Planinarenje

Planinarenje

Hotel Molika - Pelister

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Baba planinaPelister / Hotel Molika - Pelister
   Hotel Molika - Pelister (po Kamenjarot)  
Autor opisa:Bukarev
Vrijeme hodanja: 4 h
Ishodište: Hotel Molika (1420 m)
Cilj: Pelister (2601 m)
Visinska razlika: 1181 m
Visinska razlika (po putu): 1181 m
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Opis puta:
Od parkirišča hodimo po markirani poti, kjer sledimo oznakam za planinski dom Kopanki 1610 m. Za pot do koče porabimo pol ure od izhodišča (pri koči je zadnje mesto, kjer lahko natočimo naravno izvirsko vodo.
Najbolj strma in najkrajša (tudi najlepša) je pot "Po kamenjarot", ki se nadaljuje od koče Kopanki po smučišču do samega vrha Pelister.
Po 45 minutah pridemo do razglednega stolpa Vidikovec 1936 m. Pot je markirana in vedno prazna. Če se nam do vrha ne mudi, se lahko v času zorenja, med potjo najemo borovnic in malin, ki se nam "ponujajo" ob stezi. Od Vidikovca (gozdna meja) do vrha se težavnost poti zaradi razmetanih vulkanskih kamnin precej poveča in na nekaterih mestih zahteva uporabo lazenja po vseh štirih.
V kolikor bomo hodili v jasnem vremenu, bomo imeli vrh od Vidikovca naprej ves čas na očeh - televizijske antene na vrhu. Na vrhu bomo hitro pozabili na utrujenost in bolečine v nogah, saj se pred nami z ene strani razprostira Prespansko in Ohridsko jezero, z druge pa čudovita planota Pelagonija.
Tu si lahko ogledamo morebitne naše naslednje cilje: Kajmakčalan in Solunska glava.
Z dvema kratkima počitkoma sem pohod opravil v pičlih 4 urah. Pol ure hoje proti jugu se nahajata "Malo ezero" in "Golemo ezero". Tam je tudi planinska koča s prenočiščem. Primernejša izhodiščna pot za jezeri je vas Streževo (počitniške hišice in bungalovi). Tam je tudi zbirno mesto avtobusov slovenskih planinskih društev.
Pristup do ishodišta:
Do izhodišča prispemo iz mesta Bitola. Z avtom se zapeljemo po lepi asfaltirani cesti do do Hotela Molika, kjer na velikem parkirišču parkiramo.
Pokraj puta:
Planinarski dom Kopanki (1610m), Vidikovec (1936m)
Prosječna ocjena izleta: 6,7/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister Hotel Molika - Pelister
Preporučujemo:
slični izleti,
Diskusija o izletu Hotel Molika - Pelister
julius     
22.4.2017
Zelo dobro bi bilo, da bi urednik pod slikami popravil tekst, ker Pelister ni v pogorju Šar Planine, temveč v gorovju Baba Planina.
Bukarev     
22.4.2017
Tako je sem že probal uredit pri uredniku,Baba planina je gorovje i nima nobene zveze z Šar planina, oziroma je povsem na drugo stran Makedonijo,pod Babo planina je pa mesto Bitola ki se nahaja sam 15 km stran od Grčijo oziroma grške meje, in moj rojstni kraj.
julius     
22.4.2017
In nad Bitolo je Pelister.
Bukarev     
22.4.2017
Tako je v jasen dan se iz mesta Bitole zelo lepo vidi vrh Pelister, oziroma anteno ki je blizu vrha.
Bukarev     
22.4.2017
Je že urejeno,hvala uredniku za hitrim odzivom.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje