Planinarenje

Planinarenje

Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeUršlja gora (Plešivec) / Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec)
   Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) (čez Kal)  
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Poštarski dom pod Plešivcem (805 m)
Cilj: Uršlja gora (Plešivec) (1699 m)
Visinska razlika: 894 m
Visinska razlika (po putu): 925 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Koroška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od doma nadaljujemo po cesti naprej v smeri Uršlje gore v smeri poti čez Kal. Cesta, ki se sprva vzpenja skozi gozd nas kmalu pripelje na travnike, kjer pridemo do zadnjih hiš v vasi. Za zadnjo hišo se cesta spremeni v kolovoz, ki ima že na samem začetku razpotje. Usmerimo se na levi spodnji kolovoz, ki se začne nekoliko spuščati. Po krajšem spustu se pot kmalu začne vzpenjati in se nekoliko višje spremeni v peš pot, ki se še strmeje vzpne. Pot nato preči slabšo cesto in na drugi strani le te pride do velikega travnika.
Pot nadaljujemo po desni strani travnika, kjer kmalu opazimo stezico, ki gre v gozd. Mestoma precej zaraščena stezica (v poletnem času) nas v zmernem vzponu pripelje do gozdne ceste, kjer nadaljujemo desno. Cesti sledimo le nekaj minut, do razpotja, kjer se usmerimo desno na kolovoz v smeri Uršlje gore. Kolovozu, ki se le redko strmeje vzpne sledimo do mesta, kjer se desno odcepi peš pot. Kratka stezica nas že po minuti hoje pripelje na cesto, katero pa samo prečimo. Vzpon ponovno nadaljujemo po kolovozu, večinoma rahlo navzgor. Kolovoz se počasi spremeni v peš pot, ta pa nas pripelje do vode, ki pa v sušnih obdobjih usahne. Pot nato spet postane kolovoz, ki nas pripelje na gozdno cesto, kjer nadaljujemo desno do mesta, kjer ponovno zavijemo desno na peš pot. Pot naprej nas v nekaj korakih pripelje na razpotje, kjer se nam priključi pot od Ivarčkega jezera in druga pot od našega izhodišča.
Nadaljujemo naravnost pot pa nas v kratkem ponovno pripelje na gozdno cesto. Po kratki hoji po cesti pa se v levem ovinku desno odcepi peš pot na vrh Uršlje gore. Gozd ob poti nato postaja vse redkejši, tako da se nam odpirajo lepi razgledi na okolico. Pot nas nekaj korakov pred domom ponovno pripelje na cesto, kateri sledimo do Doma na Uršlji gori.
Od doma nadaljujemo po poti, ki se nahaja med cerkvijo in domom, proti oddajnikom. Pot oddajnike obide po levi strani in se v rahlem vzponu povzpne do križa na vrhu gore.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2007 (maj).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec, nato pa cesti sledimo v smeri Velenja, kjer v glavnem krožišču sredi mesta nadaljujemo desno v smeri Slovenj Gradca. V Slovenj Gradcu, v bližini črpalke nadaljujemo levo v smeri naselij Podgorje, Sele in Ravne na Koroškem. Naprej se peljemo po regionalni cesti proti Ravnam na Koroškem, nato pa pri kraju Vrhe nadaljujemo levo v smeri vasi Sele in cerkve sv. Roka. Od cerkve nadaljujemo po asfaltirani cesti, le ta pas nas le malo višje pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi do Poštarskega doma. Lokalni cesti nato v prvem križišču sledimo desno, v drugem pa levo (obakrat v smeri Poštarskega doma). Omenjeni cesti sledimo vse do Poštarskega doma, kjer na parkirišču v bližini doma parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Ravne na Koroškem, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti naselju Kotlje in dalje proti Slovenj Gradcu. Za manjšim cestnim prelazom, kjer se cesta položi, pa za avtobusno postajo nadaljujemo desno v smeri naselja Sele. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, ki nas pripelje v omenjeno naselje, za naseljem pa se priključimo na cesto, ki vodi mimo cerkve sv. Roka (priključimo se cesti iz opisa a). Omenjeni cesti sledimo desno, nekoliko naprej na označenem križišču pa levo v smeri Poštarskega doma. Ko prispemo do Poštarskega doma parkiramo na primernem mestu ob planinskem domu.
Pokraj puta:
Dom na Uršlji gori (1680m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Dom na Uršlji gori
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec) Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Poštarski dom pod Plešivcem - Uršlja gora (Plešivec)
garmont     
24.9.2012
Pot je na novo markirana.nasmeh
Matjaz_65     
23.12.2012
še nekaj mojih fotk z vzpona čez kozarnico in povratka čez kal mežikanje
Mira.k     
23.11.2014
Danes sva bila gor, na vrhu sonce. Bograč v Poštarskem domu fantastičen,božanski.
DanijelL     
30.8.2015
Danes sem šel po tej poti na Uršljo goro. Bilo je super razen en del poti je zaprt zaradi sečnje in to tam kadar prvič prečkamo gozdno cesto. Zato poteka pot po gozdni cesti v levo v smeri Uršlje gore.
Priporočam bograč na Poštarskem domu. Bil je super nasmeh.
Hribolazec81     
2.10.2015
Kdo ve kako je z odprtostjo doma na Uršlji gori oktobra ali pač kje se dobiti štempelj sedaj oktobra?
Hribolazec81     
2.10.2015
Pa kakšne so vremenske razmere na Uršlji gori ter vrhu?
guki     
4.10.2015
Trenutne razmere so take.

http://www.s59ehi.net/kamera/zahod.html
http://www.s59ehi.net/kamera/ursljagora.html
Hribolazec81     
5.10.2015
Najlepša hvala guki Za info
Domch     
6.10.2015
Čez Kal bo šlo. Čez Kozarnico, pa je bila pot v zadnjem času pogosto zaprta zaradi spravila lesa. Žig se nahaja v koči, ki je verjetno do konca oktobra še odprta.
vespuci     
7.10.2015
Koča je odprta ob vikendih in praznikih.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje