Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Žingarica / Singerberg / Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg

Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg

Print
Ishodište: Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (549 m)
Širina/Dužina: 46,5224°N 14,1765°E
Vrijeme hodanja: 3 h 55 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 1040 m
Visinska razlika po putu: 1085 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 199
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 73
Broj komentara: 0
Pristup do ishodišta:
A) Kroz tunel Karavanke vozimo se do Austrije, a potom autocestom prema Beljaku, kojeg napuštamo na prvom izlazu. Od točke, kada smo sišli s autoceste, pratimo putokaze za Šentjakob v Rožu / Sankt Jakob im Rosental. Dolaskom do navedenog naselja vozimo se glavnom cestom također pored Podgorja / Maria Elend i naselja Sveče / Suetschach do naselja Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental, gdje nakon trgovina Billa i Penny skrećemo desno u smjeru naselje Sine / Sinach. Budući da uz raskrižje nema parking mjesta za planinare, vozimo se još malo i onda parkiramo na odgovarajućem mjestu uz cestu.
B) Preko graničnog prijelaza Ljubelj vozimo se prema Austriji, gdje glavnom cestom prema Celovcu / Klagenfurt am Wörtersee vozimo do drugog kružnog toka, odakle nastavljamo vožnju u smjeru izlaza Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental (glavna cesta prema Celovcu odlazimo prije prijelaza Drave). U Bistrici v Rožu, kod auto kuće Peugeot, skrećemo lijevo na sporednu cestu u smjeru zubara (na ploči Zahnartz, oznake za selo Sine / Sinach su samo iz suprotnog smjera). Budući da uz raskrižje nema parking mjesta za planinare, vozimo se još malo i onda parkiramo na odgovarajućem mjestu uz cestu.
C) Iz Dravograda ili Slovenj Gradeca vozimo se do Ravna na Koroškem, a zatim nastavljamo vožnju u smjeru graničnog prijelaza Holmec. Kada se vozimo u Austriji prvo vozimo prema Pliberku / Bleiburgu, a zatim pratimo putokaze za Globasnicu / Globasnitz i naprijed Železna Kapla / Bad Eisenkappel, Borovlje / Ferlach. Iza Borovlja na kružnom toku uključujemo se na cestu preko graničnog prijelaza Ljubelj. Ovdje u prvom kružnom toku nastavljamo u smjeru Celovca / Klagenfurta, u drugom u smjeru Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental. U Bistrici v Rožu, kod auto kuće Peugeot, skrećemo lijevo na sporednu cestu u smjeru zubara (na ploči Zahnartz, oznake za selo Sine / Sinach su samo iz suprotnog smjera). Budući da uz raskrižje nema parking mjesta za planinare, vozimo se još malo i onda parkiramo na odgovarajućem mjestu uz cestu.
Opis puta:
Iz Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental nastavljamo asfaltnom cestom kojom se uspinjemo prema selu Sine / Sinach. Tijekom uspona cestom se neko vrijeme otvara lijep pogled na Bistričko jezero / Feistritzer Stausee, a malo naprijed dolazimo do križa Olipcov križ, gdje se put prvi put odvaja.
Nastavljamo ravno (moguće i lijevo, jer se staze brzo spajaju) i po blagom asfaltu brzo dolazimo do sljedećeg označenog križanja, a s kojeg idemo lijevo (desno zapadna staza na Psinski vrh / Sinacher Gupf) u smjeru Psinski vrh i sedlo Vranjica / Oreinzsattel. Na asfaltnu cestu s lijeve strane brzo se spaja već spomenuti put koji se odvaja kod križa Olipcov križ, te nastavljamo pored nekoliko kuća. Kod zadnje kuće gdje se s lijeve strane spaja staza iz naselja Šentjanž v Rožu / St. Johann im Rosental završava asfalt, a mi nastavljamo desno makadamom u smjeru Psinskog vrha preko prevoja Vranjica. Neko vrijeme hodamo makadamskom cestom koju na raskrižjima pratimo u smjeru buktinje, a malo dalje s ceste skrećemo blago desno markiranom stazom koja u šumi zbog utovara trupaca nestaje. Kada šuma završi, nastavljamo čistinom (i na ovom dijelu staza je teško prati), a kada dođemo do kolovoza nastavljamo desno do ulaza u šumu, gdje se opet pojavljuju buktinje. Dalje hodamo rijetko posjećenom stazom koja u početku prolazi kolničkim putem kroz šumu, a kasnije neko vrijeme prolazi kraćim močvarnim dijelom. Zarasla staza se nakon toga vraća u šumu i neko vrijeme se strmo uspinje. Staza puna barijera, uglavnom granja i srušenog drveća, potom prelazi na strmu padinu, gdje prelazimo lijevo, te prati i križanje bujičnog potoka. S druge strane potoka još kratko vrijeme možemo ići pješačkom stazom, a zatim dolazimo do veće čistine, gdje se prvo penjemo preko nekoliko srušenih stabala, da bi nakon srušenih stabala staza gotovo u potpunosti nestala. Kroz čistinu nastavljamo koso lijevo, a kada dođemo do mjesta gdje se padina strmo spušta prema drugoj bujici, nastavljamo desno prema gore. Ovdje se ponovno pojavljuje staza, a primjećujemo i nekoliko buktinja. Kada se put vrati u šumu, stupamo na kolovoz po kojem nastavljamo uspon. Kolovoz se brzo izravnava, a na obližnjem označenom raskrižju prelazi u šumski put.
Nastavljamo desno u smjeru Psinskog vrha (lijevo Šentjanž v Rožu) i nastavljamo malom dolinom, gdje brzo dolazimo do prvog križanja na sedlu Vranjica.
Ovdje idemo lijevo u smjeru Žingarice / Singerberga (nastavimo li ravno onda se na drugom križanju na prevoju Vranjica možemo popeti na Psinski vrh) i počinjemo se uspinjati dijagonalno makadamskom cestom. Slijedi kosi uspon lijevo gdje se uspinjemo po padinama vrha Rabenberg, a na križanjima slijedimo širi ili markirani put. Više, na predjelu Velika ravna cesta se neko vrijeme spušta, a zatim se koso uspinje do prevoja Albink, gdje je označeno križanje.
Nastavljamo lijevom cestom u smjeru Singerberga (ravno se možemo spustiti u Slovenji Plajberk, a desno vodi nemarkirana cesta na Rabenberg), koja se počinje uspinjati koso lijevo i prilikom uspona otvara se lijep pogled prema sjeveru. Kada opet izađemo na greben Singerberg dolazimo do lijepog vidikovca, gdje se nalazi veći križ, a pored njega upisna kutija sa upisnom knjigom.
Nakon križa slijedi lagani spust, a nakon uzletišta za paragliding cesta se ponovno počinje uspinjati i uz rub šume se odvaja.
Nastavljamo markiranom blago lijevom cestom koja nas kroz šumski trak ponovno dovodi na panoramski greben, kada se vratimo u šumu, ubrzo dolazimo do križanja, gdje se s desne strane uključuje direktna staza iz Slovenjeg Plajberka.
Nastavljamo lijevo u šumu markiranom pješačkom stazom koja se uspinje do ogledne točke 1556. Od navedene točke slijedi lagani spust, a dolaskom na cestu idemo ravno, i dalje prema istoku. Ovdje cesta prolazi južnim padinama planine, a mi je napuštamo na dijelu gdje s nje blago lijevo skreće markirana staza. Slijedi uspon grebenskom stazom, te uz povremene poglede hodamo sve do križa na vrhu Singerberg.
Feistritz im Rosental - Sine 15 minuta, Sine - sedlo Vranjica 1:50, sedlo Vranjica - sedlo Albink 0:50, sedlo Albink - Singerberg 1:00.
Opis se odnosi na stanje u lipnju 2018. i prosincu 2019.
zemljovid puta - Žingarica / Singerberg
Ob poti: Sine / Sinach (619m), Sedlo Vranjica / Oreinzsattel (1122m), Albink / Halbingsattel (1360m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama
Slike:
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg1
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg2
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg3
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg4
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg5
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg6
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg7
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg8
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg9
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg10
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg11
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg12
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg13
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg14
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg15
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg16
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg17
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg18
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg19
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg20
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg21
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg22
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg23
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg24
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg25
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg26
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg27
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg28
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg29
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg30
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg31
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg32
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg33
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg34
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg35
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg36
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg37
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg38
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg39
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg40
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg41
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg42
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg43
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg44
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg45
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg46
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg47
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg48
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg49
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg50
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg51
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg52
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg53
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg54
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg55
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg56
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg57
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg58
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg59
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg60
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg61
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg62
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg63
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg64
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg65
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg66
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg67
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg68
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg69
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg70
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg71
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg72
Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg73
Rasprava o izletu Bistrica v Rožu / Feistritz im Rosental - Žingarica / Singerberg
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići