Planinarenje

Planinarenje

Tinčkova koča - Svačica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeSvačica / Tinčkova koča - Svačica
   Tinčkova koča - Svačica (čez Zagon)  
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Tinčkova koča (1070 m)
Cilj: Svačica (1953 m)
Visinska razlika: 883 m
Visinska razlika (po putu): 883 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza, djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo levo na široko stezo (naravnost po slabši cesti koča pri Izviru Završnice), ki na začetku obide nekaj počitniških hišic. Široka pot oziroma kolovoz se po nekaj minutah spremeni v peš pot, ki preči hudournik in se nato strmo vzpne. Strma in malo obiskana pot pa nas višje pripelje do lovske koče od katere se nam odpre nekaj razgleda na okolico.
Vse slabše vidna pot ob kateri je postavljenih nekaj manjših možicev pa se višje priključi markirani poti od koče pri izviru Završnice proti Stolu.
Nadaljujemo levo in pot, ki jo obdaja bujno grmičevje nas kmalu pripelje v visokogorsko krnico, kjer se nam z desne priključi pot od doma na Zelenici. Nadaljujemo levo v smeri Stola po poti, ki se za krajši čas strmeje vzpne, nato pa nas pripelje v planotast svet med Svačico in Srednjo pečjo.
Tu nadaljujemo ostro desno v smeri Celovške koče (naravnost Stol). Pot naprej se kmalu strmo vzpne čez krajši skalnat skok, nato pa se položi in nas hitro pripelje na sedlo Belščica, kjer pridemo na mejni greben.
Ponovno gremo desno in vzpon nadaljujemo po stezi, ki se vzpenja po travnatem pobočju obdanim z rušjem. Tej vse bolj razgledni poti, nato sledimo do vrha na katerem stoji križ.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica Tinčkova koča - Svačica
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Svačica
metod     
25.3.2012
23.3.: Že na začetku sem zgrešil izhodišče in se nato orientiral po zemljevidu. Stezico sem našel šele pri lovski koči, naprej pa jo spet izgubil. Zelo težko je bila sledljiva, višje gori pa je sploh nisem iskal; je bilo med ruševjem še kar nekaj snega, ki se je prediral, zato je bila hoja naporna. Sicer pa lep in miren predel. Še enkrat bom poskusil, ko sneg odleze.
Suriljana     
6.10.2012
Danes sem želela iti po opisani poti. Zanima me, če je treba pri drugem ''vikendu'' ob poti zaviti rahlo desno?
Ker sem jaz danes pri tem vikendu šla naravnost in po zelo strmem brezpotju hodila še dobro uro, dokler nisem na razgledni ''jasi'' med macesni malce počila in se obrnila. Nisem našla ne poti ne lovske koče, je bil pa kljub temu lep in zelo športen ''izlet''. nasmeh
Anansie     
24.5.2017
Danes sva s prijateljico opravili to pot s fokusom na iskanje prave usmeritve v Zagon. Pot ni problema najti, je kokretna steza, ki vodi vse do priključitvi spodnji poti na Stol.
andi2     
3.9.2017
Težave verjetno zato, ker zgornji opis opisuje redkeje uporabljano različico (?). Če se uporabi novejši opis katere od drugih gora (npr Vrtača, Srednji vrh), je pot relativno enostavno slediti v obeh smereh.
Majdag     
21.7.2018
Svačica skozi Zagon... ne ravno po opisani poti. Krnica v Kožnah je polna cvetja in prehod čez sedlo Belščica je cvetoči raj. Razgledi so bili v četrtek čudoviti. Stranske stezice imajo obilo zelenjanasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2018/07/svacica.html
anica.zu@gmail.com     
18.8.2019
Tudi jaz nisem našla poti skozi Zagon, zato sem šla mimo Doma pri izviru Završnice, na sedlo Šija, strmo proti Vrtači, potem po melišču dol in desno na Svačico, kar pa pot podaljše skoraj za eno uro. Nazaj sem pa šla po spodnji poti, ki gre na Stol in pri podrti bajti desno dol skozi Zagon. Res je pot dol lažje sledljiva ali pa bolj logična. Pri Tinčkovi koči bi resnično lahko bila ena tablica za začetno pot.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje