Planinarenje

Planinarenje

Vranček - Veliki vrh (Košuta)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeVeliki vrh (Košuta) / Vranček - Veliki vrh (Košuta)
   Vranček - Veliki vrh (Košuta) (plezalna pot)  
Vrijeme hodanja: 3 h 10 min
Ishodište: Vranček (950 m)
Cilj: Veliki vrh (Košuta) (2088 m)
Visinska razlika: 1138 m
Visinska razlika (po putu): 1160 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: veoma zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na slabšo gozdno cesto in ji sledimo naprej. Cesta višje preči hudournik, se za tem rahlo vzpne in nas nato pripelje do mesta, kjer se le ta konča. Naprej prečimo most in nadaljujemo po kolovozu, ki se zmerno vzpenja po delno zaraščenem melišču. Kolovoz naredi nekaj ostrih ovinkov in nas pripelje s severnih pobočij Košute na južna pobočja Košutice.
Naprej se po večini vzpenjamo po gozdu, ki nas pripelje na večjo jaso. Tu se kolovoz usmeri ostro levo in se vzpenja proti planini Korošica. Malo pred planino prečimo pašno ograjo, kjer se nam odpre lep razgled. S travnika se usmerimo rahlo desno pod kočo, ki jo vidimo nad seboj. Pot se nato obrne levo in nas v nekaj korakih vzpona pripelje do koče na planini Korošica.
Od koče se usmerimo desno v smeri Velikega vrha proti Hajnževemu sedlu. Pot naprej preči pobočja Košutice po večini v rahlem vzponu skozi vse bolj redek gozd. Tej poti, ki postaja vse bolj razgledna sledimo do Hajnževega sedla, kjer se nam priključi pot iz Avstrije.
Na sedlu se usmerimo desno proti jugu v smeri Velikega vrha (levo Košutica). Že po nekaj metrih nadaljnje hoje vstopimo v plezalni del poti, ki je tehnično zahteven, pot pa izpostavljena padajočemu kamenju. V mokrem je ta del poti zelo nevaren za zdrs. Ko izstopimo iz plezalne poti imamo do vrha le še nekaj minut hoje po razglednem vršnem pobočju Velikega vrha.
Izhodišče - Korošica 1:35, Korošica - Veliki vrh 1:35.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo proti mejnemu prehodu. Ko zapustimo zadnji predor (prepoznamo ga po tem, da se za predorom na levi strani ceste nahaja melišče) bomo v prvem ostrem levem ovinku opazili cestarsko bajto in ob njej makadamsko cesto. Tu parkiramo na manjšem parkirišču ali pa se odpeljemo po slabši cesti naprej do naslednjega parkirišča, ki se nahaja malo višje.
Pokraj puta:
Planina Korošica (1554m), Hajnževo sedlo (1701m)
Prosječna ocjena izleta: 8,8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta) Vranček - Veliki vrh (Košuta)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Vranček - Veliki vrh (Košuta)
Gost     
31.3.2007
al se da tud iz planine kofce gor pridtzmedenzmeden
Gost     
31.3.2007
Seveda, se da.
Gost     
1.4.2007
Se da, pa še bolj sprehajalna pot je! mežikanje No, vsaj plezalna ni in zračna tudi ne, nikakor pa je ne priporočam v tem letnem času!
Gost     
1.4.2007
Tale opis pa neustrezno govori o brezpotju. Poti so jasne in vsaj od Hanžavega sedla dalje tudi markirana. Glede zahtevnosti pa tudi ni za pretiravati. Sem peljal Danca (s kondicijo), ki je bil prvič v hribih tukaj gor in dol na Kofce. Brez težav. Je pa lepa tura z Ljubelja do Matizovca. Samo dva avta je potrebno uporabiti. LP Vojko
Gost     
2.4.2007
Malo ste pomešali.Ni primerjave za obe poti na Veliki vrh z Kofc ali Hanževega sedla.S Kofc prekrasna tura v tem letnem času(ne pa sprehajalna)z Hanževega sedla pa v tem letnem času zahteven zimski vzpon,če jo sploh kdo shodi.
Gost     
8.11.2007
super super....čeprav malo težko v snegu vendar na koncu zasluženovelik nasmeh

lp
andrej jerina     
23.6.2008
Tudi jaz sem danes opravil omenjeno pot na Veliki vrh. Pot je za v lepem vremenu lepo označena, v kakšni megli pa zna nastati problem. Varovala so v dobrem stanju, skala je dobra, le na poti je veliko drobirja, zaradi česar previdno. Mislim, da je čelada na omenjeni poti kar obvezna, vsaj z moje strani, ker je danes kar nekajkrat priletelo dol. Nakratko: kratka, v začetku napeta a ne prezahtevna in na dele lepo zračna pot. LP Andrej
Sam.volk     
23.8.2008
Pot sva z ženo prehodila 18.8 08.Do planine Korošica in naprej do Hajnževega sedla,normalna planinska pot.Takoj z sedla pa se nadaljuje varovana plezalna pot.Zahteva kar nekaj previdnosti.Drugi del poti pa je kar zoprn zaradi drobirja.Vrh lepo razgleden.Vračala sva se po isti poti,kar pa je zahtevalo kar veliko previdnost.Celotna ocena,lepa tura.Lp Franc
NEIC008     
30.8.2008
Pot ni mačji kašelj.. Prvi del je kar strma plezalna pot, ki terja precej moči tudi v rokah, drugi del pa tudi strma vendar nezahtevna pot. Ni za vrtoglave!!velik nasmeh
jersy     
6.9.2008
tole pot nameram ju3 v primeru lepega vremena...kje se da potem nazaj na vranček?
hvala za odogovr
Tadej     
6.9.2008
Krožne poti ni, razen če si pripravljen eno uro hoditi po cesti nazaj do izhodišča.
Možen sestop na Kofce, s tam pa prek Matizovca do glavne ceste, ki vodi na Ljubelj (glavna cesta ima staro vzporedno po kateri se lahko povzpneš do izhodišča).
micmic     
10.9.2008
Če uživate v hoji po meliščih, se ob vrnitvi po isti poti, takoj ko sestopiš s "stene" na Hajnževo sedlo, splača zaviti levo in nadaljevati po stezi, ki se vije po vrhu melišč. Ko prideš nad pot, ki vodi v dolino, pa JUHUHU po melišču dol.
ben     
10.6.2009
Lep pozdrav!
Mogoče kdo ve kakšno je kaj stanje na poti, predvsem ali je še kaj snega na poti?
Hvala v naprej
ana     
21.6.2009
Danes smo šli po opisani poti,snega ni, varovala v redu.
Bojan_A     
10.8.2009
Še dobro da sem se danes odločil za to varianto naveličan raznih Begunjščic in Stolov.

Do planine Korošice sem tekel kar po cesti, čeprav je bilo težko zaradi grušča. Prečnica do Hanjževega sedla je zelo hitra- tekaška. Na poti na Veliki vrh pa sem treniral tek po plezalni poti ( v mislih tek na Triglav). Presenetila me je kako je strma in ponekod izpostavljena. Ampak gor grede brez problemov. Nazaj grede pa sem precej bolj pazil in ni bilo možnosti da bi tekel. Varovala so v redu, razen dveh razmajanih klinov.

S Hanjževega sedla sem si privoščil še kratek skok na Ljubeljsko Babo (Košutico). Nazaj do planine Korošice se mi ni ljubilo tečt, pa sem pot sekal po zelo neuhojeni lovski stezi skozi ruševje. Potem pa sem bil po bljižnicah zelo hitro pri avtu.

Zelo lepa tura.
lepenatka     
10.6.2010
Zdravo,je kdo hodil te dni na V. Vrh čez Hajnževo sedlo?
Kako je kaj s snegom in stanjem varoval?
Hvala za odgovor.
G
Tadej     
10.6.2010
Komentar 9.6.2010
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=11&id=737
lepenatka     
10.6.2010
Hvala in varen korak želim.nasmeh
robter     
19.7.2010
S 15 letnim sinom bil gor 13.7.2010, v prelepem vremenu.
Od cestarske bajte do Hajnževega sedla 1:25, brez ustavljanja na Korošici. Nato še 45 minut do vrha.
Uporaba čelade je priporočljiva.
Zatem sva jo udarila do Kofc in preko Kala, Završnika, Pirmanc in Kamneka kar do Tržiča.

5Xum     
3.5.2011
Kdo ve povedati, kakšne so trenutne razmere na plezalnem delu poti? Ker je stran severna, predvidevam da je zadeva še zasnežena?
JusAvgustin     
3.5.2011
pravilno predvidevaš... s pravo opremo se tudi iz severne strani da sedaj pristopit. Načeloma velja pa pravilo da v severne stene julija, ko je (načeloma) vse kopno!
Fric     
31.5.2011
Lijepa staza. Prošli u nedjelju 29.05.2011. Prekrasno vrijeme, izvanredni vidici! Snijeg cijelo vrijeme od Korošice. Ne znam, dio kroz stijene mi se čini daleko teži od npr. onog kroz "žrelo" na Storžić ili sjevernog prilaza na Raduhu, iako se po opisu puta tako i ne navodi. Vjerojatno ovuda prolaze većinom iskusni planinari. Najveći problem je u biti u vršnom dijelu gdje nema osiguranja, tako da po ledenom snijegu, zasigurno ne ide bez dereza i cepina, no sada to i nije bio preveliki problem. Vratili se na drugu stranu preko Kofce. Lijep dom, izvrsna hrana, brza posluga, kako i dolikuje Slovenskim domovima, a kad se još doda i prekrasno vrijeme i pogledi kao iz reklama, što reči, nego, savršeno. Fotke na www.pk-ivanec.hr!
zdomec     
31.5.2011
Fric, vase fotke se ne morejo videt na www.pk-ivanec.hr.
A si mogoce podal napacen naslov???
pozdravljen

Zdomec
Fric     
1.6.2011
Oprosti Zdomec!
Imaš i na www.ljepoteplanina.blogspot. com
ili na www.planinarenje.net/forum/index.php
Pozdrav!
garmont     
28.6.2011
Danes prehodil zgoraj omenjeno pot v obeh smereh. Glede na to, da so markacisti pred kratkim postavili na pot novo leseno lestev ( se pravi, da je bila delovna akcija ),sem pogrešal obnovljene Knafelčeve markacije in talne smerne črte, saj je pot v vršnem delu precej težko sledljiva. To velja še posebej na grebenskem delu poti.
Lp
brarut     
10.7.2011
Včeraj 9.7.2011 prehodili pot v obeh smereh. Prekrasno vreme le na sedlu je pihal močan mrzel veter, ki nas je spremljal tudi v steni, še posebej pa le pihalo zadnji del poti proti vrhu, ko hodiš po grebenu. Po spustu na sedlo še skok na Košutico, in na ajdove žgance s kislim mlekom na planino Korošicanasmeh. Zelo lepa tura ki ni pretirano zahtevna.
Manyana     
28.8.2011
Danes naredil krožno pot s spustom na Kofce (Matizovec). Zelo lepa tura, kot plezalna pot ni preveč zahtevna, pravi plezalni del je zelo kratek, bi pa markacisti lahko sanirali razmajane kline (jeklenice so v dobrem stanju, razmajanih klinov pa sem naštel kar nekaj - še dobro, da v suhem vremenu niso ravno nujno potrebni).
folpo     
10.9.2011
krožna tura podljubelj-korošica-košuta-košutica-pod ljubelj; plezalni del res kratek, razgled fantastičen, kamenje pa leti z vseh strani (na košuto po plezalnem delu)
petruša     
11.6.2012
Pozdravljeni, zanima me če je potrebno tu imeti samovarovanje ( šla bi otroka stara 13 in 14 let ), je težje kot na Peco po plezalni. Smo hodili že po dosti plezalnih poteh. Zato me zanima naj vzamemo poleg sebe ali ni potrebe. lp
ljubitelj gora     
11.6.2012
Sem šel po tej poti predkratkim, varovala vredu, kopno, če nisi prepričana potem ga vzami s seboj, itak je teža samo okol pol kile.
irska     
18.8.2012
Od včeraj nova vpisna knjiga na vrhu! Varovala, tudi tistih nekaj razmajahnih klinov, še držijo. Je pa res veliko kamenja!
NEIC008     
9.9.2012
Po daljšem času danes še enkrat gor.. Ali res nobenemu ne predstavlja problem kratek del poti (takoj po koncu prvega dela plezalne poti), ki ni varovan, pot pa speljana ob robu ''prepada'' z ogromno drobirja na poti in velika možnost zdrsa (vsaj zame). Nazaj zelo zelo zoprno prečkanje oz. spust..cool
Domch     
2.10.2012
Bil gor 22.09.2012. Lepa tura z ogromno živali po poti (gamsi, konji, belke, kavke, ...). Planina Korošica ima res lepo idilo. Plezalna pot je kratka in strma, varovala so brezhibna. Se pa strinjam s predhodnikom, da bi na tistem mestu lahko bilo varovano, ogromno je drobnega kamenja po poti in če sestopaš po tej poti moraš biti zelo previden. Boljša varianta je, če vam logistika omogoča, da se opravi krožna tura dol na Kofce in Matizovec. Pod vrhom je bil tudi sneg tako, da je bila potrebna še dodatna previdnost, drugače pa lep razgled in toplo vreme.
jprim     
4.10.2012
Se strinjam kar je napisal NEIC008, ...
po mojem mnenju, bi bilo treba malo popraviti glavo opisa poti,... namreč, piše plezalna pot in v nadaljevanju samo zahtevna, tukaj zadeve ne grejo skupaj, pa še varovanje se lahko pripiše, saj nekdo, ki ne pozna poti, ne ve, kaj naj pričakuje. Po opisu poti laho vzame pot za prelahko.
LP!
Domch     
4.10.2012
Pot je plezalan in s tem zagotovo zelo zahtevna, Je slična plezalni na Peco samo, da je bolj krušljiva. Čelada definitivno ja, samovarovanje pa po lastni presoji.
jax     
4.10.2012
Domch
4.10.2012 Pot je plezalan in s tem zagotovo zelo zahtevna, Je slična plezalni na Peco samo, da je bolj krušljiva. Čelada definitivno ja, samovarovanje pa po lastni presoji.

Ja, poleg tega pa še dejstvo, da za razliko od Pece ni drugega sestopa na izhodišče in je treba po isti poti. In sestop zna bit še bolj problematičen od vzpona.
Domch     
5.10.2012
Sestop je problematičen predvsem na delu kjer je ogromno kamenčkov in ni varoval, to mesto je med obema sklopoma varoval. Sestop je možen na Kofce samo je veliko več hoje.
jprim     
5.10.2012
Predlagam moderatorju, da popravi v glavi opisa poti, te podatke.
Pot je zahtevnejša kot na Peco, je pa sicer v isti skupini težavnosti plezalnih poti
LP!
urbancek     
5.10.2012
Ne pretiravajtemežikanjezavijanje z očmi.
NEIC008     
5.10.2012
Ne gre za pretiravanje temveč dejstva. Veliko (doma in v tujini)''zelo zahtevnih'' poti sem že obdelal, pa je marsikatera bistveno lažja od omenjene poti na Veliki vrh. zmeden
urbancek     
5.10.2012
Takšnih ali drugačnih "anomalij" pri ocenah težavnosti je v Sloveniji malo morje, ker je bilo staro poimenovanje napačno zastavljeno, zato je brezpredmetno razpravljati o tem (dokler se ne uvedejo nove in enotne ocene težavnosti). Velikokrat pa je tukaj vmes še subjektivno videnje posameznika, ki pa pri objektivni oceni težavnosti zraven nima kaj iskati. Tako je po mojem mnenju po tej stari in zgrešeni klasifikaciji "zahtevna označena pot" kar primerna oznaka za to pot. Seveda glede na to, da je bila po starem najvišja stopnja težavnosti zelo zahtevna označena pot...cool
NEIC008     
5.10.2012


NEIC008
11.8.2012 Hm hmP Zakaj je ta pot klasificirana kot zelo zahtevna?? Zelo razočaran,kajti današnji pohod po ''zelo zahtevni smeri'' popolno razočaranje. pot bi kvečjemu ocenil kot zahtevo, edino kar je ''zelo zahtevno'', pa je vožnja do parkirišča in nazaj domov.


Zgoraj je moj komentar za ''zelo zahtevno '' pot na Peco. Osebno, zame ni primerjave. Pot na Veliki vrh definitivno zahtevnejša. velik nasmeh
jprim     
5.10.2012
@urbanček
Ne pretiravam, ampak samo primerjam in berem ... in še vedno trdim tisto, kar sem zapisala zgoraj.
LP!
PREDO     
19.6.2013
Lep pozdrav!

Zanima me ali je mogoče kdo v kratkem hodil po tej poti in kakšno je kaj stanje glede snega, varoval..?

Hvala!
trk     
19.6.2013
Pot sem prehodil 15.6. letos, snega ni, varovala ok (2-3- klini malo razmajani zato previdno. Previdno tudi na mestu kjer ni varovano, ker je na poti dosti drobirja.
Janiel74     
23.6.2013
Včeraj prehodil to pot...pot je celo opisana v knjigi 55 zavarovanih plezalnih poti...res nevem po katerem kriteriju (ne zgledajo mi enotni) tu ni priporočljiv samovarovalni komplet...sam sem šel sicer brez, ampak vseeno...
DARINKA5     
29.7.2013
Včeraj prehodila to pot na vrh in po isti nazaj. Kjer ni varoval je malo zoprno, po večjem delu poti je zelo velika možnost padanja kamenja, zato brez čelade se ne odpravljajte tja.
ms_primoz     
7.10.2013
v soboto bil gor...plezalni del me je presenetil, presenetil me je greben, presenetila me je hoja po vseh štirih... skratka v zelo močnem vetru zna presenetiti prav vse eek
PD Tržič - trije klini so samo še za okras gor - bog ne daj na njih računati kot oprimek...
druge pa bo potrebno še v sončnem vremenu jit gor, da bom imel pravo oceno o vzponu na Veliki vrh nasmeh
Domch     
10.10.2013
Plezalni del je v rangu Pece sam, da je bolj krušljiv teren. Naltel si na veter in meglo in vsaka čast, da is vztrajal do vrha. Greben v normalnih pogojih ni nič posebnega, v takih pogojih ali snegu, kot mi lani, pa je vse bolj riski in adrenalin pa strah delata svoje.mežikanje Drgač pa lepa tura z lepimi na razgledi.
katja87     
19.10.2013
Včeraj, 18.10.2013, smo opravili krožno turo: Vranček - Planina Korošica - Košutica (zahodna pot) - Hajnževo sedlo (po vzhodni poti iz Košutice) - Veliki vrh (plezalna pot) - Kofce - Matizovec - Podljubelj.
Vreme je bilo sončno, brez oblakov, zato so bili tudi razgledi fantastični velik nasmeh

Sama plezalna pot na Veliki vrh je nekoliko bolj zahtevna, kot pa smo pričakovali, sodeč po slikah in opisu. Sicer smo vajeni hoditi po plezalnih poteh, vendar je za nekatere, ki pa niso, lahko problematično. Obenem ni nikjer omenjeno, da je del zgornje poti tudi grebenski, kar je lahko problem za vrtoglave. Tudi samovarovalni komplet ni nikjer omenjen, čeprav je v spodnjem delu kar nekaj zajl, zato bi ga vsem, ki niso 100% sigurni, priporočala. Zgornji del poti pa je večinoma bolj prosto plezanje.

Kljub pomanjkljivemu opisu, se nam je pot zdela super in bomo z veseljem še kdaj šli tu gor velik nasmeh Vsem pa priporočam, da imate čelado obvezno s sabo, saj je pot precej krušljiva mežikanje

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20131018-kosutica-in-veliki-vrh-plezalna-pot/izhodisce-matizovec-in-se-zadnji-pogled-na-veliki-vrh/21190804
5Xum     
1.11.2013
Danes sem bil gor, pot je v dobrem stanju, klini so vsi na mestu, snega zaenkrat nič.
jelka100     
30.5.2014
kaksne so razmere na poti??
bavdy2864     
2.6.2014
Ve kdo za razmere ??
gandalf     
9.6.2015
je bil zadnje čase kdo iz Hanževega sedla na vrh Velikega vrha? zanima me če je kaj snega kje?

hvala
velkavrh     
9.6.2015
gandalf, preberi si prispevek od palčka plezalčka na forumu pa boš vse zvedel o poti s Hanževega sedla na V. vrh.
misace     
10.6.2015
4.junija.2015 brez snega, zajle o.k. (na dveh mestih majčkeno zbita), na izstopu pred leseno čestvo pa en "zamašek" zemljine, mal bl previdno pa je. pa na kače pazit mežikanje
misace     
10.6.2015
lestev sem mislil nasmeh
gandalf     
10.6.2015
Hvala obema sem pa zasledil opis od palcka plezalcka. V petek je moj namen it pogledat zadevo cez kosutico pa na sedlo in gor
Barentoter     
12.12.2015
Kakšne so razmere v plezalnem delu. Hvala!
ivoma     
4.6.2016
danes prehodil omenjeno pot, ki je kopna.pazljiv je potrebno biti na moker drobir in blato na poti
magroman     
31.7.2016
Po včerajšni vrnitvi z morja,takoj pade ideja o jutranjem skoku na Veliki vrh.Prijatelja ponoči položi bolezen,torej sem šel sam.Ob 5,00 pri cestarski koči(do Podljubelja je deževalo),počakam še 15 minut in se zapodim v strmino.Pot lepa in dokaj strma,mimo koče,do sedla,poj pa u zajle.Pričakoval seveda kaj hujšega,pa ni nič posebnega.Do vrha 1 urco pa 50 minutk.Pri sestopu je mal zoprn tisti drobir,na sedlu zavijem takoj levo na melišča,ki se jih da zelo dobro izkoristiti.Se priključim markirani poti in urno v dolino.Nabralo se je 1 urco in 25 minutk.Lp
CarpeDiem247     
19.8.2016
Tole je pa videt lustna plezalna in kot vidim ne pretezka nasmeh
jax     
19.8.2016
Je simpatična, čeprav v tem opisu malo podcenjena, pa še precej krušljiva je. Pa malo zoprno je, ker je pravzaprav edini praktičen sestop po isti poti, to pa zna bit neprijetno. Sicer se pa strinjam - kratka, luštna in ne pretežka tura, čeprav je tudi ni za podcenjevat.
Ksandarela     
13.6.2017
Pozdravljeni planinci
prebrala sem vse komentarje o krušljivi steni in razmajanih klinih, vendar so ti že kar nekaj let stari... Prosim, če mi poveste, kakšne so trenutne razmere na plezalni poti, če je kaj snega glede na severni položaj in pa koliko je primerna ta pot tudi za sestop, glede na to, da so nekateri v naši skupini še začetniki v plezanju... jezik
Hvala že vnaprej velik nasmeh
garmont     
13.6.2017
Za začetnike bo sestop kar težaven. cool Na izpostavljenih delih poti je grušča precej, varoval tam ni. Na enem delu ti pomaga vrv, ki jo je nekdo tam navezal. mežikanje
Varovala so večinoma v redu, jih pa ni, kdo ve kaj veliko...zavijanje z očmi
Lunca     
15.6.2017
Tud js bi odsvetovala sestop. Pejte z dvemi vozili, enega pustite drugega na izhodišču, drugega pri Matizovcu, kjer lahko sestopite, mimo koče na Kofcah.
Ksandarela     
15.6.2017
Hvala za odgovor nasmeh
Lunca, zanimivo priporočilo, da se gre z dvema avtoma, ker sem prav študirala, kako bi zvozili tole, da bi sestopili mimo koče na Kofcah... hvala brihtna buča velik nasmeh
Nastasja     
9.7.2017
Včeraj sva bila s prijateljem na tej poti. Meni osebno se skale niso zdele krušljive, res pa je, da je nekaj kamnov majavih in je treba vsakega pred prijemom in stopom preveriti. Nekaj klinov je bilo majavih. Pri plezalnem delu je super, da je planinec/plezalec vsaj malo vešč plezanja. Midva s sestopom nisva imela težav, vendar imava dosti kondicije in jaz tudi izkušenj. Sem pa tudi sama razmišljala, da bi bilo idealno, da se z dvema avtoma zapeljeva do Matizovca, tam pustiva en avto in se zapeljeva do Vrančka. Nazaj grede proti Vrančku sva okoli 12. ure na poti videla dva rjava gada (glede prepoznavanja vrst sem laik). Eden je bil še na plezalnem delu, drugi tik pod sedlom oz. državno mejo. Oba sta bila mlajša in tako hitra, da ju nisva utegnila niti slikati. Slišala sta naju, ker sva se glasno pogovarjala in ker sem kot prva uporabljala palice. Če gledamo pod noge, ni prav nobene bojazni, da bi nas kateri ugriznil, saj so res zelo plašni. Na pot pridejo, ker je na kamenčkih toplo.
CarpeDiem247     
18.7.2018
Danes osvojili Veliki vrh tudi po tej poti in razmere so odlične (vsa varovala v dobrem stanju, tudi omenjena vrv je še zmeraj tam v pomoč). Povratek pa rajši po poti mimo Kofc, torej z dvema avtoma (drugi pri Matizovcu) in hvala za nasvet ljudem s tega foruma! nasmeh
Edina     
30.8.2018
V kakšnem stanju je ta trenutek pot sem zapisala pod trenutne razmere, tukaj pa glede na različnost gornjih zapisov citiram Stanka Klinarja, ki je prvi vodnik po Karavankah napisal že pred pol stoletja, citat pa je star najmanj dobrih dvajset let: "Pot je med najzahtevnejšimi in pokrajinsko najpestrejšimi v Karavankah. Vodi čez mogočno severno skalovje. Zavarovalo in markiralo jo je SPD okrog leta 1930, leta 1982 so jo tržiški markacisti temeljito obnovili." Tudi dandanes ni bistveno drugače in je prav, da je označena z oznako zelo zahtevno. Dodala bi še, da navedba časa tri ure ni v skladu za povprečnega hodca. Že samo dejstvo, da gre za skoraj 1200 višincev, od tega jih na zahteven del nad sedlom odpade ena tretina, kjer se hiteti ne da, če nočeš prožiti kamenja, potrjuje mojo trditev. Dodaten čas zahteva tudi samovarovanje v zavarovanem delu. Seveda moj priklon "magromanu", in njemu podobnim, ki je za gor in dol porabil dobre tri ure in še to v mokri skali, saj je po njegovem zapisu na izhodišču deževalo. Torej, kdor bo za pot porabil pol ure več in pazil na one, ki plezajo pod njim, mu ni treba v obraz zardeti, temveč bo navdušen nad vzponom slavil na enem čudovitem Velikem vrhu. Pa srečno na potkah vsem; tahitrim, povprečnim in tudi onim počasnejšimnasmeh
Domch     
15.10.2018
Pot trenutno zelo nasuta z gruščem, blatna, mastne skale v srednjem delu, 3 klini se majejo, v pomoč sta dve navpični vrvi in pa veje borovčkov. Za gor kar neugodno za dol pa zelo neugodno, če že ne nevarno za zdrs.
trdi     
28.6.2019
Uf presenetljivo zahtevna pot zaradi objektivne nevarnosti. Vstopni del v steno super, vsaj dokler so jeklenice. Zelo zoprn kamin višje s sumljivimi klini, pri drugi vrvi pa skoraj samomorilski vzpon po strmi ne stabilni zemlji. Še dobro da je ta vrv. Od kamina naprej bi morala biti jeklenice vsaj do lesene lestvice. Od lesene lestvice naprej pa lep grebenski sprehod s čudovitimi razgledi. Spodnji del plezalne poti je definitivno zelo zahteven, čelada je nujna, svk pa ne koristi, ker na najzahtevnejših delih ni jeklenice.

Dol sem šel na Kofce, vmes je tudi neka razmajana jeklenica z izpuljenimi klini.

Skratka PD Tržič v vsem svojem sijaju. Predlagam jim, da en vikend zaslužek na Kofcah namenijo za jeklenice, pa bo vse urejeno...
trdi     
2.7.2019
No evo, samo čakal sem kdaj bodo smrtne žrtve. A bodo tu tudi leteli nadzorniki zapirat pot tako kot na Komarčo, ki je v primerjavi s stanjem te pravi biser? Aja tu ni turistov...
Majdag     
2.7.2019
Žalostno, zadnji vzpon vedno previdnega Janeza Novaka. Iskreno sožalje svojcem..
ločanka     
2.7.2019
Tudi mene je razžalostila ta novica, saj je bil Janez zvesti opisovalec svojih tur na tem forumu. V juniju jih je objavil vsaj sedem in tako vsem nam bogatil spisek trenutnih razmer.
Naj počiva v miru!
Kamen40     
19.9.2020
Pot je sedaj zgledno urejena. So nove jeklenice. Se pa strinjam s predhodniki, če je možnost pojdite z dvema avtomobiloma.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje