Planinarenje

Planinarenje

Hudajužna - Porezen

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
   Hudajužna - Porezen   
Autor opisa:v
Vrijeme hodanja: 3 h 15 min
Ishodište: Hudajužna (385 m)
Cilj: Porezen (1630 m)
Visinska razlika: 1245 m
Visinska razlika (po putu): 1245 m
Zahtijevnost: laki označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid: Julijske Alpe - vzhodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča krenemo pod železniški podhod in po nekaj korakih naletimo na razpadajočo hišo, kjer je dobro opazna markacija za Porezen. Sledimo hudourniku, nad katerim se vleče slabo vidna in precej zdelana pot. Po nekaj trenutkih nas pot privede do ostankov mosta (trije kosi železa), od koder hodimo po strugi hudournika še približno sto metrov naprej, nato pa na desni strani zagledamo kup podrtega drevja in nad njim markacije. Ko se nam uspe dvigniti nad hudournik, se pot popravi in tudi markacije so od tu naprej pogostejše.
Nadaljnja hoja nas pripelje do stare hiše, tam pa se pot obrne v drugo smer. Začne se z zmernim vzponom, ki nas privede do grebena. Nekaj časa hodimo po grebenu, mimo že skoraj propadlih objektov, nato pa se strmo vzpnemo in pridemo na vrh Durnika.
Po razgibanem grebenu nadaljujemo proti vzhodu, mimo Robija vrha, dokler ne pridemo na rob planote, kjer se nam odpre veličasten pogled na jug. Pot nas skozi smrekov gozd vodi tik nad južnim robom planote, dokler ne pridemo ven iz gostega gozda in se priključimo poti, ki pride iz Podbrda. Po nekaj korakih smo spet na razpotju poti, kjer se držimo levo. Do vrha nam preostane še zadnjih sto višinskih metrov hoje po grebenu.
Pristup do ishodišta:
Iz Mosta na Soči gremo proti Idriji. V Bači pri Modreju zavijemo levo v smeri Podbrda. Peljemo se skozi vasi Klavže, Kneža in Grahovo, po Koritnici pa prispemo v Hudajužno. Dobrih 50 metrov pred tablo, ki označuje konec vasi, na desno zagledamo majhen most prek reke Bača. Takoj ko ga prečimo na levo zagledamo prostor, kjer lahko parkiramo avto.
Pokraj puta:
Durnik (1152m)
Izlet možemo produžiti do slijedećih ciljeva:
Dom na Poreznu
Prosječna ocjena izleta: 8/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen Hudajužna - Porezen
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Hudajužna - Porezen
marinka67     
3.8.2014
Če štartamo z železniške postaje, je to blizu? Prišli bi namreč z vlakom iz Boh. Bistrice. OZ ali lahko krenemo že iz Podbrda, če je kaj markirano? Teh lepih krajev žal namreč sploh ne poznamo. Koliko pa je hoje na vrh Porezna? Hvala.velik nasmeh
miri     
3.8.2014
http://www.hribi.net/gora/porezen/21/209
marinka67     
7.8.2014
Miri, hvala, to znam tudi sama, ampak zanima me, če je iz PODBRDA markirana pot, verjetno si mislil Petrovo brdo?
Hvala še enkrat.
valerija112     
7.8.2014
Marinka,tudi iz Podbrda je markirana pot na Porezen.Začneš v bližini železniške postaje.
Varen korak in obilo užitkov.


valerija112     
7.8.2014
Dodajam,okviren čas hoje Podbrdo-koča na Poreznu je 3 ure.
marinka67     
11.8.2014
Hvala, super. Torej bomo združili dve doživetji:vožnjo z vlakom skozi tunel in vzpon na Porezen. Super za otroke in velike"otroke"! nasmeh
LidijaJesih     
17.1.2016
Markacije na hiški na sliki 3 so prebarvane, pot skozi grapo pa težko prehodna. Takoj za prehodom s slike 2 se na desno dvigne strma steza, ki pripelje na greben in če ji sledimo, se združi po kakšne pol ure z markirano potjo. Posebej označena ta sprememba ni nikjer, povedala je domačinka na izhodišču.
Matjaž609     
3.1.2020
Iz Hudejužine proti Poreznu se je spremenil pristop. Pristop pri železniški postaji se opušča, ga ne vzdržujejo več. Preko reke Bače je potrebno iti tam, kjer je smerokaz za Zakojco. Po nekaj sto metrih so nove markacije, ki sovpadajo z markacijami maratona. Nova pot se kasneje združi s staro, ki pelje preko Durnika.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje