Planinarenje

Planinarenje

Dom Trilobit - Stol

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeStol / Dom Trilobit - Stol
   Dom Trilobit - Stol   
Autor opisa:heinz
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Dom Trilobit (939 m)
Cilj: Stol (2236 m)
Visinska razlika: 1297 m
Visinska razlika (po putu): 1400 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Na levi strani od izhodišča v klanec vodi nekoliko uničen kolovoz, na katerega se usmerimo in obenem naletimo na prvo markacijo. Čez nekaj minut opazimo odcep kolovoza v desno proti planini Stamare, mi pa nadaljujemo naravnost vse do mesta, kjer se pot približa strugi potoka. Tu kolovoz zavija v levo in se pri zgornjem izviru potoka Javornik konča oz. izteče v gozdno pot. Le ta se prične vse strmeje, najprej naravnost, nato vijugasto vzpenjati skozi gozd. Na levi bomo lahko opazili spomenik z ogrado, ter po vsega 45 minut hoje prispeli do drugega spomenika (lovcu) ob poti, kjer se na desni nahaja povsem uničena klopca. Strmina nekoliko popusti, pot pa se usmeri levo proti severu, kjer nekaj časa poteka skozi mešan gozdič. Tu, na desni, najprej lahko opazujemo melišča Srednice, kasneje pa se nam postopno odpre pogled vzhodno proti amfiteatru Rida. Tega pa v celoti lahko opazujemo zatem, ko gozd preide v pas ruševja. Še nekaj okljukov in že smo v bližini planine Seče, kjer na drevesu naletimo na smerne table. Usmerimo se desno v smeri Vajneža in Stola. Pot se najprej zmerno vzpne, nato pa kmalu dokaj strmo spusti proti meliščem amfiteatra, kjer v desno-krožni smeri poteka nekaj časa skoraj položno. Preden nas pripelje iz Ride, se še za krajši čas vzpne, na vrhu pa zavije levo proti JV. Ob zmernem vzpenjanju med ruševjem, nas pot zdaj pripelje na travnato pobočje Belščice, kjer se najprej nekoliko vzpenja, zatem pa skoraj položi. Sledi približno polurna hoja z lepim razgledom proti Ljubljanski kotlini, vse do odcepa za Vajnež, ki se kot zadnji vzpenja na levi.
Pri tabli z napisom Vajnež nadaljujemo naravnost, ter sledimo markacijam in zarisanim smerem na skalah. Te nas vodijo nekoliko desno, mimo Vajneževega sedla na levi, proti Potoškemu Stolu, na katerega se vzpnemo po nekaj minut hoje. V bližini najvišje točke Potoškega Stola se pot usmeri desno (naravnost gre proti znamenju - križu), proti južnem robu, kjer pa zavija levo proti nekoliko izpostavljenemu grebenu, ki ločuje Potoški in Veliki Stol. Ko smo na grebenu, lahko hkrati opazujemo pokrajini na Avstrijski in Slovenski strani, a obenem previdno stopamo. Čez nekaj časa preidemo na pobočje Velikega Stola, kjer se pot zmerno vzpenja. Ko naletimo na levi strmi odcep, nadaljujemo naravnost oz. desno, čez grobo melišče, kjer se v dolinici med Malim in Velikim Stolom kmalu priključimo levi veji poti, ki prihaja iz smeri Valvazor. Tu zavijemo levo proti sedlu med obema Stoloma, kjer pa se še enkrat usmerimo levo in po 10 minutah nadaljnje hoje dosežemo vrh.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, ter se v smeri desno zapeljemo proti Jesenicam. V naselju Javornik v prvem semaforiziranem križišču peljemo desno (smer Lj.) proti Koroški Beli. V naslednjem križišču s semaforjem zavijemo levo, ter kmalu še enkrat levo proti Javorniškem Rovtu. Po nekaj kilometrih vožnje v klanec (ko smo že prispeli v omenjeno vas), se v ostrem levem ovinku makadamska cesta odcepi naravnost proti domu Trilobit (tabla). Čez nekaj 100 m prispemo do jezera, ob katerem poteka cesta, na levi pa opazimo Dom Trolobit. Ko se zapeljemo mimo tega objekta, se cesta v gozdu konča, tu pa je naše izhodišče.
Pokraj puta:
Planina Seča (1698m), Amfiteater Rida (1750m), Kamnitnik (1858m), Bivak na Belščici (1750m), Mali vrh (2017m), Vajnež (2104m), Potoški Stol (2014m), Prešernova koča na Stolu (2174m)
Prosječna ocjena izleta: 6,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol Dom Trilobit - Stol
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dom Trilobit - Stol
ninooos     
27.5.2012
Pot je definirana kot "lahka označena pot", to mi je čisto jasno kaj pomeni, zanima me pa, koliko je dejansko nevarna - marsikakšna izmed gornjih fotk me spravi v dilemo: peljati otroka po tej poti na Stol ali ne? Kakšen namig poznavalcev tega konca? Prosim nasmeh, hvala, lp
Irina     
28.5.2012
@ninooos,
se strinjam, da nekaj fotografij daje občutek, da je del poti zelo zračen.
Mene bi bil skrbelo to, kako bi otroci zmogli 5 ur hoda po poti, ki je večinoma "čistina" in sonce neusmiljeno greje. Seveda se lahko odpravite na pot zelo, zelo zgodaj. A, se mi postavlja vprašanje, če je to za "mularijo" še užitek ali bolj želja staršev.
heinz     
28.5.2012
Irina je pravilno zapisala glede otrok. Hoje po soncu je v vsako smer po (vsaj)3 ure. Drugače pa je pot zgolj nekoliko "zračna" na grebenu med Potoškim Stolom in pobočjem Stola (slike 25 - 29), ki traja cca 1/2 ure. Ta del je najlepši. Glede hoje po takem terenu, gotovo ne bo nikakršnih problemov v kolikor si že bil z otroci na 2000 (Begunjščica, Viševnik ipd).
ninooos     
28.5.2012
Hvala za mnenji. Po pravici povedano sama nisem razmišljala o morebitni dolgočasnosti in pripekajočem soncu zadrega ... Gledala sem le alternativen pristop na Stol, saj je otrokoma najbolj dolgočasno ponavljati ture (zadnji 2 leti smo bili gor 4x, vedno z Valvazorja). Hribe obožujeta, ne marata pa predolgih voženj do izhodišča, zato obdelujemo Zgornjo Gorenjsko z vseh strani nasmeh
ninooos     
28.5.2012
Pardon, 3x gor... Izlet s tem izhodiščem ponuja veliko možnosti za skrajšavo nasmeh... glavn da je na "vrhu" vpisna knjiga in žig jezikzavijanje z očmi
heinz     
28.5.2012
Sicer pa lahko tudi štartaš iz Potoške planine (studenec Urbas) prek Vajneža. Ta je malce krajša. Poišči opis in kombiniraj s tem.
Irina     
28.5.2012
@ ninooos 28.5.2012
Kaj pa Škofjeloško ali Cerkljansko hribovje in Jelovica..... tam so tudi zanimive ture.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje