Planinarenje

Planinarenje

Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)   
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Rovte (483 m)
Cilj: Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) (831 m)
Visinska razlika: 348 m
Visinska razlika (po putu): 370 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od ekološkega otoka nadaljujemo v smeri Besnice, nato pa pred hišami na drevesu opazimo markacijo, ki nas usmeri desno na ožjo cesto, ki se za bližnjo hišo konča. Nadaljujemo po pešpoti, nato pa mimo naslednje hiše dosežemo drugo cesto, kateri sledimo v desno. Ko se naselje konča nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas za lovsko opazovalnico popelje v gozd. V gozdu, na manjšem križišču nadaljujemo desno proti Jamniku, mi pa z vzponom nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki se višje vse bolj spreminja v širok kolovoz.
Ko pridemo pod vrh Špile (811 m) izberemo levi kolovoz, z njega pa gremo kmalu desno na markirano pešpot, ki se prečno vzpne na neizrazit preval med že omenjenim vrhom na desni in Malim vrhom (821 m) na desni.
S prevala sledi kratek spust, nato pa proti levi prečimo dokaj strma pobočja vrha Špila, kjer je predvsem ob pomrznjenem snegu nevarnost zdrsa. Ko se prečenje konča stopimo na gozdnat greben, pot pa se razširi v kolovoz. Malo naprej se nam z leve priključi še ena od poti z Jamnika, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki nas iz gozda pripelje na vse bolj razgleden greben, po katerem se hitro vzpnemo do cerkvice sv. Primoža in Felicijana na Jamniku.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (januar).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo (lahko tudi izvoz za Tržič), nato pa sledimo oznakam za Kropo. V Podnartu, za prečenjem reke Save nadaljujemo levo, nato pa mimo odcepa za Ovsiše, v nekaj kilometrih prispemo do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Češnjice pri Kropi. Sledi prečenje Lipnice, nato pa v križišču izberemo cesto v smeri Na Kajžah (desno Na Kmetih). Ko se Češnjica konča, se spustimo v manjšo dolinico, ko pa se cesta ponovno vzpne hitro prispemo v Rovte, kjer parkiramo na primernem mestu ob križišču in ekološkem otoku.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Lesce ali Radovljica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Radovljice ter pozneje vasi Lancovo, Lipnica, Kamna Gorica ter Kropa, v katero pa ne zapeljemo. Nadaljujemo proti Podnartu, nato pa nekaj kilometrov pred omenjenim naseljem zavijemo desno v smeri Češnjice pri Kropi. Sledi prečenje Lipnice, nato pa v križišču izberemo cesto v smeri Na Kajžah (desno Na Kmetih). Ko se Češnjica konča, se spustimo v manjšo dolinico, ko pa se cesta ponovno vzpne hitro prispemo v Rovte, kjer parkiramo na primernem mestu ob križišču in ekološkem otoku.
c) S ceste Dražgoše - Zgornja Besnica, v bližini zaselka Log (Log je zaselek, ki spada pod naselje Njivica), zapeljemo na stransko cesto v smeri Njivice in Rovt. Na koncu naselja Rovte prispemo do manjšega križišča, ob katerem se nahaja ekološki otok, mi pa tu parkiramo na primernem mestu.
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Bela peč (Podbliška gora)
Prosječna ocjena izleta: 6/10  (br. glasova=3)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Rovte - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)
margu50     
26.1.2017
Gledam zemljevid Škofjeloško in Cerkljansko hribovje in vidim zarisano pot s Sv. Primoža na Jamniku, do Njivica. Od tu ni daleč do Rovt, bi se lahko naredila taka krožna pot. Mi kdo od poznavalcev lahko kaj pomaga. Hvala za eventualen odgovor.Lp
Tadej     
26.1.2017
Kakšna je pot v Njivico ne vem, ker še nisem hodil. Se pa lahko naredi krožno pot s spustom v Češnjico pri Kropi. Med Češnjico in Rovtami je dobrih 10 minut hoje.
Opis s slikami bo najverjetneje objavljen jutri.
Sue111     
17.8.2020
Odsvetujeva to pot, mogoče je bila dobro označena 2017, avgusta 2020 žal ni več tako. Markacij in tabel je premalo in se lahko hitro izgubiš.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje