Planinarenje

Planinarenje

Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec)   
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Zgornje Danje (1070 m)
Cilj: Altemaver (Ratitovec) (1678 m)
Visinska razlika: 608 m
Visinska razlika (po putu): 630 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S ceste ob kateri smo parkirali nadaljujemo desno in pot nadaljujemo po širokem kamnitem kolovozu, kateremu pa sledimo le do bližnje lesene barake. Tu bomo na levi strani opazili začetek markirane poti, ki vodi na Ratitovec.
Pot se najprej vzpenja skozi gozd, nato pa preči razmeroma novo poseko, kjer tudi prečimo kolovoz. Na tem mestu zaradi podrtega drevja ni oznak, zato je orientacija na tem delu nekoliko težja, a če poiščemo stezo, ki se nadaljuje v isti smeri, tudi s tem nimamo večjih težav. Pot naprej se za nekaj časa vrne v gozd, nato pa se položi in nas pripelje na večji travnik (planina Spodnji Jirn). Na drugi strani travnika, ob napajališču za živali pot zavije rahlo v levo ter nato desno v gozd. Pot naprej nas pripelje na slabši kolovoz, po katerem pa hodimo le kratek čas, saj nas nato slabo vidne oznake usmerijo levo na planinsko pot, po kateri skozi gozd sledimo do razmeroma nove lesene brunarice.
Od brunarice, kjer tudi stopimo iz gozda, nadaljujemo v isti smeri ter vzpon nadaljujemo po slabše vidni poti, ki se prečno vzpenja rahlo proti desni. Vse bolj razgledna pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Blegoš, Črni vrh in Porezen, pa nas višje pripelje do starega vojaškega bunkerja, kjer si lahko odpočijemo ali pa naredimo kak lep panoramski posnetek. Od bunkerja še nekaj minut nadaljujemo po slabše uhojeni poti, nato pa se priključimo poti Soriška planina - Krekova koča.
Tu nadaljujemo desno ter poti, ki se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti, sledimo do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi pot na Altemaver.
Nadaljujemo v omenjeni smeri (rahlo levo Koča na Ratitovcu) ter po 5 minutah vzpona prispemo na razgleden vrh.
Pristup do ishodišta:
a) Z zgornje Gorenjske se najprej zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Soriški planini. S Soriške planine se pričnemo spuščati proti Sorici, mi pa na začetku vasi zavijemo levo v smeri Zgornjih Danj. Ko prispemo v Zgornje Danje, v križišču pred hišami zavijemo levo navzgor na nekoliko bolj strmo slabšo makadamsko cesto, ob kateri nato po 100 m parkiramo.
b)Iz osrednje Slovenije se najprej zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom ter nato Soriški planini. Na koncu vasi Sorica zavijemo desno v smeri Zgornje Danje. Naprej se peljemo po cesti, ki preči pobočja proti desni, nato pa tik pred hišami v Zgornjih Danjah zavijemo levo na slabšo makadamsko cesto, ob kateri po 100 m parkiramo.
c)S Primorske pa se najprej zapeljemo do Mostu na Soči oz. Bače pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podbrdu in naprej proti Soriški planini. Na koncu vasi Sorica zavijemo desno v smeri Zgornje Danje. Naprej se peljemo po cesti, ki preči pobočja proti desni, nato pa tik pred hišami v Zgornjih Danjah zavijemo levo na slabšo makadamsko cesto, ob kateri po 100 m parkiramo.
Pokraj puta:
Spodnji Jirn (1334m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Krekova koča na Ratitovcu, Gladki vrh (Ratitovec)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec) Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Zgornje Danje - Altemaver (Ratitovec)
katty     
29.1.2013
V soboto,26.tega meseca sva se odpravila po tej poti. Sicer pot ni zahtevna,je pa v zimskih razmerah kar dolga in naporna...Do grebena sva krpljala v deviški sneg, naprej pa je bil greben shojen in presmučan po dolgem in počez. Tura je v zimskem času pravljična, v času cvetenja pa najbrž polna raznoraznih rastlinc, zato se semkaj še vrneva.
ločanka     
11.12.2016
Danes po tej poti v podaljšani varianti in sicer s Prtovča čez Poden, nato pa po cesti skozi vse podratitovške vasi, ki so na tej poti in sicer skozi Torko, Zabrdo, do Zgornjih Danj, kjer se prične opisana pot. Lep izlet je že samo sprehod po cesti, s katere lahko občuduješ poglede na strme stene Ratitovca, prave lepote se pa naužiješ po prihodu iz gozda, ker se v tem času lagodno vzpenjaš po ozki potki med rumenimi travami, na grebenu pa itak lahko samo strmiš nad lepotami kot danes, ko so bili Julijci v beli obleki, ves ostali svet pa tudi pravljično lep. Meni je bila pot dosti lepša, kot je videti iz teh posnetkov. Altemaver je itak zakon!
gasssa     
24.3.2019
Sonce po celi poti razen na začetku skozi gozd. Ponekod še vedno malo snega. Zelo prijetna pot.
miratan     
12.1.2021
Pozdravljeni,
ker ne poznam Škofjeloško-Cerkljanskega hribovja me zanima, kakšne so razmere iz Zgornje Danje na Ratitovec (nevarnost plazov?). Bi šli čez vikend.
Hvala
andraja     
12.1.2021
Ta pot se običajno ne uporablja v snegu sedaj pa je nevarnost plazov zaradi strmih travnatih pobočij.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje