Planinarenje

Planinarenje

Trate / Johannsenruhe - Stol

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeStol / Trate / Johannsenruhe - Stol
   Trate / Johannsenruhe - Stol (plezalna pot)  
Vrijeme hodanja: 3 h 20 min
Ishodište: Trate / Johannsenruhe (1152 m)
Cilj: Stol (2236 m)
Visinska razlika: 1084 m
Visinska razlika (po putu): 1090 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo mimo zapornice po cesti, ki je zaprta za promet. V nadaljevanju postane cesta nekoliko bolj strma, vzpenjamo pa se lahko tako po cesti kot tudi po peš poti, ki kar nekajkrat preči gorsko cesto. V nadaljevanju nas cesta in peš pot kmalu pripeljeta do označenega razpotja. Mi nadaljujemo desno za oznakami “Hochstuhl – Klettersteig”, levo pa vodi pot proti Celovški koči.
Pot od razpotja se najprej prične rahlo vzpenjati čez melišča, nato pa zavije v levo in nas pripelje pred vstop v plezalni del poti.
V začetku plezalnega dela poti se nekajkrat navpično vzpnemo s pomočjo številnih skob in jeklenice. Pot nato zavije v levo in ob jeklenici preči strmo skalnato pobočje. Sledi še nekaj vzponov ob jeklenici nato pa pot postane nekoliko manj zahtevna in nas pripelje v ruševje.
Pot skozi ruševje ponovno postopno postaja nekoliko zahtevnejša in sledi nekaj vzponov ob jeklenici ter nato strm vzpon s pomočjo skob. Pot nas nato skozi ruševje pripelje na sprva še neizrazit greben ob katerem se nato kar nekaj časa vzpenjamo. Vzpon po grebenu poteka večinoma skozi ruševje, v zgornjem delu pa postaja greben vse bolj skalnat. Greben je tudi nekoliko izpostavljen in v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic.
Ko se greben konča, nadaljujemo rahlo desno nato pa se vzpnemo skozi grapo s pomočjo jeklenice levo navzgor. V zgodnjem poletju je lahko v grapi tudi še snežišče. Iz grape nato nadaljujemo desno in sledi še nekaj strmih vzponov ob jeklenici do vpisne skrinjice ob poti. Od vpisne skrinjice sledi še kratek vzpon s pomočjo jeklenice, nato pa postane pot manj strma.
V nadaljevanju se pot vzpenja proti glavnemu grebenu gore. Ko dosežemo glavni greben nadaljujemo levo ter se pričnemo vzpenjati po slovenski strani grebena proti vrhu, ki ni več daleč.
Pristup do ishodišta:
a) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se peljemo po avtocesti proti Beljaku, katero zapustimo na prvem izvozu. Od mesta, ko smo zapustili avtocesto sledimo oznakam za kraj Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Ko prispemo v omenjeni kraj se po glavni cesti peljemo še mimo Podgorja / Maria Elend in naselja Sveče / Suetschach do kraja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, kjer pred trgovinama Billa in Penny zavijemo desno v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v predor Karavanke pa do izhodišča je približno 38 km.
b) Skozi MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, kjer se po glavni cesti proti Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee peljemo do drugega krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri izvoza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavno cesto proti Celovcu zapustimo še preden prečimo reko Dravo). V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od vstopa v ljubeljski predor pa do izhodišča je približno 32 km.
c) Iz Dravograda ali Slovenj Gradca se zapeljemo v Ravne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri MP Holmec. Ko zapeljemo v Avstrijo se sprva vozimo proti Pliberku / Bleiburg, nato pa sledimo oznakam za Globasnico / Globasnitz in naprej Železni Kapli / Bad Eisenkappel, Borovljam / Ferlach. Za Borovljani se v krožišču priključimo cesti preko MP Ljubelj. Tu v prvem krožišču nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt, v drugem pa v smeri Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. V omenjenem kraju pa takoj za trgovinama Billa in Penny zavijemo levo na cesto v smeri doline Rute / Bärental. Kakih 100 m za tem, ko zapustimo glavno cesto nadaljujemo še enkrat levo, nato pa se po nekoliko ožji in vzpenjajoči cesti peljemo do velikega parkirišča (parkirišče se nahaja v bližini travnika imenovanega Trate / Johannsenruhe). Od trgovine Penny do izhodišča je približno 9 km ožje asfaltne ceste, makadam je le v zadnjem delu. Od MP Holmec pa do izhodišča je približno 71 km.
Pokraj puta:
Trate / Johannsenruhe (1226m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol Trate / Johannsenruhe - Stol
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Trate / Johannsenruhe - Stol
BT88     
4.8.2009
Ve kdo opis poti z avtom do izhodišča.Verjetno čez Ljubelj.

Hvala
Tadej     
4.8.2009
Čez mejni prehod Ljubelj se spustimo na avstrijsko stran, nato pa se v drugem krožišču (le ta se nahaja malo pred mostom čez reko Dravo) usmerimo na izvoz Bistrica v Rožu / Feistritz. Naprej se peljemo do omenjenega kraja, tam pa nas oznake za Rute / Bärental usmerijo levo na vzpenjajočo cesto, ki nas po nekaj km vožnje pripelje do večjega parkirišča, kjer parkiramo (nadaljnja vožnja je prepovedana).
Dostop do izhodišča je sedaj opisan tudi pri opisu poti.
Lp Tadej
BT88     
4.8.2009
Tadej hvala ker jast tega gotovo ne bi dobil.Se bomo pa odpravli mi primorci mal na ta konc.nasmeh Tadej še enkrat hvala.
lepenatka     
22.8.2009
Lepa,kar preveč vorovana pot...in naši sosedje se obvezno varujejo s samovarovalnimi pasovi...pohvalno..a kaj,ko se v primeru gužve vse zatakne...vredno obiska,a ne za vikend...
m3575     
22.8.2009
Lahko kdo, ki je pot že prehodil, primerja zahtevnost s kakšno zavarovano plezalno potjo v naših Alpah...
lepenatka     
22.8.2009
ta teden sem bdelala slovensko na Mangart in Hanzovo na V.Mojstrovko...težko bi jih enačila...del poti na Stol je izpostavljen mogoče kot Mojstrovka,le da je bolj varovan...nove zajle, skobe, celo beton,da lažje stopiš...kar malo pretirano,zato pa tudi zelo obiskana...ni več divja...po svoje pa vseeno lepa...se splača it tja,če te ne kotijo prepadi...
Varen korak želim...
lepenatka     
22.8.2009
Pa še to...hvala Tadeju za pricizne opise poti , saj nam zelo olajša potepanja tudi po manj obiskanih poteh...
m3575     
22.8.2009
Hvala za odg. "lepenatka"
andrejjerina     
22.8.2009
Lepenatka, vem da si se zmotila in da si prav mislila. Hanzova pot gre na M. Mojstrovko, pa brez zamere. LP Andrej
andrej jerina     
30.9.2009
Danes sva se z Dušanom iz Trat odpravila po zgoraj opisani poti na vrh Velikega Stola. Pot je odlično označena in varovana, mogoče le motijo prepogoste markacije, pa še te niso prav nič estetske (s sprejem pošpricane pike), tako da vsa čast našim markacistom za dobro opravljena dela. Sicer v vodniku Karavanke omenjeno pot opisujejo za zelo zahtevno, vendar se meni osebno pot ne zdi tako zahtevna in bi jo po mojem mnenju primerjal mogoče z zmerno zahtevnimi zavarovanimi potmi v naših gorah. To je seveda samo moje mnenje, velja pa poskusiti. LP Andrej
jelencek2     
3.10.2009
Kaj predlagate za prvo zavarovano plezalno pot z otroci? Hvala za odgovore.
Bojangr     
3.10.2009
Krainerjeva pot na Pristovški Storžič, ta bi bila po mojem mnenju najbolj primerna.
jelencek2     
4.10.2009
hvala za nasvet
Tadej     
19.6.2010
Zgoraj opisana pot je do nadaljnjega ZAPRTA.
acjom     
19.7.2010
Ali morda kdo ve, če je pot še vedno zaprta, hvala in varno v teh vročih dnehnasmeh
čebelar     
2.8.2010
pot je ponovno odprta, smo jo preizkusili in pri tem uživali, ker je bilo včeraj krasno vreme.
nincokl     
5.8.2010
mene pa zanima,če se moraš vrniti po isti poti,ali obstaja kakšna krožna pot??
bagi     
5.8.2010
Nincokl. Seveda obstaja, saj vsi Avstrijci ne hodijo na Stol po ferati. Z velikega Stola se spustiš v sedlo proti Prešernovi koči. Tam so oznake ki kažejo za Celovško kočo. Pot je lepo označena in netežavna. Rahlo so lahko zoprna kvečjemu melišča in sonce, ki lahko krepko segreje ta predel.

LP Bagi
VanSims     
5.8.2010
Nincokl: jaz sem po poti ki jo je opisal bagi, šeu gor in dol. Na poti nazaj je malo zoprn spust po melišču od omenjenega sedla potem pa ko zavijemo proti Celovški koči je treba po prečenju kratkega melišča malo poplezati po skalah na Belščico. Po prečkanju meje pa se kmalu spustimo po lepem skalnem skoku. Kar je še posebnega do koče je še ena zajla, ki pa bo zate, če si šla gor po plezalni poti, zgolj dekoracija! mežikanje
nincokl     
6.8.2010
hvala za odgovor,v nedeljo sem že na poti!!
Klin     
20.8.2010
Lepa tura, ne posebej zahtevna. Pri povratku mimo Celovške koče sem spotoma obiskal še bližnji Kozjak, ki je lahko sam po sebi tudi že cilj prijetnega izleta na severni strani Karavank.
Daaam     
13.9.2010
Moje mnenje o poti. Prvih 15-20 minut plezalnega dela je napram ostali poti dokaj zahtevnih. Naprej potem, bi si pa mogoče res želel kakšno težavico več.
klm     
13.9.2010
zakaj potem nisi skrenil s poti in do vrha nadaljeval po skrotastem in precej krušljivem brezpotju na vrh?mežikanjezavijanje z očmi
klm     
13.9.2010
sicer pa se strinjam s tvojo ugotovitvijo. Pot je nekoliko zahtevnejša le v spodnjem delu, potem pa postane "razgledno uživaški sprehod"mežikanje
lepenatka     
14.9.2010
Meni se zdi kar "preveč" varovana z umetnimi posegi v skalo(beton,...),drugače pa ok.


turbo     
14.9.2010
"preveč" varovana (beton) . . .
Letos spomladi je prišlo na tej poti do podora in je bila nekaj časa zaprta. Ta beton, ki tudi meni ni všeč ne na pogled ne na prijem, je tam izključno zaradi varnosti. Kot izgleda, ni šlo drugače zmeden
acjom     
23.6.2011
Mene pa zanima, če je na tej poti še kaj snega in če je Celovška koča morda že odprta, hvalanasmeh
FLEKSARCA     
27.6.2011
Pot je kopna, koča je najbrž odprta. Varovala na plezalnem delu so brezhibna, če bi bilo na koncu še malo več sonca, bi bilo pa že kičastovelik nasmeh.
Matjaz_65     
13.8.2011
še nekaj mojih fotk mežikanje
jvali     
30.8.2011
mi lahko kdo prosim pove, če grem po tej plezalni poti gor, in parkiram pri izhodišču, kot je opisano zgoraj, ali se lahko vrnem po drugi poti (mimo celovške koče?), in na koncu pridem ponovno do omenjenega izhodišča? je kje kakšno razpotje, ki me natančno na to opozori? hvala.
jprim     
30.8.2011
Ja, seveda.
S Stola se potem spustič po melišču, nasmeh, ki pa ti povzroči naporno čiščenje čevljev.
Potem pa do velikega balvana, na katerem piše smer Celovška koča.
Midva sva imela v soboto lepo vreme, če ne bi bilo velikega vetra.
Potem pa samo slediš markacijam čez sedlo in že vidiš Celovško kočo.
LP!
jprim     
30.8.2011
http://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=72116

Ta del poti je prav zoprn.
jvali     
31.8.2011
jprim: hvala. torej, pot nazaj je prav zoprna? zaradi melišča? na stol bi šla prvič, svetuješ kaj drugega, kar po obični-manj naporni gor? upam, da bo sobota primerna.
keber1     
31.8.2011
Obstaja tudi brezpotno melišče po zahodni strani Stola, označeno z velikom možice,, ki bistveno olajša in skrajša turo, vendar preskoči Celovško kočo. Za več info je najbolje vprašati oskrbnika na Prešernovi koči.
jvali     
9.9.2011
še nama ni uspelo splezati na stol, ju3 pa bo krasna sobota. in tale plezalna pot-se da brez varovalnega kompleta? kar nekaj naših gora sva že osvojila, a brez pripenjanja. se morda lahko primerja z žrelom na storžič? hvala za iskren odgovor.
funnyboy     
9.9.2011
Ta pot je težja kot pot skozi Žrelo. Priporočljivo je samovarovanje, ni pa nujno.
FLEKSARCA     
9.9.2011
Sam brez samovarovalnega kompleta nebi šel, sem pa srečal ljudi brez, tako, da se da preplezat. Vsekakor pa se ne podajaj brez čelade.
jvali     
9.9.2011
funnyboy in fleksarca: hvala za odgovor. brez čelade nikoli ne greva v visokogorje. ker pa sva z možem oba malce utrujena, sva se odločila, da bova šla tokrat po manjzahtevni poti, kar po žirovniški gor in zabreški dol. bolj izletniško. pa drugič po plezalni.vsem, ki boste ju3 na poti, želim varen korak.
icek     
8.10.2011
Ima gdo kakšne podatke kako je z stolom? jutri bi se odpravil gor. sneg? koliko? Hvala za info
heinz     
8.10.2011
Seveda je sneg, pa tudi ledeno zna biti..če imaš v mislih plezalno počakaj, ali z vso zimsko opremo. S te strani pa ni tako hudo, mislim, da ga bo 10-15 cm. Precej pa je spihano. Računaj na mraz itd.
mary     
7.6.2012
Mogoče kdo ve kakšno je stanje poti v tem času? Hvala, lp
mnik     
18.6.2012
Bil včeraj po tejle poti in je super. Edino na enem delu se je odkrušila približno 30-40 cm velka skala, ki jo na mestu drži samo še zajla ki je vanjo pritrjena, zato previdno... Lp
folpo     
20.6.2012
samo kot zanimivost za tiste, ki bodo šli prvič iz tega izhodišča...opis je mogoče malo zavajajoč za tiste, ki ne poznajo omenjenih krajev, saj daje občutek, da je vse skupaj blizu ljubelju, dejansko pa je 22 km do feistritza ter še 8 km asfaltirane ceste+2 km makadamske ceste (na nekaterih delih kar velike luknje)do izhodišča
urbancek     
20.6.2012
@folpo: Ja, to je res, podobno kot recimo Cjajnik, ki zahteva še nekaj več prevoženih km, zdi se pa dokaj na dlani in blizu.
Je kar nekaj vožnje po naši severni sosedi javelik nasmeh
urbancek     
27.7.2012
Danes bil gor. Varovala so v zelo dobrem oz. po mojem mnenju kar v zglednem stanju. Tudi drugje na poti nobenih posebnosti...nasmeh Lp!
jprim     
27.7.2012
Avstrijci pač poskrbijo za svoj del dokaj zgledno.
Alesko1971     
28.7.2012
Lepa varianta je tudi iz doline Završnice. Od lovskih koč čez Zagon do sedla med Vrtačo in Celovško špico; potem se spustiš po poti čez melišče na avstrijsko stran do vhoda v steno, pa potem s Stola po meliščih pod Stolom nazaj v Završnico...
katja87     
1.10.2012
V soboto 29.9.2012 smo se odpravili po tej poti na Stol. Del plezalne poti je zelo lep, dobro varovan, vstop precej adrenalinski.

Vrnili smo se po poti mimo Celoške koče. Snega ni na nobenem delu poti.

Prešernova koča na Stolu je bila že zaprta, Celovška koča pa je še odprta.

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20120929-stol-po-plezalni/foto/20111684
Domch     
17.10.2012
V soboto 6.10.2012 opravil še kraljevsko pot na Stol. Pohod smo začeli v Medvedjem dolu in se preko ceste in melišča povzpeli do vstopa v plezalno steno. Uporaba samovarovanja je tam obvezna, kar tudi jasno piše in res smo ga vsi imeli. Vstop v steno je res spektakularen, dobro varovan in adrenalinski. Pot je zelo zanimiva, razgibana in super varovana, ponekod že malce kičasta, prekrasni razgledi na Medvedji dol, Vajnež, Svačico,... Plezanje ni pretežko, je pa kar dolga pot, ki terja dobro kondicijo in dosti energije. na vrhu nas pričaka megla in pa zaščitni znak Stola-veter.Na poti navzdol srečal pet Jeseničanov, ki so prišli gor za gorskimi kolesi. spust proti Celovški koči, a vmes še skok na Svačico, ki ima lep razgled na Celovec in Vrtačo. Spust do Celovške koče ter v dolino. Lepa tura, ki mi je osebno precej bolj zanimiva kot pristop iz Valvasorjevega doma.mežikanje
Branee     
17.10.2012
Jest sem tut tle gor sibu v soboto 13.10 po dezju, sama pot ni tezka, betona/zeleza, kolkr ces.. Dejansko do stene 30 min potem pa na vrh se uro deset..

@Domch tisto spodaj ne pise da je treba uporabljati svk ampak govori o tistih svk ki so bili vpoklicani nazaj, ker niso varni..
Domch     
17.10.2012
To si pa poleto gor ko Spider-man.
klemen125     
13.5.2013
Černasmehali kdo ve ali je plezalna že kopna?
jax     
11.6.2013
En mesec kasneje lahko samo ponovim Klemenovo vprašanje. Je torej v zadnjem času že kdo hodil tod gor?
bojandja     
11.6.2013
Po tej poti sva šla s sinom v nedeljo, 9.6. Pot je kopna, zimsko orodje (cepin, dereze) ni več potrebno. Višje v steni je sicer še eno snežišče, ki se mu varno izogneš, da ga obideš po robu, pri tem pa ni posebne nevarnosti. Če ne uporabljaš samovarovalneg kompleta, zna biti, kot je omenil Branee, da si od vstopa v smer na vrhu že prej kot v uri in pol, z varovanjem pa traja kar dlje, ker je precej železja. Midva sva se varovala, trajalo je nekaj manj kot tri ure, ker je sinko malo bolj počasen pri prepenjanju ...
Sestopila sva po "normalki", proti Zelenici in Vrtači, na sedlu pa dol proti Celovški koči. Lepa, kratka krožna tura. Celovška koča je (vsaj ob vikendih) že odprta, hrana odlična, a ne poceni.
Priporočam vsem, ki ste vajeni srednje težkih ferat. Pot ni pretežka in ni pretirano izpostavljena, za varen (in večji) užitek pa vseeno toplo priporočam samovarovanje.
jax     
14.6.2013
bojan, hvala za informacije.
Sem bil včeraj gor in lahko prejšnji post samo potrdim. Pot je kopna in v dobrem stanju, na tistem snežišču pa se da se zrinit mimo po krajni poči, čeprav je malo nerodno. Ampak po takem vremenu bo krajna poč že kaj kmalu tako velika, da to sploh ne bo problem. Tako da - če bi se še kdo rad končno podal na kako zahtevno skalno turo, lahko kar navalite na tole mežikanje Pravzaprav je edina manj prijetna lastnost te ture sestop, tam proti Belščici je res ogromno šodra, tudi precej strmega, in stvar terja kar precej previdnosti. In še eno stvar naj omenim: cesta v Medvedji dol je v precej slabem stanju. Je treba lepo počasi, pa se pride.
Becar     
1.7.2013
Pri opisu poti bi bilo smotrno dodati še pol ure zraven, zaradi hoje med slikama 1 in 9. Namreč 3 ure piše na tabli na sliki 9, to je realno. Če na štartu ne zbezgaš kot gams, rabiš vsaj še pol ure do razcepa.
janez.novak     
15.7.2013
Mene pa zanima, ali je pot (sestop z grebena med Stolom in Potoškim Stolom - spust cca 400 m) na koroško stran po melišču do začetka plezalne poti dobro vidna - razmišljam, da bi do grebena šel od Valvazorja, se spustil dol in se povzpel po plezalni poti. Podobno je pri Via Italijani (spust s sedla do Nogare)
Nastasja     
1.8.2013
Po tej poti sva šla s fantom 27. 7., nazaj pa mimo Celovške koče. Pri vzponu sva srečala samo dva para, na vrhu se je ljudi kar trlo, zlasti Slovencev, Avstrijci so nazaj grede prihajali v večjem številu šele okrog poldneva. Toplo priporočava čelado in tudi samovarovalni komplet. Pri sestopu mimo Celovške koče je več opcij, lahko greš po označeni poti, lahko se spustiš po melišču. Pri obeh variantah je treba biti zelo previden in je koristno imeti v nahrbtniku palice. Ko greš mimo koče, si lahko pot skrajšaš, če ne greš po cesti, ampak jo sekaš po ozki potki. Prav tako na začetku poti od parkirišča ni treba iti mimo zapornice; više od parkirišča je ta ozka pešpot, ki pot vse di plezalnega dela precej skrajša.
katja87     
4.8.2013
V soboto, 3.8.2013, smo se po tej poti odpravili na vrh.
Naredili smo krožno turo: Trate/Johannsenruhe (parkirišče) - Stol (plezalna pot) - Prešernova koča na Stolu - Celovška koča - parkirišče.

Štartali smo zgodaj, tako da smo bili že pred 10. uro na vrhu. Dan je bil sončen in brez oblačka, zato so tudi razgledi bili prečudoviti. Na vrhu je bilo kar veliko planincev velik nasmeh

Plezalna pot je izredno lepa in dobro varovana. Samovarovalni komplet priporočam predvsem zaradi varnosti, saj so na nekaterih mestih skale že precej zlizane mežikanje

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130803-stol-plezalna-pot-iz-avstrije/jutranji-pogled-na-severno-steno-stola/20971575
zajko     
12.8.2013
V nedeljo smo(5 planincev)šli po plezalni na Stol.Pot je,kot so že drugi opisali,dobro varovana.Je pa na poti kar gužva,kar je nekoliko moteče,ker imamo pčaninci različen tempo hoje.Iz Stola smo se spustili po zoprni poti v smeri Zelenice in levo proti Celovški koči,mimogrede pa še na Svačico ali Belščico-zelo zanimiva špica.Skupne hoje 6,30 ure in skupni vzpon 1260 m.
jelka100     
29.5.2014
mogoce kdo ve kaksne so razmere po plezalne mislim snezne??
Pero#24     
28.6.2014
Živjo,

kdo ve ali je tale pot normalno prehodna? Kako je s snegom? Kje priporočate sestop?

Peter
andrejp     
28.6.2014
normalno prehodna,brez snega,sestop pa v smeri celovške koče...tam se boš srečal še z malo snega,ampak je shojeno
stasoturk     
18.10.2014
Izredno lepa markirna pot z dobro namescenimi varovali, speljana preko zanimivih prehodov. Pot je zelo dobro vzdrzevana. V spodnjem delu, ki je nekoliko zahtevnejsi je skala ponekod spolzka, previdno!
marinka67     
10.4.2015
Če smo preplezali Raduho, nam ta pot ne bi smela povzročati težav? Seveda v "kopnem" času?. Gremo z otroki, zato se moramo prilagoditi.
andrej78     
10.4.2015
Težja kot Raduha...dosti težja...
marinka67     
10.4.2015
Uf, a res? Takole po slikah se mi ni zdelo. No, hvala, bomo pa kako drugače splanirali. Razmišljala sem, da bi šli tu gor, pa mimo Celovške koče po lažji poti dol....zadaj bo pač v obe smeri po isti poti. Tudi OK, samo da ne precenimo sposobnosti.
Branee     
10.4.2015
V mokrem je zdrsljiva, drugace pa veliko zelezja in betona.. Je srednji razred.
jax     
10.4.2015
Marinka,
Na Raduhi še nisem bil, tako da težko rečem. Glede Stola pa samo to: poglej si slike od 13 do 16. Kar se tiče težavnosti te ferate, je to to, drugih skrivnosti ni. Začetek je povsem navpičen, a dobro zavarovan. Tam čez je pač treba prit, potem je pa lažje, pa tudi zelo lepo. V glavnem, stvar ni posebno težka, če pa je primerna za otroke, pa seveda ne morem sodit.
malimiha     
13.5.2015
Zanima me ali je pot kopna. Hvala in lp
Edina     
29.6.2015
Po poldrugem desetletju sem ponovila tole pot. Na poti gor nič posebnega, jaz imam vedno pomisleke na strmih in zlizanih pobočjih, kje se steza nagiba nekoliko navzven. Pri sestopu v krnico V Kožnah po melišču sta vsaj dva takšna dela, ki bi se jima izognila, če bi šlo. Sicer pa lepa in razgledna tura. Več na povezavi

http://stezeinsledi.blogspot.com/2015/06/po-lepem-pristopu-zoprn-sestop.html

Srečno na potkahnasmeh
Majdag     
29.6.2015
.. Edina, z veseljem sem si ogledala vaš podvig, super ste...
janez.novak     
29.6.2015
Edina - kot ponavadi lepe fotografije z lepe, a zahtevne poti - čestitam. Mimogrede, kakšna je cesta do Trat?
zico10     
29.6.2015
@marinka67, morda malo pozen odgovor ampak bolje pozno kot prepozno... Pot na Stol se ne more primerjat s potjo na Raduho. Raduha je uvajalna tura v svet zavarovanih poti, medtem ko je Stol pot za tiste, ki imajo ze nekaj "zajl" za sabo. Na pot na Raduho tudi ne potrebujes varovalnega kompleta, medtem ko je na stol SVK potrebno uporabiti(sam sem sel brez njega, vendar grem nasledbjic sigurno z njem).
Tako da ce imate SVK in vam Raduha ni delala nikakrsnih problemov, potem predlagam da daste skozi kaksen Storžič in potem odidete na Stol.
Zelo pa priporocam isposojo knjige 55 zavarovanih plezalnih poti od Andreja Masere, kjer so poti dokaj objektivno zajete. Raduha ima po knjigi tezavnost 2, medtem ko pa Stol 3 na 6 stopenjski lestvici.
Varen korak
VanSims     
30.6.2015
@Edina: sej nisem prožil kamenja, ne? mežikanje nasmeh

@marinka67: poti se res ne moreta primerjati, Raduha je res bolj samo zavarovana pohodna pot medtem ko je Stol res prava ferata, sta kar daleč stran po težavnosti.

Svetoval, bi da obiščete še kako zavarovano pot pri nas, tudi Storžič je po moje še dosti lažji, morda še kako Hanzovo na Mojstrovko pa morda še kako malo težjo. Morda potem še kako Pogačnikovo na Šmarno goro, najtežji del na tej poti je zelo podoben najtežjemu začetnemu delu plezalne na Stol.
Edina     
30.6.2015
@Janez cesta je do parkirišča ok, naprej proti Celovški koči je zaprta za avtomobile.

@VanSims, lepo si pazil na nasmežikanje

@Majda hvala. Pot je lepo varovana in zgledno markirana in ob lepem vremenu res užitkarskanasmeh

Srečno vsem na potkahnasmeh
Barentoter     
14.9.2015
Lepa, varovana pot. Se splača narediti nekaj več kilometrov z avtom in se povzpeti po manj oblegani plezalni poti na vrh. Spust pa juhuhu po melišču navzdol do sedla Belščica in naprej do Celovške koče, ki je žal zaprta zaradi prenove.
matz     
18.7.2016
Lahko kdo bolj natančno pove glede spusta po melišču - kot razumem se odcepi od poti proti Celovški koči - kje točno? Je to melišče primerno za spust - npr kot iz Mojstrovke? Nekje sem prebral da so na poti tudi možici? Kje se potem nazaj priključiš na markirano pot? Vse informacije več kot dobrodošle nasmeh
Smetar     
18.7.2016
Melišče je primerno za spust (če si vajen melišč seveda nasmeh ) potka v ključih je speljana po melišču tako, da orientacijskih težav ne bi smelo bit. Namesto desno se držiš malo bolj "levo" (vzporedno z grebenom)

http://hribi.net/zemljevid_poti.asp?id=53

Če si pogledaš zemljevid, greš do Vatelca 1840 in potem nadaljuješ do razpotja pod Svačico 1953 (XIV 153) proti Celovški koči (Mačenska planina). Pot je uhojena in tudi označena, vsaj bila je...

vetrnica     
19.7.2016
Melišče smo prehodili v nedeljo ob povratku - točno tako, kot je opisal Smetar. Pot je lepo označena in sledljiva, tako da ni nobenih problemov.
chichi     
3.5.2017
Pozdravljeni, vprašanje za poznavalce te poti. Ali se da začetni, vstopni del plezalne poti (prvi niz skob) zaobiti? Pot želimo izpeljati z otrokoma - v lanskem letu smo že poskusili, pa bili samo polovično uspešni. Otroka nista začetnika na zelo zahtevnih zavarovanih poteh (Storžič skozi Žrelo, Turski žleb in Skuta, Triglav po Tominškovi, Jalovec, Prisojnik po Jubilejni), vendar je rahlo previsni začetek povzročil težavo in posledično se odseka sploh ne želi lotiti. Ker pa je pot zelo lepa in v nadaljevanju tudi ne dosega težavnosti začetnega dela, bi bilo super, da jo opravimo skupaj cela družina. Vsak nasvet bo dobrodošel. Hvala.

Branee     
4.5.2017
ne
maregol     
5.5.2017
Če pač otrok noče oz. ne more čez ima verjetno za to pač razlog, a ne?
Lahko pa navežež otroka in sebe na vsak konec vrvi, splezaš čez, narediš varovanje na AUTO-BLOCK na Reverso in otroka potegneš čez...ne vem pa če ima smisel....srečno!
chichi     
5.5.2017
Hvala za vse odzive.
Otroka prav zagotovo ne bomo navezovali in vlekli preko skalovja - na Stol je speljanih cela vrsta poti, tudi od Celovške koče. Pravzaprav otrok tudi sam ne ve, zakaj mu je ta prvi del nagnal toliko negotovosti in strahu v noge, ko pa npr. Furlanova na Gradiško Turo, Pogačnikova na Šmarno goro, plezalna na Boč, Koroška Rinka z Okrešlja ali vzpon proti Zadnjemu oknu na Prisank niso bili težava.
Vprašanje sem zastavila zaradi opisa poti v vodniku Karavanke od Klemna Janše. Ta navaja, da so začetni del dogradili šele kasneje, okoli leta 2000, da pa je stara plezalna pot potekala bolj levo od vstopnega dela in se temu najtežjemu delu izogne. Torej, če ve kdo kaj več o tem - do julija imamo še kar nekaj časa.
Lep dan.
ben     
5.5.2017
Ja, sam imam doma vodnik 50 zavarovanih plezalnih poti iz leta 2000. Tam začetnega dela, ki ga omenjaš ni. Pot je v začetku potekala po melišču v cik-caku in se je višje priključila zdajšnji poti. Par let nazaj je še bilo zaslediti ta cik-cak, v zadnjih letih pa tam ne hodi verjetno nihče več, tako da tudi, če se lotiš tega obvoza zna bit mučen. Z malo logike se pa s plezalne poti, da videt priključek stare poti.
jprim     
5.5.2017
Pa da dodam še svoje mnenje. Pred leti sva
opravila to pot. Če ne bi imela samovarovanja, bi nehala že v začetku poti, saj je na delu previs, pozneje varovanja več nisem uporabljala, vendar mi je bil najbolj zoprn del višje, ko se zavarovani del neha, saj je polno drobirja na poti.
Sicer pa je pot pod domeno Avstrijcev in se tudi na poti zahteva čelada in samovarovanje.
Lp!

turbo     
5.5.2017
Pred nekaj leti je prišlo do velikega podora, zato so zavarovano pot morali spodaj prestaviti. Stara je imela lažji vstop, ki ga sedaj več ni, ker se je sesul:

http://ktnv1.orf.at/stories/450384

Prav lahko se zgodi, da leto ali dve kasneje kakšno mesto, ki ti je nekoč nagnalo strah v kosti, zmoreš mimogrede . . . vmes nabereš izkušnje, odrasteš . . . poizkusite čez čas, morebiti bo šlo zlahka, če pa ne bo, pa lepo do Celovške koče in tam okoli je vrhov, kolikor srce poželi :-) Srečno !
Branee     
6.5.2017
vprasa, mu das nedvoumen odgovor pa se kar neki isce..
Becar     
6.5.2017
Meni je to ena najlepših poti, kar sem jih hodil, odlično zavarovana, ravno prav adrenalinska, skratka po mojem okusu. Samovarovalni komplet priporočam. In seveda čelado. Če otrok ni želel čez, ga pustite da gre ko bo odrastel, če bo imel še željo. Ne vem zakaj imam občutek, da se v tem primeru rine z glavo skozi zid.
Janezs     
7.5.2017

Obrnite stvar na glavo, pojdite od zgoraj navzdol, pa bo mir. Lp.
chichi     
7.5.2017
Nisem se imela namena več oglašati, ampak da to zaključimo. Branee, se opravičujem, ker me enozložni odgovor ni prepričal; z dodatnimi pojasnili sem si zadeve razčistila. In ne, nobenega rinjenja z glavo skozi zid ne bo - ne vem sicer, zakaj tak sklep. V hribe hodim že več kot trideset let in predvsem na družinskih izletih smo odločitve in pot vedno prilagajali razmeram ter fizični in psihični kondiciji.
Hvala za vse odgovore, še posebej pozitivne. Srečno vsem.
ravats     
6.6.2017
Pozdravljeni.
A je na tej poti še kaj snega?
ivoma     
17.6.2017
ravats snega ni, pot sem danes prehodil
jprim     
17.6.2017
Prehodil je ravno nisi.velik nasmehzavijanje z očmi
Lp!
ivoma     
18.6.2017
popravek,
jprim res je nisem prehodil temveč preplezalnasmeh
primozg     
14.8.2017
Včeraj smo prehodili oz. preplezali to krasno po na Stol. Vračali smo se mimo Celovške koče. Slike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/08/14/stol-po-plezalni/
btrabe     
11.6.2018
Pozdravljeni!
Je bil kdo te dni po zavarovani plezalni na Stol? Je na poti še kaj snega in v kakšnem so stanju varovala? Hvala za odgovor...Mi bi na Stol po tej poti v soboto 16. 6....
TamaraTP     
15.6.2018
btrabe, pozdravljen!
Pot je normalno prehodna, snega ni, varovala so v dobrem stanju, razen enega, ki pa ne predstavlja kake grožnje ali težav. Prešernova koča na Stolu je odprta. Če so boste vračali od Stola čez sedlo Belščica - tam je nekaj snega, vendar se da temu ogniti in nadaljevati pot do Celovške koče in nato vse do izhodišča. Vse brez problemov. Je lepa turca.
Varen korak!
btrabe     
15.6.2018
Tamara TP, najlepša hvala, pa lep pozdrav!
CarpeDiem247     
30.6.2018
Danes s kolegom osvojila ta vrh po navedeni poti in spust po lažji mimo Celovške koče. Odličen pohod in snega ni nikjer na poti, kljub ohladitvi in sneženju pred nekaj dnevi.

Naju pa ni navdušil odnos osebja v Prešernovi koči. Precej drugače potem v Celovški koči nasmeh
VanSims     
30.7.2018
Glede debate o sestopu s te ferate: zakaj pa ne kar po ferati navzdol, kdor ima dosti izkušenj in kilometrine? Ni težko, razen v spodnjem, začetnem delu kjer te kar malo navije. Za ta del v spustu morda priporočam rokavice.

Kar se tiče betona na začetnem delu, tudi meni tako kot nekaterim zgoraj ni všeč. A potem spodnji deli ne bi bili B, B/C ampak C, C/D. Spust dol pa potem res samo za prekaljene.
masker     
21.8.2018
V nedeljo, 19.8.2018, sva z bratom že drugič osvajala ta prelepi karavanški vrh z avstrijske strani. Malce sem pozabil na začetni strm in drzen vstop v ferato, ki pa se pozneje nekoliko "uleže". A le za kratek čas. Pozneje je treba ponovno nekaj moči v rokah, da si kos zanimivemu skalnemu plezanju. Res odlična tura (srednje težka). Pred dobrimi petimi leti, se mi ni zdela kdove kako zahtevna. Zdaj pa........je pač tako. Srečno vsem ljubiteljem gora!!!
masker     
21.8.2018
Pa še to. V Prešernovi koči so naju zelo lepo sprejeli. Odlična jota. Tudi v Celovški koči je še kako dobro teknilo "avstrijsko pivo" s sladkim dodatkom - jabolčnimi štruklji seveda. nasmehnasmehnasmeh
skavt     
15.10.2018
Lep pozdrav, vceraj, v nedeljo, sem preplezal svojo prvo ferato in sicer na cjajnik(zadnji del po lazji, desni jeklenici) pot sem nadaljeval na kosutnikov turn in se spustil po lazji ferati cez most in pes do kosutine koce. Zanima me ce je tezavnost vzpona na stol primerljiva z vzponom na cjajnik ?
jax     
15.10.2018
Stol je lažji. Mnogo lažji.
ms_primoz     
15.10.2018
ni primerjave sploh s Stolom, toliko je Cjajnik zahtevnejši...
Domch     
15.10.2018
Tehnično je Cjajnik neprimerno težji, se pa po zavarovani na Stol povzpneš na višjo nadmorsko višinonasmeh.
skavt     
15.10.2018
Lepa hvala za odgovore nasmeh se ze veselim vzpona
jvali     
3.7.2019
Pozdravljeni. Če se vzpnem po tej poti na Stol, po kateri nazaj na izhodišče? Hvala za odgovor. Valerija
Tadej     
3.7.2019
https://www.hribi.net/izlet/trate____johannsenruhe_stol_mimo_celovske_koce/11/53/1051
biba     
3.7.2019
https://www.hribi.net/izlet/trate____johannsenruhe_stol_mimo_celovske_koce/11/53/1051
Molany     
11.7.2019
https://youtu.be/rw0x9kmSQ-4
azzey     
3.6.2020
Je kdo šel po omenjeni poti? Je kaj snega?
Kvis     
3.6.2020
Plezalna ze kak teden nazaj suha. Pri sestopu nazaj proti Celovski koci je bil kratek spust zasnezen, dereze potrebne zgolj ce je sneg leden (dez+mraz dan pred tem).
Hribovc91     
28.6.2020
V zgornjem delu na enem mestu manjka jeklenica. Na tistem mestu je potrebna previdnost, drugače pa je pot zelo dobro varovana.
fjr     
6.7.2020
Včeraj 5. 7. 2020 opravil to pot.Pot je zelo lepa,resnično dobro varovana.Opozoril pa bi le, da je nekje na polovici poti en del poti odneslo.Tam je potrebna dodatna previdnost.
Alenka.123     
28.10.2020
Pozdrav, če je kdo zainteresiran se mi lahko pridruži za ta pohod naslednje leto 2021. Rabim družbo da ne grem sama. Lp Alenka nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje