Planinarenje

Planinarenje

Selski most - Tolsti vrh (Talež)

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Selski most - Tolsti vrh (Talež)   
Vrijeme hodanja: 1 h 15 min
Ishodište: Selski most (427 m)
Cilj: Tolsti vrh (Talež) (883 m)
Visinska razlika: 456 m
Visinska razlika (po putu): 456 m
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča najprej prečimo Selski most, nato pa na njegovi drugi strani nadaljujemo desno v smeri Kupljenika in Bohinjske Bele. Kratek čas hodimo po cesti, nato pa nas oznake za Talež usmerijo levo na širši kolovoz, ki se prične zložno vzpenjati ob ograjenem pašniku. V rahlem desnem ovinku zapustimo širok kolovoz in nadaljujemo naravnost na za spoznanje ožji kolovoz, ki se počasi prične obračati proti levi. Kolovoz preči še krajši travnik, ob robu katerega stoji propadajoča baraka, nato pa preide v gozd, skozi katerega se prične zmerno vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljnje hoje, se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po desnem, ki se za razpotjem prične strmeje vzpenjati (naravnost Koča na Taležu). Kolovozu, ki ves čas poteka skozi gozd, se višje priključi markirana pot z vasi Kupljenik, mi pa mu v vzponu sledimo do prihoda na manjše sedelce, kjer je tudi razpotje večih poti.
Tu nadaljujemo levo ter se mimo klopi in spominske plošče NOB, sprehodimo do konca kolovoza.
Od konca kolovoza nadaljujemo po bolj strmi gozdni poti, po kateri v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo na z gozdom poraščen Tolsti vrh.
Pristup do ishodišta:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu. Na Bledu "spregledamo" leve odcepe v smeri proti Koritnem, Bodeščam, Ribnem in Selu ter z vožnjo nadaljujemo do semaforja, kjer se v desno odcepi cesta proti Gorjam in Pokljuki. Na omenjenem križišču nadaljujemo naravnost ter se pričnemo spuščati proti Blejskemu jezeru. Ko na levi opazimo Kitajsko restavracijo Peking zapustimo glavno cesto proti Bohinjski Bistrici in z vožnjo za restavracijo nadaljujemo levo na ulico Narodnih herojev. Na nekaj manjših križiščih nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo na Cankarjevo cesto, po kateri se nato peljemo nekaj časa, oz. do križišča ob kapelici, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Sela in Dobre gore (še naprej po glavni cesti Ribno). Z vožnjo nadaljujemo po postopoma ožji cesti, ki nas nekaj časa vodi ob travnikih in poljih, nato pa preide v gozd skozi katerega se prične spuščati. Nižje se gozd konča, mi pa prispemo v vas Selo in nekoliko naprej še na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo in nato takoj desno) navzdol v smeri Save in Kupljenika (levo Ribno, desno Bled). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
b) Najprej se zapeljemo v Podbrdo od tam pa v Bohinjsko Bistrico (z avtovlakom ali preko Soriške planine). Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Bledu, tam pa, ko prispemo do jezera zavijemo desno v smeri Sela. V nadaljevanju se peljemo po ozki Mlinski cesti. Bled se kmalu konča, še naprej razmeroma ozka cesta pa nas pripelje v vas Selo, kjer na manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo desno v smeri Save in Kupljenika (levo Bled, naravnost Ribno). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
Prosječna ocjena izleta: 9/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež) Selski most - Tolsti vrh (Talež)
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Selski most - Tolsti vrh (Talež)
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje