Planinarenje

Planinarenje

Črni Kal - Mladi vrh

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Črni Kal - Mladi vrh (čez Koprivnik)  
Vrijeme hodanja: 2 h 15 min
Ishodište: Črni Kal (1103 m)
Cilj: Mladi vrh (1374 m)
Visinska razlika: 271 m
Visinska razlika (po putu): 550 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze, cepin
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na kolovoz v smeri Koprivnika. Po nekaj 10 korakih hoje bomo ob poti opazili smerne table, ki nas usmerijo desno (naravnost Martinj vrh) na sprva slabše vidno stezico, ki se strmo vzpne po precej zaraščenem pobočju. Pot naprej postane razločnejša in nas hitro pripelje na zahodni greben Romovca. Naprej se pot še strmeje vzpne, nato pa se položi in nas hitro pripelje na poraščen vrh Romovca.
Sledi kratek spust in pot, ki ves čas poteka skozi gozd nas pripelje do prijetne klopce ob kateri opazimo vpisno skrinjico. Nadaljujemo naravnost po zložni poti, ki se le nekoliko naprej priključi širokemu kolovozu. Kolovozu sledimo v smeri Koprivnika (desno navzdol Žetina), le ta pa se postopoma začne strmeje vzpenjati. Na mestu, kjer kolovoz začne preraščati visoka trava, bomo na desni strani opazili sprva slabše vidno, a markirano stezico, ki se s kolovoza odcepi v desno. Naprej se vzpenjamo po sprva zelo gostem gozdu, po poti, ki nas višje pripelje na deloma razgledna pobočja, s katerih se nam odpre razgled na bližnji Blegoš. Nekoliko naprej strmina popusti in pot nas čez rastišče borovnic hitro pripelje na vrh Koprivnika.
Z vrha sestopimo na drugo stran po markirani poti, ki nas hitro pripelje na kolovoz, po katerem v 20 minutah sestopimo do gozdne ceste. Omenjeni cesti sledimo v levo (desno Črni Kal, možnost sestopa), le ta pa se naprej rahlo spušča. Po nekaj minutah hoje po cesti, pa bomo na desni strani opazili markacije, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo kolovoz. Z omenjenega kolovoza se kmalu v levo odcepi dobro označena peš pot, ki se za krajši čas strmo vzpne, nato pa se celo rahlo spusti in nas pripelje na večjo jaso. Pot naprej preči omenjeno jaso, ter se na drugi strani priključi širokemu kolovozu. Kolovozu sledimo v levo (smer Mladi vrh) in se po njem vzpenjamo skozi strnjen gozd. Višje se kolovoz spremeni v peš pot, le ta pa nas hitro pripelje na Mladi vrh.
Pristup do ishodišta:
Iz Škofje Loke se peljemo proti Gorenji vasi, a le do vasi Poljane nad Škofjo Loko. Tu nadaljujemo desno v smeri vasi Javorje, po vzpenjajoči cesti, ki nas višje pripelje v omenjeno vas. V omenjeni vasi od koder se nam priključi tudi cesta z Zaprevala nadaljujemo levo v smeri proti Blegošu (križišča so dobro označena). Cesta, ki naprej preči nekaj zaselkov, pa nas višje pripelje do križišča več cest (Črni Kal), kjer je tudi nekoliko večje parkirišče. Ob parkirišču opazimo smerne table za Blegoš in Koprivnik.
Pokraj puta:
Romovec (1247m), Koprivnik (1393m), Brdo (1144m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Koprivnik
Prosječna ocjena izleta: 7/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh Črni Kal - Mladi vrh
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Črni Kal - Mladi vrh
nejcf     
18.8.2019
Danes sva se po tej poti vzpela na Mladi vrh in nadaljevala naprej na Stari vrh. Okoli Koprivnika je nekaj zaraščenih predelov, drugače pa lepo prehoden in označen izlet.
danope     
2.6.2021 12:27:49
Včeraj po tej poti. Cesto do Črnega Kala še urejajo, a je vozna.

Vreme super, prijetna pot. Malce je le zaraščena na prvem delu do Koprivnika, sicer je pa trenutno še vredu. Na celi poti sem srečal le eno osebo.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje