Planinarenje

Planinarenje

Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeAndrejev dom na Slemenu / Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu
   Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu (po cesti)  
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Črna na Koroškem (574 m)
Cilj: Andrejev dom na Slemenu (1086 m)
Visinska razlika: 512 m
Visinska razlika (po putu): 512 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do centra Črne na Koroškem, kjer se nahajajo spomenik, avtobusna postaja in župnijska cerkev sv. Ožbalta. Od središča kraja, kjer je tudi krožišče in večje število planinskih smernih tabel, nadaljujemo v smeri proti Domu na Smrekovcu ter pot nadaljujemo po pločniku glavne ceste, ki vodi proti Šoštanju oz. prelazu Spodnje Sleme (prelaz v bližini Andrejevega doma na Slemenu). Sprva nas pot vodi mimo OŠ Črna na Koroškem, nato pa še mimo večjega parkirišča in kapelice. Ko se naselje konča se v levo odcepi cesta proti Javorju, cerkvi sv. Jošta in cerkvi sv. Magdalene, nadaljevanje po omenjeni cesti pa je možno tudi proti Uršlji gori in Andrejevemu domu na Slemenu (omenjena cesta je nekoliko daljša, a manj prometna in primernejša za hojo). Cesta po kateri hodimo je še nekaj časa markirana (markacije so sicer redke), nato pa nas mimo odcepa ceste proti Najevski lipi, pripelje na označeno križišče, kjer se markirana pot proti Smrekovcu nadaljuje desno po stranski cesti, mi pa še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti (smer Dom na Slemenu), ki v nadaljevanju postopoma postane bolj strma. Tudi v nadaljevanju nas cesta vodi še mimo posameznih domačij, nato pa se v nekaj serpentinah prične vzpenjati proti prelazu Spodnje Sleme. Še preden prispemo na prelaz se v levo odcepi markirana pot proti Uršlji gori in bližnji cerkvici sv. Vida (tu se nam tudi z leve priključi prej omenjena varianta mimo cerkve sv. Jošta in cerkve sv. Magdalene).
Od tu sledi le še kratek vzpon in že dosežemo razpotje na prelazu Spodnje Sleme. Z razpotja nadaljujemo desno in nato na prvem križišču po približno 100 m levo v smeri Andrejevega doma na Slemenu, katerega v nekaj minutah od prelaza tudi dosežemo.
Opisana pot ni najbolj primerna za samostojen cilj in jo je priporočljivo uporabiti le v primeru, ko imamo avto parkiran v bližini prelaza in ob kakšni krožni turi sestopimo v Črno na Koroškem. V tem primeru je to najkrajša povezava med Črno na Koroškem in Andrejevim domom na Slemenu.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v Ravne na Koroškem (do sem iz Dravograda ali Slovenj Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mežice in Črne na Koroškem. Ko prispemo v Črno na Koroškem parkiramo nekje na primernem mestu v središču kraja.
Do izhodišča lahko prispemo tudi iz smeri Šoštanja oz. prelaza Spodnje Sleme, vendar to ni najbolj smiselno, saj potem ves čas hodimo po cesti, po kateri smo se pripeljali do izhodišča.
Prosječna ocjena izleta: 4/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Črna na Koroškem - Andrejev dom na Slemenu
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje