Planinarenje

Planinarenje

Tatabanya - Turul Emlekmű

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Turul Emlekmű / Tatabanya - Turul Emlekmű
   Tatabanya - Turul Emlekmű (Het Vezer Vasalt ut)  
Autor opisa:Marx
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Tatabanya (154 m)
Cilj: Turul Emlekmű (290 m)
Visinska razlika: 136 m
Visinska razlika (po putu): 150 m
Zahtijevnost: iznimno zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje
Opis puta:
Pot se uradno začne ob železniški postaji v mestu Tatabanya, kjer bomo opazili tudi prve oznake. Sprva nas spremljajo beli, modri, zeleni in rumeni krogi, v mestu pa je tudi kar nekaj turističnih oznak za spomenik Turul emlekmü. Ko pridemo do ulice Almos Vezer bomo zagledali tudi oznake v obliki rdeče črte v belem kvadratu, ki nas bo spremljala naprej proti vzhodu. Gremo po stopnicah, nato okoli stavbe in že smo na mestu, kjer se zdi da poti ni več. Nadaljevanje najdemo skozi vrata zvočne ograje, za katero prečimo prometno cesto. Cesto prečimo in gremo naprej, nato pod avtocesto in dalje ob modri ograji vodovodnega objekta. Pot se prične vzpenjati po stopnicah, nato pa pridemo na ulico Szöloshegy ut. Tukaj zavijemo desno. Po nekaj metrih gre pot z rdečo črto levo navzgor po stopnicah, mi pa gremo naravnost po asfaltu. Še kakih 100 metrov hodimo po asfaltu, nato pa prispemo do razcepa za ferato Kata ut (tudi varianta naše poti, ki obide začetni C/D vzpon), mi pa gremo še malo naprej navzdol in že zagledamo tudi naš odcep levo v gozd. Tu je primerno mesto, da si nadenemo samovarovalni komplet in čelado.
Gremo v gozd in smo pod začetnim vzponom po pečini, kjer je tudi informativna tabla. Najtežji del ferate Het vezer je njen začetek kjer bomo začeli s težavnostjo C, na polovici začetnega vzpona pa je tudi previs D. Za previsom sledi lažje prečenje v levo, oz. proti severu. Kmalu pridemo do prvega visečega mosta (Madžari jim pravijo vietnamski most), kjer se nam priključi tudi varianta, ki obide začetni D vzpon. Naprej je še en C vzpon, kjer nam pomaga nekaj klinov, potem pa je še en most. Za tem mostom sledi kar zahtevno prečenje gladkih skalnatih plošč in še en most. Sledi še eno prečenje, potem pa se pot strmo vzpne. Ob koncu vzpona je mesto za oddih, kjer se nam odpre izjemen razgled na Tatabanyu pod nami (pravzaprav je ferata skoraj ves čas razgledna, ampak zaradi zahtevnosti ni mogoče oz. je težko gledat navzdol). Sledi še nekaj lažjega prečenja in pridemo do mesta, kjer bomo prišli na razpotje s ferato Kata ut. Gremo naprej na severovzhod, pot je tu nekoliko lažja, ampak zelo izpostavljena. Ko pot v ostrem ovinku spet zavije navzgor pridemo na najbolj atraktiven del poti - viseči most, dolg približno petnajst metrov. Za mostom sledi vzpon, ki nas pripelje do zadnjega mosta, za njim pa se spet strmo vzpenjamo do naslednjega C/D previsa, ki je nekoliko lažji od začetnega. Za tem delom pot postane precej lažja in varovala se končajo. Hitro pridemo do razpotja z oznako P, kjer nadaljujemo levo po grebenu (naravnost parkirišče), kjer po treh minutah hoje pridemo do spomenika Turul Emlekmű, največjega spomenika orlu v vzhodni Evropi. Ob spomeniku bomo nagrajeni z izjemnim razgledom na mesto Tatabanyu pod nami, mesto Oroszlany na zahodu ter na severozahod.
Kar moram napisati je to, da so jeklenice na tej ferati nekoliko širše (fi 2 cm), tiste na ozemlju Slovenije in Hrvaške (fi 1 cm) - zato je potrebno imeti širše vponke.
Ker se ferata nahaja na jugozahodnem pobočju priporočam plezanje v jutranjem času ker je pozneje kar vroče od sonca.
Pristup do ishodišta:
Na madžarsko gremo čez prehod Pince / Tornyszentmiklos in se peljemo proti Budimpešti. Ko pridemo do predmestja Budimpešte Törökbalint, na razcepu zavijemo v smeri mesta Györ. Peljemo se še kakih 50 kilometrov do izvoza Tatabanya Ovaros, kjer avtocesto zapustimo. V mestu se peljemo do krožišča, kjer bomo zavili na severozahod in se peljali vse do novega dela mesta Ujvaros (Tatabanya zelo spominja na Velenje). Ko pridemo do Železniške postaje (madžarsko vasutakallomas) zagledamo prve oznake. Parkiramo nekje v mestu.
Prosječna ocjena izleta: 7,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű Tatabanya - Turul Emlekmű
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Tatabanya - Turul Emlekmű
don kihott     
14.12.2017
Ferata Kata je vrjetno zahtevnejša kot Het vezer,vsaj vstopni del?
Marx     
18.12.2017
Nisam je plezal , ampak je D/E težavnost... Het Vezer pa je C z dva krajša D previsa
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje