Planinarenje

Planinarenje

Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeVrh Ljubeljščice (Triangel) / Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel)
   Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel)   
Vrijeme hodanja: 1 h 50 min
Ishodište: Ljubelj (1058 m)
Cilj: Vrh Ljubeljščice (Triangel) (1704 m)
Visinska razlika: 646 m
Visinska razlika (po putu): 646 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nezahtjevno
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Na začetku parkirišča nas planinske oznake za Stol, Vrtačo in Dom na Zelenici usmerijo na širok kolovoz, ki se prične vzpenjati ob hudourniku. Ko malo višje kolovoz zavije levo, mi nadaljujemo naravnost po planinski poti, ki se nadaljuje skozi gozd ter se kmalu vrne na kolovoz. Kolovoz nekoliko višje zavije desno in nas pripelje iz gozda na smučarsko progo nekdanjega smučišča Zelenica. Sledi kratek bolj strm vzpon po smučišču, nato pa se pot položi in nas vodi ob vznožju melišč pod Begunjščico.
Z markirane pot se kmalu v desno odcepi pot, ki poteka po servisni cesti, mi pa po "cesti" nadaljujemo do bližnje Koče Vrtača.
Pri koči cesta zavije desno, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planinske poti na Zelenico. Kratek čas nadaljujemo pod nekdanjo enosedežnico Zelenica II, nato pa se pot prične strmeje vzpenjati po pobočju, ki ga deloma prerašča ruševje. Po nekaj serpentinah se vrnemo na servisno cesto, po kateri nadaljujemo ob pogledu na Šentanski plaz.
Pot naprej nas vodi po pobočjih Spodnjega plota (vrha, na katerega so pred leti nadelali športno plezalno pot), nato pa s ceste zavijemo desno na pešpot, ki seka daljši ovinek. Ko se vrnemo na cesto smo že pri zgornji postaji nekdanje enosedežnice Zelenica II, nas pa do Doma na Zelenici loči le še nekaj korakov spusta.
Pred planinskim domom se v levo odcepi markirana pot na Begunjščico, za domom pa prav tako v levo še pot na Stol, Vrtačo in v Završnico, mi pa za domom nadaljujemo naravnost na slabše vidno neoznačeno stezico, ki se vzpne po neizraziti dolinici. Malo višje nadaljujemo desno (naravnost sedlo Čez Pod in vrh nekdanje vlečnice Triangel), prečimo manjši studenček in se pričnemo strmo vzpenjati po travnatem pobočju. Višje dosežemo greben, ki povezuje Vrh Ljubeljščice in Spodnji Plot, mi pa nadaljujemo levo proti Vrhu Ljubeljščice (desno Spodnji Plot), vrhu, ki je znan tudi pod imenom Triangel.
Pot naprej se grebenu umakne nekoliko levo, nato pa ob lepih razgledih, ki sežejo preko Stola vse do Triglava dosežemo razgleden vrh.
Ljubelj - Koča Vrtača 0:40, Koča Vrtača - Dom na Zelenici 0:40, Dom na Zelenici - Vrh Ljubeljščice 0:30.
zemljevid
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.
Pokraj puta:
Koča Vrtača (1288m), Dom na Zelenici (1536m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Dom na Zelenici
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel) Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Ljubelj - Vrh Ljubeljščice (Triangel)
robter     
7.2.2011
Danes sem bil na tem vrhu nad Zelenico. Doma sem potem pogledal na stran Geopedia.si, kjer je ta vrh imenovan Čez pod (1704 m). Ali mi lahko nekdo pove, kako je s tem Čez pod ali Zgornji plot ?
No ko rečemo Triangel, je itak vsem jasno, pa kljub temu.
Drugače pa luštno spomladansko vreme.
robter     
7.2.2011
Dobil sem podatek, da so vsa tri imena pravilna.
neyo     
31.7.2014
V soboto 19. 7. sva z ženo šla po grebenu Ljubeljščice na Zelenico. Od tam pa na Vrtačo. Pot po grebenu je izredno slikovita in lepa. Ne vem pa kako bi jo ocenil. Ni ne težka in ne lahka. Fizično ni zahtevna,potrebna pa je velika mera pazljivosti. Predvsem zato ker nikjer ni zelo velikih prepadov, pa se zato človek hitro opusti in ni več pozoren. Pot je na kar nekaj mestih nevarna za zdrs. Kaj hitro se lahko slabo konča.Mogoče bi jo ravno zaradi varljivih predelov moral oceniti kot zahtevno,ali mogoče še celo zelo zahtevno. Je pa to čudovit in samoten svet. Srečala nisva nikogar. Pravzaprav nebi smel delati relame za to pot, ker je prav da obstajajo tudi poti kamor ne zahajajo množice. Kjer je človek sam,ali pa srečaš le tiste ki imajo radi mir in tišino v gorah. Kdor si želi tega je pa ta pot res prava izbira in jo zelo priporočam.
neyo     
31.7.2014
Še nekaj slik, ki bodo morda koga zvabile na to pot.
neyo     
31.7.2014
Se opravičujem,toda ne najdem gumba kjer bi lahko dodal slike.zmeden
mukica     
31.7.2014
Slike tukaj ne moreš naložiti...samo na trenutne razmeremežikanje
neyo     
31.7.2014
Hvala mukica. Bom pa poizkusil tam. LP
Jst_Me     
18.8.2014
Kaj lahko kdo bolj natančno opiše pot na Triangel? Od koče na Zelenici naprej. Kaj greš po tem naprej po tisti potki na desno, ki potem pripelje do Vrtače?
sla     
18.8.2014
Vlečnica triangel je lepo razvidna na fotografiji št. 9.
Vrh s tem imenom ne obstaja.
robter     
18.8.2014
Jst Me: Od bajte naravnost gor. Nimaš kaj zgrešiti, ker se vrh, ki mu pravimo tudi Triangel, vse skozi gledaš. Je stezica po travniku. Lahko pa greš še 10 minut proti Vrtači in se nato na naslednjemu travniku usmeriš na slabši kolovoz, ki gre v desno navzgor in tudi prideš. Bolj priporočljivo za sestop.
Jst_Me     
19.8.2014
Hvala obema za odličen opis nasmeh.
tinky     
20.8.2014
V koči Milana vpraš pa ti bo iz terase pokazal pot.
lolipop     
9.7.2018
se strinjam z neyo z opisom z dne 19.7.2014. Tale opis "lahka" neoznačena pot ni ravno primeren - da je neoznačeno drži oz. ponekod te smerokaz že vodi, je pa na določenih predelih nevarnost za zdrs in to globok, tako da tudi adijo ne bi mogel reči.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje