Planinarenje

Planinarenje

Valvasorjev dom pod Stolom - Stol

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeStol / Valvasorjev dom pod Stolom - Stol
   Valvasorjev dom pod Stolom - Stol (Žirovniška pot)  
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)
Cilj: Stol (2236 m)
Visinska razlika: 1055 m
Visinska razlika (po putu): 1080 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od Valvasorjevega doma se usmerimo desno na peš pot v smeri Stola. Pot gre že kmalu v gozd, kjer se rahlo vzpne in nas pripelje do manjšega razpotja, kjer nadaljujemo desno. Pot nas nato pripelje iz gozda, kjer preči pobočja pod Monštranco. Tej zložni in deloma razgledni poti, ki nekoliko naprej preči kratek pas gozda sledimo do razpotja na Žirovniški planini.
Nadaljujemo levo v smeri »Stol - Žirovniška pot« (rahlo desno Stol Zabreška pot) po poti, ki le nekoliko višje preide v strnjen gozd, kjer se nadaljuje naslednjih 10 minut. Gozd se nato razredči, pot pa preide med grmičevje, skozi katerega se nato vzpenja vse do prihoda v naslednji pas gozda. Ko ponovno stopimo v gozd, bomo prišli do kupa zloženih polen in nad njimi table, ki nas "naproša", da če le moremo, katerega nesemo seboj do Prešernove koče. Nekoliko naprej stopimo iz gozda, ob robu katerega se nato strmeje vzpenjamo. Višje pot zavije nekoliko v levo in preči kratko rahlo izpostavljeno travnato pobočje. Pot se nato za kratek čas rahlo položi in nas pripelje do prijetnega počivališča, s katerega se nam odpre lep razgled na Gorenjsko.
Pot se naprej ponovno strmo vzpenja, tokrat po pobočju, ki je večinoma poraslo z rušjem. Višje se pot obrača rahlo v desno in nas iz rušja pripelje na travnata pobočja, kjer tudi pridemo na manj opazno razpotje. Nadaljujemo rahlo desno (levo Potoški Stol in Vajnež) po še naprej razmeroma strmi poti, ki kmalu preide na greben Malega Stola. Tej vse bolj razgledni poti, ki nas višje vodi mimo spominskega obeležja, sledimo vse do Prešernove koče na Stolu.
Od koče nadaljujemo rahlo desno, kjer se mimo znamenje v nekaj korakih povzpnemo na vrh Malega Stola. Sledi kratek spust in pot nas pripelje na sedelce med obema Stoloma, kjer je tudi označeno razpotje. Nadaljujemo v smeri Stola (desno Celovška koča in Zelenica) po prečni poti, ki nas po 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na najvišji vrh Karavank.
Valvasorjev dom - Žirovniška planina 20 minut, Žirovniška planina - Prešernova koča 2:25, Prešernova koča - Stol 15 minut.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu. Usmerimo se na omenjeno cesto (naravnost koča pri izviru Završnice), ki se začne najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati po občasno precej razriti cesti (najbolj strmi deli so asfaltirani). Višje nas cesta pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se nato položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje križišče. Tokrat nadaljujemo rahlo desno v smeri Valvasorjevega doma (rahlo levo Ajdna in Potoška planina) in se po spet bolj strmi cesti peljemo vse do omenjenega doma. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini planinskega doma, parkiranje pred domom pa je dovoljeno le gostom.
Od Poljane (križišče pred Završniškim jezerom) do Valvasorjevega doma je 5 km.
Pokraj puta:
Žirovniška planina (1200m), Prešernova koča na Stolu (2174m), Mali Stol (2198m)
Prosječna ocjena izleta: 8,3/10  (br. glasova=21)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol Valvasorjev dom pod Stolom - Stol
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Valvasorjev dom pod Stolom - Stol
Gost     
9.9.2006
Za tiste, ki nimajo najboljše kondicije priporočam, da se z avtom zapeljejo do koče! 5km po makadamu je skoraj 1:30min krajša pot do vrha! Drugače pa je Stol zelo lepa PLANINSKA tura. Če vam torej ni všeč Grintovec, potem vam bo Stol zagotovo fantastičen.
kolesar     
27.2.2007
Zanima me kakšna je kaj zimska tura na Stol? Še nisem bil pozimi. Bil sem zimsko recimo na Velikem Vrhu, Kredarici, Snežnik, Begunjščica itd.
Gost     
27.2.2007
Spodnji in vršni del je izpostavljen plazovom, če je pot shojena ni zagotovilo, da ne bo plazu. Ko sonce sneg omehča se prožijo plazovi mokrega snega. V zgornjem delu pa je pot ponekod tudi poledenela. Vse pa je odvisno od razmer katere so vidne šele, ko si tam. Mislim je pot nekoliko težja od Velikega vrha.
Gost     
20.4.2007
Katero pot priporočate - na vrh bi šli z otrokom.
Gost     
20.4.2007
Nevarna ni nobena, je pa zmerno dolga tura. Priporočam krožno pot (po eni gor po drugi pa dol). Plp
Gost     
19.5.2007
Zanima me, ali je koča na Stolu že odprta?
BraJan     
21.5.2007
Ne, Prešernova koča je še zaprta.
Gost     
28.5.2007
Kdaj se odpre koča na Stolu?
Gost     
28.5.2007
Odpre se 9. junija.
Gost     
12.6.2007
Koča so odprli 8. junija. Sam sem bil gor 9 junija in vse štima tako kot mora. Hrana, prenočišče, urejeno, prijaznost,... Je pa zelo lepa pot: avto pustite v Žirovnici, do Valvazorja, na Stol kjer prespiš, drugi dan pa po grebenu mimo Vajneža v Javorniški rovt in do Koroške Bele na avtobus in nazaj do Žirovnice. Žirovnica - valavazor 1:30h, valavazor - stol 3h,koča - vrh - javorniški rovt 4 ure zelo lepe počasne hoje, rovt - koroška bela slaba ura.
Gost     
21.7.2007
Danes smo bili na Stolu z druščino. Ena od gospa si je oprtala eno poleno iz skladovnice, ki jo lahko vidite tudi na zgornji sliki. Ko je pritovorila do koče, je bil eden prvih komentarjev oskrbnika "A še ni zmanjkalo ta drobnih". Potem je za tovorjenje dobila en bombon. Ko je potem naročila nekaj čajev in omenila, da so včasih v kočah dali čaj za tovorjena polena, je bil odgovor: "Malo morgen, bi bila pa predraga drva".
Saj ne gre za to, kako bodo povrnili tovorjenje, ampak bombon in hvala bi bilo kulturno. Bombon in "malo morgen" je naduto. In z nadutostjo vračati trud je pritlehno.
Najprej me je imelo, da bi nesel tisto poleno nazaj dol.
Potem se se pomiril z varinato, da vse opišem tule gor, da ne bo še kdo z dobrimi nameni zabredel v gnojnico.
andrej767     
30.7.2007
Ja gorenjci so od nekdaj šparovni - tudi s pohvalami in lepimi besedami ...
veseli planinec     
2.8.2007
Tura na Stol je res fantastična. Pot ni zahtevna na vrhu pa je tudi zelo lep razgled !
Gost     
3.8.2007
So take cene na Stolu da te kap.
Gost     
28.8.2007
majica 10 eurovzmeden drago ampak mi je bilo na stolu se vseeno usec
nele     
15.11.2007
Zanima me kolika je sneža odeja na Stolu,
če mi gdo pove.
hvala-lp
Gost     
23.11.2007
Na sliki številka 9 in 10 vidim kočo oziroma zavetišče, pa ne vem kje je to? Vljudno vas prosim, naj mi nekdo pove, kje je to? Vem pa, da Valvazorjev dom ni! LP


Joca
Rok     
23.11.2007
Prešernova koča na Stolu:
http://www.hribi.net/panorama.asp?goraid=309
http://www.hribi.net/gora.asp?gorovjeid=11&id=309
Gost     
23.11.2007
Gospod Rok, hvala lepa!!! LP Joca
Gost     
6.12.2007
Bil na Stolu lansk let konc oktobra in je blo vroče pod vrhom (lanska jesen topla kot še nikol ne), Nižje je bilo oblačno tako da z vrha nisi videl v dolino, ampak je bil na vrhu tako čist zrak in je blo idealno za fotografiranje (Julijske alpe Kamniške alpe tid), Na Stolu je zelo lepo, samo če so res dobre vremnske razmere.
narcisa     
9.4.2008
Mene zanima koliko je hoje iz želežniške postaje Žirovnica? Lp
tonej     
9.4.2008
Za dobrega hodca je od ŽP do Valvazorjevega doma pod Stolom cca. 1,5 ure.Od tam pa do Prešernove koče na Malem Stolu še 2,5 do -3 ur.Seveda je ocena časa subjektivna stvar.Če se boste odpravili na Stol aprila - leži takoj nad Žirovniško oz.Zabreško planino sneg, ki zna biti gnil in težak za hojo.

Pa veliko sonca in LP
Tone
urosl     
1.6.2008
Danes na Stolu, vse enkratno, vendar tak čas bi pa lahko bila koča že odprta! zadrega Al pa vsaj žig bi lohka bil pri koči, ne pa da moja ljubica mora dvakrat na vrh!cool
hostar     
1.6.2008
Bo pa drugič, ko bosta prespala še toliko bolj prijetno. Ne moreš misliti, kako lepa so jutra na Stolu.
bo_zl     
4.8.2008
V soboto 2.8.2008 sem bil na Stolu. Pohvala oskrbniku koče, res prijazen sprejem pa še zavitek (štrudel po domače) je bil super in čisto spodoben kos. Za razliko od tistega pred nekaj tedni na Roblekovm domu, kjer je bil prav majčken in prej podoben piti kot zavitku....
Virenque     
17.8.2008
Ko sem bil začetek julija gor, je spodaj hvala bogu zmanjkalo polen...velik nasmeh
Biser gora     
23.5.2009
Danes bil gor ob lepem sončnem vremenu. Sneg je le še v dolini med obema Stoloma.
jerry     
23.5.2009
Tudi mi smo bili danes na Stolu! Zjutraj je bil pogled na Triglav in v dolino fantastičen. Sneg tudi brez derez ne dela nobenih težav. Koča na malem Stolu še (baje do junija) zaprta! Zato tudi ni polen nasmeh
azaleja     
6.8.2009
Danes sem bila na Stolu (ponovno po 25 letihmežikanje)in klub megli in vetru mrk pogled na vrhu preživela lep planinski dan. Gor sem šla po Zabreški poti in me je zelo motilo, da v sp. delu ni dovolj markirana in sem se precej lovila, saj je planina shojena zaradi konj, tako da je pot težko najtizmeden Vračala sem se po Žirovniški poti, ki pa je zelo strma in se mi je zdela težka za hojo navzdol - kolena trpijo ali pa EMŠAvelik nasmeh. Drugič bom šla raje obratno, se mi zdi bolj pametnonasmeh
karlin     
29.12.2009
Danes sem bil na Stolu in sem iz sončnega vrha opazoval megleno dolino. Rad bi samo opozoril na poledenelo zadnjo tretjino poti, kjer je uporaba derez in cepina obvezna.
Parkeljc     
28.1.2010
Avto je najbolje pustiti pri jezi Završnice, nekaj 100 m je še možno z avtomobilom, to je pa tudi vse. Včeraj smo poskusili z verigami - se ne splača. Avto smo morala pustiti kak kilometer naprej, pri kapelci. Do Valvasorja smo hodili cca 50 min po cesti, od tu je pot sprva dobra, kmalu nam je bilo skoraj žal, da nismo vzeli derez. Pot je do vrha dobro vidna, a vedno višje je na poti napihanga snega, ki smo ga to jutro prvi gazili. Dereze bi bile zares v veliko pomoč, a nevarnosti za zdrs kljub temu da ni bilo. Nekje na 3/4 poti je zapihal močan oster veter, ne vem od kod, a v nekaj sekundah nisem več čutil ličnic. Na hitro se je bilo treba zamaskirat, zaradi močnih sunkov vetra je bilo vse skupaj nekaj minut adrenalinsko in prav strah nas je bilo, da se veter proti vrhu ne bi morebiti stopnjeval. A bolj kot smo se bližali sedlu, bolj je veter pojemal. Po dobrih treh urah od avta smo prispeli na vrh, niti sapica ni zapihala v tiste pol ure, kdo bi rekel, saj ko smo sestopali, se je vse skupaj ponovilo, le da v obratnem vrsten redu. Na klopci pa spet počitek, okrepčanje in še mal občudovanja doline, nato pa spust do avtomobila. Stol je pač nepredvidljiv v vseh letnih časih pa čeprav daje miren videz.
Micky     
1.5.2010
Kakšno je pa kaj letos stanje na Stolu? Koliko je gor še kaj snega. Koča vem, da je še zaprta. Je kdo že kaj hodil tam ?
tomko     
5.5.2010
Jaz sem bil gor 29.4.. Hodil dve uri stanje pa je dobro. sem štartal šele ob dveh popoldan pa je sneg, ki se začne proti vrhu( na grebenu) zdržal.Na vrhu je snega še precej ampak se da hodit.
mojcej'72     
5.6.2010
Danes dne 5.6.2010 sva jo s prijateljico mahnili na Stol. Žirovniška pot nama je vzela s počitki vred slabe 3 ure in zdelo se nama je da je sestavljena iz enega samega brezkončnega vzpona. Snega na tej poti ni več. Nekaj ga je še v zaplatah po melišču, kjer pa ne moreš vplivati na inteligenco ljudi, ki to vzamejo za hitrejšo varianto spusta. Dan je bil sončen in ravno prave temperature. Bi bil za izkoristiti tudi jutri.
klavdy6     
5.6.2010
Žirovniška pot je res strma, ko pa se vračaš po Zabreški je vse pozabljeno
Kotman     
29.6.2010
Že kar nekaj časa me vleče na Stol, pa po slikah sodeč vidim, da je kar dosti kamnito. Ali je priporočljivo vzeti čelado?
jprim     
29.6.2010
Čelado si lahko vzameš s sabo in jo privežeš za nahrbtnik, saj ni težka, odločitev si jo daš na glavo ali ne, presodiš sam, po mojem mnenju - si je nisem nikoli, pa poznam poti Zabreško, Žirovniško in iz Zelenice. Iz avstrijske smeri pa je res nujna, samo ta pot je sedaj zaprta.
LP!
heinz     
29.6.2010
No ja, Kotman, ker boš najbrž prvič šel po eni izmed pohodnih poti (Zabreška, Žirovniška, iz Zelenice ipd) naj ti zagotovim, da čelade tam -kjerkoli vsekakor ne boš potreboval. Iz naše strani nobena pot ni zahtevna.
Veselo na pot, pa brez skrbi! LP heinz!!
jprim     
29.6.2010
No ja, ... heinz ali je po tvojem čelada zaščita samo pred padajočim kamenjem.zavijanje z očmi
LP!
heinz     
30.6.2010
Potem bo najbolje, da jo daš na glavo vedno in povsod,- tudi ko greš npr po nakupih. jprim, verjamem da jo imaš vedno s seboj..
el rocco     
30.6.2010
Sem ljubiteljski planinec in na Stolu sem bil že večkrat in za omenjeni poti (Žirovniška, Zabreška) čelada vsekakor ni potrebna. KAr pa se tiče poti je Žirovniška res strma ampak se tudi temu primerno hitro vzpenjaš. Od klopce naprej pa itak ni treba direktno na gliho do koče.
panda     
22.7.2010
Danes štartal izpred Valvasorjevega doma ob 6.45 po Žirovniški smeri, ob 9.30 na vrhu Stola. Razgledi lepi, od Triglava do Grintovcev brez oblaka. Spust do Prešernove na "rogca", pa dal po Zabreški, vroče je bilo kot v peklu. Pri Valvazorju še en rogec in vožnja domov. Cesta od Žirovnice do doma v kar solidnem stanju. LPnasmeh
Opomba: V skrinjici na vrhu ni pisala. Imejte ga s seboj.
Bojan_A     
22.7.2010
Tudi jaz sem bil danes zjutraj na treningu na Valvazor (smo se morda srečali?), na Stol pa nisem nadaljeval.
Karletto     
23.7.2010
..in tudi kako polence nesite. velik nasmeh
panda     
23.7.2010
Noboden me ni prehitel. LPnasmeh
Parkeljc     
29.7.2010
Hmmmmm, se mi zdi, da cesta do Valvasorja v zadnjih dveh letih še ni bila v tako slabem stanju, poleno bi pa vzel s seboj, a tisti, ki jih je nažagal zares pretirava v velikosti. Poleg tega pa s polen še teče smola, ne hvala!
artur     
1.8.2010
Sva bila danes z ženo na vrhu. Malo me je motilo, da nisem takoj iz avtoceste našel cesto za Valvazorjev dom. Vreme je bilo čudovito, le en dan sva zamudila 100 letnico Prešernove koče.
Le poleno mi je proti vrhu že malo delalo preglavice.
Priporočam, ker razgled je pa res enkraten.
Samo zgodaj je treba vstat!
Cyro     
17.8.2010
Malce je težko najt Valvazorjev dom, koprideš v Žirovnico greš levo(ne desnopo glavni).. in za jezom(ali he??) zaviješ desno-na žalost je samo tabla za picerijo ali klub Kirn??..kasneje slediš tablam lovski dom (spez znak samo če prideš iz jeseniške strani)... kasneje se najde...

Danes, 17.08.2010..so cesto obnavljali, enih 30% je že vzorno urejena, prekrita z zemljo oz. finim peskom...
Parkeljc     
24.8.2010
Glede ceste do Valvasorja pa res nebi izgubljal besed - OBUP ! 22.8.sem se peljal do Valvasorja v upanju, da drži, kar je Cyro napisal 18-ega. Naj samo povem, da sem bil letos na Stolu 6krat pa cesta ni bila še nikoli tako slaba kot zdaj. Res pa je, da sem nekje na sredini ob cesti srečal buldožer in valjar, ki pa sta kak dan prej "obdelovala" cesto proti Potoški planini.
Gorazd G     
24.8.2010
Ali lahko vprašam, zakaj se hribovci, gorniki, planinci, pohodniki, skratka vsi tisti, ki hodimo peš (sicer vse našteto nismo) toliko obremenjemo s cesto/cestami, ki peljejo v in ne do hribov?
heinz     
25.8.2010
Za vzpon in sestop iz doline na vrh je potrebno kar nekaj več kondicije od običajne mere. Vsi je pač nima/mo/jo. Če ne bi bilo ceste do Valvazorja, bi bil Stol gotovo za več kot pol manj oblegan. Nanj bi se povzpeli le nekajkrat v življenju,- ne pa v letu.. Čeprav je tudi planinska pot skozi gozd iz Završnice do Valvazorja kar prijetna.
Sicer pa je pot iz Javorniškega rovta (od doma Trilobit- "skozi Medji dol") za moj okus lepša, zanimivejša, mogoče celo malo manj naporna, bolj razgledna.. in skratka za enodnevno turo nasploh primernejša od teh, ki vodijo od Valvazorja proti vrhu.
Pa tudi cesta do izhodišča je vedno v odličnem stanju, saj je skoraj v celoti asfaltirana. Nekoliko pred jezom oz Trilobit-om je na voljo dovolj prostora za parkirišče.
Priporočam torej slednjo!
Stingray     
5.9.2010
Danes sem se povzpel na Stol. Prilagam sliko GPS izvoza zgoraj opisane poti v Google Earth za boljšo predstavo (mogoče komu koristi):
SLIKA
Še nekaj dodatnih slik s poti se nahaja TUKAJ
Micky     
12.9.2010
Danes sva z ženo obiskala Stol po Žirovniški smeri. Dan prekrasen, ne prevroč, prijetno je pihljalo, razgled odličen tako proti Sloveniji kot proti Avstriji. Ljudi na Stolu je bilo ogromno-kot procesija smo se vlekli gor.
Cesta do Valvasorjevega doma res ni briljantna, ampak tako slaba pa spet ne kot je bilo opisano malo višje. Res pa je, da bi bilo najbolj prav, ta bi šli peš že kar iz Žirovnice. Najbolj planinsko !
nasmeh
oakley_sf     
20.10.2010
gre kdo jutri na stol, napovedujejo lepo vreme za cel dan tako da je treba izkoristiti jutrišnji dan. a mogoče kdo ve koliko je snega gor? grem prvič tako da čimveč informacij hvala!
klm     
20.10.2010
MALO SNEGA; 3-5 CM TO JE TO.
oakley_sf     
20.10.2010
super! greš gor klm ali si že bil ta teden?
klm     
20.10.2010
SEM BIL PRED KRATKIM. ZA JUTRI PA DVOMIM, DA BOM IMEL ČAS. BI PA Z VESELJEM ŠEM. MOREBITI...
oakley_sf     
20.10.2010
ahh, jutri nujno moraš iti, bo cel dan lepo vreme, škoda da ga ne izkoristiš, boš pa ja našel luknjo v celem dnevu, za potep!
klm     
20.10.2010
Žal ne morem. moram polivat za LM, poleg tega pa sem bil na Stolu že tolikokrat, da se mi je nekoliko že priskutil. Glede na to, da greš prvič, počasi in uživaj ob lepih razgledih, ki se ti ponujajo v vedno drugačni perspektivi s pridobljeno višino! Ker ne bo skoraj nobenega pohodnika (kakšen domačin se nedvomno najde; precej se jih povzpne do bližnjega Valvasorjevega doma, redkejši gredo povsem na vrh, pa vendar)utegneš srečati trope gamsov, ki v tem času pridejo izpod severnih strmali na južna travnata pobočja. O (ne)zahtevnosti ture pa si si lahko prebral v zgornjem odstavku. Skratka, uživaj!!!
oakley_sf     
21.10.2010
Danes startal ob 7:10 iz vasi potoki do ajdne. Na vrhu ob 7:50 lep razgled na pokrajino, sonce obsijal Triglav in ga pobarvalo v oranžno, jutro brez oblaka. Iz tam nadaljeval pot do Valvasorjevega doma, in naprej proti Stolu preko žirovniške poti.Malo pred vrhom sem zgrešil pot, najprej sem hotel priti do koče nato pa na vrh, pa sem zašel v tisto dolino med vrhom stola in kočo. Tam je bilo na nekaterih delih snega čez kolena,kot da to še ni dovolj, je bila celo pot senca in je bilo kar mrzlo.Sicer nebi bilo tako naporno za hoditi, dokler se ni moj pes(majhen kuža 6kg)ustrašil globokega snega, pa sem ga moral nositi čez celo dolino hehe.. No prišel sem do koče, malo vetrovno, pa sem se skril za kočo, tam je bilo prijetno toplo brez vetra.Na vrh pa nisem šel,mrk pogled zaradi psičke ker je pihal veter pa še snega je bilo malo več in sem videl da danes ne gre več nikamor. Pri koči sem bil 2 uri, potem so začeli prihajati oblaki zato sem hitro spakiral stvari, dokler ni začelo spet mraziti in dokler sem bil še ogret sem odšel nazaj v dolino.Do V.doma sem rabil eno uro od tam naprej nisem več štel. Uglavnem lep dan je bil na ´´Stolu´´velik nasmeh
JusAvgustin     
21.10.2010
torej si le šel... vidiš da ni snega od 3-5cm. vendar ga je danes popoldne že vidno pobralo, upam da ga ne bo "čist" pobral... čestitke za "ne tč, ne mš" vzpon(s tem mislim, niti jesen-niti zima) da ne bo kdo spet pregloboko užaljen...zmeden
klm     
21.10.2010
Oakley sf, dobro turco si potem imel. Ni bilo hudega. Snega je malenkostno več; 7- 8 cm, le v krnici Med Stoloma ga je nekaj več napihanega. Malce sem pomanjšal višino odeje zaradi spodbude in zmanjšanja strahu.mežikanje
oakley_sf     
21.10.2010
ja lepa tura je bila. sej snega je malo več nič hudega, sj je dobro da je sneg ker nekako hitreje pridem dol kot pa tam k ni snega. Tam k sem zašel ga je bilo mau več,nič kej tazgavelik nasmeh Geolog nisem užaljen, drugače se pa poznava,samo ime sem spremenil .Sem tisti ki se meniva za izlet naslednje leto hehe.
JusAvgustin     
21.10.2010
bučman...nasmeh
timgalema     
26.10.2010
za ta vikend je vreme kar uredu napovedano kako ,pa kaj sneg ,včeraj je spet zapadel,a kdo kaj ve koliko ga je ,pa če je kaj shojeno?zavijanje z očmi
JusAvgustin     
26.10.2010
pot pod noge pa pogledat...mežikanje
heinz     
26.10.2010
ja, včeraj je zapadel, pa tudi danes- trenutno sneži. Tako da, kar nekaj ga bo, shojeno pa verjetno še ne prav preveč.. previdnost zaradi plazov pod prižnico ne bo odveč.
oakley_sf     
26.10.2010
prejšnji teden je bilo še prehodno, glede na to da je te dni snežilo že do 700m, je višje nove plasti snega sigurno več, kot prešjšnji teden.Tako da bo pomoje treba spet pot na novo shodit.
timgalema     
27.10.2010
se strinjam, se kdo javlja kdo bo prvi?velik nasmeh
JusAvgustin     
27.10.2010
mogoč jes jutrnasmeh, mogoč pa boš špuro mogu sam potegnt... ful je prijetno boš viduvelik nasmeh
timgalema     
27.10.2010
ja se bova potrudili,verjetno pa bo hec na koncmežikanje
oakley_sf     
27.10.2010
jaz grem v petek na stol.
oakley_sf     
27.10.2010
timgalema a greš sam a vas gre vec?
JusAvgustin     
27.10.2010
no, če vas je pa tolk, pa pol jes ne bom jutr vleku špure sam... mežikanje
oakley_sf     
27.10.2010
geolog ti greš jutri gor?
JusAvgustin     
27.10.2010
ja, če dobim koga k bi šu. mežikanje
oakley_sf     
27.10.2010
jaz bi šel ampak nimam časa, greš v petek mogoče?
heinz     
27.10.2010
sem bil danes na Valvazorju.. nisem imel namena iti naprej, srečal pa sem z vrha vračajočega se pohodnika, katerega sem vprašal, kakšna je pot proti vrhu. in pravi: groza! zakaj, ga vprašam.. ker je marsikje snega do pasu, pravi, nemogoče je priti na vrh, ni gazi itd.. zato sem kmalu obrnil...
o.k. si mislim, torej ni tako enostavno kot zgleda...
sicer pa je tudi pri valvasorju do 30 cm snega. cesta do tja pa,- začuda celo splužena..
oakley_sf     
27.10.2010
heinz a da ga je toliko??!!hmm, potem se pa motijo pri napovedih...
oakley_sf     
27.10.2010
Po zadnjem sneženju v gorah je sneg večinoma skopnel. Nekaj ga je ostalo le v visokogorju Julijskih Alp ter v senčnih legah tudi drugod.
Ob ponovnem sneženju, ki se je na zahodu v visokogorju pričelo že v nedeljo, je do danes zjutraj v Julijskih Alpah zapadlo od 10 do okoli 40 cm snega. Količina je odvisna predvsem od nadmorske višine. Drugod po naših gorah je novega snega manj.
Meja sneženja se je spustila do nadmorske višine okoli 600 m.
V visokogorju Julijskih Alp je trenutno od 40 do 65 cm snega, nižje pa je količina hitro manjša. Drugod po naših gorah je snega manj, od 5 do 15 cm. Sneg je rahel in suh, severni in severovzhodni veter ga na vetru izpostavljenih legah prenaša v zamete, tako da je višina snežne odeje precej neizenačena.
Razmere v gorah so trenutno zimske. Nevarnost snežnih plazov je manjhna, 1. stopnje. Sneg je rahel in mehak.
Danes popoldne se bo zjasnilo in do konca tedna bo precej jasno in sprva hladno. V petek bo že dotekal toplejši zrak, ledišče se bo dvignilo nad 2000 m. Do petka bo tako sneg ostal rahel, le na površini bo v prisojah nastala skorja. Nekoliko se bo sesedel in v nižjih nadmorskih višinah se bo tudi talil. Ob koncu tedna pa bo ledišče nad 3000 m. Zato se bo tudi v visokogorju snežna odeja začela preobražati in hitro sesedati.
klm     
27.10.2010
gaz se konča cca. na mestu, kjer prideš na travnate planjave, oziroma kjer se končajo zadnje plate ruševja. Lansko leto, ob koncu novembra je bilo videti, da tudi ni zapadlo ne vem koliko snega. Vesel sem se odpravil proti vrhu, napredoval sem hitro, gaz mi je lajšala napredovanje. Počasi se mi je začelo smejati, kajti med vzpenjanjem sem si že vizualiziral, da bom na vrhu v 3 h (štartal sem pri Završniškem j.), pa se je kaj hitro končalo. Najprej sem moral prečiti manjši, še precej plaz (ta je na istem mestu manjše grape) preden steza zavije ostro desno v manjši iglast gozd(tam so zložena drva za Prešernovo kočo), od tam naprej se je začela sled gazi precej zgubljati zaradi napihanega snega. Od počivališča pa je dokončno izginila. od tam naprej sem bil sam primoran dalati gaz. Bom pa prvi, sem si rekel. In šel. Najprej je šlo fino, po lepo zmrznjeni skorji, brez vdiranja, nato pa se mi je vdrlo. Leva noga do kolena. v naslednjem trenutku sem imel desnico že do srede stegnenice pod snežno skorjo. Jebemu! Nato je šlo spet nekaj časa O.K., dokler se mi ni spet vdrlo, tokrat do mednožja. Vse bi bilo uredu, če ne bi bil z obema nogama do pasu v snegu! Kot da bi bil živo blato, me je požiral! Kot kakšen pingvin ali tjulen sem brcal in se poskušal skobacati ven. Končno se rešim in previdno nadaljujem. Počasi napredujem iz....decimetra v desimeter....ja merske enote se v takšnih pogojih precej spremenijo. A kaj, jaz butara sem nadaljeval v podobnem slogu skoraj do začetka krnice Med Stoloma, ko me je ubilo. Za tistih dvesto višinskih metrov sem porabil dobri dve uri!
Ne bi mogel reči, da je bila tura kalvarija. Počutil sem se največjega bizgeca, ampak ko ne gre, pač ne gre. Poleg poškodovanih hlač, sem si predvsem poškodoval kožo na obeh nogah. Ker nisem imel gamaš, sta se mi hlačnici z vsakim vgrezanjem v sneg dvignili, vršna pomrznjena snežna skorja pa je rezala, rezala....dva meseca se je lepo celilo, dva tedna pa sem se ponoči zbujal od bolečin, vsakič, ko sem se obrnil. Bolečine dejansko nisem čutil ves čas sestopa do Valvasorjevega doma...to je samo del spominov na lanskoletni vzpon na Stol. Če je preveč snega nima smisla riniti do vrha. Pač pa se je pametneje obrniti, saj bo gaz do vrha sigurno naredil nekdo namesto vas!mežikanje
oakley_sf     
27.10.2010
hehe to pa je bila pustolovščina klmmežikanje
Bojan_A     
27.10.2010
Ja, Klamen podobno se je tudi meni zgodilo lani na Srednjem vrhu. Bil je že april in odpravil sem se na gorski tek (seveda v kratkih hlačah) čez Jakoba, Cjanovco in Javorski vrh proti Srednjemu vrhu. Sneg se je (nepričakovano) pojavil šele višje in me je kot ostro rezilo porezal (tudi jaz sem odnehal šele ko nog nisem več čutil): http://bojanambrozic.files.wordpress.com/2009/04/img_18532.jpg?w=225

Zato dobro vem kako to boli. mežikanje
JusAvgustin     
28.10.2010
ja, brez krpelj loh sam obrneš, tko je to nažalost. gaz bo pa sigurno kdo še letos potegnil! hehevelik nasmeh
JusAvgustin     
28.10.2010
za firbec sem popoldne skočil na stol pogledat, kakšne so razmere... nasmeh, super! turca za popoldan. pripravim opis...mežikanje
oakley_sf     
28.10.2010
geolog ti si že bil?...zdej si me za j. velik nasmeh in kako je velik nasmehblo a se da pridt na vrh??
oakley_sf     
28.10.2010
a lahko nekdo pove če je kdo še bil na stolu, da ni nevarno iti na stol zdaj v tem času zaradi snega(jutri želim iti),da dopovem moji punci da ni nobene posebne nevarnosti, vem da je malce čudno vse skupaj ampak ne bo mi nehala težiti dokler nekdo pove da je varno .Sicer nevem česa se boji ker še sama ne česa se boji. Tko da prosim bodite prijazni in me rešite muk!zadrega
JusAvgustin     
29.10.2010
zimska oprema, samo to ti lahko rečem. varno ali nevarno... to je relativnonasmeh
timgalema     
29.10.2010
lepo počasi pa boste kar uhodili pot, da bova jaz in prijateljica prihranjen trud za jutri!mežikanjeBo šlo brez krpelj ane?Drugo opremo imava voljo tudivelik nasmeh
JusAvgustin     
29.10.2010
nobenih krpelj ni potrebnih, gaz je narejena, gor je spihano in pomrznjenonasmeh
dober hod!mežikanje
švedrc     
29.10.2010
danes sem bil na stolu po žirovniški poti..
ni nobenih težav, špura je narejena, toda kot je že zapisal geolog - zimska oprema je obvezna! Valvazor pa je bil vsaj nazaj grede odprt, tako da sem dobil še zasluženo pivo.
timgalema     
31.10.2010
je bil enkraten izlet,sončen dan kar nekaj pohodnikov,pot supeeeeeeeeeeeeernasmeh
oakley_sf     
2.11.2010
ja v petek spet sončen dan, kot naročeno za na stolnasmeh
JusAvgustin     
2.11.2010
a ti bo tokrat le uspelo?mežikanje
oakley_sf     
2.11.2010
hehe ja končno po dveh tednihvelik nasmeh
oakley_sf     
5.11.2010
no danes spet po dolgem času, lep sončen dan.Izkoristil sem ga za na stol,spet preko ajdne mimo valvazorja in po žirovniški na vrh.Na vrhu je sonce že pogrelo zemljo, tako da snega ni bilo.Tu pa tam je zapihal veter vendar se je hitro umiril.Za nazaj sem ubral pot do vajneža mimo potoške in nazaj v dolino.
JusAvgustin     
5.11.2010
the best...mežikanje
oakley_sf     
5.11.2010
noro, pa še po snegu sm se dričou velik nasmeh
klm     
5.11.2010
Lepo turo si opravil Oakley. Ovc pa pod Vajnežem nisi srečal?mežikanje
oakley_sf     
5.11.2010
Ne ovc ni blonasmeh
Pesec     
13.1.2011
Morda kdo ve, kakšna je kaj cesta proti Valvasorjevemu domu sedaj? Se da priti gor z normalnim avtom?
Dom je odprt? (ali pa kakšna druga koča tam naokrog - da niso otroci ves čas zunaj).
viharnik     
13.1.2011
Valvazorjev dom je za vikende odprt,glede gorskih cest tam okoli pa so marsikje ledeni odseki.Brez verig se ne odpravljajte na pot. Posebno ob odjugi bo led postal še bolj drsen.
Parkeljc     
14.1.2011
1.1.11 sva se s prijateljem pripeljala z osebnim avtom (KIA) do odcepa za Potoško planino, seveda brez verig!!! Torej nama je do Valvazorja zmanjkalo cca 800 m !!! Po tem datumu ne verjamem, da je zapadlo kaj novega snega. Marsikomu za nama ni uspelo preko poledenelega dela ceste, kak km od asfalta. S pametno vožnjo mislim, da se pride skoraj do Valvazorjevega doma.
FLEKSARCA     
29.1.2011
Eno klasično vprašanje, ali je možno z avtom do Valvazorjevega doma? Hvala za infonasmeh.
tomko     
29.1.2011
Jaz sem bil na Stolu 13.1. pa sem se pripeljal do zadnjega asfaltiranega odseka. Mislim da se s pametno vožnjo in dobrimi gumami da priti do vrha.
FLEKSARCA     
29.1.2011
Hvala, pol pa gasa naslednji tedenvelik nasmeh.
bizmbazm     
30.1.2011
Vreme kot naročen za na vrh. Tut jst se odpravim ta teden.nasmeh Že čas, da se malo visokogorskega zraka naužijem. mežikanje
Kristina_G*     
1.2.2011
Tud jaz bom najbrž šla v čet, pet ali v sob po zgoraj opisani poti. Zanima me, ali bi se mi kdo pridružil? Varianta je tud Begunjščica. nasmeh
FLEKSARCA     
1.2.2011
Z dvema kolegoma gremo v petek, mogoče pa samo informacija, včeraj sem klical oskrbnika na Valvasorju in mi je povedal, da se ne da pripeljat prav do doma(ledeni odseki). Bomo pa kakšno minuto dlje hodilivelik nasmeh.
Kristina_G*     
1.2.2011
Hvala za info. Tudi s kolegico greva najbrž v petek, tk da mogoče se pa res vidimo nasmeh
golmat     
1.2.2011
Stol je zakon! Nikoli še nisem bil razočaran. Super pa je tudi pot iz Zelenice na Stol - opis je na spletu.nasmeh
lepenatka     
2.2.2011
Živjo,tudi mene vleče za vikend na Stol.Megle imam dovoljnasmeh.
A je še dosti snega?
Plazovi verjetno niso problem.
Šla bi po Žirovniški poti.

Hvala za odgovor in uživajtenasmeh
timgalema     
11.2.2011
mogoče kaj kdo ve kako bo jutri na Stolu po žirovniški poti gor in po Zabreški poti dol,kolk je kaj snega...karkoli bom hvaležna
lukapet     
11.2.2011
Nekaj foto od prejšnje sobote: https://picasaweb.google.com/luka.petkovsek/Stol522011#

Sneg je večinoma v zadnji tretjini vzpona, nižje je snega za vzorec, zna pa biti po poti tudi ledeno, zato so dereze kar priporočljive. Edino vreme najbrž jutri ne bo glih najlepši glede na napoved.
Kristina_G*     
11.2.2011
Na Stolu sem bila v torek in je bilo super. Na začetku sploh ni snega, potem vmes je mal sneg, mal led, mal spet nč.... Zadnjo uro je pa fajn z derezami, ker je bil sneg trd, ni ga pa velik. Na vrhu je bil pa čist mehak od sonca. Če želiš kaj fotk, mi piši.
robi14     
3.3.2011
Kakšne so kaj razmere na Stolu? Je kdo bil gor po zadnjem sneženju?
bobo     
19.5.2011
pozdravljeni. morda kakšna informacija glede razmer? bi šel jutri gor, pa me zanima?
lp,
JusAvgustin     
19.5.2011
krnica med stoloma je pod snegom, pot do tam je pa na nekaterih mestih kopna, drugje so manjša snežišča... Sneg, ki ga je navrgla Zofka je skoraj v celoti že izginil.
heinz     
19.5.2011
Skoraj enake razmere tistim, pred zadnjim sneženjem. Nič hujšega, previdnost pa pač ne bo odveč. Veselo na pot!
klm     
20.5.2011
kopno.
salvinia     
1.6.2011
Je koča že odprta?
stefanb     
1.6.2011
Ne. Bo pa naslednji vikend.
nasmeh
heinz     
1.6.2011
Ne še. 11.6., do 25.9. menda..
IgorinMaja     
11.7.2011
Z družbo smo bili 09.07. - vse ok, le pihalo je kot hudič na poti pod kočo (btw, koča je odprta). lp nasmeh
britof     
12.7.2011
Z sinom in njegovim tastom sem 10.07.11 v zgodnjih jutranjih urah odkorakal proti vrhu STOLA, tako da nas je sonce osvetlilo šele pri Prešernovi koči.Bi je čudovit dan z prelepim pogledom v dolino in Julijce.
Za pot do vrha smo potrebovali 2h. 30min.,nato po drugi strani čez pl.Žirovnica skupaj z 4h.30min.nasmehnasmehnasmeh
ditkaedita     
16.7.2011
pozdravljeni,
jaz bi šla na stol v enem dnevu. je to izvedljivo? katero pot predlagate?
robter     
16.7.2011
ditka v opisu poti ti piše kolk časa rabiš. za to pot rabiš max 6 ur (gor in dol), tako da če ne boš šla prav pozno popoldan je vsekakor izvedljivo v enem dnevu
ditkaedita     
16.7.2011
kr neki, tvoj odgovor je nesramen,
a če tebe osrečuje, ga sprejemam

robter hvala za prijazen odgovor,
vprašujem zato, ker je bil preko planinskega
društva stol vedno razpisan za dva dni...
pa sem pač razmišljala o tem, da je morda
naporna pot ali kakorkoli....
ninooos     
16.7.2011
ditka brez skrbi, čistkamot v enem dnevu, z otokoma (5 in 7 let) smo ga zdelali v slabih 6 urah nasmeh - štart pri Valvazorju, gor po Žirovniški, nazaj po Zabreški
ditkaedita     
16.7.2011
hvala ninooos, to je odgovor, ki da voljo in moč...se že veselim jutrišnjega dne
Janiel74     
29.7.2011
Je kaj snega na Stolu?
funnyboy     
29.7.2011
Ne
Janiel74     
29.7.2011
OK. Hvala za info nasmeh
Janiel74     
30.7.2011
Stol osvojen in to iz Poljane na 622m do Valvazorja po Žirovniški gor in Zabreški dol. Krasni razgledi! nasmeh
jvali     
16.8.2011
zelo me mika tale stol. kot vse kaže, se lahko zgodi, da bom tja odšla sama. iz komentarjev je razbrati, da ga lahko osvojiš po žirovniški poti, spust pa opraviš po zabreški.začetek in konec je torej pri valvasorjevem domu. imam prav? in še, verjetno je priporočljiv (kot vedno) zgodni start, ker je del poti močno izpostavljen soncu. drži? hvala za odgovor.
Lunca     
16.8.2011
jvali oboje drži nasmeh
Gayo     
27.8.2011
Zanima me, če je ta pot primerna za psa. Predvsem me zanima pot proti vrhu in koliko je melišč. Kaj pa pot iz Ljubelja in Zabreška pot? Kuža ima kondicije in moči več kot dovolj. Skrbi me le morebitno plezanje in melišča zaradi blazinic na tačkah (predvsem pri spustu, ker je kaskader, navzgor ni problem gre kot gams).
Hvala.nasmeh
bperc     
27.8.2011
Mislim, da pes ne bo imel problemov. Plezanja iz smeri Valvasorjev dom pod Stolom ni nobene od opisani poti. Tako da je pot lepa in tudi sam ko sem bil pred kratkim gor, sem videl nekaj psov.
bperc     
27.8.2011
Mislim, da pes ne bo imel problemov. Plezanja iz smeri Valvasorjev dom pod Stolom ni nobene od opisani poti. Tako da je pot lepa in tudi sam ko sem bil pred kratkim gor, sem videl nekaj psov.
Gayo     
27.8.2011
Super. Najlepša hvala. nasmeh
Kokta     
10.9.2011
Zdravo danes sem bil prvič na Stolu..vzpon po Žirovniški poti in spust po Zabreški. Čudovit izlet, vreme enkratno, na Prešernovi koči juhica in štrudl fenomenalen...toplo proporočam vzpon nasmeh nasmeh
Iksek     
17.9.2011
Danes bil tudi jaz na Stolu. Po Žirovniški gor, po Zabreški dol. Štrudl je res dober.
So pa me zmotile table, oz. čas zapisan na njih, saj je malce skregan z realnostjo.
Jure87     
17.9.2011
Tudi jaz sem bil danes gor in sem izbral enako turo kot moj predhodnik (Iksek), le da sem namesto štrudla jedel palačinke ki so tudi zelo dobre pa še velika porcija je. Z napisi na tablah se ne obremenjujem, saj resno upoštevam le čas, ki je zapisan na hribi.net (sicer sem bil gor v malo manj kot dveh urah - ampak čas je stvar posameznika). Kakorkoli, za pohodnika s solidno kondicijo so časi, napisani na hribi.net alfa in omega za načrtovanje pohodov.

PS: Prešernova koča bo letos odprta samo še do 25.09.2011.

Pa srečno!
Jure87     
28.9.2011
... tako kot je bila odprta večina koč, ki so odprte od junija do septembra ...zavijanje z očmi
zvezdica84     
29.9.2011
Glede na to, da koča ni več odprta, me zanima, kje/če je potem sploh mogoče dobiti žig za transverzalo?
Parkeljc     
29.9.2011
Bo pač treba počakat do pozne pomladi zadregamežikanje
gti     
29.9.2011
Zakaj čakati? Če je volja in čas, greš na vrh, pritisneš žig vrha, pri koči pa svojo fotografijo ali dve, pa še gneče ni takšne kot v glavni sezoni...nasmeh
zvezdica84     
29.9.2011
Če prav razumem, ima tud vrh svoj žig? No, pol bo pa tud tist kr zadostoval mežikanje
heinz     
30.9.2011
Seveda. Na vrhu Stola se nahaja fiksiran žig, le blazinica je povsem suha, zato je najbolje, če imaš s seboj svojo.. Sam sicer ne uporabljam žigov, a sem bil ravno predvčerajšnjim priča vztrajnemu trudu za žigosanje. Črnilo na blazinici, ki se nahaja v vpisni skrinjici se je posušilo. Valvasorjev dom pa ima cel kup žigov v koči pri šanku (samopostrežba)
zvezdica84     
30.9.2011
Najlepša hvala za vse informacije! nasmeh
Misolovka     
2.10.2011
No meni je bila pot ubijalska za gor, za dol pa Zabreška tudi, sploh dokler se ne pride do rastja. Mislim da sem šla prvič in zadnjič.
Slike s poti so tukaj: http://saramisolovka.blogspot.com/2011/10/vzpon-na-stol-karavanke.html

Lep dan in srečno.
uros.o     
4.10.2011
V nedeljo dne 02.10.2011 obiskal Stol...vreme odličnonasmeh, razgled še lepši..koča na stolu zaprta" povsem običajno za ta letni čas"...zanima, me kje dobiti žig za transverzalo...???...
RetardVeverca     
8.10.2011
Danes bil na Stolu, sicer nisem šel čisto do vrha, ampak vseeno odlične razmere. Sneg se začne šele pri Valvasorjevem domu, shojenega ni še nič (no sedaj je gaza nasmeh ), snega cca. 20 cm, na vrhu najbrž malo več, vendar lahek in je prov užitek gazit po njemu. Na kakšnem strmem terenu je lahko ob soncu mal plazovito ampak zarad količine snega ni preveč nevarno, pazit pa je treba. Razgled in občutek pa seveda fenomenalen nasmeh
_sandra_     
15.10.2011
Mogoče kdo ve trenutne razmere na Stolu, koliko je še kaj snega?
Marky     
19.10.2011
Je mogoče kdo zainteresiran, da greva oz. gremo skupaj v soboto (22.10.2011) na Stol?
V mislih imam gor po Žirovniški poti, dol pa bo Zabreški..

ljubitelj gora     
19.10.2011
Sneg bo, bi pa jaz šel enkrat pozimi, ko se sneg stabiliziral.
sodnick     
20.10.2011
Tudi midva skolegom planirava na Stol v soboto. Jaz sem sicer še precej prehlajen ampak upam da bom za soboto dober.

Glede snega sem tudi jaz imel pomisleke, saj pozimi še nisem bil na Stolu. Snega naj bi bilo sicer od 20 do 40, kar ni pretirano.

Ali ima kdo izkušnje s prvim snegom na Stolu?
heinz     
20.10.2011
mogoče kter, ki ga je zasulo..

20-40 je več kot dovolj!
otiv     
20.10.2011
Priti na Stol v snegu ni kar tako,še posebno v svežem snegu do kolen.Sem že bil ob organiziranih zimskih vzponih ko je bila gaz že narejena,pa je bilo kar naporno.Ni to enako letnemu vzponu,zato preudarno na pot.
neyo     
29.11.2011
Se od Valvazorjevega doma naprej še da z avtom.Koliko? Namreč jutri grem na Stol.Prvič.Časa pa nimam veliko ker moram biti popoldne že v LJ.Kondicije pa tudi ni preveč,ker sem bil nekj mesecev na berglah.
Hvala za odgovor.LP
sla     
29.11.2011
Od Valvazorjevega doma se da z avtom tudi naprej, vendar se ti ne splača. Na Stol se pot odcepi od ceste 100 m od doma. Na Žirovniški planini piše, da je do vrha 2:30 ure.
bojann     
29.11.2011
nevo- Zakaj ravno Stol?? Če praviš da nimaš niti kondicije,niti časa.
neyo     
29.11.2011
bojann
Poškodba gležnja mi je vzela veliko časa.skoraj 4 mesece.Ravno najlepši del leta.Tako da letos nisem bil višje od 1700.Sedaj je poškodba sanirana kondicija pa ni ravno na nivoju.Vreme je lepo,dolgo pa ne bo več.Rad bi izkoristil to.Južno pobočje Stola je pa prav lepo obsijano s soncem,pot je lahka(po opisu),tako da sem se odločil za to pot.Res pa je problem čas,ki pa morebiti ne bo problem.Do 17:00 bom že v LJ.
LP
bojann     
29.11.2011
neyo- popolnoma te razumem.Mislil sem samo,da bi bilo boljše,če bi si izbral kakšen krajši vzpon. Ampak verjetno ti že veš kakšno je stanje s tvojim gležnjom. Želim ti še naprej veliko lepih vzponov po naših gorah! LP
sla     
2.12.2011
neyo - a ti je uspelo velik nasmeh ?
Marky     
28.12.2011
V ponedeljek 27.12.2011 smo se z družbo odločili, da krenemo na Stol. Napoveda je bila več kot obetavna, samo se je kar hitro spremenila in zraven sonca smo imeli še veter in sneg. Do Valvazorjevega doma smo se pripeljali z avtom, kljub temu, da je zadnih 100m bilo dokaj ledeno, ampak je šlo. Od Valvazorja do vrha je pot shojena in normalno prehodna. Priporočam uporabo derez, zgloj zaradi drsenja po snegu. Ta dan je bilo na vrhu kar nekaj ljudi (zraven nas 4-ih še cca. 6 komadov). Vračali smo se po drugi, daljši poti, kjer pa smo bili prvi oz. so bile "stopinje" zasute z snegom.
Slike iz našega vzpona si lahko ogledate na M-foto.si
Grand123     
10.3.2012
Zdravo, Ali kdo ve koliko je snega oz. nevarnost zdrsa...?
Hvala za odgovor/e.lp
ninooos     
10.3.2012
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=11&id=662
Grand123     
10.3.2012
ninooos - hvala.lp
emil66     
9.5.2012
Mi lahko kdo pove kakšna je cesta do Valvazorjevega doma. Ali je enaka kot lani poleti, ali slabša ali boljša?

Hvala za odgovor.
Irina     
9.5.2012

Informacije iz "prve roke". Lep dan in varane korak.
http://www.pzs.si/koce.php?pid=66
ben     
9.5.2012
Cesta je bila 14 dni nazaj v brezhibnem stanju!!

LP B
Alni     
17.7.2012
V četrtek načrtujeva pot na Stol. Glede na vremensko napoved upam da ne bova v meglinasmeh?
Katero pot naj izbereva za gor in katero za dol?
Izbirava med:
Žirovniška potpot
Zabreška pot

So časi, ki so navedeni na tej strani realni za povprečnega pohodnika?

Kakšna je cesta do Valvasorjevega doma? Koliko je makadama?

Hvalanasmeh
Anya     
17.7.2012
Alni     
17.7.2012
Anya hitra kot vednonasmeh

Nekako izbirava Kamniško sedlo ali Stolnasmeh Kaj meniš?

Imava pa nove čevlje s katerimi greva še danes na Pohorje tako da bodo dali 2x 2 uri hoje skozinasmeh Včeraj ni bilo hudo z njiminasmeh

Samo infrmativno me zanima koliko je makadama približno časovno, da veva kako si načrtovat odhod zjutraj?
turbo     
17.7.2012
Alni,
iz MB zna biti Stol iz avstrijske strani dobra izbira. Pripelješ se na Trate, cca. 1200m in potem mimo Celovške koče na vrh. Če sta hitrih nog lahko skočita še na Svačico ali na Ovčji vrh.
Anya     
17.7.2012
turbo     
17.7.2012
in še dodatek iz druge "teme":

v četrtek bo spet toplo in kače se bodo spet sončile nasmeh
Anya     
17.7.2012
Alni     
17.7.2012
Anya tudi jaznasmeh) vikend bo ponovno kislmrk pogled
Alni     
17.7.2012
Anya tudi jaznasmeh) vikend bo ponovno kislmrk pogled
Alni     
17.7.2012
Turbo misliš na tole:
http://www.hribi.net/izlet/trate____johannsenruhe_stol_mimo_celovske_koce/11/53/1051

Glede na to da nisva zelo izkušena kaj pomeni delno zahtevna pot?
turbo     
17.7.2012
Ja, Alni točno to.

Delno zahtevno pa naj vaju ne skrbi. Od Celovške koče do sedelca, kjer je meja, je na nekem mestu jeklenica izključno kot pomoč, da se lažje preko skalnega skokca prekobališ. In tik pod vrhom Stola, pravzaprav sedelcem, je skrotast teren, kjer je malce za popaziti kako stopiš. Celotno pot vse od avta do vrha zlahka opravita z palicami v rokah.

Srečno !
Alni     
17.7.2012
Pa jekaj makdama do parkirisca?
turbo     
17.7.2012
Ja, nekaj je makadama, vendar je bila cesta vedno urejena, ko sem se vozil tam. In dovolj široka, če se s kom srečaš, da se umakneš.
Alni     
18.7.2012
Koliko pa je makadama? Tolk da si znava poracunat kdaj od doma it? 5km? 10km? Manj?mežikanje
turbo     
18.7.2012
Nekaj km je vožnje po makadamu, maksimalno 15 minut. Koliko točno km znese pa ne bi vedel.
Anya     
18.7.2012
turbo     
18.7.2012
Anya,
kar naj sprašuje mežikanje

Če spomnim samega sebe davno davno nazaj zadrega

Vsak začetnik je težak mežikanje pardon, začetek nasmeh
Alni     
18.7.2012
Hvalanasmeh ja se strinjamnasmeh ne zamerim nikomur hvala za vaso potrpezljivostmežikanje

In seveda hvala za vse odgovore in pomocmežikanje

Turbo mislim da si naju preprical glede poti in greva jutri po avatrijski potinasmeh
turbo     
18.7.2012
Fajn, srečno ! Zagotovo se bosta imela "ful kul" nasmeh
Astroy     
19.7.2012
Popolni začetnici v lazenju v hribe sva tole pot opravili včeraj v približno 4h(z postanki vred).... res super tura, neverjeten razgled skoraj celo pot, popolnoma nič prepadno(razen če se na vrhu nagibaš na avstrijsko stran velik nasmeh) na vrhu pa zares božansko nasmeh Splačal se je potrudit! velik nasmeh Za nazaj sva pa šli po Zabreški poti, kar se je izkazalo za super odločitev, saj je malce bolj položna nasmeh
jax     
19.7.2012
No, tak komentar pa je vedno lepo prebrat. Navdušenje nad hribi je očitno rojeno, zdaj pa - sky is the limit.
Darxta     
20.7.2012
Mene pa zanima, s čim te lahko postrežejo v koči?
Ena skupina nas bi šla gor in kot kvaziorganizator moram povedat ostalim, kaj vse morajo vzeti s sabo, tudi kar se hrane in pijače tiče velik nasmeh
Pohodnica56     
20.7.2012
Hm, hm.....gremo jestzavijanje z očmi
Vse na žlico, mogoče tud kak dunajc pade, seveda na posebne želje zmedenče so kuharice dobre volje. Pa kak štrudl se tudi najde. Za izbirčne postrežba iz lastnega nahrbtnikajezik
Darxta     
21.7.2012
Eh, Štajerci grejo z mano, popolnoma neizbirčni velik nasmeh
Hvala za info!!
klavdijas     
12.8.2012
Pozdravljeni,

zanima me, v kakšnem stanju je cesta do Valvasorjevega doma, ker nameravam jutri na Stol po Žirovniški poti. Hvala že vnaprej.
lep pozdrav
Loni     
12.8.2012
Na večih mestih je treba iti kot "po jajcih", drugače pa je prevozna.
BACEK JON     
12.8.2012
Res je,potrebno je mal previdnosti na določenih mestih,vendar pa ne glede na vrsto avta,ki ga voziš,ne bi smel imeti kakršnih koli težav,ker danes je bilo malo morje avtov ob poti na Valvasorjev dom in pred njim.
ub40     
17.11.2012
17.11.2012
Fantastična sobota za obisk Stola. Le vrh z močnim vetrom je opozarjal, da brez kape in rokavic pač več ne gre. Za odličen zaključek so poskrbeli pri Valvazorju. Nevsiljivo prijazni in odlična kuhinja.
amarilis     
17.11.2012
Že pred dnevi,smo se odločili,za obisk Stola.Čeprav je bila cesta do Valvazorja ,za našega jeklenega konjička kar zahtevna,smo jo uspešno premagali.Kar kmalu nam je bilo jasno,da bo na vrhu-vetrovno,zato so nam topla zimska kapa in rokavice prišle še kako prav.V koči Valvazorja nam je zelo prav prišel,ne samo eden ,temveč dva čaja smo popili.Bil je res čudovit dan,za obisk,ki verjetno ne bo mogoč,ko se bodo vremenske ratmere bistveno poslabšale.Takoj ko bo hladnjeje -vrhove pa bo pokril tudi sneg,se poti ne bo za "lotit".Še bomo šli ,letos ,pa verjetno ,to ne bo mogoče.L.p.
dunjo     
17.12.2012
V naslednjem vikendu se odpravljam na Stol. Zanima me, če kdo ve kako blizu se da približat Valvazorjevemu domu z avtom, ker je iz Poljane malo daleč. Katera pot na Stol bi sploh bila najlepša v tem zimskem času? Mislili smo iti gor po žirovniški in dol po završniški nazaj do V.doma. Hvala vsem za informacije. LP, Aleš
dunjo     
17.12.2012
Pardon! Dol po zabreški.LP
pantani1     
18.12.2012
V četrtek se odpravljam na Stol,mogoče kdo ve kakšna je pot,glede na sneg!!! LP.
dare29     
18.12.2012
Takole je bilo v nedeljo.
Štartali smo pri jezeru, do Valvazorja snega bolj malo. Pod Prižnico je sobotni dež prešel v sneg, pa tudi od tu dalje novega ni veliko. Zgoraj bo morda boljša varianta kar po grabnu, vsaj nas je na poti navzdol kar dobro držalo. Do koče nismo šli.
Cesta je bila že spodaj ledena, do kam se bi dalo z avtom ne vem.

uživaj,
Dare
pantani1     
18.12.2012
Hvala!!! velik nasmeh
zizi     
30.4.2013
Kakva je situacija sa snjegom na Stolu?
mukica     
30.4.2013
V soboto se je pričel sneg malo nad Prižnico,prej samo posamezne zaplate, ki nič ne motijo.Je pa južen,tako da zimske opreme nismo potrebovali.le oblačila ker je bilo slabo vremezavijanje z očmi
zizi     
1.5.2013
Hvala! mežikanje
Grenaleva     
17.6.2013
Stol smo obiskali v soboto - odlična tura za začetek pohodniške sezone - sneg je le še na melišču na vrhu, ki ga prečkaš v dolžini 10 m, sicer pa prelepa pot in zelo prijazni oskrbniki na Prešernovem domu tik pod vrhom. Največji užitek pa je ob prihodu nazaj na Valvasorjev dom, ob katerem so poleg klopc postavili ležalnike kot na smučiščih, tako da je ob prihodu v dolino na domu res en prelep postanek.
Jure711     
2.7.2013
Komaj pridemo do avta pa začne toča, za las nam je uspelo izpeljati turo. Lepa razgledna tura... Priporočam v krožno turo čez belščico mimo bivaka (v razsulu) in nato nazaj no Valvazorja
dolinar.darjan     
3.8.2013
Z sinom sva štartala od Valvazorjeve koče.Tura prijetna. Priznam pa, da nisva imela preveč kondicije za tak vzpon.Je pa na vrhu čakalo prijetno presenečenje,na vse strani prečudovit razgled.Nikakor se nisva mogla nagledati.S polno prijetnimi občutki sva bila neverjetno hitro z vrha nazaj do avta.Bi se pa rad zahvalil vsem, ki se trudite za označitev in urejenost poti. Vsem en lep pozdrav.
wanyola     
18.8.2013
Končno smo stopili tudi na vrh Stola, včeraj, 17.8.Dan je bil čudovit, primeren za hojo. Potrebno kar dosti kondicije, kajti strmina kar ne pojenja in kar do vrha terja vse moči.
Ljudi na vrhu ogromno, komaj smo našli prostorček za počitek.Na Prešernovi koči smo i privoščili malo predrago pivi-3,90 EUR, ampak bili smo ga res potrebni. Ob povratku na Valvazorjev dom pa smo i privoščili še malico v obliki ričeta in bil je res okusen.
Čakajo nas je še dobri dve uri vožnje domov.
Bojan_A     
18.8.2013
Tudi jaz sem včeraj med 14.30 in 16.00 uro sestopal po tej poti. Mogoče smo se srečali nasmeh
Marx     
19.8.2013
Kar strma , ampak izjemno luštna pot. Mogoče tudi najlepša pot po kateri sem se nasploh vzpenjal. Razgledi so čudoviti , narava enkratna. Priporočam vsima!
Micky     
1.9.2013
Včeraj sem bil na Stolu. Prekrasen dan, gor pa kot mravljišče. Cesta do Valvazorja je katastrofalna. Naslednjič pustim avto v Žirovnici. Kajti zelo neurejeno je tudi glede parkiranja. Že v dolini bi morali obvestiti, da je nesmiselno za avtom rinit gor.
wanyola     
1.9.2013
no,tako slaba cesta pa že ni, smo bili 17.8. tam. Pač gorska cesta, že po veliko slabših smo se vozili.
velkavrh     
2.9.2013
Kolikor vem, je spodaj zapornica. Že lani so rekli, da bodo začeli zapirati, ker je spodaj parkirišče za 100 avtobobilov, res pa se potem hodi do Valvazorja, se mi zdi eno uro.Jaz grem na Stol veliko rajši od Ljubelja, čeprav je še enkrat dlje.
mukica     
2.9.2013
@Micky,cesta do Valvazorjevega doma je v solidnem stanju,vsako končano zimsko sezono jo uredijo ,glede na količino avtov pa čas naredi svoje...zavijanje z očmiče bi prej vprašala bi tudi dobila informacijo da je množičen obisk in problem parkiranja...vsi bi se radi peljali višje do izhodiščazavijanje z očmi
otherside     
7.10.2013
Živjo,
jutri bi šla na stol pa mi vreme dela probleme... a kdo ve kakšno bo? tukaj kaže da bo sonce, na arso pa piše da bo oblačno in megleno. zmeden
Darxta     
7.10.2013
Provreme za Žirovnico pravi, da bo zjutraj samo visoka oblačnost.
Il Meteo pravi, da bo zjutraj na Jesenicah rahlo deževalo.

Odločitev je pa vedno tvoja.
JusAvgustin     
7.10.2013
As iz cukra?nasmeh
čili     
27.10.2013
Včeraj sva bila po žirovniški gor in nazaj.Lepa tura v sončnem dnevu.Razgled z vrha pa nepozaben.Priporočam vsem ,ki imajo malo kondicije.
čili     
27.10.2013
Včeraj sva bila po žirovniški gor in nazaj.Lepa tura v sončnem dnevu.Razgled z vrha pa nepozaben.Priporočam vsem ,ki imajo malo kondicije.
Fero     
11.11.2013
Hello, do you know how does tracks to Stol look like these days? Is it still possible to go there without crampons and ice ax?
Darxta     
11.11.2013
Fero, see PM
Bojan_L     
12.11.2013
Darxta, može javno? Mene isto zanima

Hvala nasmeh
Darxta     
12.11.2013
Može, al ču se razpisat velik nasmeh I neke stvari ispustit...
----------------------------------------
Conditions depend very much on which day do you want to go. Currently there is snow above about 1700m in Karavanke, likely to fall a bit more today. At 2200m snow should stay for a few more days, however temperatures will rise above zero, (especially when sun starts to shine) which will start to melt the snow, and it will become soft enough to walk without crampons. However, if you want to go tomorrow, I would very recommend crampons.

Ice axe is not needed, terrain from Slovenia side is not that difficult to be needing one at the moment (at least not above snow line).

Shout if you need any more info.
--------------------------------------
http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/snegraz.html

http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/gore.html

Address about snow conditions in the mountains, but you will need Google Translate (info not available on site in English).
--------------------------------------
Maybe last question - do you know how is it going to be with touristic marking on the path? Because I am quite afraid that red and white circle marks will be covered by snow at higher parts...
---------------------------------------
I think there should not be any problem with the markings, they should be on the trees and higher up you won't miss the path (it doesn't go anywhere else but up). It should be visible from the hikers before you (Stol is visited a lot in any conditions). I hope you can somehow drive or get a ride to Valvazorjev dom, this is the most common starting point.

I recommend Žirovniška pot to the top (steeper and more direct one) and Zabreška pot on the way down (less steep, goes next to the hut, which is closed now).
-------------------------------------
Od jučer se promijenila prognoza. Sutra če možda snijeg, u četvrtak neče sijati sunce. U svakom slučaju - oprezno!!

Če ima kdo drug kaj za dodati, pa lepo prosim nasmeh
Tad150     
20.12.2013
S punco bi sla ta vikend na Stol po Zirovniski poti, seveda z derezami in cepini, kaksna je kaj pot ? a je bil kdo ta teden na Stolu ? Lp
jax     
20.12.2013
Ta vikend sicer obstaja možnost manjših padavin, ki pa jih bo najbrž premalo za večje spremembe razmer. Tako da, po moje bojo razmere kar v redu. Pot je skoraj sigurno dobro zgažena.
Potohodnik     
6.4.2014
Pred dobrim tednom sem bil na Stolu po Žirovniški;
če kdo želi prebrati opis ga lahko prebere na tej spletni strani:
http://miglimiglec.wordpress.com/2014/03/30/zgodnje-pomladanski-stol-29-3-14/
pokerface     
28.5.2014
A je bil kdo zadnji teden na Stolu? Kakšne so snežne razmere? Hvala v naprej za vaš odgovor! LP in srečno pot!
Janez_Radovljica     
28.5.2014
Na Stolu sem bil 23.maja. Do koče snega praktično ni več, če pa se odločiš za pot direktno na vrh, je v grabnu še precej snega, po mojem več kot 1m. Sneg je bil sicer površinsko zmehčan, ni pa se prediral.
pokerface     
28.5.2014
Hvala za info Janez.
modrook12     
20.6.2014
mogoče kdo ve, kako je poz prehodna? je še kaj snega'
Bojan_A     
20.6.2014
V grabnu je še sneg, ampak zimska oprema potrebna. Takole je bilo 14 dni nazaj: http://bojanambrozic.wordpress.com/2014/06/07/stol-vrtaca-ljubeljscica-begunjscica/
_d_     
22.6.2014
Poročanje od danes, snega na tej poti ni, samo v grabnu in se to le nekaj metrov, zimska oprema ni potrebna.
matej1987     
27.6.2014
Zdravo. Včeraj 26.6.2014 sem za skladovnico drv na žirovniški poti pustil pohodniške palice in do Prešernove koče odnesel par drv. Nazajgrede sem seveda pozabil na palice. Tako, da, če se kdo po tej poti spušča v dolino in slučajno naleti na njih se priporočam. Vsekakor pa ima najditelj pri meni pivo v dobrem!

Lp
stilc88     
2.7.2014
Včeraj sem bil na Stolu. Lepa, ne preveč zahtevna pot.

@matej1987: Ker sem prej prebral tvoj komentar, sem seveda pogledal za palice. Žal okoli skladovnice ne duha ne sluha o njih mrk pogled
Bojan_A     
2.7.2014
Imaš slučajn kakšno fotko Begunjščice s Stola? Zanima me če je kopen Smokuški plaz.
biokill     
3.7.2014
ali je kaj snega, ali bi se dalo it v pohodniških suprgah?
francimedved     
3.7.2014
V pohodniških supergah se ne hodi v visokogorje.
borutpovse     
3.7.2014
Kaj v visokogorje, jaz še na Šmarno ne grem v supergah. kaj razmišljaš biokil.
Enka     
3.7.2014
Če so kot pohodniške superge mišljene kakšne salomonke ali kaj podobnega, seveda po Žirovniški na Stol (v kopnem) to res ni tako grešna miselzmeden.
bagi     
3.7.2014
@Bojan .... plaz je kopen
Bojan_A     
3.7.2014
Hvala nasmeh
balon     
25.7.2014
Zanima me ali je kdo bil pred kratkim na Stolu in kaksna je pot. Morda se kje kaj snega?

Hvala,

Balonckinasmeh
klm     
25.7.2014
Nikjer na poti niti krpice snega.
klm     
25.7.2014
Nikjer na poti niti krpice snega.
mashams     
12.8.2014
pozdravljeni, mene pa zanima, če se z avtom da priti tudi dlje kot do Valvasorjevega doma. hvala za odgovor nasmeh
valerija112     
12.8.2014
Ne,naprej od doma je samo pešpot.
Rokovnjacica     
22.8.2014
Iz Završnice do Valvasorjevega doma...prosim, če mi kdo pove kakšna je pot...strma?
Rokovnjacica     
28.8.2014
Pot iz Završnice do Valvasorjevega doma je zelo prijetna, primerna tudi za popoldanski preklop po službi.Prehodila 22.t.m.
pmr30     
24.10.2014
Lep pozdrav iz Hrvaške!Spremamo se na Stol ovu nedjelju,pa reko ima li netko saznanja,ima li gore snjega?Ikakav je put do gore...?Idemo gore od Valvasorjevega doma kroz Žirovniško pot.Hvala...
karavanke     
1.11.2014
31.10.2014 sem bila na Stolu šla sem iz Žirovniške planine. Pot je v redu na nekaterih delih je bilo nekaj snega, vendar z lahkoto prehodna, v jutranjih urah je še nekoliko pomrznjeno, zato pazljivost ne bo odveč. Bil je lep sončni dan, lep razgled in pravi balzam za dušo. Vrnila sem se po daljši poti, ki ni tako strma, na Zabreško planino. Tu je bilo nekoliko več napihanega snega na poti, vendar prehojeno.
ljubitelj gora     
24.11.2014
Včeraj popoldne sem šel na vrh Stola, kjer sem pričakal sončni zahod. Na vrhu ni bilo nobenga, zgoraj je bilo kot v raju. Več slik v spletnem albumu: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6085032230309468961
Sano     
24.11.2014
Bravo, krasne fotografije!
jasminka     
24.11.2014
Prekrasno!!!!nasmehnasmeh
karavanke     
25.11.2014
Pridružujem se mnenju, " kot v raju," ker sem tudi jaz že bila prisotna takemu nepozabnemu dogodku.
L.p. in še veliko lepih užitkov.
shorty_99     
4.3.2015
zdravo.
a slučajno kdo ve kakšna je pot na stol? in do kam se da pripeljati z avtom?
v petek zjutraj mam v planu da bi šel gor, če nebo pretirano pihalo.
hvala.
lp
schmid     
5.3.2015
shorty_99, če slučajno greš jutri na Stol(žirovniška pot) se priporočam za razmere nasmeh
Hvala
tomas     
5.3.2015
Skoraj vse ti piše pod trenutnimi razmerami.nasmeh
subaru     
9.4.2015
Včeraj obiskali Stol. Razmere zjutraj čudovite, tako da smo se pri Prižnici spustili v grapo in po njej do vrha. Krasno pomrznjeno, nič se ne vdira.Skoka oba zalita.
Nazaj po grapi je pa sonce že malo pogrelo in je mal popustilo.
misace     
10.4.2015
pozdravljen Subaru, potlej smo se mi srečal na spustu nasmeh upam da še kdaj in kje.
jest pa prišel čez zabrezniško po Finžgarjevi, dopoldan še lepo kompaktna, sneg od Betonske naprej. Prot vrhu bolj toplo pa mal več prediranja. dereze cepin obvezne.
za vrh pa men preveč pihal.
slavkoo     
2.7.2015
V soboto se odpravljam na Stol pa me zanima kakšna je kaj cesta do Valvasorjevega doma? Imam namreč dokaj nizek avto....
marezt     
2.7.2015
Ni problema...se da pridt z vsakim avtom
slavkoo     
2.7.2015
Super! Hvala...
tjas_a     
14.7.2015
Zdravo. mene pa zanima, kakšna je kaj možnost priti na stol s psom? Če se da kje priporočate za gor/dol.
hvala za odgovore
franca     
14.7.2015
Za psa, ki je navajen daljpih poti v hribe in ima ustrezno kondicijo, so primerne poti od Valvazorjevega doma in z Zelenice.
Shuensha     
26.8.2015
Je pot tej poti kej živali na paši? Grem v soboto z dvem psom, bosta na vrvici sam vseen smi vsi malce napeti ko srečamo kakšno kravco, ovco ali konja nasmeh
Enka     
26.8.2015
Če me spomin ne vara, greš samo mimo ograde in ni neposrednega stika.
Majdag     
26.8.2015


.. Pri koči na Žirovniški planini je včasih živina tudi pri poti. Odsek je kratek, malo globje v gozd in ne bo neprijetnega srečanja. Je pa to res zoprno, krave ne marajo psov. Imam iste težave..
natasja     
26.8.2015
Ja, pri Žirovniški planini je ograda s konji in pot gre čez to ogrado. Ampak kot je napisala majdag, odsek ni dolg.
anzecokl     
27.8.2015
Danes ob prekrasnem jutru na Stol od Valvasorja in po zračni bližnjici naravnost do jezera pri Završnici... Kratek VIDEO je tukaj.
Shuensha     
28.8.2015
Hvala za informacije....jutri jo pičimo na Stol mežikanje psa bosta uživala nasmeh
dkrajnc27     
8.9.2015
Pozdravljeni,

Tudi jaz v nedeljo prvič na stol, pa me zanima samo informativno slednje . Koliko časa je potrebnega iz parkirišča v Žirovnici ( baje neka gostilna z medvedi) pa do Valvasorjevega doma ? Hvala, srečno
dkrajnc27     
8.9.2015
In še eno vprašanje mi roji po glavi.

Na sliki številka 41 imam razpotje in se lahko usmerimo proti celovški koči. Ali je potem kakšna krožna pot nazaj na valvasorjev dom ali je potrebno od celovške nazaj po isti poti pa do prešernove koče. Hvala
Daaam     
8.9.2015
Parkirišče je še kakšen kilometer naprej od lovske koče (gostilna z medvedi) pri jezeru v završnici. Normalne hoje do Valvasorja je malo več kot urco. Če greš iz Stola proti Celovški koči imaš varianto da se od Celovške koče še malo spustiš in greš po plezalni na Stol. Bi bil pa to že kar velik krog.
mala paklenica     
8.9.2015
@dkrajnc27 ##celovška_koča
Lp
iUnknown     
26.9.2015
Tole mi po slikah izgleda dokaj enostavna pot. Verjetno bi se brez problema dalo priti do vrha v kaksni uri in pol glede na to, da zgoraj pise 3 ure in da je samo 1080 m visinske razlike?

Ravno razmisljam, da bi sel jutri gor, samo mi je ena ura in pol malo kratko za nedeljsko turo.
megalodon     
26.9.2015
Po temle sodeč : "Najboljši čas med moškimi je leta 2006, ko je gorski tek na Grintovec prvič štel za pokal WMRA, postavil legenda gorskega teka Jonathan Wyatt (Nova Zelandija), ki je skoraj dva tisoč metrov višinske razlike premagal v času 1:15:43."
se da tudi dosti hitreje, v cca 40-45 min velik nasmeh.

Če ti je 1080 m višinske premalo pač štartaš v Žirovnici pa jih maš 1678. mežikanje
Enka     
26.9.2015
In če ti je še premalo hoje, podaljšaš do Vajneža in se po nemarkirani poti vrneš do Valvasorja in na izhodišče velik nasmeh
ljubitelj gora     
26.9.2015
Greš vse do Struške in se vrneš nazaj do Valvazorja. Ali bolje je štartat iz doline proti Stolu.
VesnaJager     
24.10.2015
Zdravo, Je bil kdo pred kratkim na Stolu? Zanima me koliko je snega? Poleg bi šla oseba, ki nekako ni najbolj iznajdljiva in prilagodljiva snežnim razmeram. Hvala za odgovor. Želim vam varen korak v gorah. Lp
Zgembo     
5.12.2015
Če je kdo danes na tej poti izgubil sončna očala nam me kontaktira na email kahri.omer@hotmail.com
aljasz00     
10.12.2015
Zdravo, zanima me koliko je snega na poti? Če je ali gre brez kakšnih ''derez''?
pohodnica11     
10.12.2015
Živjo, zadnje pol ure pod vrhom je nekaj snega, vendar je shojeno, ponekod malo ledeno. Brez problema prideš brez derez, je pa vsekakor fino, da jih imaš po poti navzdol.nasmeh
zabava     
18.7.2016
kljub napovedim, da bo v soboto močan veter, sem se s hčerkama in majhnim kužkom odpravila na Stol.Začetek je bil kar v redu, a pod vrhom je pa res pihalo. Prava burja, mrzlo, ne kar ledeno je bilo, skoraj nas je odpihnilo. A do koče smo prišle. Zmrznjene, prestrašene, prepihane. Kam s kužkom? Če bo zunaj, ga bo odpihnilo. In tu sledi moja velika pohvala oskrbniku koče. Najlepše se mu zahvaljujem, ker nas je s kužkom spustil v kočo. Hvala!.
Malo smo se okrepčale, kruh je bil več kot odličen, in potem spet v burjo. A dan je bil vseeno lep, nove izkušnje s srečnim koncem. Še bomo šle na Stol.
zabava     
18.7.2016
kljub napovedim, da bo v soboto močan veter, sem se s hčerkama in majhnim kužkom odpravila na Stol.Začetek je bil kar v redu, a pod vrhom je pa res pihalo. Prava burja, mrzlo, ne kar ledeno je bilo, skoraj nas je odpihnilo. A do koče smo prišle. Zmrznjene, prestrašene, prepihane. Kam s kužkom? Če bo zunaj, ga bo odpihnilo. In tu sledi moja velika pohvala oskrbniku koče. Najlepše se mu zahvaljujem, ker nas je s kužkom spustil v kočo. Hvala!.
Malo smo se okrepčale, kruh je bil več kot odličen, in potem spet v burjo. A dan je bil vseeno lep, nove izkušnje s srečnim koncem. Še bomo šle na Stol.
ms_primoz     
18.7.2016
kljub napovedanemu vetru na Stol. Slaba odločitev. Upam, da ste se kaj naučili iz ˝te šole˝.
pikica1     
19.7.2016
@zabava, prav lepo je bilo prebrat tvojo objavo. Res lepo, da ste šli lahko vsi v kočo, tudi kuža. Če je vreme kolkrtolk, da se da zdržat zunaj itak ne tišimo v kočo. V takem je pa lepo, če se lahko mal v zavetju oddahneš. Naj bo čim več takih oskrbnikov.
Blazz09     
27.8.2016
LP
Jutri bi rad z boljso polovico osvojil goro Stol. Oba imava kar nekaj težav z strahom pred visino (vrtoglavice, )zato iščem samo lažje označene poti. Štartal bi iz Valvasorjevega doma, gor bi šel po Žirovniški poti, dol pa po Zabreški poti.
A je pot primerna za naju ? Letos sva že osvojila Grintovec in Storžič, tako da s kondicijo najbrž ne bo težav.
Vsako mnenje in je zelo dobrodošlo.
Blazz09     
27.8.2016
Katero od zgoraj naštetih poti naj uporabim za vzpon in katero za spust ? Kolikor gledam slike je Zabreška pot videti bolj zahtevna ?
valerija112     
27.8.2016
Žirovniška gor,Zabreška dol. Uživajte!
Enka     
27.8.2016
Tako kot je napisala Valerija. Na obeh poteh ni težav za vrtoglave. Če bosta zgodnja, bosta po Žirovniški deležna sence, ki bo jutri zelo dobrodošlanasmeh.
awirex     
15.9.2016
Včeraj sva z ženo opravila Žirovniško pot gor in nazaj. Pot ni zahtevna. Upoštevala sva priporočila in sva bila zgodnja, tako da je bila na Žirovniški poti zjutraj senca, kar je bilo zelo v redu. Na vrhu nisva imela kaj dosti od pogleda, ker je bila megla, vsake toliko časa pa se je le toliko odprl pogled za kakšno fotografijo. Sestop brez večjih težav.
Amoremio     
26.11.2016
Pozdrav iz Zagreba,

Sutra bi išli na Stol, da li itko zna jel ima snijega gore, da uzmemo cepin i dereze ili nije potrebno..?

Hvala..!
Janez73      
26.11.2016
Snega ni, razen nekaj zaplat snega. Mogoče dereze ne bi bile odveč, za vsak slučaj.
Janez73      
26.11.2016
Za jutri napoved ni ugodna...
Amoremio     
26.11.2016
Hvala, Janez73! mežikanje
anazala     
22.3.2017
Stol je fantastična gora. Že iz ceste je videti mogočna in ponos Slovenije. Ko pridete na vrh je trud poplačan. Zmaga ni na vrhu. Zmaga je takrat, ko pridete varno še v dolino. nasmeh
naJcismoT     
6.6.2017
Katera od poti na Stol je "najlepša" pa po možnosti, da lahko potem prispeš do izhodišča po drugi?
Ali obstaja kakšna pot, da se vzpneš na vrh po grebenu katerega je moč videt iz Blejskega jezera?
Tadej     
7.6.2017
Po grebenu vodi ta pot
http://www.hribi.net/izlet/urbas_stol_/11/53/2713

So pa vse poti na Stol lepe.
naJcismoT     
7.6.2017
Hvala za odgovor, kakšna je pa cesta do izgodišča?
...piše da je običajno zelo slaba? nasmeh
Pankrt     
8.6.2017
Cesta je ok...
anazala     
28.6.2017
verjemite. cesta je dobra. nobenega problema ne bo. si pa dosti skrajšaš pot, ker do koče pot ni tako zelo zanimiva. zanimiva je od koče naprej. ko se začnejo odpirati razgledne točke. ko gledate se ustavite. dobro je gledati pod noge, kadar hodite, ne naokoli. ni pa zahtevno. samo malo je potrebno biti previden. pohodne palice, veliko vode, pohodne čevlje pa boste imeli fantastičen dan.
turbo     
4.7.2017
V nedeljo po Žirovniški navzgor in po Zabreški navzdol. Cesta do doma b.p., pešpoti prav tako. Ker sva vzela pot pod noge nekaj pred šesto in bila hitra, sva turo opravila v lepem vremenu. Prijeten potep nasmeh

https://tubojan.blogspot.si/2017/07/stol.html
anazala     
23.7.2017
Se morda do koče pride z avtobusom. 54 oseb. Večina starejši ljudje. Sicer pohodniki. Sprašujem, da ne bi bila pot predolga in prezahtevna zaradi preveliko ur pohoda.
leena     
23.7.2017
Včeraj po Žirovniški gor, po Zabreški dol, pogrešam mobitel. Ga je morda včeraj kdo našel?
Luigi811     
9.8.2017
Včeraj naredil lepo krožno turo-Žirovniška gor, Zabreška dol. Vse skupaj dobre 3 urce, res lepa tura, vreme super, edino za moj okus prevec ljudivelik nasmeh Dobra priprava za triglavnasmeh
zavratčan     
19.9.2017
Kako je zdaj z snegom tam gori?
redbull     
19.9.2017
še padat ni nehalo pa te že zanimazmeden

Sneg je in sigurno ga ni malo
Jurck.SLO     
23.9.2017
Danes
lep zgodnji izlet na stol..guzve zjutraj se nic..po 9h uri pa se je ze malce zacel..
Razgledi popolni...Snega malce za cevlje umit
na pobocju malega stola..in potem iz dolince med stoloma do vrha tam pa kar previdno..ga se ni pobralo...torej na vrhu sneg je!!odlicen vtis je pokvaril sofer avtobusa pri Valvasorjovem domu ki nas je zaparkiral in se ni prikazal od nikoder cca 1h ! Ampak izlet pa cudovit...Lp
Majdag     
26.10.2017
Včeraj pri vzponu od sedla proti vrhu še nekaj snega. Danes je verjetno stanje že drugačno. Po Žirovniški poti sneg ne dela težav.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/10/najvisji-v-karavankah-stol.html

Zdenkob     
4.11.2017
Bil na Stolu danes po tej poti. Snega je le še za vzorec, je pa bilo dokaj vetrovno in vsaj v času, ko sem bil na vrhu, so se preganjale megle, tako da je bil razgled le na avstrijsko stran. Cesta do Valvazorjevega doma je sicer prevozna, vendar dokaj zdelana.
ŽigaVol     
20.1.2018
Kakšna je trenutno cesta do Valvazorjeve koče?
primozg     
24.4.2018
V soboto 21.4. po tej poti. Do prižnice kajše snežišče, od Prižnice naprej pa sneg. Na mestih tudi ledeno. Več na https://gorskimoz.wordpress.com/2018/04/24/se-zimski-stol/
Mirahj     
21.5.2018
Ve kdo kakšno je aktualno stanje z snegom? Hvala in lep pozdrav.
Ljubica Š.     
22.5.2018
Včeraj 21.5.18 bila na Stolu. Malo pod priižnico je nekaj podrtega drevja, verjetno zaradi plazov.
Z malo truda to preplaziš. Snega do koče ni, naprej po grebenčku in v grapi ga je še nekaj, vendar se da prečiti brez pripomočkov. Proti vrhu oz. proti skrinjici so zaplate, ki se jih da zaobiti.
Hribolazec81     
17.6.2018
Mi lahko svetujete katera pot iz Valvasorjevega doma je lepša in boljša, ta žirovniška ali zabreška?
HVala nasmeh
Gogl     
17.6.2018
Lepi in dobri sta obenasmeh
žirovniška je bolj strma in si hitro na vrhu. Najbolje je po žirovniški gor in po zabreški dol, da je lep krog.
Enka     
18.6.2018
Točno tako, Žirovniška je super za gor, zjutraj je tudi v senci. Zabreška je malo daljša, ker ima bolj mil naklon, in je super za dol. Cel krog pa krasen.
partex     
1.7.2018
Lep Pozdrav! Zanimalo bi me katero pot mi priporočate če imamo spremstvo psa. Sta izkušena planinca vendar ne poznam poti na stol zato previdnost ni odveč vprašanje pa nič ne stane nasmeh Lp Tomi
serajko     
1.7.2018
Lp
Obe poti sta primerni za manjše in srednje velike pse.Čez planino pa obvezno na vrvico!!
Vassago     
22.9.2018
Čudovite poti za ljubitelje gora, vendar bi Žirovniško pot iz "lahka" spremenil v "srednje zahtevna", namreč zaključni del je po moji oceni precej strm, kar se sploh pozna, če imate recimo 10-20kg v nahrbtniku. V primeru več bremena bo vzpon predstavljal soliden zalogaj. Pot je tudi dolga, zato je potrebno malenkost popraviti vnose glede zahtevnosti. Žirovniška je lahka v začetnem delu. Strinjam se s komentarjem gospodične Valerija112 višje, ki omenja krožni pohod, torej Žirovniška gor, Zabreška dol. Razgledi so spektakularni. To, kako lepa je naša deželica, se še posebej vidi z vrhov.

Moja izkušnja glede čelade - Ni je slabo imeti (jaz je nisem imel, a bom bolj pozoren v bodoče) v izogib neprijetnim trenutkom. Dovolj je en sam kamen, da se prijetna tura spremeni v neprijetno, potencialno zelo nevarno izkušnjo. Sam sem se pri vzponu dvakrat moral izogniti kotalečemu kamenju pohodnikov pred menoj, eden se je odkotalil precej v dolino.

Safety first rečejo, a ne mežikanje Srečno

VIDEO GALERIJA pohoda
Daaam     
22.9.2018
Vassago- pot je lahka.. če je pa strma, še ne pomeni da je težka, ampak kvečjemu da je bolj naporna kot položna mežikanje .. Je bilo na teh straneh že večkrat razloženo da se poti uvršča med zahtevne in zelo zahtevne glede na tehnične težave, ki so na poti, ne pa kako strma je. ....no pa tud 20 kg nobedn ne nosi na hrbtu, če gre na Stol....že 10 kg v normalnih razmerah je pretiravanje..
radagremvhribe     
22.9.2018
ocene poti so zelo poenostavljene, ni samo lahka, če je dolga in na momente strma ali ves čas strma in dolga, skratka, enostavno ne opiše vsega na poti
zavest     
22.9.2018
Ocene poti niso nič poenostavljene, temveč je to vezano na tehnično zahtevnost poti, ki ima zgolj tri stopnje (ni pa najbolj posrečen izraz "lahka" pot in se pogosto uporablja v večih pomenih). Več o tem je napisano v ostalih debatah oz. se hitro najde s pomočjo Googla.

Zato pa je potrebno pred izletom pogledati višinsko razliko in/ali dolžino poti, skupaj z uradnim časom, potrebnim za pot.
potpodnoge     
22.9.2018
Malček v pomoč za hitro spoznavanje težavnosti poti v gorah:

Lahka pot
je pot, pri kateri si pri hoji ni treba pomagati z rokami. Kadar taka pot preči strmo pobočje, je dovolj široka, da omogoča varno hojo tudi manj izurjenim planincem. Od njih zahteva le pazljivost in kondicijo.
Opozorila na poti ni.

Zahtevna pot
vodi prek težjih mest, pri katerih si zaradi varnosti pomagamo z rokami. Morebitne varovalne naprave so namenjene planinčevi varnosti in niso nujno potrebne za premagovanje težjih mest.
V izhodiščih takih poti je na tabli opozorilo ZAHTEVNA POT. Na novih smernih tablah je pred imenom poti vgraviran trikotnik .

Zelo zahtevna pot
je tista pot, pri katerih je uporaba rok pri hoji nujno potrebna. Varovalne naprave omogočajo prehod težjih mest,kjer bi bilo sicer potrebno varovanje s plezalno vrvjo. Na taki poti je pogosto poti potreben cepin, včasih celo dereze in čelado. Primerna je le za dobro izurjene in fizično pripravljene planince. Za ljudi z vrtoglavico taka pot ni primerna. Priporočljivo je, da se nanjo odpravimo s planinskim vodnikom ali s kom, ki pot dobro pozna.
V izhodiščih takih poti je na tabli opozorilo ZELO ZAHTEVNA POT. Na novih smernih tablah je pred imenom poti vgraviran trikotnik s klicajem.

Vassago     
23.9.2018
Hvala vsem za odgovore, sploh pa #potpodnoge za podrobnosti in pojasnila. Upam, da moj komentar višje ni slabo sprejet...Osebno sem pa vesel novega znanja, s katerim bom lazje ocenil oceno pred vzponom. Lep pozdrav vsem skupaj in varen korak.
Farki81     
17.12.2018
Mene pa zanima ali je pozimi cesta Valvasorjevega doma prevozna za osebna vozila.
Hvala za odgovore Lp
Majdag     
18.12.2018

Pozimi se sankajo in je cesta zaprta. Trenutno snega še ni, je pa cesta ponekod poledenela. Ravno te dni so gasilci reševali vozilo, ki ga je zaneslo s ceste.
Farki81     
21.12.2018
Kje je potem najboljše izhodišče za zimsko turo na stol?
JusAvgustin     
22.12.2018
Završnica
Farki81     
23.12.2018
Pa gre od tam kakšna pešpot, ali je treba po cesti do Valvasorjevega doma?
ben     
23.12.2018
5 minut po cesti, potem pa levo na markirano pešpot!
Farki81     
26.12.2018
Evo, bil danes gor. Cesta prevozna skoraj do Valvasorjevega doma, par ovinkov pred domom pa je poledenelih. Po Žirovniški gor, po Zabreški dol. Pot je tako "mešano na žaru" na nekaterih mestih ledena, ponekod zbit sneg, ponekod pa je čisto kopna. Za tak teren je dobro v nahrbtnik vreči še "mini dereze". Ko pa pridemo ma teren s snegom pa le veselo ta velke kremplje na noge pa cepin b roke.
mohorko     
5.1.2019
Bila danes gor in je bilo super, razgledi da dol padeš nasmeh. Pot malo ledena na parih koncih, tako da so obvezne dereze. Se je dalo pripeljati z avtom do Valvasorjevega doma.
michael66     
7.1.2019
A je v grapi od Prižnice proti vrhu kaj snega?
bizmbazm     
7.1.2019
Snega je na vrhu stola cca 10 cm. Spihan, včeraj sm gor pršu brez derez, dol jih pa priporočam. Na mestih poledenelo. Včeraj na trenutke full pihalo, takoj večji občutek mrazu, čeprav je bilo toplo in lepo vreme. nasmehnasmeh
crnistane     
25.2.2019
Prosim kakšne so kaj zdaj razmere za na vrh Stola iz Valvasorja.....nasmehnasmehnasmeh
mirank     
25.2.2019
Kaj ko bi pogledal samo malo v levo pod trenutne razmerezavijanje z očmi
crnistane     
25.2.2019
nasmehnasmehnasmeh....hvala,ja res je...sem šel res kar preko tega.....velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
franjo66     
19.4.2019
Kakšne so kaj zdaj razmere za na vrh Stola iz Valvasorja
MajaDenis     
31.7.2019
Ta pot, ki je opisana za hojo....se da še kaj skrajšati? Se da dlje z avtom pripeljat? Gre za to da me skrbi ali bodo naši otroci prišli do vrha. Bi si pa zelela. Hvala, lp
zavest     
31.7.2019
Lahko se pripelješ minimalno bližje do katere izmed planin (Žirovniška ali Zabreška), ampak to na končni čas izleta vpliva zanemarljivo malo in ne pridobiš dosti.

Upoštevati je seveda treba, da bodo otroci poleg vzpona enako (ali še bolj) utrujeni od spusta, sploh če greste dol po položnejši "zabreški" poti. Been there, done that, in jim je bil dejansko spust napornejši.

Obstajajo alternative z manj hoje in primerljivo lepimi razgledi ob poti (Peca, Obir, nad Sello Neveo...)
zvezdica_zaspanka     
19.8.2019
Uff, tale pot do Valvazorjevega doma je z avtom kar naporna! Sem se pošteno sekirala za podvozje in amortizerje velik nasmeh Ampak na koncu sta se vztrajnost in potrpežljivost izplačali.
Pot je lepa in ves čas strma, ampak ne pretirano naporna. Dol sem šla po Zabreški, razgledi so zelo fajn in tudi pot prijetna, le zadnji del se malo vleče ...
ljubitelj gora     
25.12.2019
Po novem je začetek makadamske ceste malo naprej in nato levo.
rLog     
1.1.2020
Pozdravljeni,
Zanima me ce se da z avtom normalno priti do koce & ce je pot brez vecjih posebnosti glede na letni cas.. hvala
ljubitelj gora     
1.1.2020
Cesta je kopna do vrha Stola je obvezna zimska oprema.
rLog     
1.1.2020
Najlepsa hvala za info!
PetraPetra     
8.9.2020
Pozdravljeni.
Mene pa zanima, kako je trenutno s prevoznostjo makadamske ceste do Valvasorjevega doma. Se da priti do doma z osebnim avtom? Že vnaprej hvala za odgovor.
Loni     
8.9.2020
Pokliči Roka v Valvasorjev dom, pa ti bo povedal. Sliši na 051 328 648.
Uporabnik hribov     
17.9.2020
Pozdravljeni,
zanima me, kako je s parkiranjem ob cesti, ki vodi do Valvazorjevega doma? Pred domom berem, da je parkiranje dovoljeno samo gostom doma... Od jezera spodaj, pa mi je malo dolga (če se tem trem uram prišteje še ura in pol poti od jezera do Valvazorjevega doma)..
valerija112     
17.9.2020
Ni problem ,tudi ob cesti smo vedno dobili prostor. Srečno.
Kamen40     
26.9.2020
Cesta je dobra. S parkiranjem ob koci, tudi ni problema.
_Maša2     
29.9.2020
Pozdravljeni!

V četrtek imam namen jit na vrh. Kakšne so razmere, zanima me predvsem koliko je snega in ali so potrebne dereze oz celotna zimska oprema? Lp
Spelcarocket     
30.9.2020
Vceraj sem bila na sosedu od Stola(Vajnež). Če ne bi bilo dveh smučarjev pred menoj,ki sta načela gaz bi se hitro namučila in tudi morda izgubila do vrha. Derez in cepina nisem potrebovala je pa priporocljivo vsaj gamaše. Snega cca 30cm+. Nekje se vdrlo tudi višje do kolena.Srečno.
J.P.     
24.4.2021 20:22:29
Parkira se lahko pri domu oziroma v bližini. Cesta je popolnoma kopna. Meja snega je trenutno nekoliko višja, nad cca 1300m. Lp
Mark7     
9.5.2021 17:46:21
Zanima me ali je trenutno potrebna zimska oprema za to pot?
Majdag     
5.9.2021 9:19:43
2.9.... Žirovniška pot je v teh hladnih jutrih že mokra in spolzka. Zabreška pa je bolj odprta in meni prijetna za sestop. Tudi potka je lepša, le malo daljša.nasmeh Stol, vedno lepa in zanimiva gora.nasmeh


https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2021/09/stol-najvisji-v-grebenu-karavank.html
capraibex     
17.3.2022 18:32:11
Pozdravljeni,mogoče kdo ve ,kako je s prevoznostjo ceste do Valvazorjevega doma?
J.P.     
17.3.2022 20:19:39
Kolega je bil 12.2. in je takrat avto pustil malo nizje (30-45min hoje) ker ni speljal ovinka. Dodal je tudi, da bi slo z boljsimi gumami. Lp
ljubitelj gora     
17.3.2022 20:28:32
Zadnjič sem parkiral ene 500m pred Valvazorjem, mogoče se da že prit do doma.
BT88     
17.3.2022 22:50:46
se da komot z letnim
jaz     
18.3.2022 14:11:39
https://www.gorenjskiglas.si/article/20220113/C/220119913/1007/za-manj-prometa-v-zavrsnici

Lp!
ljubitelj gora     
18.3.2022 14:43:00
Zavohal so nov vir dohodkov. Očitno tam ne bomo več dobrodošli. Bomo šli drugamnasmeh.
Majdag     
18.3.2022 19:14:33
To smo pričakovali že od začetka urejenega parkirišča, nič novega. Nekdo mora kriti stroške vzdrževanja in prav je tako. Včasih ni bilo avtomobilov pa so vseeno planinci hodili v hribe gore. Vračajo se stari cajti, če komu ni prav pač ne gre tja..nasmeh
Jusk     
18.3.2022 20:01:11
Prav imaš,pa ne bomo več hodili v te koncenasmeh pa je res tak problem s tem parkiriščem? Lani sem bil kar velikokrat tam pa sem vedno dobil prostor za parkirat,nikoli ni bil 100% zaseden..
ljubitelj gora     
18.3.2022 22:24:43
Odvisno koliko bo stalo parkiranje, nekak bom moral kolo zbasat v avto pa tud če strop dol pade bo se po dolgem času fletno peljat s kolesom.
BT88     
20.3.2022 10:54:34
Grenjska pačzavijanje z očmi
guest22     
3.8.2022 15:04:59
Dostop z avtom do Valvasorjevega doma je plačljiv. V dolini je po novem zapornica. Plačilo 10€ je možno s kartico, malo nižje na parkirišču tudi z gotovino. Gozdna cesta je (posledično) tudi lepo urejena.
Kafetarca     
4.8.2022 14:43:02
Na en način kar pozdravljam plačilo uporabe gozdne ceste, ker se je tam znala res grozna gneča narediti in tudi parkiralo se je vsepovprek... Očitno večina ljudi rada parkira čim višje za tisti dve urci hoje. velik nasmeh Spodaj pri jezeru je 50 centov na uro, kar se mi zdi čisto okej cena, pa še lepa pot pelje do doma, tako da res ni panike.
lepenatka     
9.8.2022 9:26:27
A je možno plačilo direktno s kartico ali z aplikacijo Easypark?
Regina
Peterkv     
1.9.2022 17:39:28
Zanima me koliko je parkirnih mest,oziroma ali je težko dobit primerni parkirni prostor pri Valvazorijevi koči ? Je možno da se kljub plačilu ne dobi ?
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje