Planinarenje

Planinarenje

Koča na Starem vrhu - Mladi vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje i JelovicaMladi vrh / Koča na Starem vrhu - Mladi vrh
   Koča na Starem vrhu - Mladi vrh (via Stari vrh)  
Autor opisa:Kriška
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Ishodište: Koča na Starem vrhu (1032 m)
Cilj: Mladi vrh (1374 m)
Visinska razlika: 342 m
Visinska razlika (po putu): 550 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S parkirišča stopimo nekaj metrov nazaj po cesti, po kateri smo se pripeljali, do slabše vidne stezice, ki se strmo dviga po travniku (pozimi smučišču) prečno v levo navzgor do roba travnika (tod se začnejo markacije) in nas zatem vodi zelo strmo navzgor po levem robu travnika do zgornje postaje vlečnice, kjer zagledamo startno hišico in zraven nje novejšo brunarico – okrepčevalnico »Na vrhu«.
Startno hišico obidemo po desni strani in kmalu za njo vidimo markacijo in napis na leseni tabli »razgledišče 10 min«. Sledimo slabše vidni stezici, ki se kmalu kar strmo vzpne in nas vodi večinoma po grebenu, kjer se nekajkrat zelo strmo dvigne na posamezen skalnat vršič in se nato z njega spet enako strmo spusti, dokler nas ne pripelje do prej omenjene razgledne točke, kjer je klopca in vpisna knjiga. S tega mesta se nam odpre lep razgled na Poljansko dolino, ki je pozneje s poti ne vidimo več.
Z razgledišča se pot strmo spusti do sedla med Starim vrhom in Mladim vrhom in nato spet enako strmo vzpne večinoma po robu pobočja in po širokem grebenu Mladega vrha. Malo nad sedlom naletimo na nekaj na stezo nametanih mlajših dreves in vej, takoj za njimi pa vidimo na novo grajeno slabšo gozdno cesto, ki jo samo prečkamo in nadaljujemo s strmim vzponom. Kakšnih 500 m pod vrhom je na tabli, pritrjeni na drevesu opozorilo »tišina, gamsi«. Zaradi listja žal povsem tiha hoja ni mogoča, saj marsikje listje »brodimo« do gležnjev in je potrebno biti zelo pozoren, saj ne vidimo podlage (skale, korenine) ali roba steze, neroden korak pa lahko povzroči kar grd padec ali zdrs po precejšnji strmini.
Na vrhu Mladega vrha je majhna, nekoliko majava klopca, vpisna knjiga in žig, razgled pa je zaradi drevja precej omejen, povsem odprt le proti vzhodu. Z vrha vodi markirana steza dalje v smeri Blegoša.
Vračamo se po isti poti do sedla med Mladim in Starim vrhom, tu pa se lahko odločimo bodisi za povratek po poti pristopa, ali pa izberemo lažjo (nemarkirano) pot, ki se na sedlu komaj vidno odcepi v levo in vodi po severnem pobočju Starega vrha.
Odcep je označen na drevesu z narisano veliko črko »S« in smerno puščico, ter še enkrat »S« na naslednjem drevesu ob levi strani te steze. Po nekaj 10 metrih poti se steza razširi in postane lepo vidna, levo pod nami pa skozi redko drevje vidimo gozdno cesto, ki sicer pripelje skoraj do prej omenjenega sedla. Po nekaj minutah hoje se steza spet zoži in postane komaj vidna ter nas ves čas v zmernem vzponu vodi po strmem pobočju. Kasneje se steza spet razširi, počasi se spreminja v širšo, opuščeno slabšo gozdno cesto oz. kolovoz, ki postaja vse širši in bolje viden. Dvakrat se z naše poti desno navzgor odcepita druga kolovoza, ki vodita navzgor, mi pa se zmerno spuščamo in kmalu ugledamo spodaj pred seboj zgornjo postajo šestsedežnice in parkirišče.
Splošni vtis poti: Tehnično nezahtevna pot, vendar naporna zaradi strmine in v megli mestoma orientacijsko težavna, v mokrem zaradi obilice odpadlega listja in strmine nevarnost zdrsa. Pot je dobro označena s planinskimi markacijami in oznakami evropske pešpoti, sama steza pa je (v jeseni, zaradi obilice odpadlega listja) večji del težje sledljiva, občasno praktično nevidna. Ves čas hodimo v redkem bukovem gozdu, razgledov ni veliko niti na poti, niti na vrhu.
Pristup do ishodišta:
Peljemo se v Škofjo Loko in zavijemo v smer Železniki. V vasi Praprotno, tik za gostilno »Pr Birt« zavijemo levo na stransko cesto v smeri STC Stari vrh in se po ozki, vendar ves čas asfaltni cesti skozi naselje Zapreval zapeljemo vse do parkirnega prostora pri zgornji postaji 6-sedežnice oziroma Gostišča in penziona Stari Vrh.
Pokraj puta:
Stari vrh (1217m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Koprivnik
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh Koča na Starem vrhu - Mladi vrh
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Koča na Starem vrhu - Mladi vrh
fpetel1     
11.12.2008
A je ta cilj obiskan bolj poleti ali pozimi?
Kriška     
12.12.2008
Moram priznati, da pozimi tam še nisem bila. Poleti/jeseni nisem zasledila kakšnega množičnega obiska. Nekaj več jih gre od gostišča pod Starim vrhom do sedla med obema vrhovoma in se nato vrača po drugi poti, da naredijo krog.
žl     
15.12.2008
Ta izlet je lepo narediti tudi pozimi.Pot je hitro shojena.
Lepe jesenjke fotografije.Škoda,da se na njih pojavlja ena in ista oseba,kar sodi bolj v družinski album.nasmeh
Kriška     
15.12.2008
Ta ista oseba je vedno slikana dovolj od daleč in zgolj v hrbet, to pa zlasti na poteh, kjer se mi zdi, da z dodatno človeško postavo na fotografiji bolje predstavim pot oziroma razmerja objektov na fotografiji.
Pa še ne morem mu vedno reči "daj no, spravi se mi iz kadra ... velik nasmehnasmeh".
geppo     
16.12.2008
Smatram, da ni moteča. Sem pa svoje mnenje že opisal
Lp

http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=10001&id=1175
fpetel1     
25.12.2008
Jaz sem šel pa na božični predvečer kar brez smučk na Stari in Mladi vrh. Cesta je pri kmetiji nad spodnjim parkiriščem zaprta (na dobrih 700mnv), ker jo preči smučišče. Nadaljeval sem na Mladi vrh - pred tem me je zmedla dobro vhojena gaz navzdol proti jugu. Na vrhu Mladega vrha je za razliko od 200 metrov nižjega sedla (dobrih 10 cm) kar kakšen meter snega in iz njega gleda zgolj vrhnji del odkopane klopce. Hotel sem odkopati vpisno knjigo in žig, pa nisem vedel kje je in sem idejo opustil nasmeh. Sonček in lepo vreme se mi je nasmehnilo šele proti drugi uri popoldne, ko so se mi prikazali zasneženi kamniški očaki. Lep izlet iz Starega vrha - strmejšim odstavkom se da pozimi izogniti.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje