Planinarenje

Planinarenje

Ipsos, Pirgi - Pantokrator

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Grški otokiPantokrator / Ipsos, Pirgi - Pantokrator
   Ipsos, Pirgi - Pantokrator (čez Spartylas in Strinilas - z južne strani)  
Autor opisa:alyas
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Ishodište: Ipsos, Pirgi (1 m)
Cilj: Pantokrator (912 m)
Visinska razlika: 911 m
Visinska razlika (po putu): 912 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Krf
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Kolesarske - pa tudi druge napornejše peš izlete sredi poletja, je treba pametno izbirati, zgodaj zjutraj ali po senčnih legah, saj je vročina tod resnično huda in kaki večji napori sredi dneva res niso priporočljivi. Na Krfu si je mnogo lažje izposoditi skuter, štirikolesnik ali avto kot pa kolo, zato - če ste kolesarski odvisnež, je treba na otok pripotovati in vzeti svoje kolo. Grki tudi sicer v prometu niso vajeni kolesarjev, zato previdno – če ste na kolesu morate paziti tako nase kot na domačine v avtomobilih, ki se ne ozirajo preveč na kolesarjevo šibkost v primerjavi z motoriziranimi vozili. Na najvišji vrh Pantokrator vodi več poti, od severnih obal denimo iz Acharavija, no mi pa smo štartali z južne strani iz Ipsosa oz. Pirgi-ja. Glavno obalno cesto čez Pirgi zapustimo po že dobrem km in zavijemo levo za Spartylas (in oznake za Episkepsi). Do Spartylasa je cca 5 km lepih serpentin med starimi oljčnimi nasadi, nato pa se cesta bolj položi in vozimo še kak km do prelaza in križišča, kjer se odcepi cesta desno za Pantokrator (dobro označeno, zraven še oznake za Strinilas). Nadaljevanje sledi še cca 12 km, lepega in ne preveč strmega klanca, zgodaj dopoldan je hrib še tudi v senci, nato nas cesta pelje čez vas Strinilas, pred vasjo Petalia pa sledi še en odcep desno, vse označeno in enostavno sledljivo. Zadnji kilometer pod vrhom se po krajši ravnini cesta postavi malo bolj pokonci in zoži, asfaltno podlago pa zamenja beton. Na vrhu je kopica tele-komunikacijskih anten, nekdanji pravoslavni samostan s cerkvico ter bife in resnično prečudoviti razgledi daleč naokrog. Pri spustu nazaj grede smo na prelazu izbrali varianto čez vasi Sgourades in Zygos, povečini navzdol, ter krajšim vzponom na Sokraki, od koder pa se je resnično užitek spustiti navzdol čez Agios Markos in proti obalnemu izhodišču po novi zelo serpentinasti in razgledni cesti (zgrajeni tudi iz EU skladov). Opisana pot meri cca 20 km do vrha, nazaj z opisanim krožnim podaljškom pa še kakih 10 km več. Nehote se mi je porodila primerjava z Biokovim, na Sv.Jure iz Makarske, no ta je vsaj za eno stopnjo težja od opisane na krfski Pantokrator.
Pristup do ishodišta:
Krf je največji grški otok v Jonskem morju, po dolžini v smeri sever – jug meri okoli 65 km, po širini pa je precej ožji. Po površini je večji od nam bolj znanega hrvaškega otoka Krka. Krf je zelo hribovit, izredno zelen, v notranjosti pa tudi sorazmerno vodnat. Razen glavne in zelo prometne obalne ceste Krf – Lefkimi, so ostale ceste v notranjosti precej manj prometne, povečini asfaltirane ali betonirane, a tudi dokaj ozke. Iz največjega oz. glavnega mesta Krf (Corfu), ki leži v osrednjem delu otoka, se zapeljemo proti severu, kjer se v kraju Gouvia usmerimo na obalno cesto proti Dassiji in Ipsosu, kjer v zaledju obale poiščemo primerno parkirišče. V nadaljevanju sledi opis poti na vrh s kolesom, zato je čas hoje zamenjan za čas vožnje s kolesom.
Prosječna ocjena izleta: 8,6/10  (br. glasova=7)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator Ipsos, Pirgi - Pantokrator
Preporučujemo:
slični izleti,
Diskusija o izletu Ipsos, Pirgi - Pantokrator
SamoK     
10.8.2016
Spet en dolgočasen potopis, ki se šverca kot izlet.
gams1     
10.8.2016
meni pa so ti opisi izletov všeč, avtorju - kar objavi še kaj takih, morda pa še kje bližje naši deželici. V Grčijo pač ne gre vsak.
fpetel1     
11.8.2016
Popravek!
Ne gre za zahtevno označeno pot, če je vozna cesta do vrha hriba.
Lp.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje