Planinarenje

Planinarenje

Čabrače - Blegoš

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Čabrače - Blegoš   
Vrijeme hodanja: 2 h
Ishodište: Čabrače (750 m)
Cilj: Blegoš (1562 m)
Visinska razlika: 812 m
Visinska razlika (po putu): 812 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: djelomično zahtjevno
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
Z izhodišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki nas po kratkem vzponu pripelje do kmetije Likar. Za hišami omenjene kmetije se asfalt konča in cesta nas pripelje na križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Blegoša (smerno tablo bomo opazili na desni strani na manjšem zidanem poslopju). Omenjeni cesti sledimo približno 5 minut, nato pa nadaljujemo desno po kolovozu, ki nas v nekaj korakih pripelje ob rob pašnega travnika (do sem lahko tudi ob robu travnika).
Tu opazimo planinsko smerno tablo za Blegoš, ki nas usmeri levo na ozko in strmo stezico, ki se vzpne ob robu pašnika. Pot naprej preči pas grmičevja, nato pa nas pripelje na razgleden in s travo porasel južni greben Blegoša. Naprej se vzpenjamo po omenjenem pobočju, ob katerem opazimo kar nekaj starih vojaških bunkerjev. Višje pot postopoma preide v gozd in nas po nekaj minutah nadaljnjega vzpona pripelje do Prve ravni (1289 m), kjer se le ta tudi položi.
Nadaljujemo rahlo levo po poti, ki se sprva še rahlo vzpne, nato pa se začne spuščati. Med rahlim spustom pot obide večji bunker, za katerim stopimo na gozdno cesto, le ta pa nas hitro pripelje do druge širše ceste, kjer je tudi označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (desno Jelovica, levo Jelenci) po cesti, s katere se kmalu v levo odcepi pot na Blegoš (odcep je označen).
Usmerimo se na omenjeno pot, ki nas povede v strnjen gozd in nas po nekaj minutah pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Blegoša (levo kča na Blegošu in Rupnikova linija). Pot naprej se postopoma začne strmeje vzpenjati in nas hitro pripelje iz gozda na vse bolj razgledna pobočja Blegoša. Omenjeni poti, ki nas vodi mimo še enega starega vojaškega bunkerja, sledimo vse do vrha Blegoša, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
Iz Škofje Loke se peljemo proti Gorenji vasi in naprej do Hotavelj, kjer zavijemo desno v smeri vasi Leskovica in smučarskega centra Cerkno. Le nekoliko naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Volake in Čabrač. Naprej se peljemo mimo tovarne Marmor Hotavlje in za njo pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo (smer Volaka in Čabrače). Po nekaj metrih nadaljnje vožnje se pripeljemo do začetka vasi Volaka, mi pa se peljemo še nekoliko naprej do mesta, kjer se v desno odcepi cesta proti vasi Čabrače. Usmerimo se na to cesto, ki se začne strmo vzpenjati proti omenjeni vasi. Le nekoliko za cerkvijo v vasi pridemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo po desni zgornji cesti v smeri kmetije Likar. Od tu se peljemo še približno 200 m, nato pa bomo na levi strani ceste opazili primeren prostor za parkiranje.
Pokraj puta:
Prva ravan (1289m)
Prosječna ocjena izleta: 8,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš Čabrače - Blegoš
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Čabrače - Blegoš
Johny77     
30.6.2009
tale pot na blegaš mi je še najbolša k je sej neki višinske razlike.
turbo     
14.12.2009
Omenjeno pot smo Matjaž, Irena in moja malenkost (relativno), prehodili v nedeljo. Vreme in razmere optimalne. Imeli smo meglo, nizko oblačnost, naletavanje snega in sneženje, zmeren mraz in hud mraz. Plus zelo drseče senožeti nad Likarjem (še posebno v sestopu). In bili smo omejeni. Glede vidljivosti, to je razgledov.
Navkljub vsemu ali pa prav zato, je bila naša turica prav super. Snega je razen na vrhu bolj za vzorec, a vseeno ravno dovolj, da po strmih travah ali po listju v gozdu lepo drsi. Previdnost pač ni nikoli odveč.
In tudi kar je napisal Johny77 povsem drži. Vsaj nekaj višinske razlike, da človek pretegne ude in se pošteno nadiha...
Lisica     
5.3.2011
Gor je nekaj snega in za dol na nekaterih delih precej drsi, dereze niso odveč.
ljubitelj gora     
1.9.2014
V nedeljo popoldne po tej poti na vrh Blegoša, pot je bolj razgledna od ostalih je pa v dobrem stanju.
gregorers     
11.6.2022 18:21:49
Lepa in urejena pot. Urejeno je tudi parkirišče
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje