Planinarenje

Planinarenje

Tinčkova koča - Vrtača

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeVrtača / Tinčkova koča - Vrtača
   Tinčkova koča - Vrtača (skozi Zagon)  
Vrijeme hodanja: 3 h 30 min
Ishodište: Tinčkova koča (1070 m)
Cilj: Vrtača (2181 m)
Visinska razlika: 1111 m
Visinska razlika (po putu): 1111 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza, djelomično zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
Z izhodišča nas oznake za Valvasorjev dom in Stol usmerijo levo na širok kolovoz, ki preide v gozd. Že po nekaj 10 metrih markirana pot proti Valvasorjevemu domu in Stolu zavije levo, mi pa nadaljujemo rahlo desno, po kolovozu, ki nas vodi še mimo nekaj koč. Pot nadaljujemo po neoznačenem kolovozu, ki se najprej zmerno, višje pa razmeroma strmo vzpenja skozi gozd. Še nekoliko naprej se kolovoz spremeni v gozdno stezo, le ta pa se pred prečenjem hudournika razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji desni poti, ki preči hudournik, nato pa se nekaj minut le zmerno vzpenja skozi gozd. Pot kmalu postane precej strma in na posamezne dele nekoliko težje sledljiva. Pot skozi dolino Zagon ima v zgornjem delu nekaj razpotij, mi pa na vseh izbiramo desne odcepe (tudi, če na katerem nadaljujemo naravnost, se višje priključimo na pot, ki vodi s sedla Šija proti Stolu, le da jo dosežemo bolj zahodno).
Višje, na višini približno 1500 metrov, nas pot prehodno popelje prav v dolinico, iz katere pa se kmalu umakne nekoliko v desno. Na tem delu prispemo na še eno manj opazno razpotje, kjer gremo še enkrat desno, v nadaljevanju pa se prečno vzpenjamo ob lepih pogledih na Stol, Srednjo peč in okoliške gore. Sledljiva, a na dele bolj zaraščena pot, se postopoma položi in se vrne v hudourniško dolinico. Kratek čas se vzpenjamo ob manjšem hudourniku, nato pa dosežemo spodnjo pot na Stol.
Omenjeni poti sledimo rahlo desno do bližnje podrte betonske bajte, od tam pa desno v smeri sedla Šija in Zelenice. Sledi kratek vzpon, nato pa pot zavije levo ter se v nadaljevanju prečno vzpenja po severozahodnih pobočjih Srednjega vrha. Po nekaj minutah se prečenje konča, pot pa nas pripelje na sedlo Šija, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Vrtače (desno Srednji vrh, naravnost Dom pri izviru Završnice) po poti, ki se vzpne skozi pas ruševja in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do zgornje poti Zelenica - Stol.
Tu nadaljujemo levo v smeri Stola, a le nekaj korakov, nato pa bomo opazili slabše uhojeno stezico, ki se nadaljuje po pobočju skoraj naravnost navzgor (če ne najdemo odcepa poti lahko nadaljujemo tudi v smeri Zelenice in nato na označenem razpotje levo navzgor). Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in se po nekaj minutah nadaljnje hoje priključi široki markirani poti od Zelenice. Nadaljujemo levo in vzpon nadaljujemo po poti, ki se strmo vzpenja proti stranskemu grebenu Vrtače. Višje pot zavije rahlo v levo, preči strma, deloma kamnita pobočja in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na prej omenjeni greben, kjer pot zavije ostro v desno (naravnost navzdol Stol mimo Vatelce oz. Sklede).
Pot naprej se prične strmo vzpenjati po precej strmih in za zdrs nevarnih pobočjih. Višje nas pot pripelje na glavni greben Karavank, kjer se le ta položi. Sledi približno 20 minut hoje po in ob grebenu, ki je mestoma nekoliko izpostavljen, v celotnem delu pa nevaren za zdrs. Tej razgledni poti nato sledimo vse do vrha Vrtače.
Zaradi strmih trav je predvsem v mokrem velika nevarnost zdrsa.
Izhodišče - Šija 1:40, Šija - Vrtača 1:50.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltirani cesti. Cesta kmalu postane makadamska, mi pa ji sledimo do parkirišča v bližini Tinčkove koče. Cesta je v zgornjem delu pogosto v precej slabem stanju.
Pokraj puta:
Šija (1693m)
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača Tinčkova koča - Vrtača
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tinčkova koča - Vrtača
Kanjavec123     
1.10.2017
Danes sva se s prijateljem povzpela na Vrtaco. Gor hodila priblizno 4 ure (ker sva startala pes se nizje od Tinckove koce), dol 3h15min. Na delu poti, ki ga kazejo slike 17, 18, 19 je treba biti res pozoren, da te kaka napacna pot ne zavede - midva sva malo zasla po eni, za katero sva na koncu ugotovila, da je od kakih zivali/crede in ne pelje nikamor nasmeh Bila je dobro uhojena, tko da na zacetku ni tako izgledalo. Se vrnila in lepo nadaljevala naprej. Na zalost se v jeseni v teh koncih pogosto zadrzuje megla/nizka oblacnost, vsaj pri vrhu, tako da razgleda nisva videla. Na vrhu bilo dosti ljudi ko sva prisla (kake 6) in tudi na poti jih kar nekaj srecala. Nevarnost zdrsa je, se zlasti zato, ker sonce ne pride do tal in je pot vlazna in na predelih rahlo blatna. Snega je bilo cisto malo se, samo nekaj otockov sem ter tja. Lepa tura, sva ze razmisljala da bi naslednjic turo povezala s Stolom
Ulmus     
6.8.2018
Včeraj sem pot prehodil z 8-letnim sinom. Od Tinčkove koče do vrha Vrtače 3 ure. Pot skozi Zagon je dobro uhojena, ključno je le razpotje pred hudournikom, kjer je treba iti naravnost (desno) čez hudournik. Opis poti omenja mnoga razpotja, ki jih midva niti nisva opazila. Če se sledi najbolj uhojeni stezi, prideš do podrte betonske bajte na planini Za Šijo (slika 28), potem pa je vse označeno in markirano. Lep izlet, primeren tudi za otroke z malo več kondicije. Vrnila sva se čez Zelenico, med spustom pa s Šije skočila še na Srednji vrh, s katerega je krasen razgled na Vrtačo.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje