Planinarenje

Planinarenje

Spodnje Sleme - Govca (Olševa)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeGovca (Olševa) / Spodnje Sleme - Govca (Olševa)
   Spodnje Sleme - Govca (Olševa)   
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Spodnje Sleme (1254 m)
Cilj: Govca (Olševa) (1929 m)
Visinska razlika: 675 m
Visinska razlika (po putu): 705 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča na prelazu Spodnje Sleme se usmerimo na ozko cesto za oznakami Olševa. Sprva hodimo po cesti, nato pa nas markacije prehodno povedejo v gozd, kjer zelo kratek čas nadaljujemo po gozdni poti. Pot se nato vrne na cesto, mi pa po njej hodimo približno pol ure, oz. do razpotja na Zgornjem Slemenu.
Nadaljujemo po markirani poti v smeri Olševe, le ta pa nas hitro pripelje do pašnika, ob katerem se nato vzpenjamo. Sprva se vzpenjamo ob pašni ograji, nato pa pot zavije nekoliko v desno in se skozi gozd prične še nekoliko strmeje vzpenjati. V nadaljevanju se kar nekaj časa strmo vzpenjamo, nato pa, ko prispemo iz gozda malo pod Lepim vrhom (1616 m), se le ta položi in preide na zložen in razgleden greben.
Od Lepega vrha naprej hodimo po razglednem grebenu, pot pa je zložna, tako da lahko v miru opazujemo vrhove nad Logarsko dolino in Robanovim kotom. V nadaljevanju nas pot vodi čez neizraziti vrh Odenični hriber (1863 m) in nekoliko izrazitejši Gladki vrh (1850 m), kjer se nam z leve priključi še pot iz Podolševe.
Sledi krajši spust in prispemo na manjše sedelce, kjer se desno navzdol odcepi pot k Planinskemu domu na kmetiji Kumer, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Govce.
Pot naprej se nadaljuje po levi, večinoma južni strani grebena, kjer preči nekaj bolj strmih in na dveh mestih tudi izpostavljenih pobočij (predvsem v mokrem in snegu nevarnost zdrsa). V nadaljevanju se pobočje nekoliko položi, pot pa nekoliko bolj vzpne. Ob lepih pogledih proti goram nad Logarsko dolino hitro dosežemo nekakšen stranski greben, po katerem se v nekaj minutah povzpnemo na glavni greben Olševe. Tu pot zavije v levo in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na Govco.
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. Parkiramo na primernem mestu na omenjenem prelazu.
b) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Sprva še asfaltna cesta, višje postane makadamska in nas pripelje do križišča večih cest na prelazu Spodnje Sleme. Parkiramo na primernem mestu na omenjenem prelazu.
Pokraj puta:
Zgornje Sleme (1308m), Odenični hriber (1863m), Gladki vrh (1850m), Visoka peč (1849m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Obel kamen (Olševa)
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa) Spodnje Sleme - Govca (Olševa)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Spodnje Sleme - Govca (Olševa)
MBrando     
17.11.2011
Včerej bila s prijateljem na Govci. PRELEPO, da bi kvaril vtise z opisom. Saj veste, moje gorske dušice, kaj mislim in kaj vam lahko takšni sprehodi nudijo...ahh <3

Nic snega, nic pomrznjeno, tako da le hitro, le hitro uživat "tja gor"!
Alni     
1.7.2012
Danes po tej poti na Olševi-Govcinasmeh

Pri dostopu iz Luč, bo morda komu prišel prav podatek, da je zadnji del poti makedam - cca. 7 km. Cesta je sicer lepo urejena, večinoma ni pretirano ozka.

Pot pa zelo lepa, razgledi čudoviti. Le zelo vroč dan je bil danes. nasmeh

LP!
brina     
18.9.2012
Lep sončen dan nas je obogatil s čudovitimi razgledi. Tu in tam še kakšna krpica snega.
franjo66     
15.5.2014
Kakšne so razmere?
Janezs     
15.5.2014

Pot je že bila popolnoma kopna, tudi večjih ovir ni bilo na poti, je pa sedaj nekaj novega snega. LP.
franjo66     
15.5.2014
HVALA ZA INF.
denist     
10.12.2016
Žiga na vrhu ni bilomrk pogled
Misantrof     
10.12.2016
Ste ga morebiti iskali v skrinjici?
Misantrof     
10.12.2016
Žig je namreč zabetoniran v skalo, edino če kdo s fleksom hodi v gore.
denist     
11.12.2016
iskal sem v skrinjici, in gledal po tisti skali zadaj, nic nisem nasel.. verjetno sem spregledal..mrk pogled nic hudeganasmeh
garmont     
12.12.2016
Žig je še vedno na železni palici dolgi cca 20cm in je pritrjen na sredino skale.Res mi ni jasno, kako ga nisi videl?zmedeneek
denist     
12.12.2016
nisem vedel da je to zigvelik nasmeh haha
mornar     
22.5.2018
Kakšne so razmere za na Olševo iz Spodnjega Slemena L. P.
Janezs     
22.5.2018


Po dvakratnem čiščenju je ta pot normalno prehodna. Lp.
BaroA     
9.7.2019
Živjo, ali kdo ve če je s potjo s Slemena vse v redu po zadnjih neurjih?
branco     
3.8.2019
Pot je normalno prehodna tudi iz Slemena
Carpfreak     
17.9.2019
Lp. Ali kdo ve ce je pot iz spodnjega slemena normalno prehodna?? Hvala
mornar     
8.7.2020
Ali je pot po zadnjem slabem vremenu normalno prehhodna L. P.
Janezs     
9.7.2020

Avto pustiš na spodnjem slemenu in jo brez skrbi mahneš na Govco. Steza je lepo očiščena in označena. Prav tako tudi z severne strani- z Govševe planine Lp. J.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje