Planinarenje

Planinarenje

Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeUršlja gora (Plešivec) / Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec)
   Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) (Železarska pot)  
Autor opisa:izigov
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Ishodište: Ivarčko jezero (633 m)
Cilj: Uršlja gora (Plešivec) (1699 m)
Visinska razlika: 1066 m
Visinska razlika (po putu): 1066 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Koroška ali Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Avtomobil parkiramo na enem izmed treh parkirišč pod Ivarčkim jezerom in se odpravimo do krožnega križišča, kjer nas pot odpelje mimo označevalne table Uršlja gora po cesti v gozd.
Pot nadaljujemo nekaj trenutkov pod novo zgrajeno sedežnico vse do mostu, ki ga prečimo in takoj zavijemo desno v breg. Po petnajstih minutah hoje se lahko odločimo tudi za Grofovsko pot, ki se odcepi na levo – Železarska pot se nadaljuje naravnost. Ko pridemo iz gozda pot nadaljujemo pod kmetijo Jurček po cesti do partizanskega spomenika, kjer zavijemo desno na cesto pod gozdom. Na kraju, kjer se cesta nadaljuje v gozd nas smerna tabla usmeri na levo navzgor v gozd. Tukaj si lahko za trenutek odpočijemo in usmerimo pogled proti mestu Ravne na Koroškem, Strojni in Košenjaku v ozadju.
Pot nadaljujemo vseskozi po mešanemu gozdu in lepo urejeni ter dobro označeni poti navzgor, kjer večkrat prečimo gozdne ceste.
Na poti po dobri uri hoje si lahko odpočijemo na lepo urejeni klopci in 15 min višje še okrepčamo ob izviru Uršljice.
Malo pred izvirom Uršljice se ponovno združita Železarska in Grofovska pot.
Ponovno vzpenjanje proti vrhu nas pripelje do priključka Slovenski transverzalni poti, ki poteka s Poštarskega doma. Na tem stičišču poti je lepo urejeno božjepotno znamenje - križ.
Pot nadaljujemo po transverzalni poti deloma tudi po cesti na Uršljo goro. Tik pod vrhom se priključi še pot iz Andrejevega doma na Slemenu.
Pristup do ishodišta:
Do Ivarčkega jezera se pripeljemo iz vasice Kotlje mimo Rimskega vrelca ali Šrotneka.
Pokraj puta:
Črni vrh (1335m), Mali vrh (1445m), Dom na Uršlji gori (1680m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Dom na Uršlji gori
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec) Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ivarčko jezero - Uršlja gora (Plešivec)
dolenjska     
23.5.2011
Ta vikend sva šla z možem po tej poti. Zelo lepa tura, dobro označena in nezahtevna, čeprav nekaj malega kondicije pa le terja.zadrega Toplo priporočam.
dolenjska     
23.5.2011
Ta vikend sva šla z možem po tej poti. Zelo lepa tura, dobro označena in nezahtevna, čeprav nekaj malega kondicije pa le terja.zadrega Toplo priporočam.
Hribovc88     
23.5.2011
Ja za Dolenjce je kr ornk strma, verjamem, da ni lahek zalogajvelik nasmehnasmehjezik
jprim     
16.1.2012
Sobotni vzpon na Urško, vetrovno in mrzlo,
ta pot je ka precej poledenela - v koči pa takšna gneča, da ni bilo volje za obisk, saj so imeli neko fešto (kot sva pozneje zvedela v dolini).
LP!
resar2     
1.9.2012
Sobotni vzpon na Uršljo goro sva začela iz kmetije Ošven.Na Vrhu 4 sedežnice nad lovsko kočo sva zavila levo nato pa po makadamski poti naprej.Ta pot ni dobro označena,saj Korošci hodijo večinoma po drugih poteh(Železarska ali iz zahodne strani).K sreči sta se nama pridružila prijazna Korošca,in to ravno v trenutku,ko je treba skreniti z makadamske poti desno v gozd na stezo.Tam bi bila potrebna tabla!Na vrhu razgled čudovit,nazaj sva šla čez Kozji hrbet,prav tako malo obiskana pot.V zgornjem delu prijetna za hojo,v spodnjem pa malo bolj strma,vendar za naju najbljižja do najinega izhodišča.
neph     
5.9.2012
Resar2, na Uršljo goro sta se torej povzpela po nemarkirani Grofovski poti, ki se odcepi in nato spet priključi Železarski poti. Ker gre za nemarkirano pot, tabla seveda ni potrebna. In mimogrede, tudi grofovska je zelo dobro obiskana...mežikanje
pohodnik38     
20.9.2012
V nedeljo 16.9. prehodil tole pot,vreme bilo pač takšno kot je bilo tako da z daljnimi razgledi ni bilo nič je pa bilo ravnotako lepo nasmeh

Video-Oblačna Uršlja gora
pohodnik38     
29.9.2012
Pa čeprav oblačno vreme je ta pot zelo lepa

Pa še nekaj slik tukaj
katja87     
16.2.2014
Včeraj, 15.2.2014, sva se po tej poti odpravila na vrh Uršlje gore nasmeh

Dan je bil lep, edino na vrhu je kar precej pihalo. Vmes se je prikazal tudi sonček nasmeh
Pot je lepo shojena, srečala sva kar nekaj pohodnikov. Spodnji del poti je bolj pomrznjen in so male dereze prišle kar prav. V zgornjem delu poti pa je sneg bolj mehak, zato je tudi hoja kar otežena in porabila sva kar precej energije. Vendar je bil na vrhu ob prečudovitih razgledih ves napor že pozabljen velik nasmeh

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20140215-urslja-gora/razgled-na-ursljo-goro-nad-ivarckim-jezerom/21486787
DomenPiko     
13.12.2015
13.12.2015....Supeer pot in super označeno..
sasgittariusvz     
12.10.2016
Koji put je prohodan zimi kad je snjeg? Ako je start na Ivarčkom Jezeru?
Janezs     
12.10.2016
Svaki dan ide po nekaj ljudi gore,najviše za vikend, tada je i dom otvoren. Staza uvek dobro izgažena. lp.
jprim     
13.10.2016
Pa ima i pozdrava do tebe, pa ipak ide za Slovenca.☺
Samo da ima vesele momente.
Sram me je, da sem Slovenka, saj Veliki večini nacionalna pripadnost VB nič ne pomeni.
garmont     
17.10.2016
@jprim....berem, pa ne razumem popolnoma nič...zmeden
Pa verjetno nisem edini.
turbo     
17.10.2016
Nisi edini zavijanje z očmi
jprim     
19.10.2016
No, pa res je moj komentar zavit v meglo in v njem se skriva malo ironije.
Pa da poenostavim. Ko dopustujemo pri naših sosedih,... Ali govorijo z nami slovensko? Mi pa se globoko klanjamo in govorimo jezik gostov, smo ponosni, da znamo en tuji jezik več. Ko poslušam naše oskrbnike in njihov pogovor, kako pozabljajo, da so Slovenci.
S tem komentarjem ne želim odpirati nobene debate.
Lp
Ksandarela     
13.6.2017
En lep planinski pozdrav velik nasmeh
V soboto 10.6. smo se z ekipo naših škratov odpravili po tej poti do vrha. Pot je res čudovita, zelena, gozdna in razgibana, vendar bi pripomnila, da je tudi precej strma! Ker smo pozabili malo raztegniti naše nožne mišice, se to pozna še danes (res da smo v nedeljo šli še po plezalni na Peco) jezik
Dopoldne je tudi dežek malo namočil pot in je bilo na dobršnem delu poti zelo vlažno - blato in spolzke skale, sestop je zato bil zelo previden in je trajal le pol ure manj kot vzpon. Zato priporočam pazljivost in varen korak v primeru predhodnega deževja!
Srečno in lep pozdrav! nasmeh
primozg     
4.12.2017
Včeraj po tej poti. Pozimi večkrat lažje prehodni kot poleti, ko je blatna. Slike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/12/04/zimska-idila-na-urslji-gori/
Gripen     
20.12.2017
Lep pozdrav, zanima me kakšne so kaj cestne razmere in koliko je kaj snega na vrhu nasmeh
primozg     
25.12.2017
Na praznični dan po tej poti. Pot ledena in dobro je imeti mini dereze. Na vrhu kar dosti snega, a pomladne temperature. Opis poti na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/12/25/bozicna-urslja/
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje