Planinarenje

Planinarenje

Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Strojna, Košenjak, Kozjak i Slovenske goriceŠteharski vrh (Šteharnikov vrh) / Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh)
   Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh)   
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Ishodište: Lovski dom LD Libeliče (815 m)
Cilj: Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) (1018 m)
Visinska razlika: 203 m
Visinska razlika (po putu): 285 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Koroška 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Z izhodišča se sprehodimo do bližnjega lovskega doma LD Libeliče, katerega pa obidemo po desni strani in se po nekoliko slabši cesti vzpnemo do bližnje kmetije, kjer se cesta spremeni v kolovoz. Za kmetijo kolovoz zavije desno, na razglednih senožetih pa nazaj proti levi. Kratek čas še nadaljujemo ob lepih razgledih, ki sežejo od Košenjaka prek Dravograda do Pohorja, nato pa kolovoz preide v gozd, kjer se na manjšem križišču razširi v gozdno cesto.
Nadaljujemo naravnost, na naslednjem križišču pa rahlo levo. Ko ponovno zapustimo gozd, hitro prispemo do domačije Gampret, od koder se nam že odpre lep pogled na gozdnat Šteharski vrh. Za domačijo se cesta vrne v gozd ter se postopoma prične spuščati. Sledi nekaj minut rahlega do zmernega spusta, nato pa se cesta, s katere se nam občasno še odpre nekaj razgleda, prične vzpenjati do križišča večih cest.
Iz križišča nadaljujemo naravnost na kolovoz (leva cesta vodi proti cerkvi sv. Križa, desna cesta vodi proti Ravnam na Koroškem, ostro desno pa vodi cesta po kateri lahko prispemo na Strojno ali v Libeliče), po katerem se pričnemo strmeje vzpenjati, po njem pa nadaljujemo vzpon vse do mesta, kjer se priključimo markirani poti, ki se prične na Ravnah na Koroškem.
Nadaljujemo naravnost ter v nekaj 10 korakih rahlega vzpona dosežemo Šteharski vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (februar).
Pristup do ishodišta:
a) Iz Slovenj Gradca ali Mežiške doline se zapeljemo v Dravograd, nato pa še pred mostom preko reke Drave zavijemo levo v smeri naselij Črneče in Libeliče. V nadaljevanju najprej prečimo reko Mežo, nato pa se peljemo skozi Črneče in pozneje še skozi Gorče. Za Gorčami prispemo v Libeliče, kjer pri kapelici nadaljujemo levo. Asfaltna cesta nas nato postopoma pripelje v Ridlov jarek, kjer se prične vzpenjati, na križiščih pa sledimo oznakam za lovsko kočo oz. lovski dom Libeliče. Parkiramo na označenem parkirišču kakih 100 metrov pred lovskim domom.
b) Zapeljemo se v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Slovenj Gradcu. Kmalu za mostom preko reke Drave, pa zavijemo desno v smeri naselij Črneče in Libeliče. V nadaljevanju najprej prečimo reko Mežo, nato pa se peljemo skozi Črneče in pozneje še skozi Gorče. Za Gorčami prispemo v Libeliče, kjer pri kapelici nadaljujemo levo. Asfaltna cesta nas nato postopoma pripelje v Ridlov jarek, kjer se prične vzpenjati, na križiščih pa sledimo oznakam za lovsko kočo oz. lovski dom Libeliče. Parkiramo na označenem parkirišču kakih 100 metrov pred lovskim domom.
c) Preko MP Ljubelj ali Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, nato pa sledimo oznakam za Pliberk / Bleiburg in dalje naselju Labot / Lavamünd. Pred naseljem Labot, še preden prečimo reko Dravo, pa nas oznake za Potoče / Bach in Libeliče / Leifling usmerijo desno na nekoliko ožjo cesto. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Potoče, za njim pa kmalu preko MP Libeliče prispemo v Slovenijo, kjer se peljemo pod župnijsko cerkvijo v Libeličah, mimo gasilskega doma, za gasilskim domom pa pri kapelici cesta proti Dravogradu zavije levo, mi pa nadaljujemo naravnost, tako da postopoma prispemo v Ridlov graben, kjer se cesta prične vzpenjati, na križiščih pa sledimo oznakam za lovsko kočo oz. lovski dom Libeliče. Parkiramo na označenem parkirišču kakih 100 metrov pred lovskim domom.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Sveti Urh (Strojna), Pokeržnikov vrh
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh) Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Lovski dom LD Libeliče - Šteharski vrh (Šteharnikov vrh)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje