Planinarenje

Planinarenje

Cerkno - Škofje

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Cerkno - Škofje (po neoznačeni poti)  
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Ishodište: Cerkno (324 m)
Cilj: Škofje (973 m)
Visinska razlika: 649 m
Visinska razlika (po putu): 650 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Od cerkve sv. Ane v Cerknem, se mimo Okrepčevalnice pr' Jušku in trgovine Merkur sprehodimo do ulice Pot v Strano, kjer se prične markirana pot, ki vodi proti Planini pri Cerknem, Škofju in Ermanovcu. Usmerimo se po omenjeni ulici navzgor, tu pa po nekaj metrih nadaljujemo po desni cesti, ki se prične strmeje vzpenjati. Cesta se pri zadnji hiši konča, mi pa pot nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpenja. Markacije nas kmalu povedejo levo, pot pa nas pripelje na razgledno travnato pobočje, s katerega se nam odpre lep pogled na Cerkno in okoliško hribovje.
Pot še naprej nadaljujemo po kolovozu, mi pa na razpotjih sledimo oznakam planinske poti št. 5. Zmerno strma pot se počasi oddaljuje od Cerknega, nas pa ob lepih pogledih na okolico hitro pripelje do asfaltne ceste, katero pa le prečimo. Vzpon nadaljujemo v isti smeri, mi pa se naprej vzpenjamo po slabši kolovozni cesti, po kateri v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo v vas Planina pri Cerknem.
Skozi vas, sredi katere stoji cerkev sv. Janeza Krstnika, se sprehodimo po prečno-vzpenjajočem se kolovozu, ki nekajkrat preči asfaltno cesto, pri tem pa gremo preko več dvorišč. Nad spodnjim delom vasi prispemo na makadamsko cesto, po kateri se v nekaj minutah sprehodimo do manjšega križišča. Nadaljujemo levo ter se vzpenjamo po ožji asfaltni cesti, ki vodi proti "zadnji" hiši, mi pa asfaltno cesto zapustimo še preden prispemo do "zadnje" hiše in se usmerimo levo na sprva širok nemarkiran kolovoz. Ko se nekoliko višje kolovoz konča, nadaljujemo naravnost, kjer preko senožeti opazimo stezico, po kateri prečimo do vstopa v gozd, kjer steza postane razločnejša, po njej pa se vzpnemo do zahodnega grebena Škofja, kjer se nam z leve priključi še ena slabša nemarkirana stezica (steza se prične nad naseljem Čeplez).
Nadaljujemo po grebenu, višje pa prečimo markirano cesto. Nad cesto nas pot še vedno vodi po grebenu in se strmo vzpenja. Nekoliko višje se nam z desne priključi še ena neoznačena pot s Planine pri Cerknem, mi pa strmi poti sledimo vse do bivaka na Škofju.
Od bivaka se v nekaj 10 korakih sprehodimo do razgledišča, s katerega se nam odpre lep pogled proti Planini pri Cerknem in okoliškem hribovju in kjer se vrnemo na markirano pot.
Nadaljujemo rahlo levo ter se po razglednem travnatem pobočju rahlo do zmerno vzpenjamo. Višje se približamo gozdu, markacije pa nas malo naprej povedejo levo v redek gozd, skozi katerega nadaljujemo do bližnjega vrha.
Pristup do ishodišta:
S ceste Idrija - Tolmin se zapeljemo v Cerkno, kjer parkiramo na enem od parkirišč v središču, oz. obrobju mesta (najbolje v bližini cerkve sv. Ane).
Pokraj puta:
Planina pri Cerknem (564m), Bivak na Škofju (917m)
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje Cerkno - Škofje
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Cerkno - Škofje
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje