Planinarenje

Planinarenje

Orehek - Kojca

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Orehek - Kojca   
Autor opisa:golobt
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Orehek (600 m)
Cilj: Kojca (1303 m)
Visinska razlika: 703 m
Visinska razlika (po putu): 703 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Na pot »Po progi Gorskega teka na Kojco« se odpravimo s parkirišča ob nekdanji OŠ ali z glavne ceste, če smo se odločili parkirati kar ob njej. Če štartamo od OŠ, nas najprej čaka 300 m asfaltirane ceste. V križišču z glavno komunikacijo le-to prečimo, usmerjevalna tabla pa nas usmeri po gozdni cesti, ki se sprva serpentinasto strmo dvigne. Po nekaj sto metrih se naklon nekoliko zmanjša, pridemo na jaso, kjer so še vidni ostanki senika, za te kraje zelo značilno arhitekturno dediščino, potem pa znova nadaljujemo po gozdu. Gozdne ceste je kmalu konec in kažipot nas usmeri na levo. Steza, ki nas popelje proti prevalu Lipje, se kmalu zareže v grapo in iz nje strmo proti vrhu pobočja. Tu so zaradi lažje in varnejše prehodnosti člani MD Vidaunk, ki tudi organizirajo tradicionalni gorski tek na Kojco izdelali stopnice. Po prehodu tega, nekoliko težavnejšega dela, prispemo na preval Lipje, kjer se steza priključi poti iz Jesenice (Vrh Ravni). Zanimivost, ki jo je potrebno obiskati, je Razgledna točka, na katero zavijemo s poti 100 m pod Lipjem. Iz nje se odpira čudovit razgled na Cerkljansko. Priporočamo tudi ogled Hudičevega in Divjega roba. Legende o njima in usmerjevalne table do njih najdete na počivališču Lipje.
Naprej se pot vrne v strnjen gozd in se začne še strmeje vzpenjati. Višje strmina popusti in pot zavije desno. Sledi nekajminutno prečenje strmih pobočij in pot nas pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz vasi Zakojca.
Nadaljujemo ostro levo v smeri Kojce po lovski poti, ki nas le malo naprej pripelje na glavni greben omenjenega vrha. Tu pot zavije nekoliko v desno in se ponovno začne strmo vzpenjati po vse bolj razglednem vršnem pobočju gore. Višje strmina popusti in pot nas pripelje iz gozda na travnata pobočja po katerih se nato v nekaj minutah razgledne hoje povzpnemo na vrh Kojce.
Pristup do ishodišta:
Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Tolmin ali iz Gorenje vasi), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Zakriž, Zakojca, Jesenica, Gorje, Poče in Trebenče. Le malo naprej pa pridemo do naslednjega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž. Tu imamo za nadaljevanje dve možnosti; lahko nadaljujemo levo v smeri vasi Zakriž in se do omenjene vasi povzpnemo po strmi cesti ali pa nadaljujemo naravnost in se do vasi Zakriž povzpnemo po nekoliko daljši a širši cesti.
Nad vasjo Zakriž pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Jesenica in Zakojca. Po občasno precej razgledni cesti se peljemo skozi (pod) vasjo Jesenica. Za tablo, ki označuje začetek vasi Orehek, je skupina hiš. Pozorni moramo biti na rumeno poslopje tik ob levi strani ceste. Cca 30 m za njim je asfaltiran odcep ostro levo. Tu se zavije do poslopja nekdanje OŠ, kjer je tudi naše izhodišče, desno pa gozdna pot teče strmo navzgor v pobočje Kojce. Parkiramo lahko pri nekdanji OŠ, ali pa na kar nekaj za to primernih mestih ob glavni cesti.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca Orehek - Kojca
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Orehek - Kojca
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje