Planinarenje

Planinarenje

Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeGrlovec / Ferlacher Horn / Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn
   Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn   
Vrijeme hodanja: 3 h
Ishodište: Dajčpeter / Deutcher Peter (700 m)
Cilj: Grlovec / Ferlacher Horn (1840 m)
Visinska razlika: 1140 m
Visinska razlika (po putu): 1140 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo po cesti navzgor do smerokazov za Grlovec / Ferlacher Horn. Naprej nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpenja ob potoku navzgor. Kolovoz se nato spremeni v peš pot, ki se še nekaj časa vzpenja ob strugi, nato pa zavije levo in se strmo vzpne. Pot, ki se kar strmo vzpenja nekoliko višje preči gozdno cesto. Naprej sledimo poti, ki je mestoma nekoliko slabše vidna a dobro markirana. Pot nas nato pripelje na gozdno cesto, kateri sledimo nekaj minut do mesta, kjer se levo navzgor odcepi peš pot. Pot naprej se sprva strmo vzpenja, nato pa strmina popusti in pot nas pripelje na zaraščen travnik za katerim stopimo na cesto.
Nadaljujemo levo in nato v križišču takoj desno. Naprej nadaljujemo po poti, ki se zložno vzpenja vzporedno s cesto vse do razpotja. Kmalu za razpotjem pot preči poseko in se nato ponovno začne strmeje vzpenjati. Pot nas nato mimo spominskega obeležja kmalu pripelje do razgledne točke s katere se nam odpre razgled proti severu. Pot se nato vzpenja po iglastem gozdu in se čez čas vrne na greben. Sledi hoja pod grebenom, na katerega pa se pot le redko vzpne. Kjer se pot približa grebenu je potrebna previdnost, da ne zdrsnemo v prepad. Gozd pa nato postaja vse redkejši in kmalu pred seboj zagledamo križ na vrhu. Sledi le še nekaj minut razgledne hoje po neporaščenem vršnem pobočju gore.
Pristup do ishodišta:
Čez mejni prehod Ljubelj se peljemo proti Celovcu / Klagenfurt. Za prvim tunelom bomo po dobrih 100m na levi strani opazili gostišče Dajčpeter / Deutcher Peter in za njim veliko parkirišče, kjer parkiramo.
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Dajčpeter / Deutcher Peter - Grlovec / Ferlacher Horn
klm     
11.12.2010
Po karavanških vrhovih je več tovrstnih spominskih obeležij. Kolegi jagri so res pravi prijatelji: skupaj se ga napijejo, medtem se eden od njih na skrivaj spravi na gostiteljevo ženo, ta (gostitelj) pa ga v zahvalo na skupniski jagi ustreli. Kasneje pa se je opravičeval, da ga je zamenjal s srnjadjo. Zgodba je aktualna v bistvu "deja vu"zavijanje z očmi
darh     
23.8.2012
V nedeljo smo se lotili vzpona na Grlovec po tej poti s krajšim ovinkom prek zanimivega sedla Eselsattel. Z orientacijo večinoma nismo imeli težav, le pri križišču gozdnih cest, ki je omenjeno v besedilu (sliki 10 in 11), se sprva nismo povsem znašli. Tik ob križišču je namreč pot cesto zgolj prečkala in se nato najprej nadaljevala pod cesto, nato nekaj časa po njej, sredi poseke pa je končno zavila tudi nad njo. Podrobnejši opis naše poti s slikami najdete tule.
VanSims     
23.8.2012
Pri Deutcher Petru dober pir!
klavdipo     
12.10.2013
Sem opazila, da obstaja žig, ali se ga dobi na vrhu ali v gostišču? Hvala in lep pozdrav!
Tadej     
12.10.2013
Lani je bil žig na vrhu, če je v gostišču tudi pa ne vem.
Fulcrum     
8.5.2015
Danes sem prehodil opisano pot (št. 603) od Dojčpetra do vrha Grlovca v dobrih dveh urah in pol. Pot je odlično označena in z orientacijo nisem imel nobenih težav. Najbolj pazljiv je treba biti na začetku, saj pot poteka po cesti, ki vodi na Ljubelj in je precej prometna. Ko se pot približa grebenu ni nobene nevarnosti za zdrs, seveda če ostanete na poti. Obeležja ob poti (slika št. 14) nisem zasledil.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje