Planinarenje

Planinarenje

Volaka - Leskovica

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Volaka - Leskovica   
Vrijeme hodanja: 0 h 45 min
Ishodište: Volaka (580 m)
Cilj: Leskovica (800 m)
Visinska razlika: 220 m
Visinska razlika (po putu): 230 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Opis puta:
Ob parkirišču opazimo oznake za Blegoš, ki nas usmerijo na strmo cesto, ki se vzpne med bližnjimi hišami. Pri zadnji hiši se cesta konča, mi pa vzpon nadaljujemo po desnem od dveh kolovozov. Kolovoz se naprej prečno vzpenja nad Volaščico, nato pa nas, le malo za tem, ko smo prečili travnato pobočje, pripelje na neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi neoznačeni poti (rahlo desno Blegoš). Pot naprej nekaj časa preči nekoliko bolj strma pobočja nato pa nas pripelje ob levi breg Volaščice. Naprej prečimo dva stranska izvira, nato pa v nekaj korakih nadaljnje hoje prispemo do največjega izvira Volaščice.
Nadaljujemo po desni strani izvira, po sprva še lepo vidni stezici, ki se prične zmerno vzpenjati skozi gozd. Višje steza postane manj razločna ter se za kratek čas tudi strmeje vzpne. Naprej nas pot pripelje iz gozda, na spodnji rob travnatega pobočja, kjer se le ta za kratek čas skoraj povsem izgubi. Nadaljujemo po obronku gozda in pot nas hitro pripelje na kolovoz, kateremu v zmernem vzponu sledimo v levo. Kolovoz naprej preči pas gozda, nato pa nas čez prostrano travnato senožet pripelje do širšega kolovoza. Ko stopimo na omenjen kolovoz, mu sledimo v desno, le ta pa nas po krajšem zložnem vzponu hitro pripelje do cerkvice sv. Urha v Leskovici.
Pristup do ishodišta:
Iz Škofje Loke se peljemo proti Gorenji vasi in naprej do Hotavelj, kjer zavijemo desno v smeri vasi Leskovica in smučarskega centra Cerkno. Že po nekaj 100 m, pa zapustimo cesto, ki vodi proti vasi Leskovica ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Blegoša in tovarne Marmor Hotavlje. Naprej se peljemo mimo omenjene tovarne in kamnoloma, nato pa pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Volake. Naprej se peljemo ob Volaščici, mi pa vse odcepe v levo in desno mirno "spregledamo" ter cesti sledimo do sotočja Volaščice in Javorjeve grape. Ob sotočju je urejeno manjše parkirišče, v bližini pa se nahajajo tudi planinske oznake za Blegoš.
Pokraj puta:
Izvir Volaščice (650m)
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica Volaka - Leskovica
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem,
Diskusija o izletu Volaka - Leskovica
thomas     
16.2.2012
lepa tura, potem pa še naprej do vrha Blegoša približno uro in pol hoda.nasmeh
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje