Planinarenje

Planinarenje

Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)   
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Kropa (494 m)
Cilj: Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) (831 m)
Visinska razlika: 337 m
Visinska razlika (po putu): 337 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
S parkirišča se sprehodimo do hiše s hišno številko 7, tu pa nadaljujemo levo po sprva še asfaltni cesti. Cesta hitro postane makadamska, mi pa se po njej povzpnemo do cerkve Kroparske Matere Božje.
Od cerkve nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpenja proti levi čez razmeroma strmo pobočje. Višje stopimo na gozdnat greben, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri Jamnika (levo Brezovica, naravnost Češnjica). Pot še naprej nadaljujemo po kolovozu, le ta pa se naprej vzpenja po razmeroma zložnem grebenu. Nekoliko višje pridemo do spominskega obeležja, za katerim se pot prehodno rahlo spusti, nato pa se prične strmeje vzpenjati. Kolovozu sledimo še nekaj minut, nato pa markirana pot zavije rahlo levo v strnjen gozd, skozi katerega se vzpenja po hudourniškem grabnu. Pot se nato položi in nas hitro pripelje do asfaltne ceste, ki vodi iz Krope proti Jamniku.
Cesti sledimo v levo, ta pa nas hitro pripelje iz gozda na deloma razgledna pobočja. Po cesti hodimo še nekaj minut, nato pa pri tabli za začetek vasi Jamnik nadaljujemo levo na ožjo makadamsko cesto, ki se še nekaj časa nadaljuje vzporedno z zgornjo glavno cesto. Slabša cesta nas hitro pripelje do manjšega zaselka, za katerim se ta spremeni v širok kolovoz. Kolovoz nato preide v gozd ter nas za tem pripelje na razgleden travnat greben, kjer se nam z desne priključi pot z vasi Jamnik. Tu nadaljujemo naravnost ter poti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Alpe in gorenjsko ravnino, sledimo vse do cerkve sv. Primoža in Felicijana, le to pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
a) Iz Ljubljane se peljemo po gorenjski avtocesti proti Jesenicam, mi pa ji sledimo do izvoza Ljubelj (Podnart). Naprej se peljemo po hitri cesti proti Ljubelju, mi pa na prvem odcepu zavijemo desno, kjer nato hitro prispemo do krožišča, iz katerega nadaljujemo v smeri Podnarta in Krope. Cesta nas nato vodi skozi podvoz pod avtocesto ter nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer se nam priključi cesta iz Naklega. Tu nadaljujemo desno, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se postopoma prične spuščati. Sredi spusta pridemo na križišče, kjer nadaljujemo ostro levo (smer Kropa) ter nato takoj za mostom preko reke Save ponovno levo (desno Podnart). Naprej se peljemo ob rečici Lipnici in cesti sledimo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Kamni Gorici. Tu nadaljujemo levo proti Kropi in cesti sledimo skozi omenjeni kraj. Le nekaj metrov pred hišo s hišno št. 7, pa bomo na levi strani opazili športno igrišče in pod njim parkirišče, kjer parkiramo.
b) Z Gorenjske smeri pa avtocesto proti Ljubljani zapustimo na izvozu Brezje ter nato sledimo oznakam proti Kropi. Parkiramo na parkirišču ob športnem igrišču v Kropi.
Pokraj puta:
Cerkev Kroparske Matere Božje (525m), Berigla (685m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Bela peč (Podbliška gora)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Kropa - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)
getonce     
16.1.2012
Na pot sem odšel z otrokoma. Izlet mi je bil zelo všeč, na zgornjem delu lepi razgledi. Če ne bi bilo še tisto malo ceste pri vrhu, bi bil izlet čista desetka.

Dodajam še sled: www.mapmytracks.com/explore/activity/373020. Pri vzponu smo malce prepozno zavili z asfalta na kolovozno pot.
katty     
16.1.2012
A mogoče kdo kej ve, a se gre lahko iz Lajš pri Selcih tudi po kakšni stezici na vrhzmeden? Izgleda taka izredno lepa razgledna točka, ki se jo splača obiskat.
skalar50     
16.1.2012
so (tudi) v ameriškem National Geographicu pred leti že vedeli zakaj poslati fotografa, da naredi fotko slikovite cerkvice z vrhovi in luno v ozadju...
katty     
16.1.2012
ja skalar50, če so koga poslal, so zihr Arnejanasmeh
GregorC     
16.1.2012
Iz Lajš se gre (žal) po cesti Dražgoše - Jamnik. Lepa stezica iz Lajš pa pelje na Sv. Mohorja in je markirana (del Loške planinske poti)
KARAMELICA     
3.3.2013
Danes šla po tej poti. Enkraten dan, super razgled.mežikanje Na relaciji Podbrezje - Kropa je cestna zapora, tako da sva šla skozi Radovljico v Kropo (nama ni toliko poznano, mogoče sva napravila prevelik ovinek)zavijanje z očmi
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje