Planinarenje

Planinarenje

Črni Kal - Blegoš

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Črni Kal - Blegoš (direktna pot)  
Vrijeme hodanja: 1 h 10 min
Ishodište: Črni Kal (1103 m)
Cilj: Blegoš (1562 m)
Visinska razlika: 459 m
Visinska razlika (po putu): 459 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: zahtjevno
Zemljovid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča se usmerimo na cesto, nad katero piše "od tu naprej hodimo peš". Ravno pri omenjenem napisu, pa nas oznake za Blegoš usmerijo desno na široko peš pot, ki že po nekaj metrih preči gozdno cesto, ki pelje proti koči na Blegošu.
Nadaljujemo po peš poti, ki se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Višje nas še naprej strma pot pripelje na poraščen severovzhodni greben Blegoša, po katerem se nato kar nekaj časa vzpenjamo. Pot naprej nas vodi mimo starega vojaškega bunkerja, nad katerim kmalu pridemo do mini razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na bližnji Ratitovec.
Pri razgledni točki strmina popusti, pot pa nas po 5 minutah nadaljnje hoje pripelje iz gozda na neizrazito sedelce med Špikom (1538 m) na levi in Blegošem na desni. Tu pot zavije rahlo v desno in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje na razgleden vršni greben. Sledi le še kratek sprehod mimo starih vojaških rovov do vrha Blegoša, le tega pa dosežemo po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje.
Pristup do ishodišta:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi. Še preden prispemo v Gorenjo vas, pa v semaforiziranem križišču zavijemo desno v Poljane nad Škofjo Loko, nato pa sledimo oznakam za naselje Javorje. Vzpenjajoča se cesta nas višje pripelje v omenjeno vas, nato pa na naslednjih križiščih sledimo oznakam za Blegoš. V nadaljevanju se vozimo po ožji, a še naprej asfaltni cesti. Za naseljem Gorenja Žetina se asfalt konča, nas pa do Črnega kala, kjer je večje parkirišče in križišče večih cest, loči le še nekaj minut prečnega vzpona.
b) Iz Žirov, Sovodnja ali Horjula se zapeljemo v Gorenjo vas, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Malo za Gorenjo vasjo, v semaforiziranem križišču zavijemo levo v Poljane nad Škofjo Loko, nato pa sledimo oznakam za naselje Javorje. Vzpenjajoča se cesta nas višje pripelje v omenjeno vas, nato pa na naslednjih križiščih sledimo oznakam za Blegoš. V nadaljevanju se vozimo po ožji, a še naprej asfaltni cesti. Za naseljem Gorenja Žetina se asfalt konča, nas pa do Črnega kala, kjer je večje parkirišče in križišče večih cest, loči le še nekaj minut prečnega vzpona.
c) Iz Železnikov se peljemo proti Podbrdu, nato pa pred naseljem Zali Log zavijemo levo v smeri Davče. Na nekaj 100 metrov oddaljenem križišču, ob sotočju Davče in Muštrove grape, nadaljujemo po levi cesti, ki nas višje vodi skozi zaselek Potok, za njim, pa še preden prečimo Matevžkovo grapo, nadaljujemo ostro levo, na cesto, po kateri se prečno vzpnemo do parkirišča na Črnem kalu.
d) S Petrovega Brda ali Sorice se spustimo do Podrošta, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Za naseljem Zali Log zavijemo desno v smeri Davče. Na nekaj 100 metrov oddaljenem križišču, ob sotočju Davče in Muštrove grape, nadaljujemo po levi cesti, ki nas višje vodi skozi zaselek Potok, za njim, pa še preden prečimo Matevžkovo grapo, nadaljujemo ostro levo, na cesto, po kateri se prečno vzpnemo do parkirišča na Črnem kalu.
Prosječna ocjena izleta: 7,5/10  (br. glasova=8)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš Črni Kal - Blegoš
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Črni Kal - Blegoš
Gost     
6.6.2007
Blegoš je lep razglednik s katerega se vidi dobršen del zahodne Slovenije. Tudi krave uživajo.
Gost     
2.1.2008
Krave ne samo, da uživajo. Vidim na sliki zgoraj, da se tudi ližejo. Šalo na stran. Zanima kako je s cesto do Črnega Kala pozimi? Jo plužijo ali ne?
AndrejG     
30.8.2008
A iz Zalega loga se da priti po cesti do Črnega kala?
igva     
31.8.2008
Seveda se pride. Če greš iz Železnikov, potem malo pred Zalim logom zaviješ levo v smeri Davče in nato samo slediš kažipotom, ki te pripeljejo na Črni Kal.
mstrman2     
7.5.2009
Roman.M 07.05.2009
Danes sem bil na Blegošu, vreme super, šel sem direktno iz Črnega Kala na Blegoš, pot je res malo strma cca 1h hoje,ampak super,koča je že odprta tudi med tednom,tako da pirček prav sede, dol sem šel pa kar po cesti malo naokoli. Bilo je enkratno.velik nasmeh
vesnica     
8.5.2009
koliko je pa še snega?
Murglovc     
9.5.2009
Na Blegošu je že nekaj časa kopno.
klavdy6     
9.5.2009
Na Blegošu sem bila danes,lepega razgleda zaradi oblačnosti ni bilo. Kljub temu je bil lep izlet. Snega je čisto malo le še v rovih.
zamet     
3.12.2009
Takole se je pa danes Blegoš kopal v soncu..
jakobk     
25.4.2010
a je se kej snwga gor ker v petk naj bi snežil gor
lp
wolphgang     
15.1.2011
Včeraj sem bil na Blegošu iz Črnega Kala po direktni. Ne svetujem, ker je na najbolj strmem delu poledenela. Drugače pa krasen razgled
GregorC     
4.5.2011
Zanima me če kdo ve v kakšnem stanju je cesta do Črnega kala iz Zalega loga?
katty     
10.8.2011
Živjo.
Danes sem šla po pol leta spet na Blegoš. Po strmi poti. Pot je že takoj na začetku kar precej strmaeek, in zahteva več napora. Med potjo lahko opazujemo nekaj bunkerjev, ki spominjajo na Rupnikovo linijo. Če stopimo na enega izmed njih, se nam ponudi odličen razgled na bližnje Ratitovec, Porezen, Soriško planino in Bohinjske hribe.Po kakih 15-20min pridemo na ravnino, na kateri lahko že lažje zadihamoeek. Do vrha imamo še kakih 5 oziroma slabih 10min hoje. Vrh Blegoša nas očara z prečudovitim razgledom na okoliške hribe, Kaminiško-Savinjske Alpe in Karavanke, ob lepem vremenu lahko opazujemo tudi Triglav (danes ga žal nisem imela prilike videtimrk pogled).Neverjetno, najbolj me je presenetil razgled na Ratitovec oz. Krekovo kočo, ki je pred nami in bi jo lahko kar zagrabilimežikanjejezik. Kot že omenjeno je na vrhu veliko bunkerjev, ki spominjajo na mejo med fašistično Italijo in takratno Jugoslavijo. Pot sem nadeljevala do koče, kjer sem si privoščila odličen čaj in preste, ki so mi povrnile moči. Do avta sem se vrnila po širši poti, ki se vije pod kočo. Pot je namenjena (upam da se ne motim) gorskim kolesarjem, vendar je bila danes povsem razrita, saj jo najverjetneje mislijo razširiti. Po cca. 45 minutah sem se vrnila do izhodišča, kjer me je čakal jekleni konjiček.
Za povzetek pa naj povem, da je izlet primeren tudi za mlade družine, ki sem jih danes kar nekaj srečala.
Lep sončen pozdrav...Katy
MOJČ     
19.8.2011
S svojima deklicama(6,9) sem bila danes na Blegošu po tej poti. Smo kar dobro "grizle kolena", a je šlo. Na vrhu pa se jima je na obraz prikradlo tudi razočaranje, saj ni bilo nikjer žiga. Skupaj s še nekaterimi smo ga iskali, a ga žal nismo našli. Sestopile smo mimo koče na Blegošu in tam povprašale kako je s tem. Oskrbnik nam je razložil, da je žig privarjen spodaj nekje pod rožo vrhov in se je kar malo jezil, ker ga številni ne najdejo. Toliko o tem, bilo pa je lepo. Lep pozdrav!
Daniyel     
4.9.2011
Pot je kondicijsko zahtevna saj je vzpon konstanten, skoraj do vrha kjer se pod vrhom malce položi.

Še nekaj slik z včerajšnje ture.
Daniyel     
4.9.2011
PS: slike so v profilu seveda.
GregorC     
8.1.2012
A kdo ve v kakšnem stanju je cesta Potok - Črni kal? A je boljše, da greš do Črnega kala preko Javorij in Žetine?
KristinaG     
8.1.2012
Boljše je, če greš preko Žetine.
GregorC     
22.1.2012
Včeraj popoldne sem šel gor po tej poti in mimo koče nazaj. Pot je poledenela, snega pa bolj malo. Pihal pa je tudi zelo močan veter.
Boblak3     
9.4.2012
jaz bi samo opozoril da na parkirišču na črnem kalu vlamljajo v avtomobile tko da ne puščat kašnih denarnic v avtu!jezen
VanSims     
12.5.2012
Danes šel do Črnega Kala po poti iz Potoka(od Železnikov še naprej in odcep iz glavne ceste proti Davči in Cerknem in naprej čez most - NE desno pred njim). Pot je v solidnem stanju(maj 2012) in ne bi smela povzročati večjih težav tistim, ki so vajeni malo težjih dostopov do izhodišč. Težji del na koncu(makadam) je dolg slabe 3 km.
Majdag     
10.2.2013...Po tej poti gor, nazaj mimo koče in tudi po "direktni" dol. Spust do ceste zelo hiter. Pihal pa je ledeno mrzel veter, obiskovalcev kar nekaj. Krasna zimska idila..nasmehvelik nasmeh
scorpio     
26.3.2013
V soboto z dekletom v snegu po direktni gor in spust mimo koče. Še vedno preko metra snega. Žal razgledov ni bilo, a je bila tudi grozeča zavesa oblakov in občasnega snega nekaj posebnega.

Čaj v koči je bil nebeško dober... že zato, ker je bil vročmežikanje

Borut1     
17.2.2015
Čudovita pot, snega včeraj ni bilo veliko. Pripenjam nekaj slik.
Borut1     
17.2.2015
Slike so v rubriki 'Trenutne razmere'
KARAMELICA     
6.12.2015
Bili danes na Blegošu. Šli smo s Črnega Kala po levi strani. V dolini je bilo lepo vreme, bolj ko smo šli proti vrhu, bolj je pihalo. Na vrhu je bil veter zelo močan, bila je megla in mraz. Na drevju in na tabli na vrhu, ki označuje smeri gora, je bilo 10 cm ivje. Ko smo se spustili proti koči je bilo malo bolje. Koča je odprta, imajo super ocvirkovco, pa čaj.....mežikanje
ljubitelj gora     
9.12.2017
9.12.2017 https://www.youtube.com/watch?v=5ZfZCWLHQ08
saram     
3.5.2020
Danes šli po tej poti z majhnimi otroci.Pot mokra drugače pa lepa. Vseskozi nas je spremljal veter. Vračali smo se po poti mimo koče. Obiska veliko. Obe poti brez posebnosti.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje