Planinarenje

Planinarenje

Tinčkova koča - Svačica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeSvačica / Tinčkova koča - Svačica
   Tinčkova koča - Svačica (čez Smokuško planino)  
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Tinčkova koča (1070 m)
Cilj: Svačica (1953 m)
Visinska razlika: 883 m
Visinska razlika (po putu): 1100 m
Zahtijevnost: djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na širok kamnit kolovoz v smeri Zelenice in koče pri izviru Završnice. Kolovoz, ki se kar strmo vzpenja nas kmalu pripelje na razpotje, kjer se desno odcepi pot na Roblekov dom.
Mi nadaljujemo po kolovozu, ki se še naprej vzpenja skozi gozd in nas po eni uri hoje pripelje na Smokuško planino na kateri je nekaj hišk. Nadaljujemo naravnost in pot nas v rahlem vzponu pripelje na drugo stran planine, kjer stoji koča pri izviru Završnice.
Tu nadaljujemo levo v smeri Vrtače in Stola po poti, ki hitro preide s Smokuške planine v manjšo sprva neizrazito dolino med Srednjim vrhom na levi in Vrtačo na desni. Zmerno strma pot pa nas po dobre pol ure hoje od Smokuške planine pripelje na sedlo Šija, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Srednji vrh, desno Vrtača in Stol zgornja pot) po poti, ki se sprva rahlo spusti, nato pa se postopoma začne vzpenjati. Tu se nam z leve skoraj neopazno priključi neoznačena pot čez Zagon, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki jo obdaja bujno grmičevje. razmeroma zložna pot pa nas kmalu pripelje v visokogorsko krnico, kjer se nam z desne priključi (zgornja) pot od doma na Zelenici. Nadaljujemo levo v smeri Stola po poti, ki se za krajši čas strmeje vzpne, nato pa nas pripelje v planotast svet med Svačico in Srednjo pečjo.
Tu nadaljujemo ostro desno v smeri Celovške koče (naravnost Stol). Pot naprej se kmalu strmo vzpne čez krajši skalnat skok, nato pa se položi in nas hitro pripelje na sedlo Belščica, kjer pridemo na mejni greben.
Ponovno gremo desno in vzpon nadaljujemo po stezi, ki se vzpenja po travnatem pobočju obdanim z rušjem. Tej vse bolj razgledni poti, nato sledimo do vrha na katerem stoji križ.
Izhodišče - koča pri izviru Završnice 1:15, koča pri izviru Završnice - Svačica 2:15.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.
Pokraj puta:
Koča pri izviru Završnice (1450m), Sedlo Šija (1693m)
Prosječna ocjena izleta: 7,3/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Svačica
Gost     
31.10.2007
Skrit vrh med Vrtačo in Stolom. Zame med lepšimi vrhovi v Karavankah. Preverite!nasmeh
andrej jerina     
29.6.2008
Včeraj sva s Francijem opravila turo do omenjenega vrha. Upam, da se ne motim, toda mislim, da je omenjeni vrh Belščica. V skrinjici poleg križa je tudi žig, na katerem piše Belščica.

Sicer pa fantastična tura in prekrasni razgledi, zmotilo me je le to, da v naši soseski še vedno živijo ljudje (nacionalisti, kateri delajo spore med ljudmi. Na enem izmed mejnih kamnov, kateri so vzidani na meji med državama, se je nekdo močno potrudil, da je izklesal kratici RS. Žalostno!
andrej jerina     
29.6.2008
Malce sem brskal po netu in našel. Očitno je slovensko ime za Bielschitza Svačica. LP Andrej
Lj     
10.8.2008
Svačico sva danes obiskali z Ljubelja preko Zelenice, po poti za Stol do sedla Šija, naprej po zgornji poti za Stol in dalje kot opisano v opisu. Vračali sva se delno krožno t.j. po spodnji poti za Stol in obiskali še Kočo pri izviru Završnice, ki je bila prijetno presenečenje. Ta varianta hoje na Svačico je kar dolga, vendar lepa. Še bolj se zavleče zaradi obilja borovnic...zavijanje z očmi
Tudi naju je zmedel žig na vrhu, saj nama ni bilo jasno ali sva na Svačici ali na Belščici?zmeden No, Andrej je uganko že razrešil in sedaj veva, da nisva zgrešili cilja.
Kriška     
11.8.2008
Zanima me, koliko časa je trajala pot z Ljubelja na Svačico (če približno odšteješ "zastoje" zaradi borovnicnasmeh)? Tudi meni bi namreč ta varianta bolj ustrezala kot precej daljša vožnja do izhodišča pri Tinčkovi koči.
Lj     
11.8.2008
1. Od Ljubelja do Zelenice 1.15 do 1.30 ure (v sezoni vozi tudi sedežnica ob koncih tedna, začne ob 7.0 uri),
2. Od Doma na Zelenici po zgornji poti za Stol, ki jo slediš do odcepa desno za Celovško kočo (Klagenfurter Hutte): pribl. 2.30 ure,
3. Od odcepa za Celovško kočo do sedla Belščica nad Celovško kočo še slaba ura,
4. od sedla Belščica do vrha Svačice slabe pol ure

Od Ljubelja do Svačice skupno torej ocenjujem na 5.30 ure zmerne hoje.

Srečno in lp!
Kriška     
11.8.2008
Najlepša hvala!
heinz     
19.7.2009
Lahka pot, a verjetno ne ravno za vsakogar. Nekateri se pred zadnjim grebenom pod vrhom očitno ne odočijo pristopiti na sam vrh (do križa). Doživeli- oz opazili danes.
Sam bi raje dejal da gre za delno zahtevno pot, saj je npr tudi v grapi (skalni skok) potrebno poprijeti za kako skalo.
Vzpon proti vrhu iz sedla Belščica pa (mislim da) sploh ni označen.
Še nekaj: po prihodu iz grape (imenovane skalni skok), pot zavije levo, na sedlu Belščica (jasno) desno, kmalu zatem pa 2x zavije levo proti vrhu. Prva varianta je nekoliko strmejša in poteka po robu oz grebenu, druga med ruševjem.
Torej, s sedla Belščica po nekaj 10 m levo v klanec.
Glede lepote, se strinjam s prvim komentarjem: 'zame med lepšimi v Karavankah'
matjazvalher     
26.5.2012
Cesta do Tinčkove koče je popravljena in je dovoz do parkirišča normalen. Opozoril bi le , da je prizadnjem ovinku zelo globok kanal za odvod vode. Priporočam, da je v avtu samo šofer.
gorjanci     
14.5.2017
koliko traja peš od športnega parka v dolini Završnice do Tinčkove koče?
mapi60     
20.7.2020
včeraj smo prehodili pot od Tinčkove koče do koče pri izviru Završnice, kjer smo popili odlično kavo, nadaljevali do sedla Šija nato po spodnji poti proti Stolu, do sedla Belščica, kjer se odprejo dodatni čudoviti razgledi in na vrh Svačice. Ob poti nas je razveseljevalo vsemogoče planinsko cvetje kakor tudi planike, tako da je to zame, ki so mi všeč odprte poti z kombinacijo trave, ruševja, skal in kamenja, ena najlepših poti v Karavankah.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje