Planinarenje

Planinarenje

Prtovč - Altemaver (Ratitovec)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Prtovč - Altemaver (Ratitovec) (čez Po(v)den)  
Vrijeme hodanja: 1 h 50 min
Ishodište: Prtovč (1011 m)
Cilj: Altemaver (Ratitovec) (1678 m)
Visinska razlika: 667 m
Visinska razlika (po putu): 690 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: više zahtjevno
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se mimo cerkve in spomenika NOB sprehodimo do začetka vasi, kjer pridemo na dobro označeno križišče. Nadaljujemo levo v smeri Ratitovca čez Po(v)den (rahlo desno Ratitovec čez Razor) po cesti, ki se najprej vzpne mimo hiš nato pa zavije v levo in se rahlo spusti. Cesta se nato spremeni v širok kolovoz, ki se začne zmerno vzpenjati skozi gozd.
Po približno pol ure hoje stopimo na sedlo Po(v)den, kjer je tudi dobro označeno razpotje. Na sedlu nadaljujemo desno v smeri Ratitovca, po sprva zložni poti, ki se vzpne čez pas malinovja, nato pa preide v gozd, kjer se začne strmeje vzpenjati. Pot se višje položi in nas pripelje do slabše gozdne ceste, kateri sledimo le nekaj 10 m, nato pa nas markacije usmerijo desno na vse bolj strmo peš pot. Pot kmalu preide iz gozda in nas pripelje na strma travnata pobočja (v snegu velika nevarnost zdrsa in snežnega plazu), po katerih se vzpenjamo proti desni. Višje nas pot mimo skalnih stolpičev pripelje na glavni greben, kjer le ta zavije ostro v levo in se povsem položi. Sledi lahkotna in prijetna pot, po kateri se v 10 minutah nadaljnje hoje, ki poteka po vse bolj razglednem pobočju, povzpnemo do Krekove koče na Ratitovcu.
Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Soriške planine. Pot se najprej rahlo spusti do zimskega bivaka, kjer se nam z desne strani priključi pot s planine Pečana, mi pa nadaljujemo naravnost do napajališča za živali, kjer se pot preneha spuščati. Pot naprej se začne strmeje vzpenjati ob pašni ograji in nas po nekaj minutah vzpona pripelje na vzhodni predvrh Altemaverja. Sledi kratek spust, nato pa markirana pot zavije nekoliko proti desni. Ravno na mestu, kjer markirana pot, ki vodi proti Soriški planini zavije nekoliko proti desni le to zapustimo in vzpon nadaljujemo po lepo vidni poti v smeri vrha Altemaver, ki se nadaljuje po grebenu Ratitovca. Tej razgledni poti nato sledimo do najvišjega vrha Ratitovca, katerega dosežemo po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Ko prispemo v Železnike, najprej v križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Kropi, Dražgošam in Rudnem, nadaljujemo naravnost, nato pa nekoliko za trgovino Mercator, oz. nasproti podjetja Niko d.o.o. nadaljujemo desno v smeri Podlonka in Prtovča. Nadaljujemo po omenjeni cesti, ki se prične strmeje vzpenjati, mi pa v celoti asfaltni cesti sledimo do parkirišča na Prtovču, ki se nahaja v bližini cerkvice Marije Pomočnice.
Od glavne ceste v Železnikih, do izhodišča je slabih 6 km.
b) Iz Cerknega, Podbrda ali Sorice se zapeljemo v Zali Log, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Ko prispemo v Železnike, zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Podlonka in Prtovča. Nadaljujemo po omenjeni cesti, ki se prične strmeje vzpenjati, mi pa v celoti asfaltni cesti sledimo do parkirišča na Prtovču, ki se nahaja v bližini cerkvice Marije Pomočnice.
Od glavne ceste v Železnikih, do izhodišča je slabih 6 km.
Pokraj puta:
Po(v)den (1264m), Krekova koča na Ratitovcu (1642m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Krekova koča na Ratitovcu, Gladki vrh (Ratitovec)
Prosječna ocjena izleta: 9,6/10  (br. glasova=5)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec) Prtovč - Altemaver (Ratitovec)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Prtovč - Altemaver (Ratitovec)
Enka     
29.5.2011
Krasna pot, čez Povden mi je bilo veliko bolj všeč kot potem povratek čez Razor.
Lunca     
31.5.2011
čudovito je... jaz sem šla potem na Gladki vrh, na Altemaver, pa čisto do konca še na Kremant... pa sončno je bilo, brez oblačka!
Klin     
2.6.2011
Na Ratitovcu je vedno lepo, sploh sedaj, ko je v polnem razmahu cvetoče cvetjenasmeh
Lucy     
5.9.2011
Kot vsi moji znanci,sem se tudi jaz odpravila na Ratitovec.Sama pot je lahka primerna za vse generacije.Osebje v koči je bilo zelo prijazno porcije hrane pa primerne.Res je bilo lepo,še lepše pa bi bilo ,če ne bi tako močno pihalo kot je ta dan.Zato priporočam,da vzamete seboj tudi kaj toplega za oblečt.
Kokta     
6.10.2011
Škoda ker pri koči ni nakazano kje je altmaver...sem ga na blef najdu nasmeh
borovnicka     
14.3.2013
A kdo ve, če sta poti na Ratitovec iz Prtovča še nevarni zaradi plazov - čez Povden oz. čez Razor? Obeta se sončna sobota ...
Daaam     
14.3.2013
V snegu je boljša varianta čez razor (v desno) ..mislim da v soboto ne bi smel bit problem.. lp
GregorC     
14.3.2013
Čez Razor se gre brez problema. Pot je shojena praktično vseskozi.
borovnicka     
15.3.2013
Torej čez Razor nasmeh Najlepša hvala obema za odgovor.
zbe     
9.6.2013
Pozdrav,

ce je kdo najdu ksno denarnico na poti od Prtovca do Zeleznikov, naj sporoci. Bom zelo hvalezen.

(Kreten sem jo dal na streho od avta ;/)

lp.
ločanka     
11.9.2015
Lepa pot, uživaška še posebno od koče na Ratitovcu do vrha Altemauerja. Pogledi globoki in širni, danes ob poti prav lepo že rahlo rumene trave, pomislila sem, v deželo prihaja jesen. Nazaj mi je vedno všeč pot mimo rudnika, okolica me spominja na japonske vrtove. Ta del tudi uživaški!
drag_mammut     
2.12.2015
se pravi pozimi čez Razor gor in povden nazaj?
Hammond     
3.12.2015
V primeru povečane lavinske nevarnosti se je poti čez Povden najbolje izogniti.
Daša88     
11.2.2016
Ga je mogoče kdo obiskal v zadnjem času? Kakšne so razmere? Za dereze? Čez Povden gor in čez Razor dol? Hvala za info
GregorC     
11.2.2016
Zapadlo je kar nekaj snega, tako da bo bolj sigurna čez Razor gor in dol. Male dereze pa kar v nahrbtnik.
Olivera     
30.9.2016
Predlagam, da se Dostop do izhodišča

spremeni iz:
"...nato pa nas oznake za Prtovč usmerijo desno na vzpenjajočo cesto, kateri sledimo do velikega parkirišča v bližini cerkve v omenjeni vasi."

...v:
"...nato pa nas oznake za Prtovč usmerijo desno na vzpenjajočo cesto, kateri 5, 8 km sledimo do velikega parkirišča v bližini cerkve v omenjeni vasi."

Naj pojasnim. Sedanji opis deluje kot da se do cerkve pripeljemo zelo kmalu potem ko zavijemo in s tem sem danes imela kar nekaj težav in brez domačina bi jih imela še kaj več. Do ceste je treba v hrib voziti še kar konkretnih 5, 8 km.
Tadej     
30.9.2016
Hvala za opozorilo, sem zamenjal z novejšim opisom. Pri ostalih opisih bom popravil v naslednjih dneh.
GregorC     
2.10.2016
Olivera, če bi bila pozorna je na oznakah, ki nas v Železnikih usmerijo proti Prtovču lepo napisano, da je do Prtovča 7 km.
skledica     
2.1.2017
Pot je super, nič ni ledenega nasmeh Pa top razgledi nasmeh
planika77     
12.1.2018
A je bil kdo pred kratkim na Ratitovcu (z izhodišča Prtovč)? zanimajo me tisti predeli, kjer v opisu piše "strma travnata pobočja (v snegu velika nevarnost zdrsa in snežnega plazu)" - a je ta opis malce pretiran ali je tam res tako nevarno v tem času?
enahribovka     
16.6.2018
Kako na sedlu Povden desno, če pa smerokaz kaže levo? Napaka v opisu?
Daaam     
17.6.2018
smerokaz je fotkan iz smeri Torke. Če malo bolj podrobno pogledaš, vidiš da je napis na obeh straneh rogovile mežikanje. Kakor koli.. na sedlu Povden zaviješ desno, če prideš iz Prtovča mežikanje
majanezic     
5.10.2018
Zdravo, zanima me, če je pot primerna za psa, ali je v tem primeru boljša izbira čez Razor?
John     
5.10.2018
Živjo.
Katerakoli pot na Ratitovec s/preko Prtovča je primerna za psa, brez problema.
majanezic     
5.10.2018
Lepa hvala za info. nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje