Planinarenje

Planinarenje

Zgornji Gabernik - Boč

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeBoč / Zgornji Gabernik - Boč
   Zgornji Gabernik - Boč (čez Galke in Balunjačo - krožna pot)  
Autor opisa:frajer
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Zgornji Gabernik (301 m)
Cilj: Boč (978 m)
Visinska razlika: 677 m
Visinska razlika (po putu): 699 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti in sledimo oznakam za planinski dom na Boču. Planinske oznake nas pripeljejo do turistične kmetije Ogrizek, kjer pot zavije desno in nas popelje po asfaltni cesti po klancu navzgor v gozd. Asfalt se konča in makadamska cesta nas pripelje iz gozda do kamnoloma Jagodič. Gremo mimo kupov peska skozi desni ovinek, kjer nas markacija usmeri levo na makadamsko cesto. Nadaljujemo v klanec po makadamski cesti (na desni strani nas spremlja pečevje Galke) do vikenda. Makadamski cesti sledimo mimo vikenda ter nato takoj zavijemo desno strmo v hrib po potki ob vinogradu. Dvignemo se do najvišjega vikenda, prečkamo dovozno cesto in nadaljujemo pot po strmem klancu navzgor v gozd. Sledimo označeni planinski poti in po 5 minutah na desni strani v steni zagledamo Marijino kapelico. Pot nadaljujemo do razgledne točke, kjer se vidi naše izhodišče. Pot se še naprej vzpenja naravnost do lepe razgledne »skalce«, kjer je lep razgled nad vso dolino Gabernika in dobra točka za fotografiranje. Nadaljujemo v hrib in po cca. 15 minutah prispemo na vrh pečevja Galke. Priključi se nam pot iz Pečice. Tretjina poti je za nami.

Pot nadaljujemo naravnost v rahlem klancu po gozdnem grebenu, ki nas po cca. 200 metrih pripelje do križišča, kjer zavijemo desno na ravno pot (pot naravnost vodi na vrh manjšega hribčka). Nadaljujemo po lepo speljanem prečenju, kjer nas pričaka klopca z lepim razgledom. Po krajšem postanku nadaljujemo po lepo speljani poti in po cca. 20 minutah se pot razširi in nas pripelje iz gozda pri lovskem domu na Boču. Ob poti je več oznak gozdne učne poti. Nadaljujemo v smeri planinskega doma na Boču mimo zavarovanega rastišča Velikonočnice. Po cca. 15 minutah prispemo na planinski dom na Boču.
Od planinskega doma na Boču nadaljujemo pot naravnost po travniku skozi drevored do partizanskega spomenika nad domom. Pri spomeniku se usmerimo levo proti smrekovemu gozdu, kjer nas lepa potka pripelje do manjše lesene koče. Nad leseno kočo se pot razcepi naravnost in levo. Mi nadaljujemo naravnost in po nekaj metrih strmega vzpona pridemo na makadamsko cesto, kjer zavijemo levo. Sledimo cesti, kjer se nam z leve strani priključi pot iz Poljčan. Cesta se kmalu konča in začne se zadnji tretji del poti do vrha.

Po najprej strmem delu vijugaste poti prispemo do kažipota, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Leva pot na katero se usmerimo mi, se imenuje pot čez Balunjačo, desna pa strma (obe poti se višje združita). Pot čez Balunjačo nato v zmernem vzponu preči pobočja Boča do skalnih pečin, ki jih vidimo pred seboj. Pot nato s pomočjo varoval preči vznožje teh pečin. Prehod pod pečinami ni težaven je pa nekoliko izpostavljen padajočemu kamenju. Ob vznožju pečin pa lahko opazimo nekaj manjših votlin, ki popestrijo dan predvsem mlajšim planincem. Naprej se pot strmo vzpne in nas v nekaj minutah pripelje na mesto, kjer se naša in strma pot ponovno združita. Strmina poti nato postopoma popusti in pot nas pripelje na kolovoz, ki se zložno vzpenja ob vojaškem območju pod oddajnikom. Ko zapustimo bližino vojaškega območja sledi le še pet minut hoje po vršnem še vedno z gozdom poraščenem pobočju. Na vrhu pa se vzpon še ne konča. Pred seboj zagledamo 20 m visok razgledni stolp na katerega se po strmih stopnicah povzpnemo. Vzpon na vrh stolpa nas nagradi z lepim razgledom.

Vrnili se bomo po krožni položnejši poti. Od stolpa nadaljujemo naprej po poraščenem pobočju v nasprotni smeri, kot smo prišli gor oz. v smeri Donačke gore. Po 5 minutah hoje po grebenu se pot odcepi desno in po vijugasti poti se spustimo do planinskega doma na Boču. Od planinskega doma na Boču se usmerimo nazaj proti rastišču Velikonočnice, kjer pa zavijemo levo na makadamsko cesto oz. v smeri planinske koče Velikonočnice. Držimo se ceste, kjer na dveh razcepih zavijemo desno navzdol dokler ne pridemo do vodnega zajetja. Nadaljujemo po makadamski cesti, kjer po nekaj minutah prispemo do planinske koče Velikonočnica. Od Velikonočnice nadaljujemo 100 metrov naravnost po cesti in v prvem levem ovinku zavijemo desno v gozd po umetno narejenih stopnicah. Nadaljujemo spust po poti, ki nas mimo napol porušenega objekta pripelje do kapelice, kjer lahko pozvonimo in posedimo na klopci. Klopca nas razveseli z lepimi pogledi na pečevje Galke in okoliške griče in doline. Nadaljujemo navzdol ob robu travnika, kjer pridemo do razcepa in nadaljujemo naravnost do vikendov. Od vikendov se spustimo po cesti do križišča, kjer lahko nadaljujemo naravnost ali levo. Obe cesti nas pripeljeta na isto mesto, cesta naravnost je krajša. Mi nadaljujemo naravnost mimo vinogradov in se spustimo na dovozno cesto. Nadaljujemo po klancu navzdol do asfaltirane ceste, ki ji sledimo dokler ne pridemo do izhodišča, kjer smo parkirali vozilo.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor: pripeljemo se do izvoza Dramlje in zapustimo avtocesto. Pot nadaljujemo desno v smeri Šentjurja. V Šentjurju sledimo oznakam za Rogaško Slatino in Podčetrtek (v 3. in 4. semaforju zavijemo levo). Pot nas vodi nato ves čas naravnost skozi naselja Grobelno, Šentvid, Šmarje pri Jelšah, Belo, Mestinje (pazimo radarji). V Mestinju peljemo naravnost v smeri Rogaške Slatine dokler ne pridemo do Podplata. V Podplatu zavijemo pri semaforju levo za smer Poljčane in vozimo naravnost po glavni cesti dokler na levi strani ne zagledamo avtoservis in tehnične preglede Strašek. Zapeljemo mimo servisa čez most in takoj zavijemo desno proti Gaberniku (vinska cesta). Lokalni cesti sledimo naravnost dokler pred sabo ne zagledamo vznožja Boča in 5-krakega (»čudnega«) križišča, kjer zapeljemo naravnost proti travnatemu nogometnemu igrišču. Zraven stoji planinski kažipot in slika Boča. Prispeli smo na izhodišče poti.
b) Iz smeri Poljčan: peljemo se v smeri Rogaške Slatine čez Pečico in se spustimo proti Podplatu. Pred avtoservisom in tehničnimi pregledi Strašek zavijemo levo proti Gaberniku in sledimo zgornjemu opisu.
Pokraj puta:
Planinski doma na Boču (698m), Galke (610m), Rastišče Velikonočnice (642m), Planinska koča Velikonočnica (550m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč Zgornji Gabernik - Boč
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zgornji Gabernik - Boč
bruny     
18.1.2014
Lep in širok opis poti...všečen je tudi prikaz, nekaj prvih fotk poti neposredno na izhodišče - vsekakor zanimivo. Je pa tudi nekaj drobnih nepravilnosti, ki pa na samo pot nimajo vpliva. Ob prihodu iz smeri Poljčane je pod Pečico takoj možno v križišču zaviti levo, to je pred podružnično cerkvijo Sv. Rozalije in preko Spodnjega v Zgornji Gabernik. Galke, vrh je višji, visok 658 metrov po podatkih na Geopediji. Višina 610 metrov je nekje pravilna za zaključek ožjega območja pečevja. Ob izhodu iz gozda, neposredno pred rastiščem velikonočnice seveda ni lovski dom ampak nekakšen bivak, brunarica lovcev – odličen kraj za mežikanje piknike predvsem. To je območje lovske družine Boč in imajo lovski dom v Zgornjem Gaberniku, ob planinski poti, katere začetek je nekoliko pod prevalom Pečica. Med fotkami 42 do 46 tudi, če se ne motim ni označena planinska pot ampak bližnjica. Uradna pot vodi za planinskim domom, nad letnim točilnim pultom -žarom...Vodni objekt nad kočo Velikonočnico ni zajetje ampak vodohran, ki omogoča uporabnikom stabilno vodno oskrbo/pritisk in uporabo hidrantov. Hvala za zanimiv opis, široko videnje opisanega področja Boča ob poti in pričakujem-o nove opise poti. Lp
jprim     
21.1.2014
Lepo, zanimivo, kar vlečejo macesni, ta pot načrt v prihodnosti, sva kar pogosto na Boču, sicer izhodišče v začetku gozda, pa po grebenu ... vedno narediva krožno.
Kaj pa izhodišče v Studenicah?

LP!
stipi69     
22.3.2014
Zelo lepa, predvsem vzpon tja mimo vikenda in preko pečevja, potka, ki jo bom sigurno še večkrat prehodil.

Pri turistični kmetiji Ogrizek se tudi da parkirati, če pri čudnem križišču ni prostora...

In pazite na tovornjake proti kamnolomu, cesta ni kaj prida široka nasmeh
Stamp     
30.10.2014
Odlično dokumenturano..
Pitanje samo - da li se u Planinskem domu Boč može dobiti grah (ili sl) ? Radi preko cijele godine ?
Hvala
firbec     
22.2.2015
Živjo, mene vleče, de bi šou gor v naslednjem vikendu, pa me zanima kako je v snežnih al pa precej razmočenih razmerah in pa seveda, če je dom odprt. Hvala za vsako informacijo in srečno nasmehzavijanje z očmi!
Luciano67     
17.2.2019
Pozdravljeni,
a bi mi kdo lahko opisal pot iz Boča, od planinskega doma, do Donačke gore?
Zelo rad bi prehodil omenjeno pot, pa nisem ravno siguren, če jo bom zadel.
Hvala vsem, ki mi boste pomagali.
Luciano67     
17.2.2019
Drugače pa, vzpon čez Galke mi je nekako najljubša smer na Boč. Hvala avtorju za slike in opis poti.
edelweiss96     
18.2.2019
Pot Boč-Donačka je zelo popularna in odlično markirana, tako da ni strahu, da bi se izgubil nasmeh Od planinskega doma na Boču nadaljuješ gor po cesti do vrha prelaza, kjer te table usmerijo proti Donački gori (cca. 5ur v eno smer). Nato samo slediš markacijam po široki makadamski cesti. Pomembnejše točke ob poti (za orientacijo): Lovski dom Gavez (LD Rogaška Slatina, Plešivec (822m), planota Ravnocerje, cerkev Sv. Marije na Ložnem, preval nad Stopercami, Rudijev dom na Donački gori nasmeh
Več info: klik
firbec     
26.6.2019
Živjo, prosim ali mi lahko kdo pove zakaj se mi na zemljevidu ne izrišejo poti posameznih tur, vrhov, variant vspona …?! Hvala in LP!
edelweiss96     
27.6.2019
Meni se poti izrišejo z rdečo črto, samo traja par sekund. Drugače pa ni nobene potrebe po zemljevidu. Pot je dobro označena, pa tudi avtor te poti jo je odlično opisal. S pomočjo fotografij se je nemogoče izgubiti.
frajer     
12.7.2019
Pot je trenutno od Planinskega doma do vrha ovirana zaradi polomljenega drevja. Senčna pot oz. pot od planinskega doma po desni strani je popolnoma neprehodna.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje