Planinarenje

Planinarenje

Spodnje Rute / Untergreuth - Kepa

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / KaravankeKepa / Spodnje Rute / Untergreuth - Kepa
   Spodnje Rute / Untergreuth - Kepa (pot čez severovzhodni greben)  
Autor opisa:klm
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Spodnje Rute / Untergreuth (650 m)
Cilj: Kepa (2143 m)
Visinska razlika: 1493 m
Visinska razlika (po putu): 1550 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevna neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - vzhodni del. 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin, šljem
Opis puta:
Iz Spodnjih Rut nas smerokaz s številkama 681 in 680 usmeri proti jugozahodu mimo gostišča Martinihof (na slovenskih zemljevidih označeno s slovenskim imenom Hoja) in od tam po poti št. 681 mimo domačije Kobvar na strmo gozdnato vzpetino, s katere se spustimo v grapo potoka Borovnica. Tu se z desne priključimo gozdni cesti, ki pelje do koče, vendar je za promet zaprta z zapornico. Ta predel se imenuje Iljčev rut. Od tod naprej gremo lahko bodisi po cesti bodisi po stezi, ki je od tu naprej označena s št. 680 (tudi KWW – št. 603). Ta do koče poteka po cesti, prav tako pa nekoliko levo od nje teče vzporedna steza. Ta se izogne številnim cestnim ovinkom in je precej prijetnejša in hkrati predstavlja krajši dostop. Po 2 h hoje dosežemo Bertino kočo / Bertahütte, 1527 m, v njeni neposredni bližini pa stoji Koča pod Kepo / Mittagskogelhütte.
Od koče se spustimo na sedlo Borovščica. Tam zapustimo označeno pot in zavijemo desno na neoznačeno stezico, po kateri se precej strmo vzpenjamo skozi gozd do ozkega grebenskega skalnega rebra. To je na začetku precej izpostavljeno (mesto II. težavnostne stopnje), vendar so nam za varovanje v pomoč trije klini. Ko preplezamo ključni del, se strmina za hip uravna, težav pa je zaenkrat tudi konec. Vzpon nadaljujemo po stezici, ki se vije med ruševjem, skozi katerega se hitro prebijemo, nato!pa sledi strm vzpon čez skrotasto pečevje, dokler ne pridemo do bolj skalnatega sveta. Skala je bolj ali manj čvrsta in precej razčlenjena, pri iskanju najlažjih prehodov pa so nam v pomoč markacije v obliki rdečih puščic in rdečih pik. Hitro napredujemo do predvrha, na katerem stoji drugi križ. Od tam se na glavni vrh povzpnemo po dobro vidni stezici na levi strani grebena (na zemljevidu Julijske Alpe - vzhodni del, je pot označena kot označena, čeprav velja za neoznačeno, kljub omenjenim markacijam, ki nam lajšajo iskanje prehodov. Napaka je popravljena v Sidartinem zemljevidu Julijske Alpe, kjer je pravilno označena).
Pristup do ishodišta:
Peljemo se skozi karavanški predor in od tam po regionalni cesti proti Bekštajnu / Finkenstein. Nekaj 100 m pred Ločami / Latschach, 639 m zavijemo levo na lokalno cesto, ki pelje proti vasi Ratenče se levo odcepi lokalna cesta, ki pelje v Spodnje Rute / Untergreuth.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Gubno, Dovška Mala Kepa
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Spodnje Rute / Untergreuth - Kepa
Matjaz_65     
15.8.2013
seveda gre za severovzhodni greben oz. raz mežikanje

še nekaj mojih fotk nasmeh
klm     
17.7.2014
Tako je. Upam, da administrator popravi naslov.
Behemot     
26.7.2015
Ta teden sem sam plezal SV greben. Na najtežjem mestu (2 kratka raztežaja) je sedaj že 9 klinov od tega 3 svedrovci na varovališčih in 6 navadnih klinov. Lokacije klinov. Na začetku strme stene je navadni klin, nato v najstrmejšem delu tik nad najtežjim prestopom v levo navadni klin in 2 m višje na polici svedrovec (možno varovališče). Sledi prehod po desni strani mimo luske, kjer je zabit obročkar. V škrbini 5 m za lusko spet urejeno varovališče iz dveh svedrovcev. Sledi 15 metrska prečka v levo (3 navadni klini) in bistvenih težav je konec. V sami smeri v zgornji tretjini sem še našel eden navadni klin.
Behemot     
28.10.2019
Še nekaj bi poudaril glede zahtevnosti. SV greben Kepe spada bolj v kategorijo lažjih alpinističnih smeri kot pa zelo zahtevnih neoznačenih poti. Zgoraj opisano najtežje mesto v grebenu namreč v alpinistični literaturi nosi UIAA oceno II+ ker ni ravno mačji kašelj za nevešče plezanja po odprti steni brez varovanja z vrvjo.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje