Planinarenje

Planinarenje

Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeVeliki vrh (Košuta) / Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta)
   Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta)   
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Mrzli studenec (1300 m)
Cilj: Veliki vrh (Košuta) (2088 m)
Visinska razlika: 788 m
Visinska razlika (po putu): 788 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na peš pot v smeri doma na Kofcah in kapelice. Razmeroma strma pot pa nas po približno 20 minutah hoje pripelje iz gozda na jaso ob robu katere opazimo kapelico.
Naprej nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne čez pas gozda in nas višje pripelje na travnata pobočja planine Kofce. Od tu do planinskega doma na Kofcah imamo le še nekaj minut prijetne hoje.
Od planinskega doma nadaljujemo v smeri Velikega vrha in Kladiva po sprva nekoliko slabše vidni poti, ki se začne vzpenjati čez razgledni travnik. Po 15 minutah hoje od doma na Kofcah pridemo do lepega razgledišča pri križu.
Pot se nato rahlo spusti in nas v nekaj minutah pripelje do strmejši pobočij Košute. Pot se nato vzpne čez pas rušja, kjer nas pripelje na razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Kladivo in Kofce gora) po poti, ki se prečno vzpenja čez vse bolj strma pobočja. Pot, ki naprej poteka po neporaščenem pobočju pa nas kmalu pripelje do kratkega strmega dela, kjer nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno). Ko prehodimo ta del se pot obrne rahlo proti levi in se naprej razmeroma strmo vzpenja čez travnato pobočje. Vse bolj razgledna pot pa nas nato pripelje v manjšo dolinico po kateri se povzpnemo skoraj do mejnega grebena, kjer se nam z desne priključi grebenska pot. Pot nato iz dolinice ponovno preide na južna pobočja, kjer po južni strani obide vrh »Toplar (2000m)« in nas za tem pripelje pod vršno pobočje Velikega vrha. Pot, ki je nekaj časa potekala ob grebenu se tu le temu umakne in se nadaljuje v prečnem vzponu po prisojnih pobočjih. Višje pot zavije ostro desno in nas nato v nekaj minutah pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - Kofce 30 minut, Kofce - Veliki Vrh 1:45.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj. Naprej se zapeljemo v središče Tržiča in cesti sledimo skozi Dolžanovo sotesko do vasi Jelendol, kjer nas oznake za planine Kofce, Šija in Pungrat usmerijo levo. Cesta nato izgubi asfaltno prevleko in se začne strmo vzpenjati. Tej cesti v križiščih sledimo v smeri planine Kofce. Ko ob cesti opazimo oznake za Kofce in kapelico parkiramo na parkirišču ob cesti (do sem iz Jelendola približno 4,7 km).
Če zgrešimo to izhodišče lahko do doma na Kofcah pridemo še po dveh bližnjih poteh, ki sta dobro označene (lahko tudi po slabši cesti).
Pokraj puta:
Dom na Kofcah (1488m)
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta) Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Mrzli studenec - Veliki vrh (Košuta)
Gost     
7.8.2007
Brane V. -prva letošnja tura v Karavanke-za prvo turo kar ustrezno.Cesta v slabem stanju,priporočam samo za terence.Kofce so res lep kraj za počitek.Obisk je velik.Nato pa sledi lahek ,ne predolg pohod na Veliki vrh. Danes je bilo izredno lepo,ne prevroče,lep razgled.
heinz     
18.6.2009
Iz Tržiča do Mrzlega studenca oz izhodišča (ob cesti ne opazimo dobesedne kapelice, ampak zglj oznako zanjo; -da ne bo pomote),je kar dolga pot (blizu pol ure vožnje). Ne bo napak preveriti, ali imamo v rezervoarju dovolj goriva. Črpalke so kar daleč odtod..
Kriška     
19.6.2009
Če si tole pot prevozil te dni, me zanima, v kakšnem stanju je trenutno?
heinz     
19.6.2009
Včeraj je bilo to. Stanje poti oz ceste je O.K. Nobenih kolesnic ali kaj podobnega. Pelješ prav lepo -po izravnani površini.
LP Heinz !!
Mate07     
19.5.2010
Kakšne so razmere na Velikem vrhu?
DD     
24.5.2010
vceraj smo se odpravili na veliki vrh po omenjeni poti, cesta do kofc je normalno prevozna razmere na vrhu so dobre snega na juzni strani prakticno ni oziroma nas ne ovira pri hoji.
lp
robter     
23.8.2010
Včeraj startali na družinski celodnevni pohod. Kofce počitek 5 minut, nadaljevanje poti na Veliki vrh, vmes še osvojitev Toplarja (2000 m). Po malici na vrhu smo odšli nazaj, ter prečili gremen proti Velikemu Kladivu, preko Kofce gore. Krajši postanek še na Malem Kladivu in nato vzpon na Veliko Kladivo. Sledil je spust na planino Šija in naprej proti Kofcam in do avta.
Skupne hoje neto cca 5 ur, bruto 8 ur. Vreme je bilo res idealno, zato se nam ni mudilo in smo na Kladivu eno uro uživali v razgledih.
Zvonček     
31.8.2011
Zdravo,

v kratkem nameravamo na Kofce z Mrzlega studenca. V kakšnem stanju je cesta letos? Če berem zgornje komentarje, je bila leta 2007 v zelo slabem stanju, v letu 2009 v dobrem, mogoče je tako tudi letos? nasmeh LP
DiNoce     
31.8.2011
Jst sem bil gor julija in je cesta lepo prevozna. Sicer bolj počasi ampak se da pridet do gor.
Zvonček     
31.8.2011
DiNoce, hvala.
rebecca     
23.1.2012
Zdravo,
zanima me če je bil kdo v kratkem po tej poti gor in kakšne so razmere na njej? Hvala za odgovor
Kofce     
24.1.2012
Zdravo! Cesta iz Jelendola do Kofc je fino peledenela in zasnežena eek , tako da z navadnim avtom dostop ni možn...še na 4×4 v poštev pridejo verige!! Nato je pot mimo kapelice do nas prehodna z malimi derezami, za naprej so nam pa pohodniki poročali da je obvezno imeti velike dereze saj je pot sicer shojena a nevarna...zopet je zapadlo malo snega in na nekaj koncev ga je zapihalo kar preko pasu nasmeh Varno in srečno! mežikanje
rebecca     
20.3.2012
Živjo,
zopet sprašujem kako je prevozna cesta do Mrzlega studenca z osebnim avtomobilom, namreč v petek bi se odpravili na Veliki Vrh po tej poti?
Hvala za odgovor
Kofce     
20.3.2012
...cesta do ravni je sedaj že popolnoma kopna in zato ni nobenega problema nasmeh Srečno!
balon     
11.8.2013
v kakšnem stanju je cesta do izhodišča?

Hvala in lep pozdrav
tinky     
11.8.2013
bil letos že dvakrat, nazadnje 30. 6., cesta v dokaj dobrem stanju. lp.
balon     
15.8.2013
hvala nasmeh
AdryBK     
20.9.2013
Zdravo,
Ali je pot do Mrzlega studenca normalno prevozna..ne preruka totalno avta in ali je na Velikem vrhu morda se sneg?
Caca     
20.9.2013
Tudi mene zanima pot do Mrzlega studenca,in če je kaj snega.V nedeljo smo namreč nameravali gor.
starakapa     
20.9.2013
Ravno danes se vračam iz Velikega vrha in Kladiva,Snega ni,ljudi ni,koča je odprta ob sobotah in nedeljah
barabica     
11.7.2014
pozdravljeni!
zanima me kakšna je prevozna cesta do Mrzlega studenca z osebnim avtomobilom in kuk je kj snega na vrh? hvala lp
ucakakla     
12.12.2015
Pozdravljeni.
Tudi mene zanima, če je cesta do Mrzlega studenca trenutno prevozna z osebnim avtomobilom? Razmišljam namreč, da bi se jutri odpravila. Hvala za odgovore!
ninck13     
13.12.2015
Kako je s cesto, ze vemo?
sh     
13.12.2015
Brez težav se pripelješ do Mrzlega studenca. Na nekaterih mestih je sicer malo ledeno, vendar je to predvsem tam kjer se cesta že izravna.
stilc88     
15.4.2016
Se je kdo peljal te dni do mrzlega studenca? Je pot kopna? Hvala
franjo66     
18.2.2017
Se je kdo peljal te dni do mrzlega studenca? Je pot kopna? Hvala
Laščan     
21.6.2018
Kakšno je stanje makadama iz Jelendola do izhodišča Mrzli studenec ? Lp
tinky     
22.6.2018
Bil v sredo 20.6. Cesta vdokaj dobrem stanju.
Laščan     
22.6.2018
Hvala !
Erik29     
13.1.2019
Zdravo. Zanima me kakšna je pot ko se zaključi asfaltna cesta..je normalno prevozna in kakšne so razmere na košuti, imam v planu jutri obiskati.
Matej72     
13.8.2019
Kako je s cesto do Mrzlega studenca? Je zapora ceste do Jelendola stalna?
Lunca     
13.8.2019
Zapora je vsak dan od 7 do 18.
Valinap     
21.8.2019
Je še vedno zapora? Kako torej do Mrzlega studenca?
bogorski     
22.8.2019
Zapore bodo do preklica (novice Komunale Tržič nasmeh) - od ponedeljka do sobote, med 7. in 17. uro. V nedeljo ne delajo. Je sicer tudi obvoz (Lom pod Storžičem – Potarje –Tič – Pinč – Vetrih - Bezgovca – Jelendol). Gozdna cesta se mi zdi, da je slabšem stanju kot zadnja leta.
Lunca     
23.8.2019
drži... gozdna cesta je res slaba.
panda     
23.8.2019
pred 7.uro je torej možno in po 18. uri mimo, ko se vračaš ? hvala za odgovor.
bogorski     
23.8.2019
Uradne zapore so čez dan nasmeh od 7. ure zjutraj in do 5. ure popoldan. Trenutno je kar dolgo gradbišče ...
timgalema     
29.1.2020
zanima me kake so razmere sedaj za na Košuto prek mrzlega studenca?

hvala za info,lp
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje