Planinarenje

Planinarenje

Planina pod Golico - Jeseniška planina

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeJeseniška planina / Planina pod Golico - Jeseniška planina
   Planina pod Golico - Jeseniška planina   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Planina pod Golico (980 m)
Cilj: Jeseniška planina (1380 m)
Visinska razlika: 400 m
Visinska razlika (po putu): 450 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki nas po nekaj minutah hoje pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo levo navzdol v smeri Rožce (naravnost Golica, desno Španov vrh). Pot nadaljujemo po cesti, ki nas mimo cerkve svetega Križa pripelje do neoznačenega križišča (pri križu), kjer nadaljujemo desno. Pot naprej nas vodi mimo nekaj hiš, nato pa kmalu opazimo smerne table, ki nas usmerijo levo na peš pot.
Pot naprej se vzpne po precej blatnem kolovozu, nato pa preide v strnjen gozd, kjer se nadaljuje po in ob kolovozu. Mestoma slabše vidna pot, ki ves čas poteka skozi gozd, nas višje pripelje do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Vzpon nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se sprva vzpne ob poseki, nato pa se vrne v gozd.
Kolovoz, ki postaja vse slabši, nas nato hitro pripelje do manjše, običajno močvirnate jase, kjer se le ta konča.
Tu bomo nekoliko v desno opazili že precej obledelo markacijo, ki nas usmeri na za kratek čas slabo vidno in nekoliko bolj strmo peš pot. Že kmalu pa nas pot pripelje na širok greben, kjer se le ta razširi. Vzpon nadaljujemo po omenjenem grebenu, katerega obdaja pašna ograja. Ob pašni ograji pa se vzpenjamo le nekaj 10 korakov, nato pa nas markacije usmerijo levo navzdol.
Sledi zložen prečni spust po poti, ki poteka skozi sprva strnjen smrekov gozd. Pot se nato položi, preči dva zaporedna potočka in nas za tem pripelje do slabše gozdne ceste (cesta iz Plavškega Rovta). Omenjeni cesti, ki deloma poteka skozi gozd, deloma pa čez travnate senožeti (cesta ima nekaj markiranih bližnjic) sledimo vse do Jeseniške planine, s katere se nam odpre lep razgled.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (lahko tudi Hrušica) in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic, tam pa nas oznake za Planino pod Golico usmerijo na vzpenjajočo se cesto (odcep je označen in se nahaja pri zdravstvenem domu na Jesenicah). Razmeroma strma cesta nas kmalu pripelje v omenjeno vas, kjer lahko v mesecu maju, na okoliških travnikih občudujemo cvetenje narcis. Parkiramo na enem od parkirišč ob vznožju smučarskega centra Španov vrh.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Rožca, Klek, Hruški vrh
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina Planina pod Golico - Jeseniška planina
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Planina pod Golico - Jeseniška planina
Iguana     
24.5.2010
Včeraj je bila res najboljša odločitev Jeseniška planina in Rožca iz začetne pozicije Planina pod Golico. Pot je še vedno precej zaraščena, markacije so na nekaterih mestih res obledele ali zakrite z nižjimi drevesi. A na planini mir, ki ga Golica včeraj ni imela.
Majdag     
18.1.2018
Ni bilo ravno najlepše včeraj tam gori. Je pa bilo vseeno lepo in zanimivo potepanje.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2018/01/s-krpljami-na-jesenisko-planino.html
Majdag     
13.5.2018

Pastirska koča na Jeseniški planini je obdana s cvetočim regratom. Višje gori na pobočju pa cvetijo narcise. Ni jih toliko kot pod M. Golico. Jih je pa dovolj, za uživanje v vonju in gledanju cvetja. Pot je v začetku blatna, skozi gozd pa je prijetna. nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2016/05/alpe-v-malem-koscek-raja-pred-domaco.html
Majdag     
13.5.2018
Spotoma si lahko ogledate še Alpe v malem, košček raja pred domačo hišo, Cena Razingarja, ( link zgoraj.)
Jeseniška planina pa tukaj, se opravičujem.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2018/05/jeseniska-planina-spomladi.html
Majdag     
26.12.2019

Lepo zasnežena in s soncem obsijana je bila včeraj Jeseniška planina. Sneg se prične pri prečenju gozdne ceste. Največ ga je od ceste iz Pl. Rovta pa do koče, na planini. Pobočja so spihana in pomrznjena.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/12/jeseniska-planina-na-bozicni-dan.html
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje