Planinarenje

Planinarenje

Tinčkova koča - Vrtača

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeVrtača / Tinčkova koča  - Vrtača
   Tinčkova koča - Vrtača (po SV grebenu)  
Autor opisa:JusAvgustin
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Tinčkova koča (1070 m)
Cilj: Vrtača (2181 m)
Visinska razlika: 1111 m
Visinska razlika (po putu): 1111 m
Zahtijevnost: alpinistički uspon
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Stol in Begunjščica 1:25000
Preporučljiva oprema (ljeto): svjetiljka, šljem
Preporučljiva oprema (zima): svjetiljka, dereze, cepin, šljem
Opis puta:
Od Tinčkove koče sledimo markirani poti proti Domu pri izviru Završnice, od tam pa nadaljujemo po markirani poti proti Zelenici. Ko se 5 minut od Doma pri izviru Završnice dolina razširi in položi, zavijemo levo in skozi gozd ter rušje pridemo na markirano pot Zelenica - Stol. Sledimo ji v smeri Stola do desnega odcepa steze navzgor skozi rušje v krnico Suho rušje. Nadaljujemo po stezi mimo balvanov do zatrepa krnice. Na sedlu Žleb, se je potrebno usmeriti v levo in pod steno Zelenjaka prečiti do škrbine med Zelenjakom in Vrtačo. Nekaj začetnim krušljivim robom se umaknemo malce levo, potem po grebenu dosežemo vznožje stene. Po izraziti gredini/poklini splezamo v desno navzgor do zapore. Tu nas čaka najtežji del, z gredine naravnost navzgor plezamo ob večjem skalnem bloku na naši desni strani (za levo roko dobrih oprimkov nekako ni) in nad njim po nekaj lažjem skrotastem svetu v levo navzgor dosežemo grebenski rob.(možic) Navzgor nas čaka nekaj zoprnih metrov zelo strmega in krušljivega plezanja (nikar preveč v desno), nad pragom pa je glavnih težav konec.
V manj strmem svetu v desno navzgor dosežemo kompaktnejšo skalo in čez kratek strm skok splezamo na rob. Po robu (težje, spodaj se malce umaknemo na levi strani) ali desno od njega (bolj podrto) kmalu priplezamo na vršno ramo. Do vrha Vrtače nas čaka še lažji, a krušljiv grebenski zaključek.
Težave so II.(-III.) stopnje
Smer NI opremljena.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo približno 5 km do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju, zato lahko parkiramo že prej, recimo na koncu planine Pri Žagi, kjer cesta ponovno zavije v gozd, kar nam pot podaljša za 15 minut.
Pokraj puta:
Dom pri izviru Završnice (1375m), Zelenjak (2024m), Palec (2026m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=4)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Vrtača
JusAvgustin     
24.8.2013
se opravičujem za kvaliteto slik, kmalu naredim spet to turo, tokrat z boljšim fotoaparatom!

LP, Jušmežikanje
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje