Planinarenje

Planinarenje

Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina / Ogrisalm

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeVgrizeva planina/Ogrisalm / Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm
   Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm   
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Vgriz / Ogris (1180 m)
Cilj: Vgrizeva planina/Ogrisalm (1569 m)
Visinska razlika: 389 m
Visinska razlika (po putu): 389 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo mimo zapornice po cesti, ki nam v začetnem delu nudi kar nekaj razgleda. Cesta gre nato v gozd in nas pripelje do razpotja, kjer zavijemo levo na kolovoz. Kolovozu sledimo naprej rahlo navzgor do razpotja dveh kolovozov. Usmerimo se na rahlo desno markiran kolovoz, ki se nato začne spreminjati v peš pot, ki se začne strmeje vzpenjati. Pot nas po krajšem vzponu pripelje na greben, kjer pot zavije levo in se nadaljuje sprva še po nato pa ob grebenu. Pot nato preide na strma pobočja katera pa prečimo brez večjih vzponov. Naprej prečimo krajše delno že zaraščeno melišče za katerim se pot ponovno začne vzpenjati in kmalu nas pripelje do pašne ograje planine Vgriz katero dosežemo v nekaj minutah nadaljnje hoje. Na planini, kjer stoji pastirska koča se nam odpre lep razgled.
Pristup do ishodišta:
Zapeljemo se do mejnega prehoda Ljubelj in naprej na avstrijsko stran. Kmalu za tem, ko na levi strani ceste opazimo manjšo cerkev se levo odcepi cesta proti vasi Žabnica / Bodental. V križišču za vasjo Slovenji Plajberk / Windisch Bleiberg zavijemo levo proti Žabnici / Bodental. V Žabnici / Bodental pa pridemo do planinskih smerokazov za Celovško kočo / Klagenfurter Hütte levo in desno. Usmerimo se desno in cesti naprej sledimo do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo. Tej cesti sledimo do manjšega parkirišča, kjer se nam priključi neoznačena pot od gostilne Podnar / Bodenbauerja (nadaljnja vožnja je prepovedana)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Kosmatica / Kosmatitza, Celovška koča/Klagenfurter Hutte, Ovčji vrh (Kozjak) / Geissberg (Kosiak), Prešernova koča na Stolu, Vrtača, Stol
Prosječna ocjena izleta: 6/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vgriz / Ogris - Vgrizeva planina/Ogrisalm
Gost     
16.5.2007
Tale izlet imam v načrtu spet za konec meseca, me pa nekoliko čudijo tule uporabljena imena. Beseda "Vgriz" je sicer res zapisana na našem zemljevidu Karavank, mi pa zveni nekam nenaravno. V avstrijskih zemljevidih tega priimka in krajevnega imena ni, pač pa je zapisano Ogris (npr. Ogrisalm - Ogrisova planina). (tudi vabilo mojega društva na izlet vabi na Ogrisovo planino). Nasprotno pa je tule uporabljen samo nemški izraz za Podnarja (Bodenbauer), ki je pa pri nas čisto udomačen in uporabljan, prav tako velja za Celovško kočo (Klagenfurthütte). Po mojem mnenju bi bilo v primerih opisov poti v tujejezičnem področju najbolje vsako krajevno ime zapisati v jeziku tamkajšnjih prebivalcev in v slovenščini (za obmejne kraje v Avstriji in Italiji, ki nosijo tudi slovensko ime).
Lunca     
9.5.2018
Kako iz te planine najdem pot na Kosmatico? Hvala za odgovore, LP
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje