Planinarenje

Planinarenje

Zadnji travnik - Govca (Olševa)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeGovca (Olševa) / Zadnji travnik - Govca (Olševa)
   Zadnji travnik - Govca (Olševa) (lovska pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Zadnji travnik (1382 m)
Cilj: Govca (Olševa) (1929 m)
Visinska razlika: 547 m
Visinska razlika (po putu): 555 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Koroška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nas oznake za Olševe usmerijo na zložen kolovoz, po katerem nekaj minut hodimo, nato pa nas markacije usmerijo na pešpot, ki se vzpne skozi gozd. Višje se vrnemo na kolovoz, na razpotjih pa sledimo markacijam. Ko kolovoz zavije nekoliko v desno, pa nas markacije usmerijo rahlo levo, na pot, ki se prične strmeje vzpenjati skozi gozd. Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo lovski bivak Foršnerca, kjer zapustimo markirano pot.
Desno od koče opazimo uhojeno stezico, ki se kratek čas nadaljuje precej zložno, nato pa nas pripelje pod pečine, kjer steza zavije desno in preči manjše melišče. Za meliščem se pot vrne v gozd, še naprej pa se prečno vzpenja proti desni. Med prečenjem prečimo tudi dva zaraščena hudournika, nato pa se pot razcepi.
Nadelana lovska pot se nadaljuje naravnost, mi pa nadaljujemo levo na slabše uhojeno, a sprva še večinoma sledljivo stezico, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Višje se steza prične izgubljati, a že kmalu stopimo iz gozda, kjer opazimo lovsko opazovalnico. Vzpnemo se do opazovalnice, nato pa nadaljujemo prečni vzpon proti desni. Slabša stezica nas preko opuščenega pašnika vodi prečno proti desni, kjer steza ponovno postane lepo sledljiva. Višje preidemo v pas ruševja, kjer steza ponovno zavije desno, nato pa se po občasno zaraščeni poti vzpnemo na greben Olševe, kjer se priključimo markirani poti Sveti Duh - Olševa.
Poti sledimo v levo, mi pa v nekaj minutah razgledne hoje prispemo na vrh Govce, najvišjega vrha Olševe.
Zadnji travnik - lovski bivak 0:40, lovski bivak - Govca 1:05.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (julij).
Pristup do ishodišta:
a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem, nato pa sledimo oznakam za Koprivno. Na odcepih, kjer se odcepijo ceste proti Podpeci, Topli, Logarski dolini, v naslednjih križiščih pa sledimo oznakam za Olševo. Višje se asfalt dokončno konča, mi pa vzpon nadaljujemo po gozdni cesti, kateri sledimo do planinskih tabel na Zadnjem travniku, kjer parkiramo.
b) Zapeljemo se v Solčavo, nato pa sledimo oznakam za Črno na Koroškem. Sledi vzpon na prelaz Spodnje Sleme, z njega pa spust proti Črni na Koroškem in Koprivni. Ko prispemo v dolino, do križišča s cesto, ki vodi iz Koprivne proti Črni na Koroškem, nadaljujemo levo, v naslednjih križiščih pa sledimo oznakam za Olševo. Višje se asfalt dokončno konča, mi pa vzpon nadaljujemo po gozdni cesti, kateri sledimo do planinskih tabel na Zadnjem travniku, kjer parkiramo.
Pokraj puta:
Lovski bivak Foršnerca (1550m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Obel kamen (Olševa)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa) Zadnji travnik - Govca (Olševa)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zadnji travnik - Govca (Olševa)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje