lepi Bornovi poti prek Prevale http://www.hribi.net/izlet/ljubelj_roblekov_dom_na_begunjscici_cez_preval-o/11/195/610.

Od Robleka do vrha Begunjščice je 1h ali malo več. Vendar je po današnjem opazovanju nekje nad 1800m snežilo. Verejtno samo pocukralo pa vseeno - pazljivost ni odveč. Priporočam, da se pokliče na Roblek za razmere 051/ 323 402, info 04/ 53 15 544
LukaMl     
1.6.2010
Grega hvala za hiter odgovor in koristne informacije. Glede vremena bo res malo za počakati, da se odloči kaj bo.
Planinček     
19.5.2011
V nedeljo nameravam po te poti na Begunjščico. Zanima me če je še kje sneg.
Matjaz_65     
4.9.2011
še nekaj mojih fotk ... z vzponom čez smokuško planino in roblek ... ter sestopom čez preval in skozi bornov tunel mežikanje
Janiel74     
7.9.2011
Rad bi vprašal za nasvet:
Nameravam it na Begunjščico iz Ljubelja (vmes pa bi rad šel mimo Zelenice in Roblekovega doma) - Ja. Tudi zaradi žigov v knjižici SPP. Berem, da je pot prek Prevala in Bornovega tunela lepa..morda po tej poti nazaj iz Begunjščice??

Kak predlog? hvala
Janiel74     
7.9.2011
Še to: sta ti dve koči odprti tudi ob petkih?
GregorC     
7.9.2011
Če se vrneš mimo Prevale in skozi Bornov tunel narediš lepo krožno pot. Iz vrha Begunjščice preko Kalvarije sestopiš na Prevalo in od tam na Ljubel. Ta sestop zna bit rahlo zoprn, še posebej v mokrem. Lahko pa greš najprej na vrh in se vrneš do Roblekovega doma in od tam do Prevale. Je nekoliko lažja. Obe varianti pa sta lepši kot vračanje po isti poti. Koče pa so pomojem odprte (še)vsak dan do nekje sredine meseca. Pa tudi na Prevali mislim, da je planšarija še odprta. LP
JUREE     
7.9.2011
Zdravo

Zame je najlepše iti na Begunjščico z Ljubelja čez Zelenico in nazaj grede do Roblekovega doma in nato preko Prevale in Bornovega tunela nazaj na Ljubelj.

Do konca planinske sezone sta koči odprti vsak dan, po končani sezoni mislim da so oskrbniki na Roblekovem domu gor že ob petkih, na Zelenici skoraj ne verjamem.

Najbolje je prej povprašat. Seznam koč s telefonskimi je na:

http://www.pzs.si/index.php?stran=Seznam%20ko%E8
Janiel74     
7.9.2011
Hvala za info. Bom kar šel to krožno pot nasmeh
Janiel74     
10.9.2011
Super potka je to. Zelo lahka sicer, malo za sprostitev a z zelo lepimi razgledi. Sem pa šel krožno prek Prevale, Robleka pa gor, pa pol dol prek Zelenice...nasmeh edin malo je megla nagajala od Prevale do Robleka.
pelican     
10.9.2011
Sem bila tudi včeraj na krožni, samo z druge strani... megla na Begunjščici pa cel dan...
Lunca     
10.9.2011
A je dobro označeno, mi imamo namen jit jutri prvič, pa da ne bomo kje lutali... nasmeh Me pa zanima tale krožna, L - Zelenica - RD - Prevala - L?
pelican     
10.9.2011
Zelo dobro označeno.
Alni     
27.7.2012
Je pot primerna za začetnike?
jprim     
27.7.2012
Alni, še vedno ne vesta ali ne upata sprejeti odločitev brez komentarjev ...
Postanita bolj samostojna! Saj lepo, dsa se kaj vpraša, ampak za vse ... samozavest je pomembna.
Pa vseeno, .... je primerna, ampak jaz bi vama priporočala tole (ne bo vama žal)
Ljubelj - čez Bornove tunele - planina Preval - proti vrhu, čez Kalvarijo; da poskusiš malo bolj strmo pot, - Roblekov dom - pa spet na Preval.
Res pa je, da lahko izbereš drugo pot od Robleka proti dolini Završnice, vendar ta je težja.
LP!
Alni     
27.7.2012
Hvala
Kriška     
28.7.2012
Se to dogaja samo meni (oz. mojemu računalniku), ali je nasploh nekaj narobe s podnapisi pod fotografijami? Ko si jih ogledujem vidim, da podnapisi "zaostajajo"?
amarilis     
28.7.2012
Iprim

Alni svetuješ pot od Robleka proti dolini Završnice.Meni se ni zdela težja ,samo malo dlje smo hodili,kot je v priročniku.Lp
Pohodnica56     
28.7.2012
Se strinjam z jprim. Tudi na hribih. net piše delno zahtevna. Čeprav se včasih marsikdo ne strinja s temi oznakami. Vendar ne pozabite, Alni sprašuje, če je primerna za začetnike!?? Vsaj jaz sem nabrala nekaj kilometrine po ne zelo izpostavljenih mestih ali prečenjih strmih pobočij, ki znajo v mokrem biti nevarna, se včasih spopadati tudi z vrtoglavico.......itd., itd. Ne bom preveč dolgovezila, vendar mi je pred leti dober prijatelj, ki je oblezel vse vrhove in manjše kuclje, dejal, zapomni si: nobena pot ni lahka, čeprav piše da je in na vsako se dobro pripravi, tudi če greš samo na Šmarno goro. Vsem želim še veliko lepih trenutkov v gorah in varen korak.
Pohodnica56     
28.7.2012
@Kriška: sem opazila žepar dni nazaj, da zaostajajo.
darh     
28.7.2012
Mi smo se danes odpravili na Begunjščico po tej poti, nazaj pa prek Prevale in po Bornovi poti. Čudovito vreme in lepi razgledi, le kakšna stopinja manj ne bi škodila. Tule je še nekaj več vtisov in fotografij.
aboc     
17.8.2012
3.8. 2012 sva z možem opravila krožno pot: Ljubelj - Dom na Zelenici - Veliki vrh - Roblekov dom - Dom na Prevali - Ljubelj (Bournova pot). Izlet je prekrasen, razvaja z razgledi na Vrtačo, Stol, Gorenjsko z Blejskim jezerom. Pot je razgibana in raznolika. Na meliščih cveti gorski mak, iz skalnih razpok kukajo Zoisove vijolice in triglavske rožice. Od Prevale proti Ljubelju je Bournova pot slabo markirana - nekaj minut po začetku se hoje se pot razcepi, slediti je treba levemu, zgornjemu odcepu. Izlet bomo vsekakor ponovili v polni sestavi.
jota!     
22.8.2012
Tudi midva sva pred nekaj dnevi opravila zgoraj opisano krožno pot in se vrnila navdušena. Pot sva prehodila v predvidenem času (sva čisto povprečna planinca).

Pot od Zelenice do grebena je po S strani gore, tako da je hoja v prijetni senci. Na začetku poti od Zelenice zaradi tega malo drsi. Pot čez melišče je odlično utrjena.

Navduševala naju je tudi pot od Prevale čez Bornuve tunele nazaj na Ljubelj. Prav prijetna 0,5-1m široka potka, ki se počasi spušča. Ta del poti v obratni smeri (Ljubelj-Prevala)se nama zdi primeren tudi za nekoliko starejše planince,ker je vzpon res postopen. Je pa res, da ni primerna za tiste, ki imajo vrtoglavico in da je na nekaj mestih izpostavljena (zajla).
dsusnik     
30.7.2013
27.7. 2013 sva z ženo opravila krožno pot: Ljubelj - Dom na Zelenici - Veliki vrh - Roblekov dom - Dom na Prevali - Ljubelj (Bournova pot). Zelo lep izlet-priporočam!
naroblek     
14.8.2013
dsusnik@
Z zeno razmišljava o prav takem izletu.
Kolilo časa pa je trajal ta izlet? Hvala. LP
@rekar     
14.8.2013
@naroblek, ta izlet je 5-6 ur
jimi&co     
2.9.2013
V petek smo jo mahnili od Ljubelja, skozi tunele do planine Prevale. Si privoščili eno odlično joto (za štruklje bi morali počakati kakšne pol ure, pa ni bilo časa), ki nam je pomagala, da je bila Kalvarija mala malica. Zanimivo, koliko kravjih drekcev najdeš na strmini. To morajo biti pa res planinske krave ;-)

No, pot od Ljubelja do Prevale je lahko krasen izlet za družine, posebno za otroke, ki bi si radi od blizu ogledali krave ;-) Pot ni zahtevna, je pa zelo prijetna.

Na vrhu Begunjščice je prekrasen pogled na vse strani. Pot do križišča med Zelenico in Roblekovim domom hitro mine, medtem ko se pot do Zelenice nekoliko vleče. No, najbrž utrujenost naredi svoje ;-) Od lanskega pohoda iz Zelenice do Roblekovega doma in nazaj smo jo imeli v lepšem spominu. Ker smo prespali na Zelenici (pravi hotel v planinah ;-)je bil topel tuš nadvse prijeten in dobrodošel ;-)

Za celo pot, vključno s postankom na Prevali, vmesnim občudovanjem okolice, fotografiranjem... smo rabili cca 6 ur.

Na poti nas je prehitel tekač eek, nad glavo pa poletelo ogromno jadralno letalo. No, saj nam se je tako zdelo. Sicer pa na poti, razen ovčk nismo srečali nikogar.
PepsiNina     
28.2.2014
Zanima me ce je pot primerna za psa? Ne fizično zahtevna ampak tehnično.
Daaam     
28.2.2014
Mislim, da tiste dve zajli ne bi smele bit problem za psa.. tako da kar pogumno nasmeh
U&Q     
28.2.2014
Jaz sem šla po tej poti s svojo psico in ni imela nikakršnih težav. Če je pes vajen hoje po melišču in skalah ne bi smelo biti težav.
Lunatic     
28.2.2014
Naša dalmatinka je bila dvakrat čez Kalvarijo gor in tu na Zelenico dol b.p., je pa pri tej zajli vseeno psu lažje gor kot dol...
capraibex     
1.3.2014
Noben pes ni prav zadovoljen,če ga lastnik matra po tako zahtevni poti,nekateri res nimajo mere.
Daaam     
1.3.2014
Pes je verjetno veliko bolj zadovoljen na taki poti, kot pa da ga lastnik pelje na običajni dnevni krog okoli bloka nasmeh
katja87     
10.6.2014
V soboto, 7.6.2014, smo naredili krožno turo na Begunjščico: Ljubelj - Dom na Zelenici - Begunjščica - Roblekov dom na Begunjščici - Planina Preval-a (čez Rožo) - Bornova pot in tuneli - Ljubelj.

Celotna pot je kopna, razen prečenja enega snežišča takoj za Domom na Zelenici, ki pa ni problematično in je normalno prehodno.

Imeli smo krasen dan in prekrasne razglede. Na vrhu je bilo kar precej planincev in večina jih je, tako kot mi, uživala gor kar celo uro velik nasmeh

Slike iz ture si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20140607-begunjscica-krozna-pot/pot-pod-zicnico/21759749
matttt     
24.6.2014
Zanima me, če kdo ve, če se da iz vrha Begunjščice pridt v dolino po katerem od plazov in sicer na stran smučišča Zelenica. (seveda poleti) Sam sicer ne razlikujem dobro med plazom Y, centralnim, ... Zanimiv mi je plaz, ki pride v dolino nad kočo na Vrtači. Hvala
Macesna     
24.6.2014
Poleti se da priti v dolino po Šentanskem plazu. Grapi Y in Centralna, ki ju omenjaš, imata skoke (plezanje!) in v kopnem niso užitne. Tudi Šentanski plaz (največji in najširši plaz med prvo (koča Vrtača) in drugo postajo nekdanje enosedežnice ni ne vem kaj - zoprno, skale, strmo. Še najbolje in najmanj naporno je kar po nadelanih poteh.
AdryBK     
27.6.2014
Zdravo, zanima me, koliko tezavna je pot med rusjem (Zelenica-Begunjscica), je prehodna za vsakega pohodnika in se ne potrebuje kaksne ekstra opreme? Hvala za pojasnilo.
Se vprasanje-je Roblekov dom ze odprt?
hvala, lp
Bojan_A     
27.6.2014
Pot je lahka, je sicer vmes ena jeklenica, ki pa ne predstavlja težav. Roblek je odprt.
pemi     
28.6.2014
AdryBk to pot sem sicer v obratni smeri prehodila s kužom, torej ni večjih težav velik nasmeh luštna
smatjaz     
28.6.2014
AdryBK, pot je s te strani precej naporna zaradi melišča in deloma poškodovane poti (iz prve roke podatek ker sem bil prejšnji vikend gor). Mogoče ti bolj priporočam Bornovo pot na Prevalo , Roblek in zatem po tej strani dol, se mi je kljub vsemu zdelo lažje. V nobenem primeru pa ne potrebuješ ekstra opreme, čeprav bi bila za prečkanje melišča priporočljiva čelada, ker sem pa tja še vedno kak kamen prileti z vrha. Roblek, doma na Prevali in Zelenica odprta. nasmeh
matttt     
18.7.2014
danes sem naredil krožno turo Ljubelj-Zelenica-Begunjščica-Roblek-Prevala-Ljubelj. Pristop na Begunjščico s strani Zelenice je zame zagotovo najlepši. Pot ni pretirano zahteva, vendar tudi ne tako lahka, da bi jaz recimo s seboj po tej poti peljal svojega psa. Pot je v celoti kopna in normalno prehodna. Srečno velik nasmeh
zabava     
19.7.2014
Pravkar sem prišla domov z izleta na Begunjščico, mimo Zelenice, potem na Roblekov dom , Prevala,Ljubelj. Super dan. Pot mi je bila malo naporna, a sedaj ko sem doma, lahko reče, da je bilo enkratno. Sicer se pa za vsak hrib, kaj šele goro, moraš malo potrudit.nasmeh
griff     
19.8.2014
Včeraj sem s kužkom naredila krožno pot. Ljubelj-Zelenica-Begunjščica-Roblek-Prevala-Ljubelj. Za psa je težaven le del iz Zelenice na Begunjščico na mestu, kjer so ta prve zajle. Odvisno od velikosti psa mu je tam potrebna pomoč, ker zaradi nepravilnega skoka na skalo lahko odleti... Čudovita pot :-)
mala paklenica     
2.7.2015
Da li je potrebna čelada za spust s Begunjščice na Zelenicu?
U opisu staza na hribi.net piše da je peporučena, isto piše i za uspon Bornovom poti preko planine Preval pa sam je nosio, ali je nisam koristio.
Lp
ljubitelj gora     
2.7.2015
Priporočena oprema (poletje): čeladamežikanje
robter     
2.7.2015
LG, povej človeku da je ne rabi, ne pa da mu težiš s tem kaj je priporočeno in kaj ni.
Me zanima kolikokrat si jo uporabil na poti od Zelenice do Robleka.
paklenica, kot pravi LG priporočena je, potrebuješ pa je ne.
mala paklenica     
2.7.2015
@robter Hvala!
viharnik     
2.7.2015
Nad kamnitejših strmih pobočjih, je povsod dobro uporabiti čelado, ker, če ne sproži človek, večkrat sprožijo gamsi.Kot je bilo rečeno s strani GRS, se čelado uporablja tudi na vseh težjih poteh, snežiščih, strme trave, kjer je povečana možnost zdrsa.Končno pa nas čelada poleti varuje tudi pred prekomernim segrevanjem glave.
viharnik     
2.7.2015
V višjih gorah (Schvarzenstein 3369m-Zillertaler Alpen), se lahko dobi pa tudi tole na glavo https://www.youtube.com/watch?v=SNdsPe0zAgM
viharnik     
2.7.2015
Na Schwarzestein hutte večkrat domačini tyrolci rajajo s freitonarco https://www.youtube.com/watch?v=6YfAWakqVhg
ljubitelj gora     
2.7.2015
@robter komplicirat pa res ni trebazavijanje z očmi, piše, da je priporočena, ampak če padeš po melišču pride še kako prav. Kje bo kdo nosil čelado se vsak sam odloči.
robter     
2.7.2015
LG saj ne kompliciram. Tvoj odgovor je poznal, saj ga je prebral na internetu in sedaj sprašuje ali nekaj dejansko potrebuje.
Jasno vprašanje in jasen odgovor. Pa varen korak še naprej.
jax     
2.7.2015
@viharnik, upam da ne misliš, da bi ob takem podoru čelada kaj pomagala.
viharnik     
2.7.2015
Tu te obvaruje samo tretji čut, da se ne nahajaš na takšnem mestu, saj je stvar podobna nedavnemu potresu v Nepalu.
Ravno danes sva se s Silvom pogovarjala tudi o tem, kako se nekateri maksimalno vseskozi izpostavljajo in dokazujejo in večkrat hodijo po robu limita.Pravi, da je vedno dobro, če se vsaj nekih 10% držiš zadaj in to pri vseh stvareh vsakdana, ne samo v gorah.Nevarnost vedno preži vsepovsod, če nisi 100% zbran.Včasih čutiš, da trenutne kolektivne energije ne dovoljujejo nobenih večjih aktivnosti, tako v prometu, kot drugod, bolje se držati doma takrat.
Zanimivo je, da mi je eden znanec kmet, drugače pri 50 tih zelo zdrav, dela samo na kmetiji in ni vpleten v posvetno življenje, povedal, da se kakšen dan počuti povsem zanič, brez energije in volje za delo, drugi dan kot, da ne bi bilo nič.Isto hodi precej v gore in ima kondicijo.Ja, iz joge vemo, da se v sedanjem prekretnem času v satja jugo marsikaj energetsko prečiščuje,negativnost pride na plan, zato takšna nihanja človeka v počutju (lahko si čist, vendar tudi nate deluje, v centru meditacije precej manj).Pomaga kopel nog z grobo morsko soljo, gledanje v plamen sveče ali zemljo, naravo.
mala paklenica     
5.7.2015
Ljubelj - Preval - Begunjščica - Zelenica - Ljubelj
Slovenija u srcu nasmeh
zlatica     
5.7.2015
mala paklenica@, lep prispevek iz naših planinmežikanje
Ajda_Zitnik     
6.7.2015
Včeraj sem se po tej poti povzpela na Begunjščico. Opisu bi dodala samo to, da so markacisti sedaj začeli nadelovati pot s pomočjo lesenih brun, tako da je tudi sledenje poti laže (slediš pač brunom, markacij je še vedno malo).
dalibor_z     
19.7.2016
Ajda je bilo še kaj snežišč na poti? ali je pot čisto kopna.. imamo namen v četrtek 21.7. namen iti gor..
mihajlovich112     
20.7.2016
O snegu ne duha ne sluha, bil v nedeljo gor po tej poti. nasmehvelik nasmeh
lP
modrook12     
21.5.2017
zanima me če je še kaj snega na tej poti?v nedeljo bi imeli izlet
pikica1     
21.5.2017
Kar pojdite na pohod pot je kopna.
Lp.
vladika     
13.8.2017
Včeraj sem se tudi jaz podal na krožno pot Ljubelj - Zelenica - Begunjščica - Preval - Ljubelj. Šest ur uživancije. Naj dodam da v kolikor kdo gre iz planine Preval na Begunjščico po poti če z Kalvarijo (sem jih srečl kar nekaj), da je pot res strma in naporna. Drugače pa je pot zelo lepa iz obeh smeri in priporočam vsem.
Slike najdete tukaj.
Varen korak vsem, Vlado
Sujcic     
24.6.2018
Je še kaj snega na tej poti?
Anansie     
24.6.2018
nič!
coupet     
11.6.2019
Je to po vašem najlepša pot na Begunjščico? Se jo da krožno speljat mimo roblekovega doma?
Lp
djimuzl     
11.6.2019
Tri krožni varianti:
1) Ljubelj - Prevala - Begunjska Vrtača - Veliki vrh - Roblekov dom - Prevala - Ljubelj
2) Ljubelj - Prevala - Begunjska Vrtača - Veliki vrh - (Roblek) - Zelenica - Ljubelj (morebitni spust do Robleka prinaša dodatnih 150 metrov spusta in vzpona)
3) Ljubelj - Prevala - Begunjska Vrtača - Veliki vrh - Roblekov dom - Tinčkova koča - Dom pri izviru Završnice - Zelenica - Ljubelj (dolga...)
Pa še se najde kakšna.. nasmeh
coupet     
11.6.2019
hvala! nasmeh
@rekar     
12.6.2019
Če greš že enkrat čez Prevalo ti je lažje, Prevala Roblekov dom in Veliki vrh, iz vrha greš lahko na Zelenico po stezi ali pa se spustiš kar po melišču Šentanskega plazu
robbrt     
28.7.2019
V petek sva šla s punco po tej poti. Pot do Zelenice prava poezija, tudi naprej do vrha rušja zelo lepa, nato pa postane na trenutke zelo neprijetna. Pot je krušljiva, preči strme grape in melišče in se nato po malce izpostavljenem terenu vzpenja po pobočju proti grebenu, na nekaterih delih bi bile jeklenice dobrodošle, pa jih ni zmedenzavijanje z očmi Na tem delu je pot zahtevna, sicer je delno zahtevna pot kar ustrezna težavnost. Lep pozdravnasmeh
edelweiss96     
11.8.2019
Prelepa pot, sploh odsek med Zelenico ter razpotjem med vrhom in Roblekom je odličen, razgledi izjemni. Še se vrnemo! nasmeh
hribolazecales     
17.8.2019
Za tiste, ki vas je strah višine: ta pot gotovo ni prva izbira (še posebej ne za dol) - pot je na vec mestih precej izpostavljena, primerna bi bila kaksna jeklenica, ki pa je ni (oprijeti se je treba skale). Najbolj enostavna pot na Begunjscico vodi mimo Roblekovega doma.
Perosu1     
24.6.2020
Včeraj, 23.6 pod vrhom najdena očala - so v Kompasu na Ljubelju
KSG     
19.10.2020
Mi smo jo prehodili kot krožno pot: Ljubelj - Zelenica - Veliki vrh - Roblekov dom - Prevala - skozi Bornove tunele - Ljubelj. Ena najlepših krožnih poti pri nas. Ob poti so kar 3 koče, kjer se lahko okrepčamo. Nekaj foto utrinkov s poti pa si oglejte na: http://www.pisanezgodbe.si/okrog-begunjscice-cez-zelenico-in-planino-prevalo/
modrook12     
28.5.2021 21:28:51
Kakšne so kaj razmere na tej poti? Koliko je še kaj snega na vrhu? Lp
GregorD     
28.5.2021 22:01:47
Severna pobočja si poglej na: https://www.hribi.net/spletna_kamera/begunjscica/1784. Od slike 33 do vrha je manjše snežišče, ki ga čez par dni več ne bo(sedaj se ga lahko obide). Vrh je kopen z izjemo snežene "police" na severni strani.
Vizjo     
7.6.2021 20:51:44
Pozdravljeni, je kdo prehodil pot od Ljubelja čez Zelenico na Begunjščico v zadnjih dneh? Kakšne so razmere na poti? Je kopna ali prehodna le z zimsko opremo. Hvala in lp,

Vizjo
glorija     
30.6.2021 6:02:02
Ker smo delali iz Zelenice na Begunjščico,mimo Robleka do Prevale je do tu lepo oznaceno ..Od Prevale v smeri Ljubelja pa kar za nosom,zelo slabo označeno kjer se stezice z potmi prepletajo in ne ves kam..Kar nekaj nas je bilo da v tej smeri nismo vedeli kam,morda je v obratni smeri lažje priti do Pevale.bilo je le eno snezišče kjer malo nad Zelenico ni potrebno imeti zimsko opremo...pa varen korak
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje