Planinarenje

Planinarenje

Podpeca (Mitnek) - Kordeževa glava (Peca)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankePeca (Kordeževa glava) / Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava)
   Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) (lahka pot)  
Vrijeme hodanja: 4 h 15 min
Ishodište: Podpeca (Mitnek) (880 m)
Cilj: Peca (Kordeževa glava) (2125 m)
Visinska razlika: 1245 m
Visinska razlika (po putu): 1285 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Nadaljujemo po makadamski cesti ter se držimo oznak za Dom na Peci. Kmalu pridemo do prvega razpotja, kjer nadaljujemo levo. Tu se cesta prične vzpenjati in kmalu smo ponovno na razpotju. Usmerimo se na levo cesto za oznakami »Dom na Peci - peš pot«. To cesto nato kmalu zapustimo in se pričnemo vzpenjati po strmem kolovozu ob travniku. Pot nas nato pripelje do ceste po kateri nadaljujemo nekaj deset metrov v levo, nato pa nas markacije ponovno usmerijo desno na peš pot. V nadaljevanju se nato dolgo časa vzpenjamo skozi gozd.
Kasneje nas pot vodi mimo lovske koče.
Sledi še kratek vzpon in pot nas ponovno pripelje na cesto. Nadaljujemo za oznakami »Dom na Peci 45 min« in se pričnemo vzpenjati po kolovozu. Pot v nadaljevanju zavije rahlo v levo in nato v vzponu kar nekaj časa preči pobočja proti jugozahodu. V zadnjem delu pot zavije v desno in sledi še kratek vzpon skozi gozd do Doma na Peci.
Od Doma na Peci se usmerimo na pešpot proti Mali Peci ali pa na pot proti Kordeževi glavi. Po slabih desetih minutah vzpona se obe poti združita, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se naprej vzpne po travniku navzgor in nas pripelje do označenega razpotja.
Tu nadaljujemo desno ter nekaj časa hodimo brez sprememb višine, nato pa se priključimo bolj uhojeni poti, ki obide vrh Male Pece (omenjena pot je nekoliko krajša). Pot naprej se vzpne čez travnik in nas nekoliko višje pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo po desni lahki poti (na smerni tabli je sicer oznaka, da gre za zahtevno pot, kar pa ni, saj pot nima tehnično zahtevnih mest (levo plezalna pot na Peco)), le ta pa postopoma preide med ruševje. Vzpon nadaljujemo po zmerno strmi do strmi poti, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi. Višje se pot povsem položi na travnati izravnavi, kjer se nam z leve priključi prej omenjena plezalna pot. Sledi še nekajminutni vzpon po vršnem pobočju Kordeževe glave in pot nas brez večjih težav pripelje na najvišji vrh Pece.
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Koprivni in Podpeci. V nadaljevanju se vzpenjamo ob reki Meži, mi pa se ob njem peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci in Domu na Peci. Nekoliko višje se asfalt konča, mi pa parkiramo na parkirišču ob cesti.
b) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. S prelaza se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo v smeri Črne na Koroške. Ko se po nekaj kilometrih spustimo v dolino, na križišču zavijemo desno proti Črni na Koroškem (levo Koprivna). Po glavni cesti se spuščamo proti Črni na Koroškem, nas pa cesta najprej vodi mimo odcepa v dolino Tople, nekoliko nižje pa še do odcepa ceste proti Podpeci in Doma na Peci. Tu nadaljujemo levo ter se pričnemo vzpenjati po asfaltni cesti. Nekoliko višje se asfalt konča, mi pa parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Pokraj puta:
Dom na Peci (1665m), Mala Peca (1731m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Končnikov vrh, Bistriška špica/Feistritzer Spitze
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava) Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Podpeca (Mitnek) - Peca (Kordeževa glava)
anazala     
23.7.2017
Včeraj 22.7.2017 sem bila na Peci-Kordeževa. Fantastičen razgled, veliko obiskovalcev gore. Veliko gorskega cvetja. Pojdite še vi. Splača se. mežikanjenasmeh
primozg     
24.11.2017
Včeraj po tej poti na Peci. Krasna zimska idila, na vrhu vetrovno (kot ponavadi) Opis poti in slike na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/11/24/peca-po-sihtu/
primozg     
26.3.2018
Včerajšnja zimska Peca. Snega ogromno, a pot lepo shojena. Slike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2018/03/26/zimska-peca/
lepenatka     
7.11.2018
Je kdo po zadnjem neurju hodil po tej poti?
Je normalno prehodna?
Hvala za odgovor.
Domch     
8.11.2018
Verjetno na tej poti ni posebnosti. Dobro kaka barikada zagotovo je, kot na vseh poteh na Peco. Vetrolom je bil višje v dolini - Koprivna. Če ne pa lisičji rep zraven pa bo.mežikanje
lepenatka     
8.11.2018
Hvala nasmeh
primozg     
10.2.2019
Včeraj na Zimskem pohodu na Peco po tej poti. Lepa v vseh letnih časih. Slike in opis poti na https://gorskimoz.wordpress.com/2019/02/10/zimski-pohod-na-peco/
primozg     
4.1.2021
Včeraj po obilnem sneženju v preteklih dneh po tej poti na Peco. Slike in opis poti na https://gorskimoz.si/2021/01/04/zasnezena-peca/
m3pisnik     
8.1.2021
Primoz, ves mroda kak je pot od karavle? Bi sla jutri krpljat.
Hribovc82     
22.2.2021
Sobotna sončna Peca idealne razmere.
Pa še en filmček

https://youtu.be/jfQoJOMo1b4 nasmeh
pohodnik38     
20.10.2021 18:14:35
V nedeljo 17.10.21 je bilo odlično vreme in prijetno je bilo prehoditi tole pot.

VIDEO-utrinki z poti in razmere

Lp! Tonenasmeh
milesdavis     
21.10.2021 9:42:03
pohodnik38 dobronmeren nasvet - ne snemaj s kamero na glavi ali telesu, ker se preveč pozibava in je za gledalca neprijetno. Tako snemanje je bolj pimerno za akcijo. Drugače pa lepi videi, rad pogledam.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje