Planinarenje

Planinarenje

Črni kal - Blegoš

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Črni kal - Blegoš (čez Prvo ravan)  
Vrijeme hodanja: 1 h 20 min
Ishodište: Črni kal (1103 m)
Cilj: Blegoš (1562 m)
Visinska razlika: 459 m
Visinska razlika (po putu): 459 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se sprehodimo do bližnjega obeležja NOB, nato pa nadaljujemo po cesti v smeri Blegoša čez Prvo ravan. Kmalu za tablo se cesta še enkrat razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost (desno Koča na Blegošu), po cesti preko katere je zapornica. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki je zaprta za javni promet, le ta pa se prečno vzpenja. Na manjšem desnem ovinku se v levo odcepi kratka pot do razgledne točke in obeležja NOB, mi pa nadaljujemo po cesti, s katere se nam občasno odpre lep razgled na okoliške gore, predvsem na Koprivnik in Mladi vrh. Ko se cesta položi prispemo na Prvo ravan, kjer se nam z leve priključita še markirani poti iz Jelovice in Čabrač.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo desno, na pešpot v smeri Blegoša. Po krajšem vzponu prispemo na naslednje razpotja, kjer se v levo odcepi pot h Koči na Blegošu.
Od razpotja se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd, nato pa prečimo pašno ograjo in pot preide na vršno travnato pobočje gore, kjer se še naprej zmerno do strmo vzpenja. Malo pod vrhom naletimo še na stare utrdbe iz časa rapalske meje, pot pa za tem zavije nekoliko proti levi in nas ob vse lepših razgledih, ki sežejo vse do Triglava, pripelje na prostran vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (september).
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi. Še preden prispemo v Gorenjo vas, pa v semaforiziranem križišču zavijemo desno v Poljane nad Škofjo Loko, nato pa sledimo oznakam za naselje Javorje. Vzpenjajoča se cesta nas višje pripelje v omenjeno vas, nato pa na naslednjih križiščih sledimo oznakam za Blegoš. V nadaljevanju se vozimo po ožji, a še naprej asfaltni cesti. Za naseljem Gorenja Žetina se asfalt konča, nas pa do Črnega kala, kjer je večje parkirišče in križišče večih cest, loči le še nekaj minut prečnega vzpona.
b) Iz Žirov, Sovodnja ali Horjula se zapeljemo v Gorenjo vas, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Malo za Gorenjo vasjo, v semaforiziranem križišču zavijemo levo v Poljane nad Škofjo Loko, nato pa sledimo oznakam za naselje Javorje. Vzpenjajoča se cesta nas višje pripelje v omenjeno vas, nato pa na naslednjih križiščih sledimo oznakam za Blegoš. V nadaljevanju se vozimo po ožji, a še naprej asfaltni cesti. Za naseljem Gorenja Žetina se asfalt konča, nas pa do Črnega kala, kjer je večje parkirišče in križišče večih cest, loči le še nekaj minut prečnega vzpona.
c) Iz Železnikov se peljemo proti Podbrdu, nato pa pred naseljem Zali Log zavijemo levo v smeri Davče. Na nekaj 100 metrov oddaljenem križišču, ob sotočju Davče in Muštrove grape, nadaljujemo po levi cesti, ki nas višje vodi skozi zaselek Potok, za njim, pa še preden prečimo Matevžkovo grapo, nadaljujemo ostro levo, na cesto, po kateri se prečno vzpnemo do parkirišča na Črnem kalu.
d) S Petrovega Brda ali Sorice se spustimo do Podrošta, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Za naseljem Zali Log zavijemo desno v smeri Davče. Na nekaj 100 metrov oddaljenem križišču, ob sotočju Davče in Muštrove grape, nadaljujemo po levi cesti, ki nas višje vodi skozi zaselek Potok, za njim, pa še preden prečimo Matevžkovo grapo, nadaljujemo ostro levo, na cesto, po kateri se prečno vzpnemo do parkirišča na Črnem kalu.
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš Črni kal - Blegoš
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Črni kal - Blegoš
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje