Planinarenje

Planinarenje

Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje i JelovicaSveti Primož in Felicijan (Jamnik) / Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)
   Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)   
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Češnjica pri Kropi (484 m)
Cilj: Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) (831 m)
Visinska razlika: 347 m
Visinska razlika (po putu): 365 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po stranski cesti proti zahodu, ob kateri opazimo markacije, z nje pa gremo za znakom, ki označuje pričetek gozdne ceste, desno na markirano pešpot. Vzpon nadaljujemo po pešpoti oz. kolovozu, kateremu na razpotju sledimo v smeri markacij. Višje pot postane nekoliko bolj strma, nato pa nas pripelje do nekdanje lovske koče Petelinovec, kjer se priključimo markirani poti iz Krope, nekaj korakov naprej pa stopimo na asfaltno cesto, kateri sledimo v levo. Po cesti nas pot vodi mimo križa, kapelice in obeležja NOB, nato pa že prispemo do table, ki označuje začetek mestne občine Kranj.
Malo naprej prispemo do naselja Jamnik, kjer se v desno odcepi pot proti Vodiški planini, mi pa s ceste nadaljujemo levo po markirani poti, sprva še cesti proti cerkvi sv. Primoža in Felicijana na Jamniku. Za bližnjim zaselkom se cesta dokončno spremeni v kolovoz, ki nas sprva vodi ob lepih razgledih, nato pa skozi pas gozda. Ko se gozd ponovno konča že dosežemo razgleden greben, kjer se nam z desne priključi še ena pot iz naselja Jamnik, mi pa nadaljujemo po razglednem grebenu vse do vrha hriba, kjer se nahaja že omenjena cerkvica.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (januar).
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Naklo (lahko tudi izvoz za Tržič), nato pa sledimo oznakam za Kropo. V Podnartu, za prečenjem reke Save nadaljujemo levo, nato pa mimo odcepa za Ovsiše, v nekaj kilometrih prispemo do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Češnjice pri Kropi. Sledi prečenje Lipnice, nato pa v križišču izberemo cesto v smeri Na Kajžah (desno Na Kmetih). V nadaljevanju se peljemo skozi Češnjico, na koncu naselja pa prispemo do križišča, ki se nahaja na manjšem prevalu, kjer se nahaja tudi smerna cestna tabla za Rovte. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Lesce ali Radovljica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Radovljice ter pozneje vasi Lancovo, Lipnica, Kamna Gorica ter Kropa, v katero pa ne zapeljemo. Nadaljujemo proti Podnartu, nato pa nekaj kilometrov pred omenjenim naseljem zavijemo desno v smeri Češnjice pri Kropi. Sledi prečenje Lipnice, nato pa v križišču izberemo cesto v smeri Na Kajžah (desno Na Kmetih). V nadaljevanju se peljemo skozi Češnjico, na koncu naselja pa prispemo do križišča, ki se nahaja na manjšem prevalu, kjer se nahaja tudi smerna cestna tabla za Rovte. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
c) S ceste Dražgoše - Zgornja Besnica, v zaselku Log, zapeljemo na stransko cesto v smeri Njivic in Rovt ter dalje proti Češnjici pri Kropi. Na začetku Češnjice prispemo na manjši preval in križišče, kjer se začne opisana pešpot. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
Pokraj puta:
Lovska koča Petelinovec (780m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Bela peč (Podbliška gora)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Češnjica pri Kropi - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje